Náhody jsou nejlepší. Jedna taková byla, když jsme byli na otevření pražského Cacaa a Jonáš (můj přítel, pro ty kteří nesledují ask) vyhrál v tombole zájezd do Lublaně! Já v tombole za celý život vyhrála tak maximálně salám, ale zájezd byl pro dva, takže jsem se radovala taky! Uplynuly přibližně dva měsíce a my seděli v malinkém roztomilém letadle směr Slovinsko! Letěli jsme v pátek večer a využili ho ještě k procházce po historickém centru města. Je pravda, že z jednoho konce centra na druhý dojdete za necelých 10 minut, ale to je na Lublani to kouzelné. V centru je živo, trh na každém rohu, pouliční umělci, koncerty a voňavý sea food! Nikde neni přelidněno, řeka je čistá a do centra není povolen vjezd autům, takže procházení se nic nebrání! Měli jsme štěstí i na počasí - celou dobu naší  návštěvy bylo krásně slunečno a teplo.

Overal - Reserved, sandals - Crocs via Urbanlux, bag - Michael Kors

První den jsme se ráno vykoupali v hotelovém bazénu, bydleli jsme v Grand hotelu Union hned v centru. Po snídani jsme vyrazili na trh a odtud přímou cestou nahoru na hrad, ze kterého je parádní výhled na město a i na okolní Alpy! Protože máme štěstí na náhody, na hradě nás odchytla slovinská učitelka jazyka pro cizince a s malou skupinkou turistů jsme měli možnost naučit se s ní trochu záchranného slovníčku a dozvědět se něco víc o Slovinské kultuře a lidech. S češtinou si je slovinština velice podobná. Téměř všem nápisům, ukazatelům, názvům a tak se dá bez problému rozumět. S mluvenou slovinštinou už je to pak samozřejmě horší, ale myslím, že kdybychom chtěli, určitě bychom se domluvili. Slovinci ale z toho co jsme poznali nemají s angličtinou sebemenší problém!


Odpoledne jsme si dali oběd v seafoodovém stánku na trhu a sedli jsme si s jídlem k řece. Nic lepšího jsme udělat snad nemohli! Chobotničky a sardinky byly výborné, stejně tak jako dezert v podobě fíků. Na kávu jsme pak vyrazili do kavárny Čokl, opět pod hradem. Zde nás čekala další super náhodička. Seděli jsme venku na terase a Jonáš si šel dovnitř koupit nějakou slovinskou kávu na doma, dal se do řeči s místním majitelem, který mu povídal o jeho kamarádce, která dělá pro turisty foodwalks - procházky po Lublani se zastávkami v místních nejlepších restauracích, s lokálními pokrmy a pitím. Zavolal ji, jestli náhodou dnes nějakou nepořádá a jak je Lublaň malá, ona seděla v té stejné kavárně na té stejné terase. Opět jsme měli štěstí - za půl hodinky ji začínala beerwalk, na kterou jsme se k ní přidružili. Iva nás vzala do čtyř místních podniků, kde jsme ochutnali čtyři výborná piva ze slovinských malých pivovarů a k tomu i výborné tapas. Pokud v Lublani někdy budete, rozhodně podobné tour vyzkoušejte, nebo aspoň koukněte na jejich stránky, kde mají tipy na místní podniky

Po této skvělé zkušenosti nás ještě čekala návštěva Cacaa, kde jsme si dali výborné poháry, které už ale byly tak velké, že jsme měli veliký problém je dojíst! Cacao v Lublani je ale na perfektním místě, hned u hlavního náměstí a na břehu řeky. S jejich zmrzlinou (ve slovinštině sladoled) chodí po městě každý třetí člověk, a není se čemu divit! Na večer jsme se ještě vydali na výbornou večeři, dali si jeden drink u řeky a padli do postele jako zabití! 



V neděli jsme si trošku přispali, došli si na snídani, prošli se naposledy po Lublaně a vydali se už na letiště. Publaň mě vyloženě okouzlila a ráda bych se tam co nejdříve vrátila! Byli jste tam? Chystáte se? 

39 komentářů

  1. Je tam naozaj krásne podla fotiek a rada by som Ljubljanu navštívila, ked bude možnosť :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ljubljana vyzerá byť ako naozaj krásne mesto :)

    OdpovědětVymazat
  3. Byla jsem tam půl roku na Erasmu a lepší místo jsem si nemohla vybrat. Bylo to skvělé. Je to opravdu krásné město a i počasí tam celý ten půl rok bylo většinou pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky :-), museli jste se mít přímo báječně!
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
  5. Já tam mam kamarádku z Erasmu, takže se tam už rok chystám. Vypadá to dokonale! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dík Nicole za skvělou inspiraci, kam příště vyrazit na prodloužený víkend :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzerá tam byť nádherne, tiež by som sa niekedy šla pozrieť :-).
    The city of fashion

    OdpovědětVymazat
  8. Taky bych se tam ráda podívala :) Super tip a krasne fotky!

    http://nikakaworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. joj závidím, šla by som hneď! a super, že vám vyšlo počasie

    OdpovědětVymazat
  10. Bola som a mesto sa mi veľmi páčilo, ale keďže mám Slovinsko precestované krížom-krážom, tak som si našla iné obľúbené miesta. Určite sa tam chcem ešte vrátiť aj kvoli Slovincom, ktorí sú pre mňa zatiaľ ten najviac priateľský národ, aký som na cestách mohla spoznať. Svoju krajinu majú veľmi radi, starajú sa o ňu a veľmi si vážia každého turistu, ktorý chce spoznať ich krajinu a nie je iba na ceste do Chorvátska. True story.

    OdpovědětVymazat
  11. Nádhernej článek, muselo to tam být fakt nádherný, hned bych sbalila a jela :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  12. Bohuzel jsem tam zatim nebyla a ani se nechystam v nejblizsi dobe, ale to urcite naoravim, protoze me tahle zeme laka uz dlouho :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to jako parádní výlet ;) Já se chystám do Slovinska na Julské Alpy ;)

    OdpovědětVymazat
  14. To je krása ! :-) niekedy by som tam určite chcela ísť ...

    OdpovědětVymazat
  15. My sme boli v Ljubljane minulý rok a neobišli sme ani Cacao, ktoré nám tam bolo doporučené:)...a máš pravdu, náhody vedie byť niekedy úplne skvelé!

    OdpovědětVymazat
  16. beautifu!:) xx
    Bianka
    http://ruhamania.blogspot.hu/

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Ten overal z Reserved je tak krásny! Beerwalk a foodwalk znie super, určite by som rada niečo podobné rada vyskúšala :)
    Inspiration Point by Paula Fleur

    OdpovědětVymazat
  19. Nečakala by som, že Lublana je tak krásne mesto! :) Priateľ má naozaj obrovské šťastie, keď niečo takéto vyhral :)

    OdpovědětVymazat
  20. vypadá to naprosto kouzelně a překvapilo mě jak je malá =))

    OdpovědětVymazat
  21. Nikdy jsem nad Slovinskem nepřemýšlela, ale z fotek to vypadá skvěle, tak třeba někdy :)

    OdpovědětVymazat
  22. Gratuluju k výhře :) Nikdy bych sama od sebe do Lublaně asi nejela, ale ty tvoje fotky jsou vážně pěkné :) Jen mě zajímá - je rozdíl mezi jejich pivem a zdejším?

    http://berrytheblue.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  23. Moc pěkné fotky :) jen detail: třetí větička od konce-máš napsáno Publaň místo Lublaň :) promiň, dělám občasnou korekturu článků, tak si takových věcí všímám :D

    OdpovědětVymazat
  24. Welcome to my home town. :)

    http://inloveinljubljana.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  25. Lublaň je krásne mesto tiež som tam bola :)

    http://onlyonespring.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  26. v Lublani jsem ještě nebyla, ale všichni říkají, že je to krása, tak snad se tam někdy podívám :)) jinak úžasné fotky!

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to muselo hodně potěšit:) moc krásný fotky. Vypadá to moc hezky:)

    OdpovědětVymazat
  28. krásné fotky, jednou jsem tam byla, ale jen jeden den.
    Once Upon a Time

    OdpovědětVymazat
  29. Taky jsem tam byla a Lublan me uchvatila. Psala jsem o ni take na blogu, muzete mrknout. Rozhodne navstevu tohoto mesta doporucuju 😊
    www.pajuskanacestach.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  30. Vypadá to tam hezky :)
    pěkná náhoda, taky bych chtěla vyhrát zájezd v tombole! :D

    OdpovědětVymazat
  31. To jsou nádherné fotky:) takový nečekaný výlet jste si museli ohromně užít:) Z fotek to tam vypadá opravdu pěkně:)) A jste spolu hrozně krásní♥

    OdpovědětVymazat
  32. Taky miluju Lublanu. Byla jsem tam dvakrát a letos se chystala potřetí, ale ze zdravotních důvodů letos dovča nebude. Ale nevadí, tohle je výborná exkurze.

    A jo, centrum člověk projde za 10 minut, celý město asi tak za dvě hodinky:-D

    OdpovědětVymazat
  33. Ljubljana seems to be a wonderful city!

    RJ

    OdpovědětVymazat
  34. Zrovna letos jsme byli v Lublani a ve Slovinsku trochu pocestovat, a v Cacau jsme byli v Portoroži u moře - dost nás tam pobavilo to "Ljubljana - Portorož - Praha" :)) A bylo to naprosto úžasné, celý výlet, v létě se do Slovinska snad ještě vrátím!

    OdpovědětVymazat
  35. koukám výlet plný nádherných míst a příjemných náhod :) netušila jsem, že Ljubljana je tak krásná, tahle země je možná neoprávněně dost opomíjená.

    OdpovědětVymazat