Určitě už víte, že moc rády cestujeme - objevujeme nová místa, kultury, ochutnáváme místní jídla a vyrážíme za dobrodružstvím. Když plánujeme na novou cestu, pomáhá nám především příprava a průzkum předem na různých cestovatelských blozích, a pomocí tipů, které vyhledáváme klasicky pomocí vyhledávače. K tomu, abychom si cestu nejlépe zorganizovaly, využíváme ale několik aplikací, které si můžete stáhnout do chytrého telefonu a mít je pořád po ruce.
Plánování a orientace ve městě:
Trello si klidně stáhněte i jen tak, je to totiž jednoduchá aplikace na sdílené to-do listy. Můžete si vytvořit několik nástěnek, na které dáte několik to-do listů. Pozvete jiné uživatele a můžete tak plánovat projekty a právě i cesty. My si vždy uděláme nástěnku, na kterou každý vkládá místa, které by chtěl navštívit, poznámky o cestě a poté i plánujeme jednotlivé dny.

Google Maps
Aplikace, kterou nejspíš používáte doma na vyhledávání spojů a navigaci, je velmi prospěšná i když vyrazíte za hranice. Doma na wifi si na Google Maps načtěte celé město do kterého vyrážíte, potom otevřte detail konkrétního místa a v nabídce klikněte na Stáhnout offline oblast. Bude to vyžadovat trochu místa ve vašem telefonu, ale od té doby budete moct mapy tohoto města využívat i bez připojení k internetu. Když v nabídce navíc kliknete na uložit, vytvoří se vám na mapce hvězdička. Takto si většinou označíme kavárny, restaurace, památky, místo ubytování a podobně. Potom se na offline mapě můžete k těmto místům jednoduše dostat, nebo když se budete jen tak procházet po městě a budete mít chuť na kafe, uvidíte, že jste vlastně došli blízko k jedné uložené kavárně.

Ulmon
Podobná Google Maps je i aplikace Ulmon. Existuje pro velké množství světových měst a funguje jako offline mapa - čili vidíte, kde se pohybujete a můžete se bez připojení k internetu orientovat ve městě. Zároveň jsou v ní již zabudovaná místa jako jsou památky, restaurace, kavárny a můžete si vytvářet i různé vlastní seznamy míst, které chcete navštívit. Například jeden pro kavárny - když si kavárnu přidáte do seznamu, na mapě se vám ukáže hvězdička. Můžete mít každý seznam i barevně odlišen, takže dobře vidíte, co která hvězdička reprezentuje. Navíc pokud si aplikaci otevřete na wifi, můžete si stáhnout i rozšířené povídání a informace o památkách.

Když už jsme u toho plánování, v nouzi rády hledáme tipy na to kam jít podle Yelpu nebo Foursquare a v čechách je na tohle skvělý Scuk. U těchto aplikací je výhoda v tom, že si můžete přečíst recenze jiných uživatelů.

Finance:
Spendee je takové vaše finanční svědomí. Hodí se i v klasickém životě - když něco platíte, napíšete si to do aplikace, označíte si za co jste peníze utratili a Spendee vám eviduje, kolik utrácíte. Můžete si tak udělat pořádek v tom, kolik například platíte za jídlo, za dopravu a jednoduše si tak kontrolujete, abyste dodrželi budget.

Settle up
Pokud cestujete už jen ve dvou nebo dokonce ve skupince lidí, rozhodně se vám bude hodit aplikace Settle up. My ji říkáme „dlužníček”. Vytvoříte si skupinu (například Španělsko 2016), vytvoříte v ní členy, se kterými můžete skupinu i sdílet přes e-mail, a potom vždy když někdo něco platí, zadáte kolik a za koho utratil. Tak vidíte, kdo komu kolik dluží, kolik celá skupina utrácí a hlavně - když se na konci dovolené budete chtít vyrovnat, dlužníček vypočítá, jak to máte udělat tak, abyste udělali co nejméně finančních transakcí. Takže místo toho, abyste posílali částky peněz každému kdo za vás něco platí, aplikace to spočítá, aby každý poslal peníze jen jednomu ze skupiny, a máte hotovo! Částky navíc můžete zadávat i v různch měnách, vždy to přepočítá. Pokud tedy jedete například roadtrip přes různé státy, zvládne to taky. Z mých doporučení je tohle jediná placená aplikace. Stojí 2 dolary, ale na druhou stranu stačí, když si ji koupí z vaší skupinky jen jeden a může to být hned první finanční údaj, který si rozpočítáte. Usnadní vám to opravdu spoustu práce.

XE Currency je nejjednodušší způsob, jak se orientovat v měnách. Zvolíte si, v jaké měně částky zadáváte - například v eurech, a aplikace to přepočítá na další měny. Hodí se to například když jste v obchodě a snažíte se si u každé ceny přepočítávat, kolik českých korun to vlastně je - jen zadáte cenu v cizí měně, a vidíte, kolik co stojí! Navíc vždy když jste připojeni, aplikace aktualizuje kurzy podle aktuální situace. Je sice trochu nepřehledná, ale za to zadarmo! 

Ubytování
Airbnb je podle nás skvělý způsob, jak najít ubytování ve městě, kam se chystáte na výlet. Princip Airbnb je takový, že ubytování nabízejí lidé a to tak, že pronajímají buď pokoj ve svém bytě, nebo klidně i celý byt. My jsme vyzkoušely obě varianty a vždy jsme byly spokojené. V Barceloně jsme si  například pronajaly byt u skvělé slečny, která nám nejen sedla svou povahou, ale poradila nám kam zajít na jídlo, po obchodech a pomohla nám vybrat španělské speciality jako dárek pro celou rodinu. Výhodou je i to, že u ubytování vidíte recenze od ostatních uživatelů. Jestli jste Airbnb ještě nezkoušeli, přes náš odkaz můžete získat slevu 500Kč na první ubytování!

Ostatní
Google Translator, neboli Překladač vám pomůže, když jste v zemi, jejiž jazyk neumíte. Nejen, že můžete překládat jednotlivá slovíčka, ale když si to rozšíříte o verzi offline (opět stažením si někde na připojení), můžete překládat „live”. Funguje to tak, že nastavíte foťák na text, který chcete přeložit, a překladač rovnou na fotce vymění text za ten ve vašem jazyce. Složitě se to vysvětluje, a nefunguje to na dlouhé texty, ale je to super vychytávka například na cedule, jednoduché nápisy a tak podobně!

PhotoApp je jednoduchý způsob, jak sdílet fotky ve skupině lidí. Každý si stáhne aplikaci, jeden vytvoří skupinu do které se ostatní přidají a můžou tam nahrávat všechny fotky ze společných zážitků. Nemusíte si tak složitě posílat fotografie mezi všemi, ale máte k nim přístup hned. Navíc je to super i pro uchovávání vzpomínek!

Máte nějaké další osvědčené aplikace, které používáte když vyrazíte na cesty? Podělte se s námi o ně v komentářích. Šťastnou cestu!

18 komentářů

  1. Super tipy, až budu někam cestovat tak aplikace skusím! <3

    OdpovědětVymazat
  2. Uzasny clanek, jeste nikdo neco takovyho nenapsal, aspon co tak sleduju, proto velkej obdiv za kreativitu! :D Google Maps ja vyuzivam porad, porad, nejen na cestovani, mam ohvezdickovanou asi celou Evropu a pulku Ameriky! Haha :D Asi nejvic me zaujal Settle Up, je to fakt zajimava aplikace, ale myslim, ze mezi kamaradama se nemusi nic vracet, jednou zaplati on za tebe podruhe ty za neho a je jedno jestli to bylo o stovku min nebo vic, ale takhle by to podle me melo mezi kamaradama fungovat! :D Az budu vetsi a cestovat sama, tak urcite vyuziju Airbnb, pripada mi to skvely zpusob, jak mit na dovolene spolecnost a vylepsit se v jazycich! :D
    S laskou
    Sandra ze Darf ich fragen, wo ich den Post finde? :D
    Mit liebsten Grüßen
    Sandra von http://www.shineoffashion.com/
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  3. doporucuji i Here maps, nejen ze je to aplikace umoznujíci i offline mapy a dle GPS zamereni, kde se presne nachazite, navic obsahuje i zdarma navigaci, kterou lze i zdarma pravidelne aktualizovat- pro cestování autem, na kole či i jen bloumání pěšky ideální! ;-)

    http://ditabloguje.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Google Maps ja osobne už asi nikdy neotvorím, pretože mne nedávno z 2-hodinovej cesty spravil strastiplnú 4-hodinovú :D preto budem musieť nájsť nejakú inú GPS aplikáciu :/

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo tak Spendee a Settle Up znějí skvěle! Ulmon a jejich citymaps používáme s přítelem už dlouho a ještě jsme se nikde ve světě díky téhle apce neztratili :) Super článek, holky, hodí se!

    OdpovědětVymazat
  6. Wow, super článek! Některé aplikace znám, ale některé jsou pro mě úplně nové. Zaujalo mě Spendee a ihned to jdu stáhnout :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavé tipy, určitě se budou hodit na léto :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super tipy! :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Moc zajímavý a užitečný článek, hlavně teď v období prázdnin a dovolených. Chtěla bych se zeptat, protože plánuji jet na několik týdnů do Anglie, jak to řešíte se sim kartou a internetem? Zatím jsem v zahraničí používala jen českého operátora. Mátě nějaký tip na operátora s výhodným internetem, který jste třeba v Agnlii i používaly? Jak to řešíte s českým číslem, když máte zahraniční sim kartu, máte ji třeba někde schovanou a hovory přesměrované?

    OdpovědětVymazat
  10. Já žádné takovéhle aplikace nemám, ale až někam budu cestovat, určitě si tento článek znovu najdu :)
    eLblog

    OdpovědětVymazat
  11. Par aplikaci taky používam a vážně super typy.

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za skvělé tipy, myslím, že se budou hodit každému, kdo cestuje na vlastní pěst :). Obzvlášť ta aplikace na ubytování se mi moc líbí! Už jsem o ní sice slyšela, ale zatím jsem ji ještě nezkoušela... :)

    OdpovědětVymazat
  13. Spendee musím využít, strašně lehce se mi stává, že překročím budget ani nevím jak :D

    Check my blog! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. treba sledovať aj appky v danom meste, veľakrát existujú aplikácie, ktoré majú offline sprievodcov mestom či múzeami v rôznych jazykoch, lokálne appky na mestskú hromadnú dopravu no a ak idete do španielsky hovoriacej krajiny, SpanishDict je o milión percent lepší ako Google Translate. Chyby robí takmer nulové, a síce preklady dokáže iba offline, robí ich naozaj veľmi dobre. Okrem toho je bežný slovník dostupný aj offline, nielenže nájdete preklad slova (v anglitine), ale aj príklady vo vetách, skloňovanie a časovanie a pod. :) A každý deň vám to vyhodí nejaké pekné slovíčko a fotku :)

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek :) <3
    pieceoffashionbyondy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat