Krásnou neděli! Další díl ze "série" povídání o erasmu je tady a tentokrát jsem si říkala, že bych se s vámi podělila o náš proces vybírání ubytování v Římě. Všechno o tom, co je to erasmus, jak a proč jsem tady, najdete v předchozím článku - Vše o erasmu v Itálii!

Když jsme se myslím někdy v prosinci dozvěděly, že opravdu pojedeme na erasmus (jsem tady se svojí kamarádkou a spolužačkou Verčou) a vše bylo potvrzené, bylo na čase začít hledat ubytování. Jako první jsme zkoušely zjistit, jestli náhodou Sapienza nenabízí svým studentům ubytování na koleji, ale bohužel nenabízí. Na stránkách školy jsme ale našly informace o tom, že nám rádi pomůžou něco najít.


Vyplnily jsme tak formulář na webu školy a čekaly, co nám přijde za nabídky. Mezitím jsme se přidaly snad do všech skupin na Facebooku nabízejících studentské ubytování v Římě a začaly koukat i na stránky jako je Airbnb, Uniplaces a Spot a home.

Chtěla jsme mít hlavně každá svůj pokoj, ne až moc spolubydlících (protože některé byty byly až pro 8 lidí), dobré spojení ke škole, nejlépe metro (protože Řím a autobusy, to je na delší povídání :D) a aby to nebylo moc drahé. A hodně rychle jsme zjistily, že to ještě bude oříšek, protože najít něco, co splňuje všechny čtyři zmíněné věci nebylo tak lehké, jak jsme předpokládaly. Jo, a ještě jsme chtěly wifi, ta taky teda nebyla všude...

Škola nám nabídla tři možnosti, ze kterých se nám ale ozvali jen dva majitelé bytu a jen jeden se nám nakonec líbil. Tak jsme hledaly dál.. no, nebudu to napínat.. nakonec jsme si ubytování našly na stránce Spot a home, která má nabídku bytů vážně hezky, důvěryhodně zpracovanou. Líbilo se nám, že u každého pokoje k pronájmu mají natočené i video - takovou malou, komentovanou tour celého bytu - což je vždy lepší, než fotky. Kor když si vybíráte ubytování v Říme u počítače v Praze. 

Jediné, s čím jsme nakonec musely ustoupit, byla cena. Ale po dnech hledání jsme zjistily, že to prostě jinak nepůjde. Za pokoj tedy platíme každá 550 euro měsíčně, což je šílená pálka na naše poměry, ale tady je to ještě jedna z těch levnějších variant. Pokud tedy nechcete bydlet se 7 dalšími spolubydlícími, nebo s někým sdílet pokoj.


Pokoj je ale vážně moc hezký a měly jsme velké štěstí na spolubydlící, která je z Turecka a také studuje na stejné škole jako my. Bydlíme v části města San Giovanni, asi 10 minut pěšky na metro a na tramvaj, která nám jede 15 minut do školy (a tramvaje jsou naštěstí většinou spolehlivější, než autobusy) a 15 minut pěšky ke Colosseu :).

Máte nějaké zkušenosti s pobytem v zahraničí? Znáte ještě nějaké další stránky, kde hledat ubytování? A je ještě něco, co by vás ohledně erasmu nebo Říma zajímalo?

14 komentářů

  1. Moc hezký video a i článek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezký článek. A ta cena - to je teda pálka, taky bych ráda na Erasmus do Itálie, tak jsem zvědavá, jak se s ubytováním poštěstí mně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží kam na erasmus pojedeš. Já jsem teď v Parmě a cenově je to výrazně lepší (a i tak jsem remcala trošku :D ). Tady se dá slušný samostatný pokoj sehnat od 250 eur měsíčně.

      Vymazat
  3. Moc kráný příspěvek,cena je tada veliká ale za tu zkušenost se to vyplatí :) Užívejte s Verčou pobytu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký článek :)

    ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tá cena je teda šialená, vôbec som netušila, že ubytovnie v Ríme je také drahé, keď som tam bola na tripe, zdalo sa mi, že Rím je na tom s cenami fajn :) .. každopádne video je skvelé, máš peknú izbu, tak si užívaj pobyt v Ríme! :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky napsané. V Římě jsem byla před Vánoci na pět dní a musím říct, že krásnější město jsem nepoznala. Oblíbila jsem si tam hlavně metro. Máš krásný pokoj, i když ta cena je celkem přemrštěná. Co budeš dělat s věcmi, které sis v Římě koupila (povlečení, peřiny atd.) než pojedeš domů? (Myslím, že už jsi to v jednom starším videu z jiného erasmu říkala)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný článok! Tá izba je priam božská <3
    WITH GREY WOLF

    OdpovědětVymazat
  8. Super clanek, moc hezky sis to tam zaridila, hlavni je, ze se tam citis jako doma. :) Mas to tam fakt utulny. <3
    Sandra / http://shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím!
    Já jsem teď na Erasmu v Portugalsku. Za ubytování to nejsou naštěstí takové pálky. Také jsme sledovaly různé fb skupiny, ale nic jsme nenašly. Nakonec druhý den po příjezdu jsem se tam rozhodla napsat, což se nám vyplatilo. Můžu za sebe říct, že jsme s kamarádkou našly ten nejlepší dům vůbec. Opravdu jsme měly štěstí. Aneb i tak to jde. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je šílená cena, ale zase nepřijde mi to až tak moc hrozný, bydlení v Praze je na tom i dost podobně :) užívejte! <3

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý článek! Řím miluju, myslím, že je to jedno z nejkrásnějších měst <3 Jednou bych se tam chtěla přestěhovat :)

    http://tinasmerdova.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  12. To máš ešte celkom fajn s tou cenou, ja som v Californii platila 600 dolárov za zdieľanú izbu a v apartmáne nás bolo 6 :D Ale tak stali sa z nás kamarátky na celý život, len niekedy by to chcelo viac súkromia :)

    Prajem veľa šťastia!
    Lost in Denmark

    OdpovědětVymazat
  13. https://housinganywhere.com/

    další dobrej portál na ubytování :)

    OdpovědětVymazat