Jak se učit? To je otázka, na kterou asi neexistuje jednoznačná odpověď. Ale v dnešním článku najdete pár tipů, které se při učení osvědčily nám. Máte také svoje studijní metody?
How to study? This question probably doesn't have one simple answer. But in todays post, we would like to share with you a few tips that work for us. What are your studying habits?

1. Musíte si uvědomit, že to děláte pro sebe. Asi prvním a nejdůležitějším krokem k efektivnímu učení je uvědomit si, že to děláte pro své vlastní dobro. Ne pro učitele, ne pro rodiče, ale vás ( a vaši budoucnost ).
1. The first step is realizing that you are doing this for yourself, not your teachers, not your parents.

2. Plán. Dalším důležitým krokem je organizace a plánování. Můj diář je mou druhou hlavou ( tady najdete video o tom, jak si organizuji diář ) a asi nejvděčnější školní pomůckou. Ráda si hodně věcí plánuji a to včetně učení. Vymezte si před testem každý den půl hodinky až hodinku na učení a uvidíte, že vám to po menších částech půjde mnohem lépe do hlavy!
2. Keep organized and make a plan. Use your diary to make a studying plan before your exam and devote a certain amount of time per day to studying. Study in 30-60 minute chunks and you will see it is much easier to keep concentrated.


3. Najděte si dobré studijní místo. Je důležité, aby vás při učení nic nerozptylovalo. Vypněte počítač, zavřete telefon do šuplíku, běžte někam kde je klid a uklizeno ( taky se vám stává že radši místo učení uklízíte celý pokoj? ). Důležité je také pohodlí. Mojí velkou oporou, zvláště při učení na maturitu, byl LapTopper - podložka pod počítač, papíry, (svačinu :)) ). Je to skvělá věc, protože ať se převalujete, jak se převalujete, cestuje s vámi a všude máte stabilní stoleček!!
3. Find a goot study spot. It is important not to get distracted during studying. Turn of the computer, put your phone into a drawer and find a relatively quiet place where you feel comfortable.

4. Zápisky. Jednou z nejdůležitějších věcí jsou samozřejmě poznámky z hodin. Snažte se zapisovat si jen to nejdůležitější a co nejpřehledněji. Já jsem zjistila, že mi nejvíce vyhovují zápisky v bodech. A čím víc barev použiju, tím lepší. Poslední rok jsem si do školy nosila iPad a zapisovala si na něm ( asi nejlepší aplikací jsou Pages, funkce jsou hodně podobné wordu a uložíte to i v .doc ). Je fajn, že si můžete vše několikrát upravit a až potom vytisknout ve finální podobě. Také ale počítejte s tím, že budete rozesílat zápisky všem, co zrovna chyběli :D. Před každým testem si pak dělám stručné výpisky ještě ručně. Lépe si něco zapamatuji, když to píšu a navíc mám papír, ze kterého si snadno můžu opakovat třeba v autobuse. 
4. Notes. Try to be neat with your notes and write the important information in points and different colors. Rewriting your notes might also help you remember everything better.

5. Učte se ve skupině. Domluvte se s kamarády a před důležitým testem si udělejte studijní párty. Někomu vyhovuje látku vyprávět nahlas, někdo se lépe učí, když poslouchá. A dobré je mít po ruce ještě nějakého šťourala, který se bude ptát na nejasnosti a doplňující otázky :)).
5. Make it a group effort. Get some friends together and make a studying party. Someone likes to learn by telling others aloud, someone remembers better when he listens. And is always goot to have someone to ask questions. Quiz each other!


6. Vytvořte si mnemotechnické pomůcky nebo kartičky.
6. Make associations or flash cards.

7. Dělejte si přestávky. Tohle platí zejména pro maturanty. Udělejte si pauzu ( ale ne každých pět minut! :D ) a pročistěte si hlavu. Dejte si svačinu - dobré je třeba ovoce, ale čím víc jde do tuhého, tím uspokojivější je čokoláda. Pijte hodně vody!! Jděte se projít, zacvičte si..
7. Make a break and have a snack.

8. Jděte brzo spát. Nevím jak vy, ale já se nemůžu učit večer/v noci. Po celém dni je moje soustředění na nule a jediné co chci je jít spát. Většinou, pokud se jedná o kratší test, si zápisky jednou přečtu a mám to štěstí, že se ráno vzbudím a většinu si pamatuji.
8. Sleep enough!


This part of the article is talking about my graduation. It is probably a little different in every country, so I don't feel the need to translate it.

 Tahle část článku se bude vztahovat k mojí maturitě. Už prvního září jsem dostala šok, když jsem zjistila, že moje spolužačky už mají dva měsíce zamluvené maturitní šaty. Panika! Co budu dělat? Nechám si šaty někde ušít? Ušije mi je babička? Koupím si je v Zaře/H&M/Mangu? Půjčím si je ze salonu? A tak jsme hromadně začaly obcházet salony. Článek o šatech najdete tady. Rozhodla jsem se si šaty půjčit v salonu Della Sposa na Moráni. Nakonec svatební, za půjčení na tři dny ( jeden den si je půjčíte, druhý den je ples, třetí den je vrátíte ) dáte ve většině salónů cca 2-4 tisíce. Další velice zábavnou částí je výběr barvy, nápisu a fontu na šerpě a nácvik půlnočního překvapení. Zábavou myslím trochu ironicky, protože nám se u toho rozhádala celá třída, a prostě jedné holce se k šatům nehodí bílá šerpa, druhé se nehodí modrá, třetí chce růžovou.. Ale nakonec se ples povedl a na fotky se můžete podívat tady. Po plese už není moc na co se vymlouvat. Jde se na učení. Já jsem maturovala státně z češtiny a angličtiny a školně z angličtiny, zsv a výtvarky. Asi nemá cenu říkat, ať se ničeho nebojíte, že maturita vlastně není tak hrozná, ALE JE TO TAK! Budu se učit už od září, myslela jsem si v srpnu. Začnu po Vánocích, slibovala jsem si v prosinci. Po Velikonocích se každý den naučím dvě otázky, bylo moje heslo na duben.. Všichni víme, že takhle to úplně nefunguje. Já jsem se začala pořádně učit měsíc před maturitou a v tu dobu jsem si vyčítala, že jsem nezačala dřív. Protože jsem nervák a když něco neumím perfektně, nechci být zkoušená ústně. Protože jsem chtěla dobré známky. Protože jsem se bála, že se ztrapním. Zpětně ale myslím, že na pět předmětů to bohatě stačilo. Na každou zkoušku jsem šla s vědomím, že alespoň něco řeknu a že určitě nepropadnu. Jestli vám mám něco poradit, najděte si pár spolehlivých kamarádů, kteří maturují ze stejných předmětů a domluvte se, že do určité doby každý udělá určité otázky. Podle mě je dobré mít všechny otázky ve finální verzi hotové tak dva měsíce dopředu, ať si je můžete pročítat a jste v klidu, že máte vše. Také se ptejte profesorů na osnovy otázek a dejte jim zpracované otázky přečíst - zjistíte tak, co vám ještě chybí a věřte mi, že každý profesor bude rád za váš zájem. Tohle je ten rok, kdy se vám snaží pomoct! Svaťák utekl ani nevím jak, naplánovala jsem si to tak, abych si stihla pořádně zopakovat každou otázku, odjela jsem pryč z domova, aby mě nic nerozptylovalo a učila jsem se převážně s kamarády, protože sama už jsem na to neměla nervy a navíc jsem zjistila, že pár věcí potřebuji ještě dovysvětlit. Maturovala jsem ve třech dnech a jako jedna z prvních jsem to měla za sebou. Možná jsem měla štěstí na otázky a na profesory, možná jsem se přece jen dobře připravila, ale jsem si jistá, že každý má na to to v pohodě zvládnout.


Nechci to zjednodušovat a říkat, že je to zívačka. Maturita není sranda, a ne nadarmo se jí přezdívá zkouška dospělosti. Ale možná ještě víc než o vědomostech je o psychice. Každopádně je to zajímavá zkušenost! Všem, kteří letos maturují přeji hodně štěstí a pevné nervy a pokud jsou tu nějací vysokoškoláci, budu ráda, když se podělíte o vaše studijní tipy!! Jaké dojmy ve vás zanechala vaše maturita?

85 komentářů

  1. jo, maturita mě čeká letos, a mám z toho pěkně vítr :/ do toho ještě zvládat věci ohledně vysoký a prostě mi přijde, že toho bude moc :( musim si vymyslet nějaký plán :/

    OdpovědětVymazat
  2. Maturita mě čeká za 4 roky a.. dost se na ní netěším :D Každopádně pěkný článek a dělám všechny body, které jsi tu napsala a většinou se daří :)

    OdpovědětVymazat
  3. podľa mňa je diár nevyhovdný, kedysi sa ludia zaobišli bez neho, a prežili. Dnes sú ľudia už tak lenivý, že si nedokážu ani zapamať pár vecí. Keby je človk generalni riaditel Pentagonu, pochopím. Ale obyčajný človek? Zbytočné. Keď si všetko budeš zapisovať a vypúšťať z hlavy, potom si nezapamataš absolutne nič...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vetšina mých vrstevníků si diář nevede (vesměs čtyrkaři, mimochodem), zatímco generace našich rodičů a prarodičů si diáře vedla. Udivuje mě negativní reakce od člověka, který si sám nedokáže zapamatovat, kde se ve větě píše velké písmeno nebo čárka ;). Tess

      Vymazat
    2. Teď mi příjde, jako by jsi psala o něčem, co stojí milióny a je to naprosto zbytečné, prostě nějaký doplněk, který je pouze "módní nezbytností", ale řekla bych že diář je v dnešní době základ a měl by ho mít každý! Přece jsou k tomu podvědomě vedeny i malé děti - mají (měly by mít :D) úkolníčky a píší si termíny písemek a zkoušení :D A čím je člověk starší a větší, tím si myslím, že je pro něj přítomnost diáře a potřeby 'být v obraze' důležitější! :)

      A pěkný článek, mě maturita čeká... vlastně už letos (strašně to letí), takže tipy navíc nebo jenom jejich zopakovaní v době, kdy budu panikařit vůbec není špatné, takže předpokládám, že se ke článku za pár měsíců vrátím! :D

      Vymazat
    3. Je dokázané, že lidé, kteří si vedou diář, se lépe soustředí na věci, kterým se věnují. Nemusí tak myslet na to, jestli něco nezapomněli a mají o starost méně ;) Alespoň Ti, kteří nemají v rozvrhu pouze páteční party :)

      Vymazat
  4. tak tento článok je výborný :) ja budem maturovať tento rok a tvoje rady mi určite pomôžu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo vysoká... tam to většinou dopadá na učení až od začátku zkouškového (čti: kolikrát den před první zkouškou) jelikož v průběhu má člověk třeba prezentace, eseje, čtení... a někdy teda i zápočtové testy už. Záleží předmětu a vyučujícím. Každopádně je nejlepší psát si přednášky do elektronické formy... pak si je tisknout a podtrhávat, vybarvovat. Z mojí zkušenosti psát ručně mnohdy nemá cenu protože se můžeš dostat i k zápiskům od starších studentů a pak si do nich o přednáškách akorát dopisovat (což je ideální protože máš dostatek času i na poslouchání přednášejícího)... pak člověk často nestíhá poslouchat a ještě psát a hodně mu uteče... a navíc je ještě plus že můžeš dodatečně dopisovat a upravovat než si vytiskneš finální verzi (učit se z počítače aspon pro mě není nic moc).

    OdpovědětVymazat
  6. je to perfektně zpracovaný článek. Který mi poradil jak se připravit na ten poslední a nejduležitější školní rok rok. Moc ti děkuju. Četla jsem ho až dokonce

    OdpovědětVymazat
  7. Mňa čaká maturita tento rok a tiež som tak trochu nervák :D Už teraz ma začína chytať panika, že nemám šaty a topánky, že nie som pevne rozhodnutá na akú školu chcem ísť ďalej, že to nedám na také známky ako chcem. A už teraz si kvôli tomu zo mňa všetci uťahujú. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Mě zase víc vyhovalo být o svaťáku sama, všechno si říkat na hlasy a nejasnosti jsme si sdělovali přes fb. Udělala jsem si taky kartičky s čísly otázek, vždy si jednu vylosovala, napsala si co vím (tak jako na potítku) a pak vše ještě odříkala nahlas. Bylo to sice celkem časově náročné, ale perfektně jsem pak poznala, co už umím a na co se ještě kouknout (nemluvě o tom, že pak "naostro" na potítku už jsem měla systém, jak si vše psát)... A hlavně - myslete na to, že nejdůležitější je mluvit, mluvit, mluvit! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Rady jsou to všechno moc pěkné, ale zajímalo by mě, jak to s tímhle postupem budeš dělat na vysoké, když máš na jednu zkoušku třeba tři čtyři dny a je toho víc jak na polovinu maturity :) Pro mě byla maturita nejhorší zkouška v životě, ale to bylo tím, že jsem se neuměla učit (a to jsem si myslela, že umím). Až na vysoké jsem zjistila, že to co jsem se učila celý svaťák mám hotové za jeden den. Víc času prostě není :) A tak doufám, že to budeš hezky zvládat i dál a všem budoucím maturantům hlavně pevné nervy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vysoké budu muset svůj plán přizpůsobit podmínkám.. :)) Všude slyším, jak je zkouškové hrozné, tak jsem na to zvědavá :D.

      Vymazat
    2. Nenech se zastrašit, hrozné je to první zkouškové, pak si zvykneš:-)
      Jo a jak celou střední strašili "počkejte u maturity" tak na VŠ to bude strašák státnice....ježiš já jsem tak ráda že už se nemusím učit...hodně štěstí Lucko!!!

      Vymazat
    3. Jenže na vysoké se na jednu takovou zkoušku můžeš učit průběžně celý semestr :D

      Vymazat
    4. Jo a na maturitu průběžně celé čtyři roky :-D Mně se na vš nejvíc osvědčilo umět mluvit. Umět své vědomosti prodat bez ohledu na to, jak moc jsou obsáhlé. Takže pokud máš výborný mluvený projev, hodně Ti to pomůže.

      Vymazat
  10. skvělý článek,asi tak nějak se učím taky a zatím mi to velice vyhovuje :-)
    Mimochodem i fotky jsou moc hezké:-)

    OdpovědětVymazat
  11. budu držet palce!:) a supr článek)

    OdpovědětVymazat
  12. co já bych za tvou maturitu dala! já maturuji z šesti předmětů plus výtvarné práce a ušitý model. mám z toho nehorázný strach už teď a přijdu si, že na maturitu nejsem vůbec připravená :D

    OdpovědětVymazat
  13. ou ten studijní plán je dobrý, chvílemi jsem přemýšlela jestli by nebylo dobré se učit v knihovně,materiály tam jsou mužu si vzít notebook se zápiskami..ale ještě jsem to nezkoušela,učila jsem se vždy doma,jinak blahopřeju k úspěšné maturitě :)

    OdpovědětVymazat
  14. já už mám maturitu také za sebou..maturovala jsem letos a dost se s tebou shoduju..taky sem si říkala, jak se začnu učit po Vánocích a furt se to oddalovalo a nakonec sem se učila asi měsíc nebo 3 týdny..horší to ale bylo s mojí psychikou..víkend před dnem D jsem byla dost v háji psychicky..ale nakonec sem to dala a čekala sem to teda horší..musím říct, že maturita zase tak hrozná není.:)

    OdpovědětVymazat
  15. přehledné a užitečné, tleskám:) maturita mě naštěstí ještě nečeká, ale i tak držím palce letošním maturantům!

    OdpovědětVymazat
  16. ted jsem asi tisíckrát nervoznejsi =( takové články 31.srpna

    OdpovědětVymazat
  17. Taky jsem letos maturovala a je pravda, že to vážně není takový děs, jak si všichni myslí. :) Učila jsem se na ústní část až po didaktických testech/slohách a stačilo to. :) Sice patřím mezi ty nerváky, co si myslí, že prostě nic neumí a den před ústní částí jsem se rozbrečela a řekla, že to nezvládnu. :D Ale ráno jsem vstala a byla naprosto v klidu, až mě to samotnou překvapilo. :D Prostě jsem tam přišla celá úsměvavá, odříkala to tam a hotovo. :) A známky jedničky a dvojky, takže spokojenost. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlasím s tebou diář a pořádné poznámky jsou základ atd., jen to učení ve skupině není můj, ale každý je originál :)... matura mě čeká tento rok a mám z toho docela velký strach, takže děkuju za rady a tvé poznatky :).. jen by mě ještě zajímalo jak ovládla nakonec nervozitu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si uvědomíš, že už s tím stejně v ten den nic nenaděláš, že tam stejně v ten určitý čas budeš muset jít a že čím víc budeš brečet, tím víc tě to rozhodí, radši se tomu budeš smát. A i když bys to nedala, budeš to mít alespoň na nějaký čas za sebou :D:D.

      Vymazat
  19. uf, no maturuju letos a mam to jako ty loni:D ted mam nejvetsi plan vypracovat vsechny zapisky ke knizkam do cestiny za zari, at mam aspon jeden predmet trochu z krku, zbytek do cestiny se zvladne snad behem roku v hodinach. Dalsi predmety budu planovat po zari a od vanoc se MUSIM ucit:D ale uprimne se vic bojim prijimacek na vysku:(

    OdpovědětVymazat
  20. Máme to hodně podobně)) jsem ráda, že se učím dobře teda :D A s tím uklízením to mám taky tak)

    OdpovědětVymazat
  21. Našťastie maturita má čaká až za 4 roky, ale idem teraz na strednú takže tieto rady sa mi budú určite hodiť :)

    OdpovědětVymazat
  22. článek je opravdu super ! Vůbec se na maturitu netěším !

    OdpovědětVymazat
  23. Taky mě to letos čeká, ale štve mě že pořád měněj to jak to bude. Teď mám tři semináře úplně k ničemu (chtěla sem státně zsv) a ve školní nwm z čeho budu maturovat:D

    OdpovědětVymazat
  24. Júúúj super článok! Toto sa mi veľmi hodí,keďže ma to tento rok čaká :)

    OdpovědětVymazat
  25. To s tím oddalováním učení dobře znám! :) Měla jsem naplánované, že už na podzim si začnu zpracovávat všechny otázky, přečtu všechny knížky a pak už si budu jen tak všechno v klídku pročítat :DD - 2 měsíce před maturitou jsem neměla skoro nic! Docela jsem během svaťáku panikařila (hlavně kvůli ZSV), ale kupodivu jsem v den maturity byla úplně v pohodě, vůbec ne nervozní, až sem se divila :)). Jo a nejvíc mě štvalo, když mi někdo pořád říkal, že maturita je fraška, lehká atd..., jasně teď mi to přijde lehčí než jsem čekala, ale v tu dobu mě to strašně rozčilovalo! :D

    OdpovědětVymazat
  26. kartičky mi zachraňujou pravidelně život, jak u němčiny na gymplu, tak u finštiny na výšce :D ... jinak jsem chodící důkaz toho, že na maturitu se dá vážně naučit o svaťáku :D (maturovala jsem čj-v, aj-v, bio a che) .. otázky jsem si z bio a che sice dělala všecky sama, což mi dost pomohlo, češtinu jsem okopčila z čtenářáku v kostce, angličtinu jsme se ve třídě shodli a každej udělal jednu) ... ale prostě se to dá! Stres sice šílenej, ale žiju a známky jsem měla fajn :D

    OdpovědětVymazat
  27. Super tipy! Ale jsem ráda, že už je nepotřebuji :-)

    Paris-London Giveaway

    OdpovědětVymazat
  28. ahoj, článek je moc super! užitečné rady ;) měla bych takovou otázku, nevíte kde koupit ozdobné cvoky..nejlépe takové ty pyramidky? děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
  29. děkuju! Konečně vím, jak na to! :D:D

    OdpovědětVymazat
  30. Přestávky, pohodlí, barevné zápisky, mám to stejně:) Ale já si to všechno nechala až na svaťák a pak jsem měla pěkné nervy, projížděla jsem si ještě češtinu cestou v autě na maturitu:D A na VŠ jsem se moc nepoučila taky vše nechávám na den předem (či dopoledne):D

    OdpovědětVymazat
  31. Mně hodně pomáhá dávat ve škole pozor :-) Jinak si pak ještě zapisovat v odrážkách a v hezkých, upravených sešitech, hezkým písmem a hezkou propiskou :D A pak už jde učení samo...

    OdpovědětVymazat
  32. ježišmarjaa, právě jsem začala panikařit ještě víc! letos maturuju a bojim se už od června:D no a teď jsi mi způsobila uplně křeče v břiše!:D ty rady jsou super, uložim si to. ale jsem uplně nanervy z toho, že si to budu muset začít už plánovat, ale zatím nevím moc jak, navíc se neumim učit, nikdy jsem se pořádně učit nemusela a jdu do mdlob, když si představím, kolik otázek to bude.. a ještě, že ani nevíme pořádně, jak to letos bude.. achjo ale dík za ty rady stejně, ikdyž jsi mě vystrašila:P

    OdpovědětVymazat
  33. Krásně uděláno! :) Jsi dobrá že jsi dala! :)

    OdpovědětVymazat
  34. super článek :) tímhle se určitě inspiruju až se budu učit na zkoušky ;) :) do te´d jsme dělal jenom dob 1 a 4 a k maturitě mi to zatím stačilo na výborný ;)

    OdpovědětVymazat
  35. Mám za sebou první rok na vysoké a nepřijde mi, že bych nějak extra změnila studijní návyky od maturity. Teď akorát chodím do studovny, protože na fakultě trávím celý den, tam je to super nikdo vás nerozptyluje a jsou tam všechny materiály. Jinak většina materiálů včetně zápisků, knih v elektronické podobě, minulých testů a bůh ví čeho se dá najít ne netu, protože většina absolventů nebo starších spolužáků zakládá webovky, blogy nebo alespoň skupiny na FB, kde se s vámi se vším rádi podělí. Stačí si to zjistit a můžete si pískat.

    OdpovědětVymazat
  36. U vysoké hodně záleží na oboru, který studuješ. Kamarádky chodí do školy třeba jen třikrát týdně na pár hodin, já tam od pondělí do pátku, celý den. Pokud se chystáš na náročný obor, doporučuju se učit už od začátku. A taky chodit na přednášky...vyučující si to pamatují a pak třeba přimhouří u semestrálky oči. Obrovské plus je, když si najdeš kamarády ze stejného oboru. Jednak ti můžou s ledačím pomoct a navíc si užijete zábavu.

    OdpovědětVymazat
  37. Zaplaťpánbu, že už nejsem na škole. Když tohle vidím, tak je mi trochu nevolno. Já se vždycky učila od všeho trochu - tak na trojku a tak, abych aspoň ty základní znalosti měla. A tak jsem prolejzala celej život. S vyznamenáním:-D

    OdpovědětVymazat
  38. taky jsem si myslela po maturitě že jsem dosáhla vrchollu všeho svého vědění.. a pak jsem šla na vejšku, kde je zkouškový asi milionkrát horší než nějaká maturita... to co se na střední učí 4 roky, se tady odpřednáší za půl roku a naučte se vše sami a nazdar :) takže myslím že ... sama uvidíš :)

    OdpovědětVymazat
  39. Lucy, chci se zeptat, na jakou jsi se hlásila vysokou a na kterou Tě vzali? Jak už to tu několikrát zaznělo, záleží na oboru, který chceš studovat. Také mám kamarádky, co chodí jen 3x za týden do školy a já tam byla dennodenně, ony měly 6 zkoušek za semestr a já 20 (ano, něco byly zápočty, ale ne typu a)b)c) nebo písemné práce).. Popravdě mi trošku trvalo, než jsem našla systém, jak se učit, protože je to trošku jiné než na střední. Nejhorší je, že člověk ví, že na vysoké už škola "není povinná" - takže to trošku svádí k tomu nechodit na přednášky. Ale určitě bych to nedoporučovala! Nejen, že si vás učitelé pamatují, ale pochytíte mnohem víc látky a nemusíte se pak tolik drtit na zkoušky. Hodně štěstí letošním maturantům, ale i těm, co se chystají prvním rokem na vysokou! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Já jsem se hlásila na UK - Pr a marketing a na VŠE - podniko, Arts management a Mezinárodní obchod. Jdu na Mezinárodní obchod a jsem zvědavá, jaké to bude :)).

      Vymazat
  40. Moc pěkný a užitečný článek. Vypadá to, že se učíme dost podobně - taky si vždycky dělám výpisky a pak výpisky výpisků, osnovy k otázkám, barevně si označuju a podtrhávám a neumím se učit v noci. :) Na maturitu jsem se pořádně učila až o svaťák, taky jsem se k tomu dostala postupným odkládáním a i když to byl nejhorší týden v mém životě, tak jsem to zvládla, odmaturovala na výbornou a protože se to osvědčilo, použila jsem stejný postup i u státnic - udělala jsem si taky takový svaťák a i když to byl druhý nejhorší týden v životě :D, zase to vyšlo. :) Teď na jaře mě čekají už snad poslední státnice a velké učení v životě a myslím, že zůstanu věrná osvědčenému modelu a určitě použiju i nějaké tipy z tvého článku.
    Nevím, jaký systém zkoušek je na tvém oboru (jestli tam jsou spíše testy, písemky nebo ústní zkoušky), ale myslím, že se ti tvůj učící systém bude hodit i tam. Jen asi budeš muset ustpoupit svému "umět všechno perfektně", protože to asi při tom objemu látky a času na učení nejde.. Tak držím palce a přeju hodně štěstí! :)

    OdpovědětVymazat
  41. sranda je, že já celou střední procházela v podstatě bez učení :D nikdo ve třídě mi to nevěřil, ale já si fakt nedokázala doma sednout a šrotit se.. pořád jsem si říkala "sakra, co bych z toho života měla? vždyť na učení je škola a ne můj volný čas :D".. a tak na písemky jsem se učila ve škole, úkoly jsem dělala ve škole.. bylo všem k vzteku, že jsem procházela víceméně s jedničkama a dvojkama.. když se fakt nezadařilo, tak s trojkou. vždycky jsem měla skvělou schopnost všechno uhrát, okecat nebo vymyslet, ta moje povaha :)). takže praktická brnkačka, písemný taky pohoda.. no ještě dva dny před ústníma jsem to měla na háku. ale pak? :D večer před "dnem D" mi ruply nervy a já bulela jako alík :DD nic jsem nejedla, chtělo se mi zvracet... měla jsem pocit, že nic neumím :D protože můj učební plán jaksi selhal. tak jsem si prostě přečetla zbytky a přesně jako Ty si říkala "nepropadnu, od všeho něco řeknu".. no a světě div se, měla jsem takový štěstí na otázky, že jsem perlila a vyšla s jedinou dvojkou :D každopádně se z toho hodlám poučit a na vejšce se tomu budu věnovat snad pečlivěji, ať nemám dvakrát do roka střevní potíže. hodně štěstí na vejšce!

    OdpovědětVymazat
  42. Super článek! Tohle určitě každý maturant ocení :)
    Já už to mám také naštěstí za sebou a jsem ráda, že jsem s maturitními otázkami začala hodně brzy a pak se tolik nenervovala :)
    Jinak nechápu lidi, co se učí třeba celou noc..to u nás dost lidí dělalo a myslím, že je to snad nejhorší způsob učení :D

    OdpovědětVymazat
  43. Na Mezinárodním obchodě mám pár bývalých spolužáků z gymplu. Na VŠE je to celkově trošku víc makačka bych řekla, ale všichni úspěšně odstátnicovali. Co bych ke studiu na VŠ doporučila já? Před začátkem semestru, nebo první týden školy se zkus třeba nabourat starším ročníkům na spolužáky.cz nebo na primát.cz a sežeň si podklady na přednášky atd.. je fakt lepší mít něco v ruce a jen si do toho dopisovat své vlastní poznatky. Taky je dobrý zjistit si nejhorší předměty a na ty se snažit chodit ( a když už jdeš na přednášku, jakože já chodím teda málokdy, tak jdi někam kde tě bude učitel vidět a zapamatuje si tě, takže si sedej i na skoro stejné místo) u zkoušky se mi pak několikrát stalo, že si mě učitel pamatoval z přednášky a pomohlo mi to při celkovém hodnocení. Na zkoušky se učím podle náročnosti, někdy je toho potřeba víc, někdy míň, ale postupem času jsem zjistila, že stejně je to ze 70% o štěstí. Někdy jdu uplně dutá a dostanu A a ještě mě pochválí :D, že jsem první z ročníku komu dala A a někdy se drtim dva týdny a odejdu s E s odřenýma ušima. Záleží na zkoušejícím a na štěstí.
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  44. Díku dík za tenhle článek! :) Letos maturuju, a osypky mám z toho už pěkně dlouho :). Mohla bych se zeptat, z čeho jsi se učila na maturitu z výtvarky? :) (knížka/učebnice/školní poznámky/jsi tak ženiální, že jsi z toho nic nepotřebovala ^^ :)) a popř. titul té knížky/učebnice a autora, prosím prosím, smutně koukám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ti to pomůže, budu držet palce! Jinak na výtvarku jsem si půjčila pár knížek z knihovny a pak jsem hodně koukala po internetu, měla jsem to zaměřené na módu a moderní umění, takže to nebylo tak složité najít :)).

      Vymazat
  45. také budu letos maturovat a také z výtvarky a z matiky, ale ještě nevím, co bude potom... za tenhle článek moc děkuji :) potěšil mě
    mohla bych tě pozvat na návštěvu na můj, právě spuštěný blog? každý čtenář mi udělá velikou radost :)
    http://acrossthelifeof.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  46. skvělé tipy ;) já se učím v podstatě stejně, jak to ty poopisuješ v článku a můžu jen a jen doporučit :)

    OdpovědětVymazat
  47. v úterý jsem úspěšně udělala státnice na VŠ. Moje učební návyky se od střední moc nezměnily, stále si podtrhávám barevně důležité věci, raději se učím sama na zkoušky a čtu si učivo nahlas, protože i tak se to člověk naučí.
    Musím souhlasit, že nejhorší je první zkouškové. Pak se člověk otrká a ví jak na to. Pravdou je taky, že někteří mají školu jen 2-3 dny v týdnu na pár hodin, někdo tam tvrdne celý týden od rána do večera. Já jsem například tvrdla 11 hodin v laboratořích.
    Nicméně každá VŠ se zdá zvládnout, pokud na to člověk nakašle...

    OdpovědětVymazat
  48. Díku dík za tenhle článek! :) Letos maturuju a osypky z toho mám už pěkně dlouho :). Mohla bych se prosím zeptat, z čeho jsi se učila na maturitu z výtvarky (knížka/učebnice/školní poznámky/...) a popř. titul a autora? :))^^

    OdpovědětVymazat
  49. Keď sa mám ísť učiť, zrazu je všetko iné fajn a prednejšie :D . Ach jaj... už sa mi to blíži :( už len dva dni a začne škola. Čo sa týka učenia, mám hrozný zlozvyk .. potrebujem nejakého poslucháča a tak otravujem celú rodinu až predo mnou utekajú , jednoducho ma musí niekto počúvať ...ani nie že skúšať a pýtať sa, ale počúvať. Je to strašné a nezávidím im to. No a idem maturovať z chémie a biológie... tak som zvedavá či porazí mňa alebo všetkých doma :D

    OdpovědětVymazat
  50. Prosímtě, hrozně jsem se zamilovala do Tvého diáře. Především se mi líbí to, že jsou tam stránky, kde vidím celý měsíc najednou a pak je to po týdnech. Všechny diáře co jsem kdy měla a viděla byly organizované co stránka, to jeden den a nebo v nich bylo příliš málo místa. Nevíš, jestli se dá něco podobného sehnat v ČR za rozumnou cenu? Bohužel nemohu moc investovat, ale velice by mi to pomohlo.

    Díky

    OdpovědětVymazat
  51. Ty typy jsou skvělé!:)) Snad kažédmu to něco dalo.
    Já chodím teprve na ZŠ, teď půjdu do osmé třídy, ale už se bojím střední školy, i maturity a toho všeho.. opravdu z toho mám hrozný strach. :/

    OdpovědětVymazat
  52. Pobavil mě bod 2. :-D Půl hodinka až hodinka denně... To na medicíně asi neklapne :-D

    OdpovědětVymazat
  53. Já se učím tak, že si všecko, co se potřebuju naučit přepíšu ještě zvlášť na papíry, všelijak si to zvýrazním a učím se při chůzi. :D Nejrychlejš se učím ve stresu třeba o přestávce před testem, ale po odevzdání testu už nevím nic :)

    OdpovědětVymazat
  54. Co mi dala maturita? No, prijde mi, ze kazde zkouskove je jako jedna maturita, docela sranda ;)

    OdpovědětVymazat
  55. Opravdu úžasný plán :) Člověk co vymyslel tu podložku pod NTB by měl dostat Nobelovku, protože já se už jinak ani neučím :)) S diářem jsme na tom stejně, protože on je má pravá ruka :D . Rozhodně povedený článek a ted už jen ta škola :/

    OdpovědětVymazat
  56. Já maturovala už loni a co jsem slyšela tak ještě že tak podle těch všech zmatků. Sice jsme byli zkušební králíci na státní maturitu, ale přežili jsme!
    Učila jsem se až o svaťák, protože potřebuju časovou tíseň abych místo učení neuklízela, nevařila, nedělala si nehty... no známe to :D
    Naučila jsem se všechno a v pohodě maturitu dala, ale musím přiznat, že jsem si zvolila super kombinaci, takže jsem se v podstatě učila jenom na jeden předmět nějak víc. Na ostatní jsem se spíš jenom tak podívala do otázek a bylo :)

    OdpovědětVymazat
  57. Maturita, nééé. Ale jsem teď (jako každé září) plná učících předsevzetí, tak třeba to tentokrát vyjde. Hmm... :D

    OdpovědětVymazat
  58. Ahoj, parádní článěk:) Já sice ještě letos nematuruji, teprve jsem ve druháku, ale kdykoli se řekne slovo maturita, mám pupínky:D Ale když jsem viděla letošní rozvrh hodin, tak si myslím, že tvoje rady budou užitečný už ve druháku:)

    OdpovědětVymazat
  59. Ahoj, parádní článek:) Já jsem teprve ve druháku, ale jakmile se řekne maturita, tak mi naskáčou pupínky:D Ale když jsem dneska viděla můj nový rozvrh, tak si myslím, že tvoje rady budou užitečný i letos:)

    OdpovědětVymazat
  60. ahojky, super plán, určitě ho předám sestře, ktrá letos maturuje.. joo já jsem na VŠ a to se nedá s maturitou srovnávat, jedna zkouška - maturita z jednoho předmětu :) Jinak když jsem meturovala já, tak to bylo samé, tak po prázdninách, tak po Vánocích, tak po Valentýnu, no a nakonec jsem se na to vrhla 14 dní před maturou :)

    K šatům - kupovala jsem je, ale než jsem našla ty pravé, trvalo to dlouho. Pak jsem v jednom butiku objevila blankytně modré a ty musely být mé!

    Měj se krásně Petra

    OdpovědětVymazat
  61. ja maturuji letos, tak jsem sama zvědavá :D ale skvělý článěk a tipy!:)

    OdpovědětVymazat
  62. super tipy, je skvělé, jak jsi důsledná :)

    OdpovědětVymazat
  63. Skvělý článek, mnoho studentů Ti za něj musí být vděčných:) Pro mě SŠ a i maturita byla celkem brnkačka. Ovšem VŠ je něco jiného. Nejhorší byl pro mě prvák, než si člověk zvykne na ten systém.

    Určitě doporučuju si sehnat co nejvíce materiálů od starších spolužáků, mnoho materiálů taky najdeš na Primat.cz. Taky se vyplatí chodit na přednášky (aspoň těch náročnějších předmětů) a dělat si poznámky. Nejlepší je nosit si s sebou notebook/netbook, doma si pak v klidu můžeš doplnit poznámky co jsi během přednášky nestihla.

    Kromě připravování materiálů, průběžných testů, projektů a seminárek se nijak během semestru nepřipravuju (není čas, při studiu chodím i do práce). Ovšem zkouškové, to je peklo a mnohdy jedna zkouška vydá za celou maturitu! Jsou zkoušky, na které mi stačí se učit 1-3 dny, ovšem už jsem měla i takové, na které jsem se učila 14 dní!!! Jedny státnice už mám taky za sebou, učila jsem se na ně asi měsíc a půl, ale člověku se mnoho informací vrátí do paměti, když se to už několikrát učil, ale i tak je to neskutečný stres. U mě vždy platí naplánovat si před zkouškou dostatek času, zkoušky si naplánovat tak, ať jsou mezi nimi i nějaké ty dny na odpočinek a hlavně se nestresovat (i když to mi moc nejde:D).

    Lucy, přeji Ti hodně štěstí při studiu:)

    OdpovědětVymazat
  64. Díky za podporu, letos ji budu potřebovat! :) A článek byl zajímavý!

    OdpovědětVymazat
  65. Tak jsem s tímto článkem zavzpomínala. Během maturitního roku jsme se pohádali u všeho: hudba na nástup, choreografie nástupu, stužka atd. Šerpu jsme řešili jako poslední, tak už nebylo sil se hádat. Měli jsme béžovou a vínový nápis a moc hezká. Představa béžové se některým (i mně) nezdála, ale hodila se ke všem šatům a vypada moc hezky. A naši 3kluci nereptali, jako na vínovou.
    Maturita byla hodně hodně o psychyce. Kdo nebyl vyloženě záškolák a chodil do školy, tak i ten by to snad udělal. Natož, když se šrotí celý rok. Učitelky byly super. V září jsme dostali seznam otázek a každý zpracoval jednu až dvě otázky z každého předmětu do října. A od října jsme každou hodinu zopakovali danou otázku formou referátu a rozeslali si to. Stres byl největší. Ale nakonec dobrý.

    OdpovědětVymazat
  66. mňa to tiež čaká a už sa vidím ako to ja budem mať " všetko zorganizované":D

    OdpovědětVymazat
  67. Já to mám naopak, učení mi jde jen večer..takže celý den pěkně proflákám, cvičím a jím..a až pak si otevřu diář a učím se podle plánu tak 6-14listů denně :D

    OdpovědětVymazat
  68. Já to mám naopak, učení mi jde večer. Takže se celý den flákám, jím, cvičím, a až večer vytáhnu diář a učím se denně tak 6-14listů :D

    OdpovědětVymazat
  69. Ahoj,na jakou střední školu si chodila ? :-) Hledám nějakou dobrou školu v Praze,ale nějk se mi nedaří najít školu podle mých představ :-))

    OdpovědětVymazat