Krásnou sobotu! Dneska se zaměříme na úklid. Což bych si nikdy nemyslela, že budu zrovna já psát do článku na blog. Sice vždycky vím úplně přesně, kde co mám, ale zároveň se mi taky všude možně hromadí věci, které si říkám, že by se ještě někdy mohly hodit. Pak je čas od času protřídím, něco vyhodím a zbytek schovám z povrchu do šuplíků a mám na chvilku pocit, že je uklizeno.

Niky nedávno četla knížku od Marie Kondo - Zázračný úklid a od té doby ji všem doporučuje, že je to jedna z nejlepších knížek, které četla. Zvládla zminimalizovat počet věcí, které vlastní a ve všem udržovat pořádek. Já jsem přes Vánoce objevila ještě i reality show na Netflixu, právě o Marie Kondo a její technice uklízení, a musím říct, že mě to hned nadchlo. Všechny díly jsem viděla asi během tří dnů. A Marii jsem si naprosto zamilovala. Je podle mě ten nejroztomilejší člověk na světě. Přečetla jsem si i knížku a rozhodla se, že naše stěhování bude tou nejlepší příležitostí na to pustit se do úklidu a nastavit si v novém bytě vše tak, aby to fungovalo a pořádek se dal dlouhodobě udržet.

V dnešním článku a videu jsme se tak s Niky rozhodly vám předat základní principy právě téhle metody a taky naše zkušenosti s tím, co nám funguje, a co zase tak úplně ne...

Asi nejdůležitějším bodem celé filozofie je cíl uklidit jednou provždy. Pořádně! Nepřendavat věci jen z jednoho místa na druhé. Neuklízet postupně jednu místnost za druhou. Ale vyčlenit si pár dní a opravdu se zamyslet nad VŠÍM co doma máme. Marie vše v domácnosti dělí na dvě kategorie. Na věci, které nám dělají radost - to znamená, že když je vezmeme do ruky, musíme se usmívat, cítit pozitivní energii a jasně vědět, že jsou to věci, které s sebou chceme mít dál, do budoucnosti - a na věci, které v nás tenhle pocit nevyvolávají - těm bychom měli poděkovat za to, co pro nás v minulosti udělaly a vyhodit je, nebo je darovat někomu dalšímu. Jen pozor s tím darováním, ať jenom své "krámy" a problémy neposouváte dál, na svou rodinu a kamarády. Nechcete, aby se pak taky topili v nepořádku.

Následujícím krokem je najít každé věci své vlastní, jasně určené místo. A pokaždé, kdy danou věc použijeme ji tam zase rovnou vrátit. A to je ono! Zní to naprosto logicky a jednoduše! Nemyslíte? Pak totiž kdykoli se nám bude cokoli jen tak povalovat po bytě, prostě to vezmeme a uklidíme tam, kam to patří. A to už by nemělo zabrat tolik času.

Když se vrátíme k samotnému třídění a vyřazování, Marie Kondo radí postupovat v jasně stanoveném pořadí. Začít s oblečením, pokračovat s knihami, papíry a všemi dalšími předměty jako je kosmetika, dekorace, kuchyňské věci, elektronika a až na závěr se pustit do sentimentálních předmětů, které pro nás mají nějakou emoční hodnotu. Ty je totiž často nejtěžší vytřídit. A když už předtím projdeme vším ostatním, osvojíme si metodu určování si, zda nám daná věc přináší radost nebo ne a bude to o to snažší. První krok je vždy vyndat vše z dané kategorie ven ze skříní a poliček na jedno jediné místo. Tím si uvědomíme, kolik toho opravdu máme a začneme přemýšlet nad tím, zda toho opravdu tolik potřebujeme.

Já jsem měla největší problém se tříděním knížek. Těch mám totiž opravdu hodně a to jak přečtených, tak nepřečtených. A otázkou bylo, jestli je budu ještě někdy číst, nebo by udělaly větší radost někomu dalšímu. Taky jsem si z nějakého důvodu schovávala staré školní sešity a učebnice, otázky k maturitě, návody k elektronice a všechny tyhle papíry, které už jsem x let neotevřela, protože když z toho chci něco vědět, prostě si to vygoogluju, nebo najdu návod na youtube.

Třídění všech mých věcí zabralo jeden den a vlastně mě i docela dost bavilo. Připomněla jsem si hodně životních situací a hlavně jsem měla lepší a lepší pocit s každou naplněnou taškou, která byla na vyhození. A to nejenom proto, že to bylo hned o hodně míň věcí ke stěhování :D.

Na závěr bychom chtěly zmínit ještě pár dobrých tipů na ukládání věcí, které prošly vaší čistkou :D. Opravdu se nám osvědčilo dávat všechny věci jednoho druhu na stejné místo. Třeba veškerou kosmetiku k sobě - ať už ji používáte denně, nebo ne. Pokud si totiž do šuplíku dáte jen tu, kterou používáte denně, je velká pravděpodobnost, že ten zbytek už nikdy nepoužijete. Já přesně tuhle chybu udělala při minulém stěhování a dopadlo to tak, že jsem se začala líčit jen s makeupem, tvářenkou, řasenkou a tužkou na obočí. Všechny rtěnky a paletky očních stínů jsem měla jinde a rok jsem si na ně ani nevzpomněla.... Další tip je třídit si v šuplících a na poličkách věci do přihrádek a krabic. Usnadní to jejich ukládání a rozhodně to bude přehlednější, než jedna velká kupa věcí. Marie také radí všechno skládat tak, abyste na první pohled viděli co máte. Takže v případě šuplíků a krabiček to tam naskládat za sebou. Ne jedno na druhé. To totiž uvidíte jen to na vrchu a pokud budete chtít vytáhnout něco zespoda, akorát to všechno rozházíte.

Já mám opravdu pocit, že mi to změnilo život. A přitom je to v principu tak jednoduché. Knížku budu rozhodně doporučovat každému (teď už vyšel dokonce i druhý díl),  a pokud nejste úplně na knížky, mrkněte na ten seriál. Věřím, že vás to bude bavit! Protože kdo by nechtěl koukat na to, jak ostatní uklízejí!

Budeme taky moc rády, když nám do komentářů napíšete, jak to máte s úklidem vy. Jestli jste třeba tuhle metodu zkoušeli a taky vám vyhovovala a nebo vám funguje něco jiného?

11 komentářů

  1. Krásný článek já si vždycky uklidím jen na povrchu a ten zbytek není vidět tak na to vždy úplně kašlu 😅😊❤❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  2. Skvely článek. Knihu od Marie Kondo jsem začla cist včera a precetla jsem ji jedním dechem a dnes už jsem se dala do vyhazování. Skvely pocit 😁

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem zjistila, ze praktikuji Mariinu techniku a ani o tom nevim �� Jednou za cas prochazim obleceni, knizky, papiry, uctenky atd. a vyhazuji vse, co nepotrebuji ☺️ A krabicky v suplicich jsou skvela vec, ty js odkoukala od tchynky ☺️

    OdpovědětVymazat
  4. Já vždy uklidím jen to nejnutnější například stůl, abych se mohla učit a zbytek většinou jen posunu nebo předkládám na jiné místo. Určitě ale zkusím tuto metodu.

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný článok na nakopnutie! Video si určite pozriem neskôr :) Zbytočne tu strácam už čas niekoľko hodín na internete a doma máme pritom už týždeň taký neporiadok, pretože "nebol čas". Tak teraz ten čas je a idem to tu trocha zveladiť :D

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za video. Jen jsem chtěla přidat tip, co dělat s věcmi které už nechcete - na Facebooku existuje několik skupin, největší je Swap Prague, kde můžete zkusit vaše věci vyměnit za něco co se vám hodí ☺️ nevím, jestli existuje i něco mimo Prahu, ale každopádně je to super! Už jsem se tak zbavila spousty věcí!

    OdpovědětVymazat
  7. Já jedu podle blogu Terapie domova a moje domácnost je téměř dokonalá.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za video! Já vždycky nejvíc uklízím, když se potřebuju učit, protože se mi v "nepořádku" špatně učí. Najednou prostě musí být všechno perfektní :D

    OdpovědětVymazat
  9. určitě tuhle metodu vyskouším protože moje uklízení je příšerné ale vy ste mě namotivoli bych to skusila a ráda bych si tu knížku přečetla a nebo i koukla na ten serial.

    OdpovědětVymazat
  10. My jsme si pořádně uklidili až když jsme rekonstruovali byt. Každou věc jsme měli v ruce a přemýšleli jsme, jestli ji skutečně potřebujeme, nebo nám je jen líto ji vyhodit. Celou rekonstrukci nám udělal http://www.pwinterier.cz/ , takže mi jsme se starali jen o to, které věci si necháme.

    OdpovědětVymazat
  11. Jednou za čas si najdu čas na to abych si uklidila s tím, že doufám, že mi to vydrží uklizené to je ovšem jeden obrovský omyl. Něco dělám například si kreslím a pak mě zavolají třeba na oběd a já to všechno strčím do nejbližšího možného šuplíku. A to ať už je to cokoliv. DOSLOVA. Dokonce by se to dalo nazvat zlozvykem. No a takoví to zbůsobem mi ten pořádek nevydrží.
    Neumněli by s tě mi s tím nějak poradit?

    OdpovědětVymazat