Ještě pořád mi zbývá spousta fotek z naší dovolené na Sri Lance, které bych vám chtěla ukázat. Dneska jsou to fotky z výšlapu na Adamovu horu. To byl výlet, na který jsem se mentálně připravovala už tak měsíc dopředu a radši chodila skoro každý den běhat.

Adamova hora je nejposvátnější horou Sri Lanky a spojuje různá náboženství. Křesťané věří, že je prvním místem, na které Adam vkročil když byl seslán z ráje. Budhisté otisk chodidla v kameni připisují Buddhovi, hinduisté zase bohu Višnu. Pro Sri Lančany je to tedy poutní místo, kam se alespoň jednou za život vydávají.

Hora je vysoká 2243 metrů a na její vrchol vede více než 5200 schodů. Tady začíná ta sranda. Nahoru se chodí na východ slunce, protože nejen, že je to nádherný pohled, ale hora také vrhá stín ve tvaru trojúhelníku, což je celkem záhada vzhledem k tomu, že přesný trojúhelníkový tvar nemá.


Vyrážíme tedy ve 2:30 ráno, abychom měli jistotu, že do 6:20 se zvládneme nahoru vyškrábat, zaujmout místo, trochu se vydýchat a užít si východ slunce. Všichni nás varují, že nahoře bude zima, tak jsme nabalení a už asi po deseti schodech se svlékáme do trička. Nemá smysl s sebou tahat moc věcí, protože po cestě je několik obchůdků s vodou a občerstvením. Měla jsem tedy jen oblečení a foťáky. Kluci nám utekli hned na začátku, ale to bylo asi jedině dobře. My si s holkama nasadily vlastní pohodové tempo, občas se zastavily na čaj a zase pokračovaly. Nahoře jsme nakonec byly už hodinu před východem slunce. Možná to bylo tím tempem, nebo tím, že byla tma a člověk na to množství schodů nevidí, ale nakonec mi to tak hrozné ani nepřipadalo. V horní části, kde schody byly strmější bylo zábradlí a už jsem se spíš přitahovala rukama :D.

A vlastně celkem velkou motivací byli i místní, kteří nahoru šli bez bot nebo v žabkách. To jsem si říkala, že když to zvládnou oni, musím taky. Ženské chodily s děckama na rukou, vylezly tam i babičky, které dole vypadaly, že nemůžou pořádně chodit ani po rovině... Vážně mají můj obdiv.


Jako v každém chrámu na Sri Lance, i tady jsme se museli vyzout, což bylo asi jediné nepříjemné, protože kamenná podlaha pěkně studěla. Byli jsme ale na sebe pyšní jak jsme to zvládli, a tak nás to nerozhodilo. Zase jsme se přioblékli a čekali na východ slunce.


A vážně to stálo za to. Asi jsem nikdy tak krásný východ slunce neviděla. Bylo to magické a v tu nejkrásnější chvíli ještě náš kamarád požádal svou přítelkyni o ruku ♥! Bohužel bylo akorát pod mrakem, takže stín hory jsme neviděli, tak snad příště :D.


Cesta dolů už nám utekla rychle, jen jsme se docela smáli tomu, jak se nám klepala kolena. Druhý den jsme teda docela cítili lýtka, někteří (já) i třetí a čtvrtý :D.

Někdo do sprchy?

34 komentářů

  1. Skvělý článek, taky bych se tam podívala :)

    OdpovědětVymazat
  2. wow máte můj obdiv. Já když si vzpomenu, že jsem před několika měsíci šla na Svatou Horu v Příbrami, která má pouhých 365 schodů a už v půlce mě bolely nohy a byla jsem udýchaná, tak tohle bych nedala, to je jak 14x vyjít na onu Svatou Horu(365schodů) to by mě zabilo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ta první fotka je nádherná, věřím, že stálo za to si přivstat, tohle člověk zažije jenom jednou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak často, jak dlouhé trasy a jak rychlůe jsi běhala? Máš trenéra, nebo běháš jenom tak? Chystám se na firemní štafetu a mám strach, že nebudu dost rychlá a nebo to nedejbože nezvládnu. Poradila bys mi nějaký tréningový plán?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem prostě začala postupně běhat, nejdřív asi 3km, pak 5 a teď běhám tak 6-7km, ale nikam se neženu, běžím třeba 45 minut. Trenera nemam. Určitě to zvládneš! Budu držet palce!

      Vymazat
  5. toto bol skvely post a ten vychod slnka nadherny :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné fotky, ale na tu sprchu moc pěkný pohled teda není :D

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlas,hezčí západ(soudim z fotek) jsem nikdy neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to nádherný, někdy bych taky něco takovýho chtěla zažít! :) A to jak ji požádal o ruku je krásný! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  9. Výzerá to úplne neuveriteľne! ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Wooow, tak to se musí určitě zažít.

    EJNET

    OdpovědětVymazat
  11. dokonalé :) a to slunce! :O

    http://michaelahajdova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj :) Prosím "co je" a "kde se dá sehnat" ta bezva černá věc přes uši, co máš na hlavě? Když chodíme po horách, tak mi dost často nafouká do uší a bolí mě pak hlava. Nosívám tedy přes uši klasický bavlněný šátek, ale to je takový... řekněme ne úplně praktický

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je takový kulatý šátek, který se dá nosit jako čelenka, nákrčník atd.. Seženeš ho v každém sportu :).

      Vymazat
    2. oukej, mrknu se :) díky

      Vymazat
  13. Páni,to je pěkně vysoko! :O :D

    OdpovědětVymazat
  14. Nádherný fotky! Škoda, že nebyl vidět ten stín, to mi přijde vážně vtipný :)

    OdpovědětVymazat
  15. To je neskutočné, musel to byť úžasný zážitok, ja by som sa do toho určite tiež dala :D

    OdpovědětVymazat
  16. nádherný fotky......no a ta žádost o ruku, nemám slov!:))

    OdpovědětVymazat
  17. Musel to být úžasný výhled podle těch fotek...))
    http://the-original-world.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. ách to vypadá jako parádní výlet !

    OdpovědětVymazat
  19. To vypadá úžasně! :) úplně mi to připomíná výšlap v Nepálu. Východy slunce jsou neopakovatelné. :) Krásně fotky, Luci!

    ANDREA

    OdpovědětVymazat
  20. Obdivuju tě za odvahu vydat se do těch schodů, ale podle fotek je jasný, že to za to stálo. Musela to být krásná dovolená. :)

    OdpovědětVymazat
  21. wow, tak to je paráda!!! a žádost o ruku - nejvíc romantické, co jsem snad kdy slyšela ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tohle nejde neokomentovat! Nádherné fotky, hned by jsem se k Vám přidala!:) To je můj sen, vylézt někde na horu, taková motivace do budoucna :D A s tou žádostí o ruky jsem naprosto unešená, opravdu je to asi nejkrásnější forma žádosti, kterou jsem kdy slyšela! Moc to té dvojici přeji! :)

    OdpovědětVymazat
  23. páni, to jsou naprosto dokonalé fotky! vůbec jsem netušila, že to na Srí Lance může být tak krásné! <3

    OdpovědětVymazat
  24. Muselo to být úžasné! A ještě ta žádost o ruku, kamarád vybral skvělou příležitost :)

    OdpovědětVymazat
  25. Byli jsme tam s přítelem letos v březnu, chytli jsme taky naprosto nádherný východ slunce... romantika na entou... možná se inspiroval tady, možná jinde, ale taky to bylo i se žádostí o ruku, takže na tenhle zážitek a datum rozhodně nikdy nezapomenu <3

    OdpovědětVymazat