Jíte zdravě, cvičíte, ale nehubnete? Tak se na to podíváme a třeba zjistíte, čím by to tak mohlo být. Už jsme si prošli nějakým úvodem tady, ale opakování je matka moudrosti. Třeba to není zase taková záhada, jak by se na první pohled mohlo zdát :)).
Berte to tak, že tyhle body jsou taková moje doporučení, nikomu neříkám, že to tak MUSÍ dělat a ani nejsem žádný velký odborník. Budu ráda za vaše názory, vaše tipy atd..

Poměr živin:
A jako vždy začneme jídelníčkem. Jestli je někde chyba, většinou je to právě tady. 80% našeho snažení je totiž ovlivněno tím, co sníme. Bohužel, bohudík, je to tak. Minule jsme si řekli něco o clean eating, ale o čem jsem si od té doby zjišťovala víc jsou poměry živin ve stravě.
Bílkoviny - dobré bílkoviny naše tělo čerpá z ryb, masa, vajec, luštěnin, ořechů, mléka.. a průměrně aktivní člověk ( myslím tím někoho, kdo má nějaký pohyb a alespoň 3x týdně cvičí ) by jich měl sníst denně kolem 1,3g/kg váhy.
Sacharidy - nejlepší pro naše tělo jsou polysacharidy, tedy složené cukry, které přijímáme z příloh jako brambory, rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, vločky. Ty nás zasytí. Narozdíl jednoduché cukry z bílého cukru, sirupů, ale i ovoce našemu tělu pouze rychle dodají energii a pokud jich budeme konzumovat velké množství, naše tělo je ve finále přemění na tuky. Průměrně aktivní člověk by měl denně sníst přibližně 4g/kg váhy.
Tuky - tuky zdaleka nejsou takovým strašákem, jak se může zdát, ale záleží, které konzumujeme. Nejlepší jsou ty přirozené v oříšcích, avokádu, rybách, olivách atd.. Když se zase budeme bavit o průměrně aktivním člověku, měl by denně přijmout 1g/kg váhy.

Jíte málo:
Všichni se vždycky diví, jakto, že tolik jím. Jídlo není nic špatného a zažitý stereotyp, že kdo chce zhubnout, musí se co nejvíce omezovat už dávno dávno neplatí. Pravda je asi taková, že pokud našemu tělu dlouhodobě nedodáváme dostatek energie, začne si jí brát jinde. Není hloupé, a proto v náš neprospěch nechá všechny tuky na "až bude nejhůř" a začně postupně brát energii nejdřív ze svalů. Tím pádem se zpomaluje metabolismus. Správná cesta je nejdříve zjistit hodnotu vašeho bazálního metabolismu, což je energie, kterou vaše tělo spálí v klidu. Použít můžete třeba tuhle kalkulačku. Průměrně aktivní člověk by tohle číslo měl vynásobit hodnotou 1.55 a pokud chceme hubnout, odečíst 2000kJ. Mně tedy se 177cm a přibližně 56kg vyšlo číslo 7000kJ denně, což se může zdát celkem dost, ale je to tolik energie, kolik moje tělo udrží ve zdravé formě a ještě bych měla hubnout.
Tolik asi k jídelníčku. Neříkám, že to poctivě dodržuji, ale existují aplikace jako Kalorické Tabulky, které vám hodně pomůžou s tím, mít alespoň zhruba přehled.

Jste ve stresu a málo odpočíváte:
Velkým důvodem, proč se vám nezdá, že děláte pokroky může být stres. Než se vydáte na cestu za zdravým životním stylem, je dobré vyřešit si vše, co vás trápí. Když se podíváte na jakoukoli reality show o hubnutí, většinou se ukáže, že příčinou toho, že ti lidé vypadají tak, jak vypadají jsou nervy a těžké životní situace. Stejně tak je důležitý i spánek a odpočitek. I tělo si potřebuje odpočinout!

Chybí vám motivace:
Musíte vědět, proč to děláte. Proč chcete změnit způsob, kterým žijete a to, jak vypadáte. Pokud to dostatečně nechcete, nepůjde to, to mi věřte. Alespoň ze začátku je totiž mnohem snažší varianta dát si ten dortík a vyprdnout se na cvičení, vždyť jednou mě to nevytrhne. Hmm.. možná ani dvakrát týdně mě to nevytrhne. A když si dám každý den malinký dortík, taky to určitě nebude vadit.. znáte to. Každý krůček k cíli se počítá a jak říká spousta motivačních obrázků "Neměň to co chceš právě teď za to, co chceš ze všeho nejvíc."

34 komentářů

  1. hezký článek, hezké shrnutí pro ty, kdo začínají. :)

    neustále mě překvapuje kolik holek se najde, které odmítají uvěřit že se dá zhubnout JÍDLEM a jsou přesvědčeny, že cvičení z nich udělá jen ŠLACHOVITÉ OBRY..
    a se stresem máš pravdu. Pokud je člověk jako na trní, tělo neodpočívá a všechny jídla si ukládá. Nejdřív se prostě musí začít v hlavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, myslím si, že hodně lidem hodně pomůže. :) Se stresem je to pravda. Cítím to na sobě. :)

    OdpovědětVymazat
  3. to jsou sice super rady ale kdybych měla podváhu tak určitě nedám čtenářům rady ohledně hubnutí ..nepřipadá mi to úplně košér

    OdpovědětVymazat
  4. Celkem mě štve, když mi radí jak zhubnout někdo, kdo má ke štíhlosti genetické predispozice. Tyhle rady by měl poskytovat jen a pouze ten, komu se povedlo shodit vlastním přičiněním, kdo dřív měl kila navíc a shodil je... Jak může radit někdo, kdo nikdy nadváhu neměl a kdo nikdy nic nepotřeboval shazovat? Co vy o tom sakra víte? :-D

    Věnujte se módě, life style tips bych přenechala někomu jinému, od koho to nezní tak strašně "abychom to tu trochu pozvedly".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. genetické dispozice - výmluva číslo jedna v boji s přebytečnými kily ;)

      ne, vážně. zaprvé málokterá štíhlá holka má svou štíhlost zadarmo. zadruhé tady přece nikdo neprezentuje nějaké zaručené pravdy, jen pár tipů a názorů. nechápu, proč by mohl radit jen někdo, kdo byl sám alespoň nějakou dobu tlustý. pro mě by třeba taková rada byla mnohem méně relevantní, než rada někoho, kdo se nikdy do obřích rozměrů "nevyžral". a zatřetí mnoho lidí má představy o zdravém stravování a hubnutí tak zkresleny (stačí se podívat, kolik lidí je schopno se vymlouvat na nějakou genetiku), že i pár základních rad jistě padne na úrodnou půdu.

      Vymazat
    2. Pleteš se. V některých případech genetická PREdispozice hraje velmi důležitou roli....:-) Ale to by bylo na dlouhé vysvětlování.
      Na genetiku se samozřejmě dá vymlouvat, ale většinou se na ni vymlouvají tlustí a ne hubení :-) A to není tento případ.

      Vymazat
    3. genetika je dolezita. ja nie som tucna, bmi mam 19, ale nikdy nebudem mat take nohy ako maju baby. maju dlhe stehenne kosti, stihle svaly a to ja nedosiahnem. mam kamosku, ta je od prirody chuda, nikdy nic nemusela robit. ja cvicim, mam o 10% menej telesneho tuku ako ona a napriek tomu ona vyzera oblecena chudsie ako ja. a mozno aj v plavkach, tam uz je to prilis subjektivny pohlad co sa komu paci. ja zase aj ked priberiem neviem kolko kg, nikdy sa mi neulozia do lytiek alebo k rebram. to ze ma niekto geneticky chudu postavu neznamena, ze nic nemusi pre nu robit. casto musi, ale vysledky ktore dosiahne su lepsie ako u niekoho kto ma v genoch obezitu. a taky gen existuje, da sa zistit z krvi a dokonca ich je viac. a tiez verim, ze ludia ktori maju znizenu funkciu stitnej zlazy maju s postavou problem

      Vymazat
    4. krásně napsaného,děkuji,líp bych to neřekla..taky bych takové rady přenechala někomu,komu můžu věřit že vím,jak se cítím,někdy byla na našem místě a má nadváhou či obezitou osobní zkušenosti a že to není jenom další módní vlna..Prostě tak nějak mi nejde přes srdce poslouchat rady o hubnutí od slečny,kterou sleduji asi od jejích 12ti let a vždycky byla totální vyžlátko..:) A to že tehdy přibrala z nemoci (bylo to z antikoncepce) a tak má zkušenosti z hubnutím?Ale prosím vás,to snad nemůžete myslet vážně..

      Vymazat
  5. Jo a abych se ještě pod to podepsala:
    Alexandra J.

    OdpovědětVymazat
  6. víc takovýchto článků, dobře a srozumitelně jsi to popsala

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že každý rozumný člověk to nebude brát vážně. Každý z nás má jiné tělesné proporce, jiný metabolismus. Takže tohle je spíš jenom taková "nápomoc" a pokud někdo trpí nadváhou a nebo chce opravdu nějak rapidně zhubnout doporučuji navštívit výživového poradce, který vše přizpůsobí Vám samotným! Aby hubnutí bylo opravdu zdravé a pod dohledem, aby jste si zbytečně neublížili. Hubnutí je hodně individuální věc a ne vše co se napíše musí vyhovovat přímo Vám a pokud člověk není vystudovaný přímo v oboru, rady bych určitě neventilovala.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na rady typu "je potřeba odpočívat" a "není dobré jíst málo" nikdo nepotřebuje odbornou kvalifikaci :) Jsou to věci, na které lze přijít obyčejným selským rozumem. A pro ty, co ho nemají, to holky skvěle shrnuly.

      Vymazat
  8. Souhlasím s Alexandrou .... vy se jako snazite to nic, co mate shodit? nebo jen chcete zapadat do vseobecneho trendu Healthy Lifestyle? ... motivace do cviceni je paradni,ale beru to jen od blogu, ktere to mysli uprimne .... nekdy mi to bohuzel vazne prijde jen jako dalsi modni vlna ... nechci ale nejak utocit, jen muj nazor na to. Samozrejme si na svuj blog muzete psat, co chcete :)

    OdpovědětVymazat
  9. Inspirace hezká, ale tak nebudu si nalhávat že se bez čokolády apod. jednou za čas neobejdu!!;)

    OdpovědětVymazat
  10. Nemyslíte, že ty štíhlé postavy si holky musely právě touhle cestou vybojovat? Ano, jsou štíhlé, ale kdyby nejedly správně a neměly žádný pohyb, asi by to tak nebylo. Navíc Lucka před několika měsíci kvůli nemoci přibrala a dostala se zase zpátky na svou váhu, takže s tím má rozhodně i vlastní zkušenost. I štíhlé tělo se musí udržovat. To, že ho máte, neznamená, že to tak bude navždy.

    OdpovědětVymazat
  11. pěkný článek :) asi záleží na každém, já sníst za den 7 000 KJ podle té kalkulačky,
    tak mám o několik kilo víc :D ale zase lepší se najíst víc a přidat pohyb než hladovět, protože to pak má akorát jojo efekt ...

    OdpovědětVymazat
  12. Hubutí je individuální, spíš než na obecné rady bych vsadila na trochu té námahy a sebezpytování. Prostě poznat sebe samotnou, svůj tělesný typ, reakce na různé dávky/poměry živin. Zabere to mnohem víc času a člověk nezažije takové to "chvění" jako při čtení lajfstajlových plátků a healthy-living rad, ale je to efektnější.

    Měřím "jen" 169 cm, ale na 56 kg jsem byla naposledy v 16 letech a při žaludečních problémech. A není to o tom, že mám nadváhu ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Asi takhle. Váš blog mě baví. Ale články tohoto typu mě trošku vytáčejí. A nemluvím jen o vís, ale celkově o ostatních. Já s váhou problém nemám, ale už je toho všude už příliš moc, těch článků o hubnutí a fitness a zdravém životním stylu.

    Až si budu chtít přečíst tyhle kydy o hubnutí, najdu je v každém druhém vydání ELLE, COSMO a koneckonců i v TOP DÍVCE (:D) Držte se toho, co vám jde a je to od vás nejvíce sympatické.

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám problém zhubnout, protože jsem vegetariánka, na oříšky mám alergii a s luštěninama si taky moc nerozumím. A pak jsem se vždycky divila, že jím zdravě (v rámci možností, pořád zelenina :)), sportuju, cvičím a ono nic. Chybí mi bílkoviny, tělo si ukládá tuky -_- ...

    OdpovědětVymazat
  15. 100 lidí - 100 názorů, já přestala cvičit úplně kvůli nedostatku času (a lenosti), radikálně změnila jídelníček, jím zdravě a hlavně střídmě a hle, 6kg pryč

    OdpovědětVymazat
  16. to je super motivační článek! :) vážně se ti to povedlo, myslím, že to určitě každému pomůže, já s postavou až takový problém nemám, ale cvičím, abych měla kondici a převážně se snažím jíst i zdravě :)

    OdpovědětVymazat
  17. Fakt ďakujem :) veľmi mi to pomohlo..a u mňa je asi najväčší problém stres;)

    OdpovědětVymazat
  18. Samozřejmě to záleží na vás, ale koukám, že mám podobný názor jako ostatní. Tohle odvětví nechte stranou a věnujte se módě :) Rady jsou sepsány samozřejmě správně, ale od vás mi to prostě nesedí. Navíc skoro úplně stejný článek nedávno napsala fitnessgirl (a spoustu dalších), takže kdo se o to aspoň trošku zajímá, takové základní rady a tipy zná.
    Nemyslím to nějak zle, je to pouze mé doporučení. Váš blog mám velice ráda a navštěvuji ho od jeho začátků a určitě v tom budu pokračovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hlavně i reakce na spoustu otázek a e-mailů, které nám denně na tohle téma chodí. Téma blogu rozhodně neměníme, ale víme, že hodně holek to zajímá, tak proč jednou za dva měsíce takový článek nezařadit :).

      Vymazat
    2. Aha, tak to jsem netušila. V tom případě je samozřejmé vyhovět čtenářům. A třeba ten příští článek pomůže i mě, člověk nikdy neví :) Přeji krásný den :)

      Vymazat
  19. S tím musím naprosto souhlasit, taky se mi zdá, že v myslích mnoha holek je jediné správné - málo jíst = zhubnu. Taky jsem to tak koneckonců měla a byla to blbost. Teď jím mnohem víc a hubnu :).

    OdpovědětVymazat
  20. Taky souhlasím. Holky tipu : Diety, nejíst.. Nechápu.

    OdpovědětVymazat
  21. I WISH you'd write in english!! I'd love to read your tips! :D

    OdpovědětVymazat
  22. taky mi přijde, že najednou všichni žijou hrozně zdravě a na každém blogu najdete tisíce stejných rad na úspěšné hubnutí/životní styl/cokoliv..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná lepší, než kdyby všichni propagovali fast foody, alkohol a drogy :)).

      Vymazat
  23. Velice pravdivý článek!!:) Děkuji!!:)






    http://twonakedminds.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  24. Tady nejde jen o hubnutí, ale trochu i o vypracování těla. Když je holka hubená, ale celá povolená, tak to žádná sláva není. Takže takové články nevnímám jako rady jen pro tlusťochy.

    Mě se naopak takový článek jednou za čas líbí, rady jsou sice všeobecné, ale rozhodně motivační a o to tady jde. :) ;)

    OdpovědětVymazat
  25. podpora je v hubnuti opravdu dulezita! Sama se snazim neco shodit, tak sem si zalozila web : www.hubena-mrcha.blogspot.cz .. mrkněte :)

    OdpovědětVymazat