V první řadě vám chci všem popřát krásný nový rok, doufám, že jste to včera večer pořádně oslavili a probudili jste se plní energie nadšení do roku 2014. Já už vám nějakou dobu slibuji motivační článek a jelikož mi asi chyběla motivace, nebo nevím, vrhla jsem se na to až teď. Dlouho jsem přemýšlela nad tím jak to uchopit a co vůbec psát. Často se ptáte a chcete vědět, jak to všechno stíhám, blog, školu, cvičení, kamarády.. asi to není pro každého, já mám sama někdy pocit, že se to nedá stíhat, ale zase mám asi už takovou neposednou povahu. Když se chce, jde všechno, to mi věřte.


1. Jako první bod bych tedy zvolila něco jako "Opravdu chcete?". 1. ledna, nejlepší doba na to, zvolit si nějaká předsevzetí, tak pojďme, něco vymyslíme. Pamatujte na to, že aby vás vaše předsevzetí motivovalo, musí být splnitelné, musí to být něco, co vážně chcete dokázat. Lépe než říkat si že zhubnete určitě uděláte, když si zvolíte například běh jednou týdně, půl hodinky posilování dvakrát týdně, výměnu limonád za čistou vodu atd. To jsou cíle, které se plní líp. Jaká byla moje předsevzetí na rok 2013? Více se učit (to si asi budu říkat celý život), naučit se španělsky (tomu jsem zase o kousek blíž), co nejvíce se usmívat (ani nevíte, jak taková prkotina může změnit den), jíst zdravě(ji), koukat se na zprávy (tak to si ještě nechám i na rok 2014), zlepšit se ve fotografování (tady mám pocit, že bych taky ještě mohla přidat), udělat si kurz stylistů a podívat se na nějaké nové místo. A letos se to asi ponese v podobném duchu :). Myslete na něco, co opravdu chcete, pokud nebudete chtít dostatečně, asi se na to spíš vyprdnete.

2. Druhá, pro mě hodně důležitá věc je pozitivní mysl. Vím, že to nejde pořád, ale snažte se na každou situaci nahlížet pozitivně. Ve všem hledat to dobré. Usmívat se, pomáhat si navzájem. Místo pomlouvání ostatních se radši zamyslete nad sebou. Podle mě člověk, který je sám se sebou spokojený nemá potřebu mluvit zle o ostatních. Buďte šťastní, užívejte si každý den naplno, to je skoro to nejdůležitější, co vám můžu poradit. Já sama moc ráda čtu Šťastný blog.

3. Ok, tohle muselo přijít. Začněte si plánovat věci. Já jsem mistr plánování a to-do listů, bez diáře nedám ani ránu a často si po hodinách plánuji skoro celý den. Nikdy to nevyjde úplně přesně, ale hodně mi to pomáhá. Sepíšu si vždy lísteček s tím, co musím ten den udělat a je skvělý pocit, když to pak můžu hezky proškrtat. O tom, jak si vedu diář jsem jednou i natáčela video, tak jestli vás to zajímá, podívejte se tady.

4. Neponocujte. Asi si říkáte, co je tohle za motivační radu, ale opravdu, čím dřív si půjdete lehnout, tím lépe se vyspíte, tím méně budete vystresovaní a tím více budete produktivní. Od té doby co jsem na vysoké a nemusím každý den vstávat brzo do školy jsem se naučila stejně v osm/půl deváté vstát a jít něco dělat.

5. Nezapomínejte odpočívat. Abych řekla pravdu, tenhle bod mi občas dělá velký problém. Zase to asi není úplně motivační tip, ale spíš taková rada. Třeba já jsem se před časem dostala do chvíle, kdy jsem byla tak vyčerpaná, že jsem myslela, že se zblázním, protože přes všechny povinnosti jsem zapomněla odpočívat. Přišla jsem na to, že jsem ze svých plánů vyřadila jakékoli "méně produktivní" činnosti a každý den už byl spíš takovou rutinou. To rozhodně nechcete, takže myslete i na odpočinek. Já skoro každý den vstanu a jdu si zaběhat, to je pro mě jedna z forem relaxace. U snídaně si vždy ráda pustím nějaký seriál, atd.. je důležité umět se vždy na chvilku zastavit, ale jsem si jistá, že to je možná pro někoho naopak ten nejmenší problém, že? :D


6. To bylo tak obecně, ještě bych ráda zmínila pár konkrétních bodů a odpověděla na nějaké z často kladených otázek. Co se týká blogování, pár tipů najdete už v loňském článku tady.
7. Škola. Tady je podle mě vážně důležité zjistit, jakým způsobem vám to nejlépe poleze do hlavy. Já si většinou musím všechno rukou přepsat, zvýraznit a pak až jsem schopná si něco zapamatovat, což zabere spoustu času, ale vím, že mi to pomáhá. Ve zkouškovém, nebo před písemkou si vždy vyhradím pár hodin denně na učení a když vážně nestíhám, sedím u toho déle. Ale normálně se nevydržím celý den soustředit. O učení už dokonce najdete článek tady.

8. Cvičení a zdravá strava. Viz bod jedna. Opravdu to chcete? Tady najdete takový základ toho, co jsem se naučila. Musíte z toho udělat svůj životní styl. Rozhodně to neznamená, že si už nikdy nedáte kousek čokolády, ale je to běh na celý život, tak to prostě je. Najděte si sport, který vás bude bavit, pořiďte si nějakou novou kuchařku, nebo sledujte lifestyle blogy - mé oblíbené jsou Moje tělo a Fitness as a lifestyle. Je lepší začít postupně a pomalu, protože žádné diety ani rychlé hubnutí nikdy nebudou fungovat a kila zase naberete zpátky. Co si myslím, že je dobré je domluvit se s rodinou nebo s kamarády, kteří usilují o to stejné a začít společně. Ve dvou se to vždycky lépe táhne ;).

9. Inspirace. Velkou roli v mé motivaci hraje inspirace, docela dobrý je na to třeba Tumblr, můj najdete tady, nebo Pinterest. Vždy před spaním si na telefonu projdu pár obrázků, naprosto miluju motivační citáty a hned se mi usíná lépe.

10. Dělejte to pro sebe. Buďte šťastní a hlavně - nesrovnávejte se s ostatními. Každý jsme jiný, máme jiné sny, povahy a vnímání. To, že mě baví dělat tolik věcí najednou je sice hezké, ale rozhodně to neznamená, že pokud to vy nestíháte, jste horší. Ani náhodou. Tohle je trochu problém dnešní společnosti, že každý člověk má tendenci srovnávat se s okolím. Nikdy by tolik lidí nebláznilo s hubnutím, kdyby v časopisech byly nafocené "normální" ženské. Doba je rychlá a my se snažíme přizpůsobit, ale možná trochu na úkor štěstí a pohody. Tak na to nezapomínejte. Do nového roku vkročte plni očekávání, dejte si pár předsevzetí, třeba že letos někam vycestujete, že se naučíte něco nového, nebo že si budete víc vážit každého dne.

Jo, a ještě poslední věc. Chtěla bych s vámi sdílet něco, co hodně ovlivnilo mě. Byla to knížka s názvem Last Lecture. Je to přepis této přednášky, která rozhodně stojí za váš čas.
Tak to je asi vše, co mě zrovna napadá. Doufám, že vás článek nezklamal, když na něj čekáte tak dlouho a pokud vás cokoli napadne, určitě budu ráda za každý komentář. Můžete se ptát na cokoli, co jsem zapomněla zmínit, podělit se o vaše zkušenosti a názory, nebo třeba o svá předsevzetí. A nezapomeňte, všeho s mírou a odpočívat a rozhlížet se kolem sebe!

38 komentářů

  1. super článek (y)
    pro mě je asi nejdůležitější mít vždy pozitivní mysl

    http://sweetchillibyhana.blogspot.cz/


    http://sweetchillibyhana.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný článek! Vážně jsi to krásně napsala :) máš můj obdiv :)) souhlasím, nejdůležitější je pozitivní myšlení. Vše záleží jen na nás a o tom to vlastně je! :)
    Jsi skvělá Lucy! ♥ Krásný nový rok i Tobě :))

    OdpovědětVymazat
  3. wow, smekám, opravdu skvěle napsáno! Nejvíc mě zaujalo předsevzetí koukat se na zprávy, taky bych si ho měla dát, a hlavně to pozitivní myšlení, jojo.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, zaujal mě hlavně bod se školou a cvičením! :)
    A krásný nový rok holky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek je bezvadnej. Cvičení je někdy opruz ale chce to vydržet když chceš opravdu zhubnout.

      Vymazat
  5. Výborný článok, takéto si vždy veľmi veľmi rada prečítam.(:
    tiež súhlasím, že pozitívne myslenie je najdôležitejšie. alebo napríklad s tým učením to mám úplne rovnako.
    A krásny nový rok! (:

    OdpovědětVymazat
  6. já má problém hlavně s 10, donedávna jsem se nechávala ovlivnit ostatními opravdu hodně, což mi ale vůbec nepomáhalo, jak zpomalovalo. proto je součást mého předsevzetí hlavně dělat to, co mě baví a ne dělat 100 různých aktivit a nevěnovat se žádné pořádně.
    Šťastný nový rok i vám, buďte pořád tak skvělé jak jste:)

    OdpovědětVymazat
  7. S tím plánováním se budu muset tento rok teda polepšit! Přijde mi, že teď na vysoké plyne všechno daleko rychleji a teď ve zkouškovém se toho najednou nahrne tolik, že člověk ani nestíhá.
    Moje předsevzetí je se hlavně učit nějak v průběhu, abych tomu předcházela a taky se zdokonalit v angličtině :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super motivace !!!

    OdpovědětVymazat
  9. skvělý článek <3 hned mám z toho učící a pracovitou náladu :D tak uvidíme jak dlouho mi to vydrží :D

    OdpovědětVymazat
  10. Můj problém je plánování, na to se letos zaměřím :) A moc hezký článek, přečetla jsem ho celý, určitě hezky napsaný a pravdivý :)

    OdpovědětVymazat
  11. nádherný článek :) určitě mi dost pomohl a vrhnu se do novýho roku s novou energii a s motivací :) takže děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  12. Happy New Year 2014 ♥
    alexxieofficial.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektní článek! Mám moc ráda tyto typy tvých článků. Vždycky mě neskutečně nakopnou a myslím si, že to rozhodně máš v hlavě srovnaný. Váš blog se v posledním roce opět zdokonalil a čtu vás radši a radši. Doufám, že i v tomto roce 2014 budete mít dost energie na to příspívat.:) Přeju Vám oboum jen to nejlepší a buďte pořád takové jaké jste, protože jste opravdu, troufám si říci,moje neoblíbenější blogerky, kterým popularita nestoupla do hlavy. :) Děkuju, děkuju za to, že váš blog existuje :)

    OdpovědětVymazat
  14. Opravdu skvělé motivační hlášky!! :-)
    holky, máte skvělý blog, skvělé outfity a celkově skvělý design ;)

    PS: Happy new year ♥

    OdpovědětVymazat
  15. "Neponocujte" - to je pro mě na nejužitečnější, ale taky na splnění úplně nejtěžší rada.Právě od tý doby, co na vysoký nemusím pravidelně tak brzo vstávat. Bude to asi moje velká novoroční výzva, jak to tak vidím.

    OdpovědětVymazat
  16. super článek, souhlasím se vším ale je těžké někdy to plnit,třeba nepoconovat,když člověka čeká další den spousta testů a samozřejmě tak do osmi večer prokrastinuje :D

    OdpovědětVymazat
  17. Parádní článek! a super motivace :)

    OdpovědětVymazat
  18. Úžasný článek! Nic jiného bych nedodala:) Kéž by ale ta moje motivační nálada vydržela déle :D

    OdpovědětVymazat
  19. Po takomto clanku by nalada mohla vydrzat dlhsie ako par dni. Stastny novy rok, dievcata. Nech ste zdrave a nech sa vam dari aspon tak ako doteraz. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Krásný motivační článek, který jistě plno lidí nakopne, vše nej a at se vám daří :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Skvele napísaný článok! Prajem vám šťastný Nový rok holky :)

    http://lightinmyuniverse.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  22. Přidávám se k obdivovatelkám :) Opravdu krásně napsáno, čekají mě státnice za pár týdnů a tento článek mě příjemně povzbudil :)))

    OdpovědětVymazat
  23. Moc pěkný článek ! Krásně se mi četl :)

    OdpovědětVymazat
  24. Moc pěkný článek, opravdu mě motivoval:))
    Byla bych moc ráda kdybys napsala nějaký článek jak na hezký desing na blogu, jak upravovat HTML kody apod. moc by mi to pomohlo děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  25. Podařený článek. Vnímám to stejně, aby se nám všem letošní plány zdařily, nezbývá než se tím vším řídit a myslet to opravdově.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  26. veľká inšpirácia pre ľudí ktorý tápajú v mysli kde začať a ako, fakt dobrý článok, palec hore. :)

    OdpovědětVymazat
  27. Jeden z nejlepsich clanku, co jsem kdy na blogu cetla :)

    OdpovědětVymazat
  28. Ty inspirační obrázky jsou hodně důležité (aspoň pro mě).Mám je u sebe v pokoji a každý den si je xkrát prohlížím a pomáhají mi ))

    OdpovědětVymazat
  29. Hi! :) I'm reading your blog for a while now and after this post I feel a need to leave a comment. I just wanted to say that you are realy inspiring, both, you and your sister, your blog is not just about fashion but other things in life as well, and that is what makes you a great bloggers. You are very natural and beautiful, not like other bloggers who cover themselves with too much make up and branded things. So keep up with this amazing work and I wish you and your family all the best in this new year. Pozdrav iz Srbije! :)

    OdpovědětVymazat
  30. Skvely clanok, naozaj dobre napisane. :)

    OdpovědětVymazat
  31. Naprosto úžasný článek:-) Opravdu mi pomohl si zamyslet nad mnoha věcmi v mém životě. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  32. Hezky sepsané :) Tak snad už mi to tento rok vyjde! :) osvědčuje se mi napsat si každé ráno papírek s tím, co MUSÍM zvládnout za ten daný den, tak snad se mi bude letos víc dařit a zvládnu to, co jsem si předsevzala :) Jste pro mě velká motivace!!!

    OdpovědětVymazat
  33. začala jsem http://janesmoments.blogspot.cz/2015/01/new-year-s-walk.html, a moje motivace je naštěstí pevná jako skála. Krásný rok všem

    OdpovědětVymazat
  34. I vám přeji mnoho úspěchů do nového roku. Sama se snažím motivovat druhé k pomoci druhým a mohu říci, že pomáhat psím chlupáčům z útulků nebo dětem na dětském odd. Onkologie v Brně byla pro mě motivací, změnit celkový pohled na svuj postoj k životu. Díky vám dvěma, i když jsem starší jsem našla nový nástroj a to Blog a motivaci,jak začít blog psát také. Psala jsem Vám i email ohledně spolupráce zatím bez odezvy. Dovolte mi alespoň vám říci, že jste skvělou motivací pro všechny mládé dívky, které díky vašemu blogu mohou získat pocit, že i ony mohou dobít svět blogováním.

    OdpovědětVymazat
  35. Motivace je nejdůležitější. A je jedno, jestli je to v práci, ve škole, nebo soukromém životě. Mě třeba nebaví moc vařit. Abych se motivovala, koupila jsem si nový nůž
    F. Dick , se kterým se mi dobře krájí a vaření to dost urychlí.

    OdpovědětVymazat