Holčičí dovolenou jsme si zorganizovaly už podruhé a myslíme si, že se z toho možná stane tradice! Alespoň doufáme! Loni jsme byly v Řecku a tentokrát jsme se rozhodly pro Itálii. Konkrétně pro její jih a městečko Bari. To bylo naší základnou. Protože jsme ale měly půjčené auto, zvládly jsme procestovat i spoustu dalších míst a dneska bychom se s vámi rády podělily o naše zážitky a dojmy.

Zároveň jsme celou dovolenou i vlogovaly, takže si nenechte ujít ani nový vlog!


Na dovču nás jelo pět holek a ubytování jsme tentokrát hledaly přes Airbnb. Rozhodly jsme se, že si zkusíme pronajmout celý domeček, a to ideálně hned u pláže. Nakonec jsme to vychytaly úplně parádně a to i za skvělou cenu. Bydlely jsme v Rezidenci Valentina, v domečku Villa Magnolia, pronajatém od nejmilejšího italského páru. Ti nás přivítali, vše nám ukázali a sranda byla, že neuměli vůbec anglicky. Ale jedna z nás italsky celkem uměla a já mám taky ještě v hlavě nějaké pozůstatky z erasmu v Římě, takže to nakonec nebyl vůbec problém.


Domeček měl tři ložnice, dva záchody, jednu koupelnu, jednu venkovní sprchu, vybavenou kuchyň, obývák a úplně úžasnou terasu vepředu i vzadu. Na terase jsme každé ráno cvičily jógu, snídaly, večeřely a večer popíjely vínko!

Protože jsme věděly, že budeme chtít i trochu cestovat, pronajaly jsme si auto. Vybraly jsme si Renault Clio, a i když nám paní v půjčovně radila vzít si větší (a dražší) auto, nakonec jsme se vešly úplně parádně, a to i s pěti příručáky :).

Mít auto byla obrovská výhoda, protože nám to dávalo svobodu v tom, že jsme mohly jednoduše prozkoumávat i okolní pláže a města a nemusely se spoléhat na vlaky a jinou hromadnou dopravu. Mohly jsme si jet nakoupit a odvézt se z letiště i na letiště (kde jsme si auto půjčily).


Nakoupily jsme si v nedalekém supermarketu a jak už jsem psala, každé ráno jsme si připravovaly výborné snídaně a (skoro) každý večer i večeře.


Ohledně pláží to nakonec bylo trochu složitější, než jsme čekaly, protože byl vážně celkem problém najít písečnou pláž, která nebyla úplně přeplněná, nebo soukromá. Většina pláží byla plná kamenů a místní měli boty do vody. My si je kupovat nechtěly, takže jsme vždy šly do moře hodně opatrně a hned jak to šlo, tak jsme plavaly. 


Každý den jsme trávily dopoledne a brzké odpoledne na pláži, a pak vyrazily na výlet autem. První výlet jsme si udělaly do města Polignano a Mare, kde je tahle známá (a právě i šíleně přeplněná) písečná pláž.


Na pláž už jsme se vmáčknout nechtěly, a tak jsme se jen prošly městečkem. To se nám moc líbilo a určitě stojí za to ho navštívit.


Jestli máme doporučit jedno jediné místo v Bari, je to rozhodně restaurace La Uascezze. Nejlepší je, když tam přijdete tak pět minut před otvíračkou, protože do 15 minut tam byla docela dlouhá fronta lidí čekajících na stůl. My jsme tam byly mezi prvními a po chvilce už měly stůl plný šunek, salámků, sýrů a dalších neuvěřitelně dobrých věcí. Víno bylo skvělé. Olivy úžasné. Obsluha moc milá. A dokonce i cena byla dost přívětivá. Za nás 10/10!!


Po jídle jsme se ještě na vaše doporučení vydaly do zmrzlinárny Martinucci. Hned po příchodu nás zarazilo, kolik tam bylo lidí a dokonce tam bylo i pořadí jako na poště, kdy každý dostal číslo a musel čekat, až přijde na řadu. My přišly na řadu asi až po půl hodině, ale zmrzka nás nezklamala a byla výborná. Takže doporučujeme, jen asi ne večer, kdy je tam vždycky nejvíc lidí...


Další výlet jsme si udělaly do města Alberobello, kde jsou k vidění tyhle malé bílé domky zvané Trulli. Jsou stavěné bez malty z opracovaných kamenů a jsou vážně roztomilé. Bohužel je ale město velkou turistickou atrakcí a všude bylo bylo hodně lidí a obchůdků s nevkusnými suvenýry :D. Nás (možná právě proto) město nakonec tolik nezaujalo a byly jsme tam asi jen půl hodiny...


A protože jsme se ve městě Alberobello zase tolik nezdržely, měly jsme čas navštívit Monopoly, kde se nám naopak líbilo moc. Centrum města bylo malebné, plné života a skvělé atmosféry.


Předposlední den jsme jely ještě do Matery, nejdéle trvale osídleného města na světě a města kultury pro rok 2019. Centrum Matery nám trochu připomínalo Královo přístaviště ze Hry o trůny, a z každé uličky byly vážně krásné výhledy.


Po cestě domů jsme navíc viděly krásný západ slunce a v Bari stihly ještě pizzu v pizzerii Bari Napoli.


Poslední den jsme se s holkama rozhodly, že si užijeme na pláži, a že si zaplatíme za nějakou hezkou, písečnou pláž. Nakonec jsme si vybraly Beach Club Cala San Giovanni a nelitovaly. Prostředí bylo příjemné, navíc jsme měly pohodlná lehátka, moře bylo čisté a záliv skvělý na plavání.


Holčičí dovolená = hooodně jídla, pití, opalování a hlavně záchvatů smíchu! Už teď se těšíme na příští rok!

3 komentáře

  1. Já si vždycky myslela, že Itálie je plná pěkných pláží,ale už u vlogu jsem začala trochu pochybovat. Každopádně městečka jsou krásná! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy, děkuji za ně. My jezdíme do Itálie každý rok, ale tady jsme ještě nebyli, tak to snad příští rok napravíme. Letos už máme dovolenou za sebou a bylo to perfektní. Vždy nám pro jistotou sjednávám cestovní pojištění , protože si myslím, že je lepší být připravena na všechno.

    OdpovědětVymazat
  3. Léto u moře, to je aspoň ten správný relax. Z fotek přímo dýchá pohoda :)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat