O podzimních prázdninách jsem navštívila Berlín. Byly jsme tam s kamarádkou, já poprvé a ona již poněkolikáté, takže naším hlavním cílem bylo mě seznámit s hlavními památkami a objevit nějaká nová místa. Nezapomněly jsme ani na nákupy a jídlo. I když jsem v Berlíně strávila jen pár dní, připravila jsem si pro vás několik tipů. Nebudu se zaměřovat na památky, protože ty najdete v každém průvodci nebo na internetu, pokusila jsem se pro vás vybrat nějaká ostatní zajímavá místa. Doufám, že vám alespoň trochu pomůžou a že napíšete nějaké vlastní v komentářích. Příjemné čtení, dnes po dlouhé době opět delší.

1) Cesta, ubytování a doprava v Berlíně

Jely jsme se Student Agency z Florence. Mám cestování s nimi opravdu ráda, cesta je pohodlná, pustí vám dva filmy a jeden díl sitcomu, dají dvě kafe a časopis. O tom, jaký časopis jsme si vybraly a jaký fotoromán si v něm přečetly radši pomlčím, ale těch pět hodin uteklo docela rychle. Po příjezdu na nádraží jsme se rychle rozkoukaly a našly metro. Jednorázová jízdenka stála něco málo přes dvě eura, kdybyste si chtěli koupit denní jízdenku, vyjde vás mezi 6-7 eury podle toho, kterou zónu potřebujete. Náš hotel Alexanderplatz studios byl, jak už název napovídá, na Alexanderplatz, což bylo to nejvýhodnější umístění, jaké jsme si mohly vybrat. Několik linek metra, vlaku i autobusů a hlavně kousíček do centra na několik směrů. Ubytovat jsme se mohly až v 15.00, ale milá paní na recepci nás nechala schovat si u ní do té doby kufry. Pokoj byl příjemný, čistý a se super výhledem. Koupelna společná s dalšími dvěma apartmány, ale hotel byl tak veliký, že jsme většinu času sousedy neměly. Po celém hotelu fungovala (jen na jednom našem zařízení ze tří) bezplatná wifi. Z nabízených hotelů takhle v centru a s přiměřenou kvalitou byl i nejlevnější a moc se nám tam líbilo. Kouknout se na něj můžete na booking.com, přes který jsme ho i my objednávaly.

2) Nákupy
Přímo na Alexanderplatz, kde jsme bydlely, jsou dvě obchodní centra. Tam jsme ale moc nechodily, protože obchody byly dost podobné těm našim. Hlavními nákupními třídami, kde jsou zajímavé obchody jsou Friedrichstraße a Kurfürstendamm, která mi připomínala Londýnskou Oxford Street. Z pouličních marketů a blešáků byl nejzajímavější určitě Flohmarkt am Mauerpark, který je z Berlínských blešáků i nejznámější. Koná se vždy v neděli a i když jsme si my nic nevybraly, věřím, že se tam někde pár pokladů schovává. Blízko Mauerpaku je i Oderberger Straße, kde bylo několik vintage shopů. Nejlepší byl Paul's boutique, který určitě navštivte! V této oblasti jsme vyzkoušely i pár restaurací, o kterých budu ještě psát níže. Nevynechaly jsme ani Primark, který se sice na našem Alexanderplatzu zrovna staví, ale my jsme ho tam nestihly a jely jsme za ním až do Schloss-Straßen-Center. Autobus nám jel hned od hotelu a byl dvoupatrový, takže jsme si při té příležitosti prohlédly město i z jiného pohledu.

3) Jídlo

Měla jsem několik tipů na restaurace v Berlíně, ale stejně jako i několik jiných vytipovaných míst, jsme všechny nestihly. Navíc jsme na jídle chtěly co nejvíce ušetřit, takže jsme se tolik nerozšouply. Nejlepší jídlo, které jsme v Berlíně ochutnaly bylo v okolí Mauerparku a Oderberger str., o kterých jsem se již zmínila. Přímo na Oderberger str. jsme objevily malou restauraci Teigwaren, kde měly výborné domácí těstoviny a skvěle tam vypadalo úplně všechno! Navíc tam byla příjemná domácká atmosféra, kterou jsme v té zimě, která zrovna byla, moc uvítaly. Navazující ulice Kastanien Allee je také ráj restaurací. My jsme tam byly v neděli na brunchi v Café Morgenrot. Otvírají v 11.00 a už v tu chvíli je tam narváno, ale není se čemu divit. I přes nával lidí je to tam strašně příjemné a celá restaurace je velmi sympatická. Na začátku dostanete talíř a misku, objednáte si na své jméno pití a jdete si nabrat kolik jen sníte různých pomazánek, salátů, ovoce, zeleniny, pudingu - vše veganské, ale výborné! Až si naplníte bříška k prasknutí tak, jako se to povedlo nám, můžete si vybrat, kolik zaplatíte. Rozmezí je 5 až 9 euro, vy si máte sami určit kolik dáte, s ohledem ne na to kolik jste toho snědli, ale jaká je zrovna vaše finanční situace. V té stejné ulici jsem dostala i tip na waflárnu Kauf dich Glucklich, kterou jsme kvůli plnosti našich bříšek po brunchi už nezvládli, ale podle toho co jsem slyšela určitě stojí za to! Na závěr snad už jen, že Dunkin donuts sice jsou všude a dobře vypadají, ale vůbec nám nechutnaly.

 4) Nezapomeňte se vyfotit ve fotobudce a napsat do komentářů vaše Berlínské postřehy! Jakékoliv!

37 komentářů

  1. Ja som tam ešte nikdy nebola, ale rada by som sa tam pozrela! Krásne fotky, musel to byť skvelý výlet! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Závidím Primark, já když tam byl někdy ze začátku roku, tak se stavěl teprv ten první.
    Můžu doporučit i moje ubytování, Meininger Hotel Berlin Hbtf (je to řetězec, něco jako ibis) za výbornou cenu kolem 25€ za noc, s wifi, pěšky 5 minut od Reichstagu, asi 50m od hlavního nádraží (kde se dá zajít na snídani do Dunkin Donuts, jupí!).
    Jinak v Berlíně doporučuju taky výbornou kavárnu Wohnzimmer (je trochu z ruky, ale má úžasnou atmosféru, choděj tam hezký lidi a tak) a taky jsme byli na perfektním lokálním blešáku (německy flohmarkt, dá se najít na netu, je jich v Berlíně každej víkend několik - a je tam všechno od cetek přes knihy a vinyly po oblečení).

    OdpovědětVymazat
  3. Mauerpark nebrat, lepší je Boxhagener Platz ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju Německo, v Berlíně jsem ještě nebyla, ale snad se tam dostanu v březnu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, Berlín:) Taky bych se tam hned podívala:))
    www.myfashionlife4ever.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. tak tam jsem nebyla, já byla akorát v Drážďanech :).

    OdpovědětVymazat
  7. V Berlíně jsem byla v létě, a tak dodávám jen jeden postřeh - v Dunkin Donuts mají nejlepší bagely!
    a taky doporučuju návštěvu židovského muzea :)
    Bydlela jsem pár metrů od hlavní nákupní třídy Kurfstendamm, v krásným hotelu za dobrou cenu ( Energie Hotel Berlin ), mělo to jen jeden háček....hned za hlavou nám v noci jedzil U-Bahn :D

    OdpovědětVymazat
  8. do Berlína se chci moc podívat, je to skvělé město! :) díky za tipy!

    OdpovědětVymazat
  9. díky za tipy, chystám se před vánoci a moc se už těším!

    OdpovědětVymazat
  10. Článek jsi napsala velmi pěkně. určitě se bude hodně lidem hodit :)

    OdpovědětVymazat
  11. fotky z fotobúdky sú najviac :D Berlín, hm pekné mesto rada by som navštívila :)

    OdpovědětVymazat
  12. Miluju Berlín! Nejradši bych se tam rovnou odstěhovala :)

    OdpovědětVymazat
  13. V Berlíně jsem byla, je to úžasné město :))

    OdpovědětVymazat
  14. jéé! to jsou nádherné fotky. v Berlíně jsem nebyla, ale moc bych se tam chtěla jet podívat.:))

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek, nikdy jsem tam nebyla tak snad se mi to vyplní! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Berlín je finančně nejpříznivější město ever! :D

    OdpovědětVymazat
  17. cool,, úplně mi to připomnělo náš výlet do Berlína, taky s kamarádkou! snad se tam brzy zase vydám :)

    OdpovědětVymazat
  18. Vy pořád někam cestujete. Závist! :)

    musliwithmilk.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  19. Do Berlína už se dlouho chystám! :) hrozně mě láká :) Už jenom kvůli Primarku :D

    OdpovědětVymazat
  20. Mě to moc do Berlína neláká. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný článek, jsem pro to, aby jste s Lucy přidávaly více delších postů, které se dobře čtou a jsou i užitečné. Nic ve zlém, ale přijde mi, že v poslední době se tady objevuje hodně outfit postů o pár větách, jen tak na zaplácnutí místa, aby tady něco bylo. Mám moc ráda Vaše dlouhé články z minulosti jako kosmetické recenze, DIY projekty, články o cestování. Mějte se, holky:)

    OdpovědětVymazat
  22. byla jsem tam v září a oc se mi tam líbilo:)

    OdpovědětVymazat
  23. miluju berlin! Jezdim tam od mala a je to moje snad nejoblíbenější město. (ok, hned po chicagu) :DD.
    fotobudková čtyřka je nejlepší ! :D

    OdpovědětVymazat
  24. nádherný fotky ! :) První je nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  25. Děkuji, velice děkuji, za takový článek! Já se doufám brzy do Berlína vydám, když jsem se tak začetla a ty fotky a plné bříško... :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Dovoluji si Tě zapojit do "blogerkovského letadla," tzv. jedenáctkového tagu, které už hodnou chvíli létá blogy. Principem je na svém blogu na sebe prozradit 11 zajímavostí, odpovědět na 11 otázek, které přikládám a vytvořit dalších 11 otázek, které zašleš dál těm,které nominuješ.

    Otázky:
    Ranní ptáče dál doskáče nebo si ráda poležís?
    Láska nebo peníze
    Máš nějakou vysněnou zemi kam by ses chtěla podívat?
    Jaký přínos má pro tebe blogování?
    Děláš věci hned nebo je necháváš na poslední chvíli?
    Víno nebo pivo
    Co je pro tebe v životě nejdůležitější?
    Co bylo dřív? Vejce nebo slepice?
    Největší úspěch v životě
    Máš vedle sebe člověka, o kterého se můžeš kdykoliv opřít?
    Prada nebo seconhand

    Já už jsem na otázky odpovídala, tak se můžeš kouknout ke mě nebo k dalším nominovaným blogerkám. Nic není dogma a vše je dobrovolné. Pokud už Tě někdo nominoval nebo nemáš chuť hrát, omlouvám se. A pokud se rozhodneš zúčastnit, budu ráda a přeju hodně zábavy.

    OdpovědětVymazat
  27. Také jsem byla o podzimních prázdninách v Berlíně o asi 3 zastávky dál jsme bydleli:)

    OdpovědětVymazat
  28. Závidím, taky bych vyrazila na nějakou cestu :)

    OdpovědětVymazat
  29. To je prostě dokonalý )

    OdpovědětVymazat
  30. Pekný postík :)

    Poď na Estée Lauder Giveaway na mojom blogu :)

    http://she-is-the-1.blogspot.ch/2012/11/giveaway-v.html

    OdpovědětVymazat
  31. Moc pěkný článek!

    http://andy-and-her-weight-loss-journey.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  32. Berlín, jak ráda bych se tam podívala... Nu, děkujem za tipy, snad se budou brzy hodit .)

    OdpovědětVymazat
  33. Hey !
    Beautiful pictures and great blog.

    Greetings from Berlin

    Love,
    Meroda

    http://www.berlin-fashion-fou.com/

    OdpovědětVymazat