Minulý týden jsme měly příležitost osobně se setkat s Petrou, zakladatelkou webu Oseyan, která prožila pár jistě nezapomenutelných měsíců po boku artisanů na Haiti. Při té příležitosti jsme nafotily pár fotek, a protože Péťa vyzpovídala nás (rozhovor najdete TADY), vyzpovídaly jsme i my jí. Tak čtěte dál..

Mohla bys nám popsat, co je to Oseyan, koho to napadlo, jak funguje, co je cílem?
Oseyan je ve Velké Británii registrován jako tzv. social enterprise, což doslova znamená "sociální obchodní společnost". V praxi to znamená, že v Evropě prodáváme výrobky haitských umělců tzv. "artisanů" ve snaze, aby co největší část výdělku šla přímo jim. Naši artisané si tak vydělávají téměř čtyřnásobek průměrné mzdy na Haiti (pozn. pojem "fair trade" zaručuje to, že výrobce dostane zaplacenou minimální mzdu, Oseyan je tak několikanásobně fair-trade) což jim dovoluje postavit si dům, nakrmit děti a poslat je do školy - na Haiti ani zdaleka obvyklý standard.
Nápad vznikl velice spontánně během jedné odpolední procházky na Haiti v hlavě mojí a zakladatelky a výkonné ředitelky organizace Apparent Project, Shelley Clay. Název Oseyan i veškerá vizuální podoba je potom mojí prací.

Jakou spojitost má Oseyan a Apparent project?
Přednostně mě (zakladatelku Oseyan) s Apparent Project zakladatelkou Shelley a jejím manželem a dětmi pojí téměř rodinný vztah. V jejich rodině jsem dlouhou dobu 24 hodin denně žila a pracovala s nimi. Oseyan je takovým "malým bráškou" Apparent Project. Zatímco Apparent Project výrobky prodává na Haiti a především v USA a Kanadě, Oseyan se soustředí výhradně na Evropu. V praxi jde jen o to, aby v Evropě fungovala stabilní distribuce bez nutnosti posílat každý produkt zvášť přímo z Haiti/USA. Oseyan se také snaží směřovat více módním a z části i uvolněným surfovým směrem, proto také například vznikl náš "fashion blog, který má smysl", kde se snažíme ukazovat čtenářům, jak lze tyto výrobky s krásným příběhem nosit tak, aby oživily a ozvláštnily každý outfit, ať jde o streetovou, elegantní nebo plážovou módu.

Jak jsi se ty dostala na Haiti a ke spolupráci s Apparent project?
Na Haiti jsem se dostala vlastní iniciativou. Dlouhou dobu jsem toužila po tom odjet do země třetího světa a díky známým, kteří na Haiti nějakou dobu působili jsem měla tu možnost dobrovolničit právě s Apparent Project. Oseyan se pár měsíců poté zrodil z mé touhy nadále podporovat Haiti a také z mého přátelství se zakladatelkou a jejími artisany.

Co se ti na Haiti nejvíce líbí?
Samozřejmě nádherná tropická příroda, panenské pláže s tyrkysově modrou vodou a bílým pískem a všudypřítomné výborné čerstvé ovoce. Ale co mě překvapilo a zaujalo nejvíce je to, jak je Haiti umělecká země. Člověk tam nachází inspiraci vyloženě na každém kroku. Lidé neustále něco vytváří, šijí, malují, zpívají si, tancují, zkrátka neustále produkují více a více úžasného umění. Navíc k tomu dokáží využít doslova cokoliv, co jim přijde pod ruku, od plechovek až po trosky zemětřesení. To mi bohužel při životě v Česku i ve Velké Británii chybí.

Opravdu si může být člověk jistý, že koupí někomu pomůže? Jak tohle funguje?
Ano. A to úplně tou nejpřímější cestou, jaká je vůbec možná. Všichni artisané jsou placeni podle vyprodukované práce (proto je nikdo nenutí otročit x hodin denně za minimální peníze), a tak za každý produkt, který vyrobí dostanou okamžitě zaplaceno. Snažíme se také podporovat jejich kreativitu tím způsobem, že kdo přijde s novým nápadem, novou barevnou kombinací či stylem doplňku, dostává bonusy navíc. To artisany motivuje k tomu vymýšlet nové a nové věci, což občas vede k tomu, že během jednoho dne vznikne tolik úžasných nových druhů doplňků, že si je ani nestíhám všechny pořádně prohlédnout. Další zvláštností je to, že naši artisané mohou pracovat z domu, což jim v mnohém usnadňuje situaci a také si maminky mohou brát své děti do práce, kde jsou pro ně připravené kolíbky a hračky a podobně, což jim dovoluje vydělávat si peníze a přitom dohlížet na děti a děti tak zbytečně nekončí doma hladové, protože jejich rodiče nevydělávají peníze.
Jak vypadal tvuj běžný den na Haiti?
Bohužel/bohudík žádný den na Haiti nebyl běžný. Co se práce týče, v době filmování dokumentu jsem často vstávala velice brzo a cestovala daleko za natáčením, někdy jsme se vraceli hodně pozdě, někdy natáčení nečekaně padlo, jindy trvalo dvakrát déle, než bylo v plánu a tak dále. Svůj poslední měsíc na Haiti jsem strávila už jen v Apparent Project artisan house, kde jsem pomáhala s obrovskou objednávkou pro módní návrhářku Chan Luu, a to konkrétně kontrolou kvality, počítáním atd. (byla to objednávka na 200 000 speciálních korálků). Pak jsem také fotila fotky do katalogu, navrhla vlastní kolekci doplňků, vyřizovala objednávky a také cestovala po okolí a hledala výrobky i od jiných artisanů mimo Port-au-Prince. Spolu s tím jsem také pracovala na Oseyan webu a objednávkách, to vše probíhalo na dálku přes internet.
Co se osobního života týče, ten jsem trávila především s Shelley a její rodinou, chodili jsme společně na procházky, společně jedli, slavili různé svátky, jezdili na výlety a často bohužel i řešili různá dramata.

Jaká byla tvoje práce?
Jak už jsem naznačila výše, pracovala jsem na natáčení dokumentu A Precious Trade o situaci sirotků na Haiti a potom také pracovala jako jakási "holka pro všechno" v artisan house a dokonce jsem i vedla svou vlastní maličkou školu, kterou navštěvovali kluci z ulice, kteří nikdy do školy nechodili. Byla to rozhodně skvělá zkušenost.

Jak tě tahle zkušenost ovlivnila?
Asi ve všech možných směrech. Od relativních "hloupostí" typu vážit si pro nás zcela běžných věcí, jako je žijící rodiče, pitná voda, funkční úřady, silnice, lékařské ordinace apod., až po velké uvědomění, že nechci svůj život trávit nesmyslným vyděláváním peněz v práci, která mě nebaví a raději budu "živořit", ale dělat něco, co mě naplňuje, protože život máme opravdu jen jeden. Proto se chci Oseyan věnovat opravdu na plno a kdyby se nám podařilo díky evropskému trhu vytvořit víc a víc pracovních pozic na Haiti, budu ten nejšťastnější člověk na světě :).

Jak můžeme pomoci?
Spousta lidí se mě ptá, jak mohou pomoci jinak, než koupí doplňku. Jak Apparent Project, tak Oseyan se snaží být co nejvíce nezávislý a opravdu lidem zprostředkovat lepší život prostřednictvím stabilního zaměstnání. Poslání krabice jídla nebo starých hraček možná pomůže jednorázově, ale do budoucna to paradoxně může lidem spíše ublížit. Nechceme, aby lidé na Haiti byli více a více závislí na humanitární pomoci, chceme, aby měli kvalitní zaměstnání, kde si vydělají slušné peníze vlastní kreativitou a snahou. Občas se mi stane, že nám do Oseyan chtějí lidé poslat jídlo, staré boty anebo dokonce mi jednou přišla žádost o zakoupení sirotka, který se objevil na jedné z ilustračních fotek na webu. To prosím nedělejte. Snažíme se lidem na Haiti dopomoci ke zcela normálnímu nezávislému životu a ne je krmit naším nechtěným jídlem a odvážet si jejich děti. Proto pokud opravdu chcete pomoci, tak namísto vánočních dárků z velkých obchodních řetězců nakupte rodině a kamarádům výrobky, které mají silný příběh, jsou módní a neplive je stroj v čínské továrně. Velice rádi také budeme za nejrůznější formy propagace, ať už přes módní blogy, facebook, časopisy, cokoliv.
Kdyby někdo měl zájem o jakýkoliv projekt, či pomoci nám s propagací, prosím, pište na  petra@oseyan.com. Zakoupit výrobky, dovědět se něco víc o Haiti nebo si přečíst náš blog můžete na www.oseyan.cz.
Do 8.3. na eshopu probíhá sleva na poštovné, tak to využijte!

Na závěr něco k módě. Jaký k ní máš vztah a kde se v oblékání inspiruješ?
Móda mě rozhodně baví a zajímá a díky životu v UK je taky o hodně rozmanitější a dostupnější (větší výběr a nižší ceny). Pravdou je, že od doby, kdy bydlím u moře a aktivně surfuji, se můj styl hodně omezil na pohodlný plážový a nijak si outfity nepromýšlím, spíš jsem věrná plážové klasice - šortky, tílko, pár doplňků. Ale samozřejmě, že když si vyrazím někam ven s kamarádkami nebo na pár dnů do měst jako Londýn, Praha nebo NY, tak si užívám elegantní kousky a hlavně podpatky.

Sleduješ trendy, nebo nosíš to, co se ti zrovna zachce?
Co se trendů týče, ty sleduji, ale když se mi něco vyloženě nelíbí, tak to nebudu nosit jen abych byla "in". V poslední době se také snažím nakupovat prakticky, raději méně kousků, ale kvalitnějších a dobře kombinovatelných, než plnou skřín sezónních "hader" z Primarku. Hodně mě baví oversized vršky, neonové barvy a nedala bych dopustit na své boyfriend jeans. Naopak asi nikdy nepropadnu balerínám, zvonovým kalhotám (už tak jsem dost prcek) a zvířecím potiskům. Rozhodně se nevyhýbám ani věcem, které módní průmysl odsuzuje, jako například UGG boots. Zrovna u těch si troufám tvrdit, že každý člověk, který žije na často větrném a chladném pobřeží okamžitě pochopí jejich význam. 
Moc děkuji holkám za rozhovor a přeji všem čtenářům krásný den :). Petra
Change Haiti, surf the Oseyan.
FACEBOOK / TWITTER / BLOGLOVIN' / ASK.FM

15 komentářů

  1. Krásné fotky, ta džínová košile je super :)
    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Super rozhovor a parádní fotky:)

    OdpovědětVymazat
  3. tak tenhle rozhovor je něco pro mě :) chci si objednat nějaký náramek a díky tomuto rozhovoru jsem už na 98% rozhodnutá :D :) takže díky, jste skvělé a tento projekt se mi zdá skvělý dvojnásob :)

    OdpovědětVymazat
  4. je to úžasný.. mám ráda takovéhle organizace, které pomáhají ostatním.. :)
    skvělé fotky!

    OdpovědětVymazat
  5. krásne fotky :) zaujímavý rozhovor, naozaj.

    OdpovědětVymazat
  6. Víc takových lidí a podniků! Tleskám!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasný nápad a úžasný projekt. Už prechádzam stránky a vyberám, čo si objednám.

    OdpovědětVymazat
  8. veľmi inšpiratívne, obdivujem takýchto ľudí. držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  9. pekne fotky :) http://thewildestblogever.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  10. Cool pics ! It's too bad I can't read you ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. veľmi pekné fotky :-) ... zaujimavý rozhovor

    OdpovědětVymazat
  12. krásný rozhovor a ta animace je fantastická :)

    OdpovědětVymazat