Nový rok už netrpělivě čeká až na něj přijde řada a stejně jako loni je i letos čas dát si pár předsevzetí a určit si cíle, kterých chceme dosáhnout. 1. ledna je takový symbolický start, tak toho pojďme využít!

With new year just around the corner, and we all know how important it is to make resolutions and set goals, you have the opportunity of a "fresh" start. Nothing good comes easy, but let's do it, let's make a change this year!

  • buďte sami sebou - možná to bude znít jako klišé, ale věřte mi, je to asi to nejlepší, co můžete udělat. Piště o tom, co vás baví, vaši čtenáři to rozhodně poznají a ocení!
  • určete si realistické cíle - "Chci mít víc čtenářů." nic moc neznamená. Kolik je víc? Buďte co nejvíce specifičtí a určete si čísla, která skutečně můžete dosáhnout. Pokud máte 1000 návštěv denně, vaším cílem by mohlo být třeba 1200 v dalším týdnu atd.. a jak toho dosáhnout?
  • poučte se z minulosti - projděte si statistiky vašich již publikovaných článků a snažte se najít něco užitečného. Které příspěvky měly největší úspěch a nejvíc komentářů? Kterou kategorii mají vaši čtenáři nejradši?
  • kvalita vs. kvantita - teď když víte, které příspěvky mají největší úspěch, pokuste se je vylepšit. Bavilo by vás číst si takový článek, jaký jste právě napsali? Ano? Super! Ne? V tom případě ho radši nepublikujte. Časté příspěvky jsou sice důležitým faktorem blogování, protože čím víc budete blogovat, tím víc čtenářů se na váš blog bude vracet, ale ne na úkor kvality...
  • vytvořte si kalendář - plánování vám všechno hodně usnadní. Pro nás je nejlepší měsíční kalendář s tím, že příspěvky si plánujeme tak týden dopředu, ale celkově přemýšlíme o celém měsíci. Napište si, kdy vyfotíte fotky, kdy je budete upravovat a kdy článek zveřejníte.
  • design - vše, co čtenáři vidí bez toho, aby scrolovali dolů se nazývá above the fold, tahle část blogu je pro vás nejdůležitější, protože chcete návštěvníky na první pohled zaujmout. První uvidí vaše logo a měla by být vidět i část příspěvku, popřípadě sloupku. Design by měl být příjemný a hlavně přehledný - to ale nutně neznamená jednoduchý a bílý!
  • kupte si doménu - možná se vám to zdá zbytečné, ale lidi jsou lenoši a to, že nebudou muset pokaždé vypisovat blogspot.com jim usnadní život. Dobře, možná ne život, ale je to jednodušší, mnohem lépe to vypadá a vzpomeňte si, jak dlouho vysvětlujete adresu svého blogu někomu, kdo blogger nezná. Stojí to asi dvě/tři stovky na rok.
  • fotky, fotky, fotky - k blogování nepotřebujete být fotograf, ale to nejmenší, co můžete udělat je přidávat všechny fotky stejně veliké, nejlépe tak, aby na nich bylo něco vidět. Dobré je zvážit i kolik fotek do jednoho příspěvku přidáte ;).
  • komunikujte - posledním, ale možná ze všeho nejdůležitějším bodem je komunikace! Jestli si chcete udržet čtenáře, odpovídejte na jejich otázky, používejte sociální sítě - ukažte jim, že o ně máte zájem!
Co si myslíte, že je důležité pro získávání a udržení čtenářů? Držíte se nějakého ze zmíněných bodů? Dáváte si vůbec předsevzetí?

  • be yourself - how cliche, I know, but if you write about what you love, it will show! Enjoy it! You are trying to create something unique.
  • set realistic goals - "I want to have more followers/trafic." but what does it say? How many is more? Try to be as specific as possible, but make sure you set numbers you can actually hit. That means that if you have 1000 visitors a day, try to make it 1200 a day... How?
  • learn from the past - Go through your posts and try to find something useful. Which post have had the best traffic? And which category is the most popular? 
  • quality vs. quantity - Now, that you know what your readers like the most, try to do it even better. Would you be interested in reading that post? Yes? Great! No? Then don't pressure yourself into posting something. I mean, quantity is also important while blogging, because the more you blog, the more readers will return to your site, but you have the choice, so rather choose QUALITY!!
  • make a calender - Planning your posts ahead will make it a lot easier for you. I vote for a monthly schedule. Decide when you are going to take pictures, edit them and publish the article.
  • design - Everything that a reader sees before scrolling down - above the fold area - is very important for you. You want them to be interested in you, so let them remember your logo and see a little bit of your content as well. Make your design clean - that doesn't necessarily mean simple and white!!
  • buy a domain - Maybe it doesn't seem important to you, but people are lazy and not having to write blogspot.com will make their life much easier. Ok, maybe not their life, but I am sure you get it.. And think about every time you tell your blog URL to someone.
  • photos, photos, photos - you don't need to be a photographer to have a blog, but the least you can do is use the same size for all the photos you show and consider the amount ;).
  • communicate - Last, but one of the most important points! Communicate with your readers! Answer their questions, use social media, show them that you care!!
How are you going to make a change in you blogging? Do you agree with the points we listed? Do you even have any resolutios?
FACEBOOK / TWITTER / BLOGLOVIN' / FORMSPRING

79 komentářů

  1. Jo, taky jsem si říkala že bych si to měla nějak rozvrhnout!! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tomu se říká dokonalost. Na tvůj blog jsem narazila až teď (což nechápu, páč jeden z nejlepších co se doposud viděla), a říkám ti, že články a fotky co tu máš - to je něco krásného.. Jsem tvá pravidelná čtenářka ..A ty si můj velký bloggový vzor. Opravdu mega obdiv !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, děkujeme, děkujeme moc! :))

      Vymazat
    2. Já se teda musím přidat, opravdu jeden z nejlepších blogů v Čr. Objevila jsem Vás asi před dvěma lety když jste byli na teenvogue jako bloger of the day a od té doby Vás pravidelně sleduju. Dlouhu jsem také sledovala czechchics, ale od té doby co si otevřely eshop tak mám pocit, že tam mají to samé. Takže Vy jste pro mě jedničky. Taky se mí líbi, že nejste namyšlené jak některé blogerky a dokážete příjmat kritiku.
      Doufám, žev příštím roce udržíte kvalitu, ale popravdě se toho nebojím. Takže už mi zbývá jen popřát štastný ten rok 2013 ! :)
      Lila

      Vymazat
    3. děkujeme moc :). Vážně si toho vážíme! I tobě soustu štěstí do roku 2013! :)).

      Vymazat
    4. Ráda bych se přidala - Lucinka je i ve skutečnosti moc sympatická, přesně taková, jakou jsem si ji podle blogu představovala. Na nic si nehraje. Podle mě bude její sestřička úplně stejná :) Fandím vám čím dál víc.

      PS: Nový design blogu se mi moc líbí, je snad i lepší než ten předchozí. A taky přeju pohodový a úspěšný příští rok :)

      Vymazat
  3. skvělý nový design! :)
    a tvé body jsou super - jen bych je nenazvala předsevzetími, mají být podle mě samozřejmostí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsou to spíš taková doporučení :). Ne každý se chce blogem tolik zabývat ;).

      Vymazat
  4. Pekný článok :) Ja už mám nachystaný diár a tak budem určite všetko plánovať dopredu :)

    Stray Alley

    OdpovědětVymazat
  5. uhm :) veľmi inšpiratívny článok keďže akurát ja sama sa nachádzam v takom období blogovania a začiatkov hlavne :) mám ciele dosť vysoké ale toto mi teda určite pomohlo! :) veľmi inšpiratívny článok! ďakujem :) ste úžasné :)
    Nataly

    OdpovědětVymazat
  6. O tomhle seznamu priotit bloggera by se dalo polemizovat, protože by se dal samozřejmě doplnit dalšími body, kde jeden mě právě napadá.. Uzpůsobit jazyk psaní čtenářům. Ve statistikách se dá bezpečně zjistit, odkud má blog nejvíce čtenářů, v komentářích se dá zjistit, kdo nejvíce přispívá. Pokud je číslo zahraničních čtenářů (myšleno tím zobrazení stránky) vyšší, že si to zaslouží psát dvojjazyčné články, tak s chutí do toho. Ale je rozdíl v tom, když si článek zobrazí, nebo jestli ho i komentují, a v tom případě pouze stačí hodit do menu překladač, ať si obsah přeloží. Nevím, sama jsem byla taková, že jsem chtěla mít blog částečně v angličtině, ale proč vlastně? To mám tolik čtenářů ze zahraničí? To mi jich tolik sleduje blog? Ne, to nesleduje. Žijeme v České republice, mluvíme českým jazykem, tak proč nutně mít blog v jiném jazyce, než v českém, ačkoliv je angličtina světový jazyk. ... Nakonec je to spíš něco k zamyšlení, pozoruji tento jev na více blozích, tak jsem měla potřebu to nějak vyventilovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě, ale máš to tam i česky :)).

      Vymazat
    2. Mně teda přijde, že je lepší psát i v angličtině hned od začátku a ne čekat, až tam začnou chodit a pak teprve začít psát v cizím jazyce- samozřejmě pokud o ně vůbec stojíš. Plno potenciálních zahraničních čtenářů odradíš tím, že tam ta angličtina není a ruku na srdce, překladač má od smysluplného textu často dost daleko.

      Vymazat
    3. tak na dvojjazyčných článcích nevidím nic špatnýho... Český jazyk mám moc ráda a štve mě zbytečný cpaní anglických výrazů do našeho jazyka, ale tohle smysl má.... navíc je to blogspot, je dost pravděpodobný, že sem zabloudí nějaký cizinec - i bez toho, aby se o to slečny snažily. kromě toho ten blog dělají i pro sebe.... a tím, že píšou články v angličtině si ji zároveň neustále procvičují.

      Vymazat
  7. 1000 čtenáčů denně :D Já se raduju když jich je 20 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak příští týden to bude 30 ;)! Všechno chce čas..

      Vymazat
  8. Hlavně aby blog bavil, pak už to jde samo :)

    OdpovědětVymazat
  9. Každopádne je to asi všetko o tom ako to koho baví a kto ako veľmi chce :) a vie zaujať čo je niekedy veľmi ťažké pri takom množstve blogov :D povedzme si uprimne o čo ide? mať veľa odoberateľov alebo pár ľudí ktorí na ten blog chodia radi a páči sa im? to si musí asi každí urovnať ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Přesně tohle jsem potřebovala, moc dobrý článek, hlavně pro začátečníky v blogování jako jsem já:D tak uvidíme co nový rok přinese;)) kéž bych byla jednou tak slavná, jako vy holky. I když tady ani moc o slávu nejde, jako o to jestli tě blogování baví či ne, ale návštěvníci na tom maji taky dost velký podíl, nevím jestli bych i nadále pokračovala v blogování, kdybych psala jen tak do prázdna, ale už mi začli i lidi odpovídat a to je fakt co říct!:D takže mé předsevzetí? neseknout s tím hned když nebudu mít 60komentářů za rok u jednoho článku, ne každý má to štěstí. ;) Vystačím si i s 10 a s pár pravidelnými čtenáři, které bude můj blog bavit! :))

    OdpovědětVymazat
  11. moc hezky napsané :-) ! Děkuji za rady :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ty předsevzetí jsou super :-) a hlavně pravdivé. Dnes se chystám rekonstruovat celý můj blog - protože jsem zjistila, že když jsem měla málo času, tak jsem tam vždycky raději napsala nějaký rychlý článek, jen aby se neřeklo - a vlastně k čemu? Raději jsem tam neměla psát nic :D no nevím! Musím to celé upravit

    OdpovědětVymazat
  13. Předsevzetí v běžném životě si ani nedávám, protože je nikdy nedodržím, nebo zjišťuji že je to stejně na nic. Ale k blogu nějaká ta předsevzetí mám a jedno z nich je právě ohledně čtenářů... Prozatím by mi stačilo jich mít přes 100. Ale přibývají pomalinku, takže tolik jako vy, jich asi stejně nikdy mít nebudu. Ale vážím si každého nového :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme také začínaly od nuly, chce to trpělivost, ale jde to! Hodně štěstí ;)).

      Vymazat
  14. Letos jsem se rozhodla dát si blogová předsevzetí, protože v poslední době blog dost zanedbávám.

    Kdo Vám dělal design :)) ?

    OdpovědětVymazat
  15. velmi pekne! :) tak drzim palce :D
    a aj ja ta rada uvidim na mojom blogu! :)
    http://motivaciadna.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  16. úplně skvěle napsané! .)) děkuji za tento článek :)

    OdpovědětVymazat
  17. dobré rady, je vidět, že to máte zmáknutý a hlavně, že máte něco v hlavě

    OdpovědětVymazat
  18. nejprve musím pochválit design, moc se povedl! :)
    a se všemi body souhlasím, ale nejvíce s tím, že blog samotného autora musí bavit a měl by psát takové články, jaké by si rád přečetl :)

    OdpovědětVymazat
  19. Už jsem řikala jak miluju váš blog ? ♥ tenhle článek je tak super.

    OdpovědětVymazat
  20. wow mate neskutecne super blog muzu se zeptat kolik vam je let??

    OdpovědětVymazat
  21. Moc se mi líbí ten nový design:) a máš úžasný blog!

    OdpovědětVymazat
  22. Myslím, že to jsou rady, které se budou hodit každé začínající blogerce:) Super článek:)

    OdpovědětVymazat
  23. super článek! Do Nového Roku přeju jen to nejlepší, ať vás to baví a mate víc a víc čtenářů:)

    OdpovědětVymazat
  24. Pěkný článek, ten se nám pro začátek blogování hodí. :-)

    http://lycheeonset.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  25. skvelé rady,asi si to idem skopírovať a vyvesiť na nástenku ;)))

    OdpovědětVymazat
  26. Úžasný článek :) Úplně jsi mě naladila na to, abych se pořádně zamyslela nad svým blogem a udělala pár změn :)

    OdpovědětVymazat
  27. Moc pěkný článek :) Určitě mi pomohl, protože s blogem teprve začínám :)
    Jinak moc pěkný design, chválím :D :))

    http://wonderland-cosmetic.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  28. Skvělý článek. Řekla bych, že je zde opravdu vystiženo to nejdůležitější. :) Váš blog patří k jedněm z nejkvalitnějším a opravdu vás obdivuji za to, co jste vše s blogem dokázaly a ještě určitě dokážete. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Já vás obdivuju, že si dokážete plánovat články na měsíc dopředu, pro mě s mým rozvrhem je to čistá utopie :) A moc hezký nový design!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Adél, já si právě myslím, že čím máš náročnější rozvrh, tím víc ti to plánování může pomoct :).

      Vymazat
  30. Snažím se si to vždycky hezky naplánovat,ale pak mi do toho vleze jiný nápad a plánování je v tahu! ale asi si koupim speciální blogový diář a budu ho dodržovat do posledního písmenka :)
    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  31. I agree very much with all of the points, but it's just... hard! It has been very useful, thanks:)

    OdpovědětVymazat
  32. Máte naprosto úžasný blog. Nesleduji ho zas až tak dlouho, ale vždycky si vaše články přečtu celé. Nikdy jsem nenarazila na žádný, který by mě nudil. To u vás snad ani není možné. Momentálně se snažím zvýšit tu sledovanost, ale čtenářů mám opravdu málo. Vše si plánuji, ale mým největším problémem jsou ty fotky. Prostě je nemám čím fotit a to mě hodně mrzí. Doufám, že něco vymyslím, a jednou budu mít třeba aspoň 500 návštěv, a pak víc a víc.
    Díky, že jste pro hodně lidí inspirací a že se o své čtenáře tak hezky ,,staráte'' (nebo jak to popsat) :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Naprosto souhlasím! V příštím roce chci mít víc pod kontrolou přípravdu a organizaci článků, aby byly příspěvky pravidelné:)

    OdpovědětVymazat
  34. Ako vidím tak si aj ja články budem chystať aspoň dopredu :) super článok! :)

    OdpovědětVymazat
  35. No, musím říct, že u vás byl nejlepší nápad spojit s Niky blogy dohromady....moc ráda se k vám pořád vracím :)

    OdpovědětVymazat
  36. Skvělý článek! máte s Niky výborný blog :)

    OdpovědětVymazat
  37. tento článok je taký prehľadný čo by mala robiť každá blogerka, niekedy to nejde ale všetky sa aj tak snažíme!!! :)))

    OdpovědětVymazat
  38. ja teraz začínam v podstate od úplnej nuly a tak mi tento článok pomohol, ďakujem!:) a máte veľmi pekný nový dizajn:)

    OdpovědětVymazat
  39. no je vidět, že jsem tu dlouho nebyla, hezká změna blogu :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Veľmi pekný a poučný článok. Prajem vám krásny a šťastný nový rok. Snáď sa mi podarí dodržať všetky predsavzatia :D

    OdpovědětVymazat
  41. Skvělý článek ,určitě se tím budu řídit :o)

    Šťastný Nový rok :o) !

    OdpovědětVymazat
  42. to je super článek a super rady! :)

    OdpovědětVymazat
  43. Skvělej článek! A design je taky super.

    OdpovědětVymazat
  44. Super článek, hodně lidem to určitě pomůže. :)

    OdpovědětVymazat
  45. Holky,
    další parádní a hodně poučný článek. Moc vám oběma fandím a přeji mnoho úspěchů do nového roku!

    OdpovědětVymazat
  46. Nedávno jsem si založila blog, takže jsou to pro mne dost užitečné tipy. Díky. :)
    Snad se mi také povede mít super blog jako máte vy. :)

    OdpovědětVymazat
  47. Moc dobré rady, myslím že hodně bloggerek si z toho něco veme, i já !

    OdpovědětVymazat
  48. Úžasný článok a veľmi poucny a veľmi mi pomohol k môjmu blogovaniu

    Fakt naj blog v čr a sr

    Potesim sa vašej návšteve na mojom blogu


    OdpovědětVymazat
  49. úžasný článok:)určite si nejaké tie predsavzatia na nový rok dám.

    btw, budem veľmi rada keď si pozriete môj rozbiehajúci blog. každý nový komentár či člen ma veľmi poteší..najnovší článok: nehty na silvester
    somethinginthelife

    OdpovědětVymazat
  50. jsem líná to číst (:D), ale máš dokonalej lak!

    OdpovědětVymazat
  51. Thank You very much for the tips!

    OdpovědětVymazat
  52. Luci, krásný článek, opravdu:-)
    Přeji vše nejlepší do nového roku a hodně dalších úspěchů:-)

    OdpovědětVymazat
  53. chci se jen zeptat, jaký máte tablet?

    OdpovědětVymazat
  54. Parádní článek!:) Ikdyž většinu jsem věděla (no ne věděla, ale došla mi) už předtím, ale takhle pohromadě je to přehledné a jako pomůcka k blogování skvělé!:) Chválím za dokonalý nápad:3

    OdpovědětVymazat
  55. Přesně tak, není nad dokonalou organizaci. Sama to tak dělám :) http://just-a-little-bit-love.blogspot.cz/2012/12/podle-planu.html

    OdpovědětVymazat
  56. Krásný a velmi inspirativní článek, blog vedu už cca. rok a půl, ze začátku lidé docela přibývali, teď se drží na mrtvém bodě :-( ale tvé body si beru k srdci :) třeba se stane zázrak :) :D

    OdpovědětVymazat
  57. tohle je úžasně napsáno a téma článku nemá konkurenci, alespoň jsem na nic podobného nikde nenarazila. takže super a díky za tipy :) fotky jsou vážně klíčové, potvrdilo se mi to mnohokrát, ale bohužel moc nevím, jak na to .. foťák mám skvělý, ale vyfotit něco pěkně je docela práce :) a mě samotnou nemá kdo fotit ...

    OdpovědětVymazat
  58. These tips are great my blog isnt huge But i do love all my readers and supporters! blogging regulary is definately something ive allready planned to and have started to change laster year i only blogged once a month terrible i know but this was because a mixture of me being lazy and too much of a perfectionist but this year ive been blogging alot more! will definately set myself a goal after reading this so thank you! Lovely post xox


    ohsofashionxo.blogspot.com

    OdpovědětVymazat