Je asi pravá chvíle k tomu, abych těm, kteří třeba náš blog nesledují pravidelně, nebo déle, nebo nečtou ask a tak, vysvětlila, co dělám v Americe, jak jsem se sem dostala a proč. Je to totiž "celkem" jednoduché.

Někdy v dubnu přišla moje kamarádka Natálka do školy s tím, že byla na přednášce agentury Alfa Agency o programu Work & Travel v Americe, že to znělo zajímavě a že by možná jela. Mně už něco takového dávno lákalo, a tak jsme se domluvily, že si to zkusíme zařídit. Hned další týden jsme šly do agentury, zaplatily registrační poplatek (4000 Kč) a začaly si vybírat umístění. Chtěly jsme někam, kde bude hezké počasí a nechtěly jsme pracovat v hotelu, ani jako plavčíci. V tom nám agentura vyšla vstříc a vytiskli nám seznam pozic na Floridě a v okolí. Asi po týdnu vybírání se najednou objevila možnost pracovat v Kalifornii, na pláži, nedaleko LA. Vůbec jsme nečekaly a rovnou řekly, že to je přesně to, co chceme. Bylo potřeba vytvořit si životopis v americkém formátu a vyplnit co nejvíce informací o sobě a svých zájmech do systému. Podle toho si nás měl zaměstnavatel vybrat. Myslím, že hned druhý den jsme byly obě schválené, a to i bez pohovoru přes skype, který je prý normálně běžným postupem. Měly jsme hroznou radost a začaly se těšit.

Dalším krokem byla platba agentuře za zprostředkování práce a za základní pojištění (cca 17000 Kč). Práce nám měla začít 6.6., tak jsme si na 2.6. koupily letenky (21000Kč) a začaly si hledat ubytování. Agentura nám řekla, že normální cena za ubytování je 300 dolarů měsíčně, ale bohužel jsme v této oblasti našly nejlevnější za 600. Hledaly jsme hlavně přes craiglist.com a airbnb.com. Rozhodly jsme se tedy najít něco přes couchsurfing, alespoň na prvních pár dní a dál hledat na místě. Napsaly jsme asi 15 lidem a domluvily se s Joshem, že u něj budeme prvních pár dní bydlet. Zbytek lidí se nám buď neozval, nebo jen řekli, že nám rádi ukáží Huntington Beach, ale ubytovat nás nemohou. Kdybych jela sama, asi bych si to neriskla, ale říkaly jsme si, že Josh působí v pohodě, a že alespoň hned poznáme američana. A nakonec to bylo to úplně nejlepší, co nás mohlo potkat.

Práci jsme měly zařízenou už asi od půlky dubna a nezbývalo nám než čekat na dokumenty potřebné k vyřízení víz. To měla na starosti agentura a byl to taky náš první a největší problém.. Průbežně jsme se na dokumenty doptávaly a když jsme je neměly ještě dva týdny před odletem, začaly jsme být docela nervózní, že si nestihneme víza vyřídit. Agentura nás ale ujišťovala, že je vše v pořádku a nemusíme se bát. Týden před odletem nám pak najednou zavolali s tím, že si máme přebookovat letenky, že se to nestihne.. Asi si dokážete představit, že jsme moc nadšené nebyly. Nejen, že už jsme měly domluvené to ubytování, ale hlavně přebookování letenek zase taková hračka není a rozhodně ne nejlevnější. Agentura od toho dala ruce pryč s tím, že oni jsou pouze zprostředkovatelé a že to rozhodně není jejich chyba, že se to nestihlo. To je pro mě doteď celkem nepochopitelné vzhledem k tomu, kolik peněz jsme jim zaplatily. Přebookování letenek nás vyšlo na 5000Kč a rozhodně jsem to nechtěla nechat jen tak, takže agentura nám nakonec po celkem zdlouhavém dohadování "jako omluvu" proplatila polovinu.

Snažila jsem se zjistit, jak to chodí a bylo mi řečeno, že je to tak, že Alfa Agency je pouze zprostředkovatelem. Oni tedy komunikují s americkou agenturou, která shání práci. Ve chvíli, kdy jsme řekly, že chceme jet pracovat na dané místo, oni teprve začali zaměstnavatele prověřovat. Proto se to tak protáhlo, ale nebylo moc uklidňující vědět, že nám nabízejí práci od neprověřeného zaměstnavatele..

Po téhle zkušenosti a tom, jak se k tomu agentura postavila jsme byly vážně dost zklamané a nemůžu říct, že bych Alfa Agency doporučila. Teď, když to píšu s odstupem, tak jsem trochu klidnější,protože je to tady prostě úžasné, ale bylo to šíleně moc starostí a stresu navíc. Papír DS2019, který jsme potřebovaly k vyřízení víz přišel 2.6.. Letenky jsme přebookovaly o týden a doufaly, že se to stihne všechno vyřídit dostatečně rychle. Bylo potřeba vyplnit formulář DS160 na internetu, zaplatit další asi 3000Kč za víza (to jsme původně mysleli, že bude v režii agentury...) a domluvit si schůzku na US ambasádě, protože už v pondělí jsme měli letět. Na ambasádě nám naštěstí vyhověli s naší urgentní žádostí a dali nám termín na čtvrtek. Tam jsme odevzdaly všechny formuláře, pas a fotku, vystály si frontu, absolvovaly dva krátké rozhovory a odcházely s tím, že druhý den budeme mít víza připravené. V pátek jsme si tedy vyzvedávaly víza a v pondělí nakonec skutečně odletěly..

Celý proces byl nakonec dost náročný a agentura nám moc s ničím nepomohla, ale možná je to běžné a součást této "školy samostatnosti". Zbytek zařizování na místě už jsem vám popisovala v předchozích příspěvcích.. Už teď to beru jako obrovský zážitek. Spojuje to možnost poznat život v této části Ameriky, potkat spoustu zajímavých lidí, zdokonalit svou angličtinu (částečně i španělštinu, protože jeden ze spolubydlících je mexičan), něco procestovat a hlavně získat spoustu nových zkušeností. Budu tu teď tři měsíce pracovat, pracuji v takovém stánku s občerstvením na pláži za 8 dolarů na hodinu a potom máme v plánu tři týdny cestovat. Měla bych si vydělat tolik, abych pokryla náklady, které jsem za program zaplatila a na živobytí, ale zatím to úplně nevypadá, že nám to pokryje i plánované cestování po Západním pobřeží USA. To vám dám vědět, až se vrátím.. 
Budu moc ráda, pokud mi napíšete vaše zkušenosti s podobnými programy a zprostředkovatelskými agenturami. Nejen, že mě to zajímá, ale mohlo by to být užitečné i pro všechny z vás, kteří o podobném "výletu" také přemýšlíte.

49 komentářů

  1. tyjo to jsem docela překvapená, co se týče té agentury..ale dobré vědět, je bych si teda nevybrala:D hlavně prostě nechápu tolik poplatků a pak řeknou, že vlastně za nic nemuzou a nechce se jim resit problemy. No jo, ale i to je zkusenost:)
    já jela do australie pres australiaonline a nemohla jsem si vubec stezovat. Vsechno vyridili za me, absolutne zadne poplatky..vsechno rychle.
    Zni to vsechno moc fajn, hned bych zas nekam vyrazila:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je klasika:) většina agentur škube studenty co to dá.. jediná solidní je snad aktuálně IENA.. sice hledáš sama a platíš letenky ale celkově to vyjde nejlíp: http://chcidousa.com/vybirame-agenturu-pro-work-travel-usa/

      Vymazat
  2. Ja jsem jela pres Cool Agent ale na aupair program, kazdopadne ze zacatku byli atrasne ochotni vae mi vyridily neuveritelne rychle coz bylo uzasne bez nejakych komplikaci ale mela sem nejake problemy po priletu a moje rodina mi rekla ze to mam resit s moji agenturou v cesku..moje agebtura nejen ze dala ruce pryc pak jim ale volala i ta anglicka ale nez se Cool agebt rozhodl dany problem resit ja sem si ho vyresila da se rict po svym protoze nehodlam cekat mesic nez se rozhoupou a dostala sem nejen nadany za to ze sem to resila bez nich ale po prijezdu zpet mi mely vratit penize za pojistebi protoze sem ho mela na delsi dobu nez sem na programu byla a najednou "pani ucetni v kancelari neni " a penize jsem dostala zpet az mesic a pul po programu a to s tim ze sem je kazdy druhy kontaktovala..

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mam stejnou zkusenost s agenturou Cool Agent a s aupair programem. Pri vyrizovani byli strasne ochotni a vse bylo az necekane rychle, ale kdyz jsem mela po par dnech problemy s rodinou, tak se mi nijak nesnazili pomoci. Rekli mi, at jedu domu a ze mi zacnou hledat novou rodinu z Ceska az po novem roce (a to byl listopad). Problemy jsem si vyresila sama, nasla novou rodinu a agentura uz se mi zpatky nikdy neozvala. Od te doby jsem docela dost skepticka k agenturam a kamkoliv jedu, snazim se si zaridit vsechno sama pokud to jde. Ale zase jsem se diky nim naucila nejake samostatnosti a uvedomila si, ze se muzu spolehnout sama na sebe. A z Anglie uz jsem se domu ani nevratila.

    OdpovědětVymazat
  4. No to je přesně ten vtip. že agentury jsou pouhý zprostředkovatel. Vyberou si uplně neadekvátní částku za to že ti slíbí že ti něco najdou. A pak se to obvykle začne komplikovat. Já bych chtěla jet v srpnu zkusit najít něco v UK, a byla jsem se jen tak přeptat na českém úřadu práce, konkrétně s Eures asistentem (evropské služby zaměstnanosti napříč EU) a agentury výrazně nedoporučovali, ve výsledku tě to stojí hromadu peněz, nervů a často zklamání. A pokud má agentura dodatečně v průběhu něco řešit (např. když au pair má zásadní probém s rodinou a je nutný to řešit) tak často dělají mrtvýho brouka a zdarec... takže si myslim, že pokud je člověk trochu schopnej, odkáže najít i sám.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš, pokud člověk trochu schopnej, tak žádnýho "zprostředkovatele" nepotřebuje. Zejména když jedete jak aupair.. Těch stránek s inzerátama jsou tucty.. a pokud s rodinou párkrát komunikuješ přes skype tak zjistíš co a jak sám :)
      A co jsem slyšela, tak i v případě nějakých problémů agentura moc nápomocná není. Třeba kamarádka, která měla absolutně příšernou rodinu s nevychovanýma dětma a absolutně nestarajícíma se rodičema od agentury jen dostala poštou "přiručku" jak se postaryt o dítě :D

      Vymazat
    2. Ahoj, můžu se tě optat do jaké části UK se chystáš? Já si právě kvůli špatným zkušenostem (a drahým) zařizuju vše sama - nebo se o to snažím - a v srpnu se chystám do Manchesteru. Kdyby si chtěla do stejného města, mohly bychom si pomoci navzájem :))
      Jinak jsem ráda, že konečně někdo napsal pravdu i s komplikacemi a není to jen sluníčkový příspěvek o tom, jak je vše úžasné, takže díky :)

      Vymazat
    3. naprosto souhlasím, kdysi sem chtěla jet taky pracovat do UK, ne jako aupair. Pán v brněnském alfa agency mi vysvětlil, že agentura vm tu práci sežene, naúčtuje si 16000 jako poplatek ale že prý Brity nezajímá na jak dlouho máte smlouvu, prostě když se jim nehodíte, tak jdete.. takže do UK se s agenturou nevyplatí vůbec ale práce v USA je podle mě něco jiného protože agentura vám zprostředkuje víza.

      Vymazat
    4. Jenže nemůže srovnávat zajišťování všeho v UK a v US...jak už tu někdo psal bez agentury ti v US pracovní vízum nechtějí dát...

      Vymazat
    5. Ema Bovary: taky se chystám v srpnu :) dlouho jsem se rozhodovala mezi Manchesterem a Birminghamem a nakonec jsem se rozhodla pro Birmingham. Je hezčí, větší a ne tak brutálně průmyslovej :)

      Vymazat
  5. dokopy za nič toľko penazí... to už sa tuším radšej oplatí vyraziť len tak na vlastné triko :) ... ja by som ale nemala odvahu asi ani najedno :D

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Za ty peníze agentuře bych rozhodně čekala, že víza vyřizují oni a je to i v jejich režii - o té částce 2500,- za přebookování letenky nemluvě - dle mě Vám to měli zaplatit celé. Každopádně si to holky celé užijte ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je docela síla. My jsme takhle vyrazili do Kanady a rovnou jsme řekli, že takové šílené částky nikomu cpát nebudeme, navíc, když pak udělají úplně minimum práce, které od toho očekáváš. A tak se taky stalo a práci jsme si našli sami, ubytování taky a jsem vážně ráda, že jsem nikomu neplatila něco, co si s trochou výřečnosti zařídím sama. Takže já se upřímně docela divím, že ještě existují "zprostředkovatelské agentury", zvlášť při povaze Američanů/Kanaďanů, se kterými jsem neměla problém cokoliv vyřídit.
    Doufám, že dál už vám bude klapat všechno podle plánu a skvěle si to užijete! :) S každou fotkou vzpomínám na naše cestování po USA, takže have fun!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nj jenze o pracovni viza do USA si muzes zazadat pouze pres agenturu narozdil od Kanady..

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Asi záleží na typu víza, každopádně zažádat si o pracovní vízum může i "normální člověk". To aspoň píše Americká ambasáda na svém webu.

      Veronika

      Vymazat
    4. To si sice mozna zazadat muzes,ale i kdyz jsem mela sehnaneho zamestnavatele a vsechny pozadovane dokumenty,stejne jsem vizum nedostala, USA si pracovni trh dost chrani...

      Vymazat
  8. Jak už jsem psala, California je moje vysněná země kam bych se jednou chtěla moc podívat...ale vidím že to není jen tak. Myslela jsem že vám ta agentura vyšla více vstříc, zvlášť za všechny ty poplatky. Ale moc děkuji za tenhle článek :)

    taste-of-the-style.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Waau..nie veľmi rada čítam takéto siahodlhé články, ale tento som prečítala so zatajených dychom:) 17000Kč pre agentúru, ktorá sa na vás vlastne skoro vykašlala ..uff, ale aspoň vďaka tebe vieme ako to chodí a čo môžme očakávať :)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  10. No vůbec mě to nepřekvapuje, z takových agentur mám docela strach a proto jsem s nimi ani nikam nevyrazila.
    Minulý rok jsem ale zkusila práci jako dobrovolník přes: http://www.inexsda.cz/cs/dobrovolnictvi/Chci-byt-dobrovolnikem
    a můžu rozhodně doporučit, sice si nic nevyděláte, ale je to skvělá zkušenost a navíc se seznámíte s lidmi z celého světa :)
    Jinak přeju hodně štěstí v USA a ať už jde vše hladce ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu se zeptat kde jsi byla ? Dost o té agentuře přemýšlím a ráda bych někde dobrovolničila, tak kdyby si mi mohla dát nějaké info :))

      Vymazat
    2. Byla jsem ve Skotsku :) Zrovna jsem vychytala úplně super projekt, takže jsem měla i štěstí! Pokud máš nějaké konkrétní otázky, klidně mi napiš na email: Rathouska.jana@gmail.com

      Vymazat
  11. Já byla na W&T 3x a nejlepší to bylo s agenturou CCUSA, je to americká, taky nic nezařídí, když potřebujete, tak dává ruce pryč, ale byla minimálně o polovinu levnější :D
    Docela čučím, že jste si vybraly takovou drahou agenturu a vlastně pořádně nezjistily, do čeho jdete a co budete potřebovat. Agentura zprostředkovává jen DS form (=papír, za který vlastně dáte víceméně všechny peníze, ale díky němu máte pracovní povolení) plus navíc pojištění. Zbytek si člověk platí a zařizuje sám :)
    Bohužel na vlastní pěst si DSko neseženete a možete jet pracovat leda na černo (což nedoporučuji :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahojte, aké sú teda kompletné prvotné náklady na vycestovanie? ubytko+letenky+agentúra???

      Vymazat
  12. jo, takže to není tak, že by sis na ten výlet sama osobně vydělala předem? jestli to správně chápu, platili rodiče a jestli se zadaří, tak možná ty prachy rodičům vrátíš, za letenky a poplatky a všechno? A to třítýdenní cestování ti prostě zaplatí, protože na to už své finance mít nebudeš. Jasně, pohodička.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč řešíš, zda to platí rodiče? Zas nějaká závist nebo co?

      Vymazat
    2. No a?!!! Copak by to nemohli platit rodiče?

      Vymazat
    3. nezáviď a nájdi si radšej inú robotu ako sedieť na zadku za noťasom a anonymne hejtovať

      Vymazat
    4. To, že platila předem agentuře ještě neznamená, že si na to nemohla vydělat sama v Čechchách a prostě to do výletu investovat. Lucka je dost schopná, což ty asi nebudeš, tak ti nezbývá než závidět.

      Vymazat
  13. Veľmi si ma týmto článkom potešila, muselo to byť náročné, ale si šikovná ! :-)) sledujem aj ask aj youtube :)) milujem W&T videá ! tak za rok-dva sa chystám na jazykový pobyt a pri vš možno aj na W&T takže som rada za každý tvoju radu.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak s tou agenturou by mě to teda naštvalo a pořádně. Taky si myslím, že pokud je člověk trochu schopný a má nějaký smysl pro organizaci, tak si toho hodně zvládne zařídit sám, ale zase chápu, že jste chtěly mít jistotu do čeho jdete. Jste dobré, že jste to takhle zvládly, i když se vám na to vykašlali, máš zkušenosti, které ti nikdo nevezme a na druhou stranu všechno zlé je pro něco dobré, pokud takhle pojedeš příště, víš, že se můžeš spolehnout sama na sebe. Jinak kdybych měla jet s agenturou, vybrala bych si určitě Student agency, protože je nejznámější a jiným bych asi nevěřila. S couchsurfingem jste měly pořádné štěstí, já pokaždé když jsem takhle někam jela, tak mi ubytování krachlo, všichni se tvářili jakože joo, ale po příjezdu na místo byl najednou problém. Přeji krásný pobyt v Americe a pořádně si to tam užijte, co vás sleduju z fotek, je to nádhera. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já jedu na brigádu do Irska (na farmu)..ale ne přes agenturu, je to moc drahé

    OdpovědětVymazat
  16. Ja jsem momentalne s kamaradkou jako plavcik v Houstonu a nemuzu si vubec stezovat. Jela jsem pres agenturu Czech-us,ktera se na plavciky vicemene specializuje,ale nabizi i jine pozice.Registrovala jsem se uz nekdy v rijnu,takze poplatky byly nizsi,asi kolem 8 tisic...navic je potreba si udelat vsemozne kurzy,takze je opravdu lepsi nevahat a prihlasit se co nejdrive.Mela jsem pak vsechno krasne rozlozene, nemusela se strachovat ze neco nestihnu a i ltenky jsme vychytaly v akci za 12 tisic. Agentura mi ve vsem vysla vstric,poradi, s vizy pomuzou, jakykoliv problem hned resi a maji proverene zamestnavatele. Vetsina zamestnavatelu poskytuje ubytovani v apartmanech, tady u nas jsou bohuzel vyjimka, ale dostali jsme z agentury tipy a ubytovani sehnali bez problemu a jeste levnejsi. Prace pohodova, nenarocna a dobre placena,rozvrh na tyden predem, akorat s tim vyzitim je to tu slabsi, protoze nejsme primo v centru. Kazdopadne work and travel muzu kazdemu jen doporucit, cloveku to zvedne sebevedomi kdyz zjisti ze se o sebe dokaze postarat v uplne cizi zemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky vrele doporuciji www.czech-us.cz se kteryma jsem jela pred dvema lety do USA. Praci jsem si u nich vybirala pres CCI job board, kde byl obrovsky vyber praci a vetsinou zamestnavatel poskytoval i ubytko. Jinak, agentura a domluva byla skvela, se vsema papirama pomohli a hlavne se vse delalo v predstihu! Hlavne DS form a navsteva ambasady byla minimalne mesic dopredu pred odletem, aby se vsechno stihlo jak ma. I problemy se ihned resily, napr. kdyz jsem mela problem na letisti v UK, tak se ihned resil, ackoliv to nakonec ukecal muj zamestnavatel na telefonu, hehe. A jeste neco, uprimne si myslim, ze bylo hloupe se upsat hned k prvni agenture o kterou jste zakoply... Ja si delal poctivy pruzkum, nez jsem nasla tu pravou. Jeste neco k vydelkum, ja byla v NJ, kde jsem taky pracovala ve stanku u oceanu za 7,50 usd, ubytovani za 300 usd/mesic a i kdyz jsem lehce setrila, nijak zvlast jsem se neomezovala. Na dvoutydenni cestovani po zapade a na par dni loudani po NY jsem taky v klidu mela a jeste si privezla i domu. Na cestovani mit urcite budete, teda pokud nebudete zbytecne rozhazovat. Musite si trosku ujasnit priority s takovym platem v LA :)

      A jinak vsem doporuciji W&T! Skvely zpusob jak poznat sam sebe a USA :)

      Vymazat
    2. ahojte baby, aké sú teda kompletné prvotné náklady na vycestovanie? ubytko+letenky+agentúra???

      Vymazat
  17. Ahoj, co jste tak slyšela a u tebe četla, tak Alfa je na tom stejně jako Student Agency. Já jsem byla na rok ve Švýcarsku, soukromě přes žánou agenturu. Kamarádka byla v Anglii také na vlastní pěst a vyšlo jí to. S tou Amerikou ale tento způsob může být trochu problematické. Neumím si to představit. Hlavně, že už jste tam, práci máte a můžete si užívat léta ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  18. Myslim, že je fajn, že jsi to tady všechno popsala, opravdu si vybrali od vás dost peněz a pak ještě to přebookování a víza narychlo z vlastní režie, to chápu že jste nečekaly, teď už je snad vše ok, užívejte!! :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Děkujeme, že s byla tak otevřená ! :) Drž se tam, foť a piš....
    http://salek-snu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. zaujímavý a dobrý článok .... osobne by som mala s takýmto typom práce asi problém→moja (ne)samostatnosť. skúsenosti"školy života" naberiem na výške a na erazme ak sa pošťastí
    inak ešte veľa šťastia ;-)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj, doopravdy zajímavý postoj agentury. Před 5 lety jsem byla také na W&T od agentury ATEP, která se soustředí na Long Island, pracovala jsem v Montauku (nejúžasnější místo). Práci, která byla zajištěna, doopravdy byla a hotel v kterém jsme měli bydlet také. Nakonec jsme se však kvůli umístění práce sami přestěhovali do hotelu v centru městečka. Majitel agentury byl přímo na místě v Montauku a po příjezdu na místo obcházel své klienty, zda je všechno v pořádku. Pokud nebylo, snažil se ostatním pomoci najít popřípadě jinou práci atd. Tudíž zkušenost dobrá. A strávené léto na Long Islandu stálo doopravdy za to. Vydělali jsme si docela dost peněz. Dělala jsem bussera v jedné restauraci od 8:00 do 14:00 a měla 10 dolarů na hodinu + sníst jsem mohla co chtěla + číšníci se podělili o dýška. Měla jsem i druhou práci v pizzerii a dělala hostesku (uváděla hosty ke stolu) a měla též 10 dolarů na hodinu + opět jídlo domu + nakonec velké dýško od nejlepšího šéfa. V mezičase jsme chodili na pláž nebo jezdit na kolech. Také je to docela kousek do New Yourku (cca 3 hodiny vlakem), takže když byl volný den, tak nebyl problém si zajet na nákupy nebo jen tak po památkách. Po 2,5 měsících práce jsme se nakonec rozhodli jet cestovat do Mexika. Luci přeju ať se Vám v Cali daří a líbí stejně jako mě kdysi...nejhezčí vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, mě to teda taky nepřekvapuje. Já byla dvakrát na W&T na Aljašce přes Student agency a první rok jsme měli podobné problémy. Ale je to zkušenost:) Jinak západ USA jsme jeli a je to úžasný...Doporučuju rozhodně nevynechat Antelope Canyon, Monument Valley a San Francisco! Krásné léto.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, konkretne s Alfa Agency mam podobne zkusenosti. Pred nekolika lety jsem jela na rok na stredni do USA. Odjizdet jsem mela v pulce srpna s tim, ze do kvetna mi reknou, do ktereho statu konkretne a k jake host family pojedu. I pres me neunavne urgovani jsem v puvodne planovany den odjezdu porad nic nevedela... rodina se nasla asi 3. tyden v srpnu a koncem srpna jsem konecne odletela (takze ani letenky nebyly uplne levne..). jak jsem se pozdeji dozvedela, rodinu zacala americka koordinatorka shanet az nekolik dni po mem puvodnim datu odletu v pulce srpna - a to tak, ze prisla na mou stredni skolu v USA, zeptala se, kdo by chtel echange studenta? A kdo se prihlasil, tomu mne dala. Prestoze jsem agenture vyplnila dost detailni dotazniky 'jakou chci rodinu', nesplnovala ta moje ani zakladni pozadavky, jako aby nemeli zvirata, protoze jsem alergicka (meli 3 kocky a 2 psy). Nakonec jsem to neresila, bylo mi 15 a v dobe odjezdu ma clovek plne ruce prace s jinymi vecmi, ale v podstate mne okradli o dva tydny pobytu a o nekolik mesicu pozdeji jsem zjistila, ze navic vsechny ty penize zaplacene Alfa Agency jsou primo pro agenturu, moje host family si mne vzala zadarmo - to znamena, ze to melo vsechno jit na to uzasne zprostedkovani... Rodina proverena samozrejme nebyla, koordinatorka ani nesla k nim domu. Mela jsem ohromne stesti, ze ma rodina byli skveli lide a zadni uchylaci a ja si svuj rok uzila - takze jsem si nechtela zazitek kazit nejakymi spory s Alfou.

    Takze preju hodne stesti, verim, ze ted uz to bude jen lepsi - prvni zkousku jste obstaly! :D

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý článek! taky bych se ráda podívala do Ameriky, ale asi si budu něco hledat sama, určitě ne přes agenturu. Už jsem byla 1 rok v GB přes MaryPoppins a protože tam dělá kamarádka, tak jsem neměla žádný problém a navíc je to anglická agentura. Pak jsem byla 1 rok ve Francii, díky kamarádkám, které znám z GB. Momentálně hledám něco ve Španělsku nebo USA, tak uvidím, ale určitě to není jednoduché, vycestovat tak daleko, jen tak a navíc sama. Možná tu pomoc agentury budu potřebovat.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahojte! Já jsem byla v Americe už 3x a to s Camp Leaders. Tato společnost mě překvapila nejen super přátelským přístupem, ale hlavně počátečními náklady. Za 10tis. vám vyřídí letenku, práci v campu, pojištění na 90 dní a vízové dokumenty. Jedinou věc, kterou jsem zaplatila navíc byl poplatek americké ambasádě za vízum 160 dolarů. Když jsem šla poprvé na info meeting, tak jsem tomu nevěřila, že to stojí tak málo, ale bylo to tak a všechny léta byly neuveřitelná! Pracovala jsem v campu, v kuchyni a v podstatě jsem tam našla druhou rodinu. Tuhle společnost můžu fakt doporučit. Vzala jsem s sebou i spoustu kamarádů a ségru. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Já jsem byla v USA dvakrát jako plavčík taky s agenturou Czech-us. Letos jsme zrovna řešili během léta jednu nepříjemnost, co se nám stala na bazénu a ze strany agentury jsme měli velkou oporu i zájem, takže mohu taky jen doporučit. Vstupní poplatky sice nejsou úplně levné, ale pokud se člověk přihlásí hned během podzimu, nějaké korunky navíc ušetří:)

    OdpovědětVymazat
  27. super post... Work&Travel je bezpochyby nejlepší věc, jak může student na vejšce strávit léto. Byl jsem 3x jako plavčík ve Washingtonu DC a naprostá pecka. Osobní zkušenost mám jen s agenturou czech-us, takže nemám srovnání, ale já zvolil dobře, všechno jak mělo být...

    OdpovědětVymazat
  28. ALFA AGENCY? Největší chyba co jsem kdy udělala, co se týká cestování. Zpočátku se tváří přátelsky, tvrdí že vše zařídí a že je vše naprosto bez problémů. Opak je ale pravdou. Udělali spoustu chyb, za které jsem ale samozřejmě musela platit já. A nebyly to zrovna malé částky. Místo aby přiznali chybu a vrátili peníze, jako to dělají solidní firmy, řeknou akorát:je promiň nebo no, to jsme si nerozuměli a už platíš. Co se týká víz, tak to je prakticky nemožný úkol a za vyplnění víz online si vzali poplatek 3000,-, o kterém nám samozřejmě předem také neřekli, takže jsme si to mohli vyplnit sami a zdarma. Je to opravdu ZLODĚJNA. Nikomu bych nedoporučila, naopak. Nenechte se zlákat řečičkami na australských dnech nebo na počátečních schůzkách, protože pak se to změní v neochotu a v nekonečné placení velkých částek za jejich chyby...

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, zajímavé shrnutí Work and Travel, já bohužel student nejsem, jsem docela časově vytížený člověk, který na angličtinu nikdy neměl zrovna nějak moc času, samostudium mi zrovna nějak moc nešlo, naštěstí jsem však narazil na službu https://www.anglictinapotelefonu.eu/ Vyučuje se online, navíc se ti dokáží přizpůsobit časově, což pro mě díky tomu byla naprosto ideální volba.

    OdpovědětVymazat