Musím přiznat, že s vytvářením alba jsem docela dlouho otálela, protože jsem byla líná v počítači projít všechny fotky, vybrat ty nejhezčí, nechat je vytisknout a nalepit do alba. Ale pak mi došlo, že jestli to neudělám, tak už ty fotky taky jen tak neuvidím.

U telefonů a digitálních foťáků je sice velkou výhodou to, že můžeme jednoduše zachytit každý moment kolikrát chceme, ale zároveň je potom o to složitější fotky protřídit a udržovat v nich nějaký pořádek, aby si je člověk mohl zpětně prohlédnout.

I proto jsem se rozhodla začít si fotky, mapky,  jízdenky, vstupenky a podobné vzpomínkové předměty uchovávat i v papírové formě a vytvářet si z nich album, které si můžu kdykoli vzít a prohlédnout. A vždycky mi vykouzlí obří úsměv na tváři.



Alba, která používám, jsou od šikovné Natálky z Laab.cz a už je ode mě určitě znáte. Mají dřevěné desky, jsou ručně dělaná a v nabídce má různé tloušťky podle počtu listů. Vybrat si můžete buď bílé, nebo černé listy a nově mezi nimi můžete mít i takové ty průhledné prokladové listy.

Natálka dělá i různé další produkty jako kalendáře nebo leporela a tiskne fotky v nejrůznějších formátech a ve skvělé kvalitě. Většinou jsem tedy fotky nechala tisknout přímo u ní. Můžu ale doporučit i Fotolab a tisk fotek online (z tisku na počkání přímo v prodejně jsem nadšená nebyla, bylo to drahé a nekvalitní) a super ohlasy jsem slyšela i na Empikfoto. Tam jsem ale sama ještě nic netiskla.


Na lepení fotek mi nejvíc vyhovují tyhle oboustranné čtverečky. Z jedné strany se přilepí na fotku a z druhé strany k papíru alba. Je to jednoduché a krásně to drží. Na fotku lepím vždy čtyři - do každého rohu jeden.


Co mě taky hodně baví jsou jiné foťáky, než jen telefon a můj Olympus. Snažím se na ně myslet a nosit je co nejčastěji s sebou. Hlavně na různé výlety a dovolené. Ať už to je Instax, Polaroid, nebo foťák na film, mají jedno společné. Nedá se na ně vyfotit tisíc fotek během jedné minuty a ještě ke všemu většinou úplně nevíte, jak bude vypadat výsledek.

Fotky z těhle foťáků jsou tak jedinečné a mají úplně jinou atmosféru. No a občas taky úplně nevyjdou no, ale s trochou cviku se to daří líp a líp.

Novinkou v mojí sbírce je Polaroid Now. Je to nový foťák od Polaroidu, který jsem nedávno dostala na vyzkoušení a jsem z něj naprosto nadšená. Designem připomíná foťáky z 80. a 90. let a oproti předchozím modelům se opravdu jednoduše ovládá. Má automatické ostření, blesk si nastavuje sám podle vzdálenosti (nebo je možné ho úplně vypnout) a už se těším, až něco vyfotím na dvojexpozici.


Na ukázku jsem vám vyfotila dvě fotky z našeho pikniku s holkama. Barevné filmy mají takový příjemný růžový podtón, ale už brzo vám ukážu, na co jsem použila černobílé filmy. Ty mají podle mě ještě větší kouzlo, než ty barevné.


Když mám všechno nalepené, dopisuju už jen drobné popisky fixkami.
Úplně nejčastěji používám jen klasickou tenkou černou fixu. Tu seženete v každém papírnictví nebo ve výtvarných potřebách. No a potom mám různé druhy brush penů, což jsou takové speciální fixy s měkkým špičatým hrotem, které se používají nejčastěji na krasopísmo. Dají se také sehnat buď ve výtvarných potřebách, nebo jsem koukala na internet a nejvíc jsem jich asi našla na stránce Yuppi.cz, tak můžete mrknout tam.

Co vy a fotky? Tisknete si je, nebo zůstáváte zatím u digitální formy? Baví vás vytvářet si alba nebo scrapbooky? A máte zkušenosti s různými analogovými druhy foťáků?

7 komentářů

  1. Já mám vždycky tolik plánů, že si z fotek udělám taky takovéhle knihy, ale místo toho mam x neprotříděných složek s fotkami a skutek utek. Doufám, že si na to ale už brzo najdu čas, protože papírové fotky nic nenahradí!
    A na vstupenky, letenky a vzpomínkové věci jsem si nedávno vyrobila krabici, do které vše dávám :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  2. Takéto albumy sú skvelé. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně jsem protřídila fotky v mobilu. Už je stačí jen vytisknout a pustit se do scrapbooku! Děkuji za článek plný inspirace!❤️

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky, já lepení alba mám moc ráda, už se těším, až budu dělat další alba. :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  5. Já se k vytváření alba dostala teď během karantény a úplně jsem si to zamilovala. Nechápu, proč jsem to tak dlouho odkládala :D
    Do alba se snažím dávat převážně fotky z mého zděděného foťáku na film, jen málokdy přidám fotku z telefonu, abych "dokreslila situaci". No ale je teda pravda, že si nikdy nejsem jistá jak film dopadne, což je ale jeden z důvodů, proč mě to tak baví.

    Díky za super článek<3

    OdpovědětVymazat
  6. Já tištěné fotky absolutně zbožňuju
    A fotoalba mám ještě radši, zpětně v nich listovat je jako vracet se v čase

    OdpovědětVymazat
  7. Já fotky absolutně zbožňuju a fotoalba mám ještě radši, zpětně v nich listovat je jako vracet se v čase

    OdpovědětVymazat