Krásné sobotní ráno! Jedna z nejčastějších otázek , na které se nás ptáte je jaké jsou naše oblíbené knížky. Rozhodly jsme se tedy trochu zamyslet a dát dohromady alespoň pár našich oblíbených knížek. Čteme moc rády, ať už v angličtině, tak v češtině a určitě oceníme i vaše tipy na super knížky! Většinu anglických knížek jsem koupila normálně v Luxoru, v oddělení s knížkami v angličtině.

Začnu knížkami, které jsem četla přes prázdniny. Většinou si knížku vybírám podle obalu (ehm :D) nebo podle doporučení/shrnutí vzadu a musím říct, že jsem měla celkem šťastnou ruku, protože všechny knížky, které jsem v poslední době četla mě vážně bavily.

Nicholas Sparks - The Notebook - Přiznám se, že tuhle knížku jsem si koupila hlavně kvůli tomu, že miluji film, natočený podle příběhu a doufala jsem, že se z knížky dozvím ještě něco navíc. Knížka byla úžasná, ale téměř shodná s filmem, což je trochu škoda, ale zase to vypovídá o tom, jak supr je film :D.

Nicholas Sparks - The Best of Me - Je první knížka, kterou jsem od Nicholase četla a přečetla jsem ji asi za dva dny. Po prvních pár stránkách už jsem se nemohla od děje odtrhnout. Na konci jsem si pobrečela a měla jsem zase chvilku nad čím přemýšlet. Nejdříve jsem si nebyla jistá, jestli se mi vlastně líbila, ale teď s odstupem můžu rozhodně říct, že ano. Ráda bych si od autora přečetla ještě nějakou knížku.

John Green - The Fault in Our Stars - Je v poslední době hodně diskutovaná knížka a musím říct, že se mi líbila. Od začátku je jasné, jak to dopadne, ale příběh je zajímavý a originální. Film mě malinko zklamal, ale tak už to často bývá.


Jonas Jonasson - The Hundred year old man who climbed out of the window and disappeared - Tuhle knížku jsem začala číst asi třikrát a vždycky mi chvilku trvalo, než jsem se zorientovala v ději. Jakmile jsem se ale prokousala pár stránkami, musela jsem číst a číst. Skvělý, originální a vtipný příběh, zajímavý styl psaní a rozhodně tuhle knížku všem doporučuji!

Gayle Forman - If I Stay - Je knížka, kterou momentálně čtu. Jsem přibližně v polovině a vůbec netuším, jak bude pokračovat. Začátek byl dost nečekaný a podle toho, co jsem slyšela od vás, kteří jste ji četli, tak knížka bude stát za to.

Randy Pausch - The Last Lecture - Tohle je knížka, o které už jsem na blogu mluvila několikrát. Vždy, když se mě někdo zeptá na oblíbenou knížku, tohle je ta první, která mě napadne. Je inspirující, dojemná, poučná.. prostě skvělá. Pokud knížku nikde neseženete, pusťte si na YouTube přednášku, na základě které kniha vznikla - The Last Lecture na YouTube.


Nick Hornby - Je jeden z mých oblíbených spisovatelů, četla jsem od něj asi pět, možná šest knížek a všechny se mi líbily. Takže až příště zase půjdete do knihkupectví a nebudete vědět, co si koupit, zkuste se podívat na nějakou z těchto knih.


David Nicholls - One Day je krásná knížka. Také jedna z mých úplně nejoblíbenějších (i když to jsou v tomhle článku všechny :D). Jen doporučuji si nejdřív knížku přečíst a pak až si pustit film. Nebo v ještě lepším případě si film vůbec nepouštět.

David Nicholls - Starter for Ten - Taky moc hezká knížka s originálním příběhem.

F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby - Rozhodně stojí za přečtení. Knížka o snění, lásce, zradě, odmítnutí a síle společnosti.

Lauren Weisberger - Je autorka, kterou bych doporučila všem začínajícím čtenářům v angličtině. Byly to jedny z prvních knížek, které jsem v angličtině četla já (ještě Sophie Kinsella a její serie Shopaholic...) a myslím, že nejsou nijak extra složité a jsou vážně zábavné. Hlavně je to tedy taková dívčí četba.


Dan Brown - Andělé a Démoni - Mám ráda i složitější příběh, se spoustou skrytých významů a symbolů, které se na konci spojí v celek. A přesně jedním z takových je knížka Andělé a Démoni, nebo Šifra mistra Leonarda. Teď mám koupenou knížku Inferno, tak na tu se také těším, až ji přečtu.

Paulo Coelho - Další autor, kterého můžu všem doporučit. Knížky jsou úplně jiné od ostatních, které jsem kdy četla. Jsou plné ponaučení, vtipu, lásky a prostě života!

Ian McEwan - Pokání - Jedna z mála knih, která mě opravdu - jak se říká - vzala za srdce. Neuvěřitelně propracované postavy, příběh i popsaná doba dělají z této knihy jednu z mých nejoblíbenějších. Je smutná, ale krásně zachycuje zkreslující pohled dětských očí na dospělý svět. Zároveň je to jedna z knih, která má i stejně dobré filmové zpracování. Určitě na něj koukněte, ale až po přečtení knížky!

George Bernard Shaw - Pygmalion - Ráda čtu dramata! Pokud je normálně nevyhledáváte, dejte šanci pygmalionu. Je hravý, čtivý a jazyk v něm je prostě brilantní a to ať už v originále nebo v českém překladu! Nebo aspoň koukněte na My Fair Lady s Audrey Hepburn!

Milan Kundera - Směšné Lásky - Máte rádi povídky? Pokud ano, musíte si přečíst Směšné lásky. Jsou tak milé, směšné a intimní, že vás na pouhých pár stránkách zvládnou vtáhnout do života postav, tak, že jim rozumíte, chápete je a vnímáte a za pár chvil zase vyplivnout zcela zdevastované vývojem příběhu.
Martin Lindstorm - Vyluxusované mozky - Stojí za přečtení. Dozvíte se spoustu věcí ohledně manipulace značek a účinných marketingových kampaní, ale také si uvědomíte tolik věcí o lidech a i sami o sobě, že se vám o tom ani nesnilo!

John Steinbeck - O myších a lidech - Doporučovala jsem ji všem, kteří chtěli dobrou a krátkou knížku co můžou přečíst k maturitě. Vám ji ale doporučím prostě proto, že je tak skvělá, dojemná a upřímná. A protože sen o králících máme všichni!

Isabelle Thomas & Frederique Veysset - Paris Street Style - Je milá a krásně zpracovaná knížka pro módní nadšence plná tipů a inspirativních rozhovorů.

A jaké jsou vaše oblíbené knížky?

32 komentářů

  1. Perfektní článek, ukládám od oblíbených a až bude čas, snad to nebude až po státnicích, nechám se jím inspirovat. A začnu u Lauren Weisberger. :)

    OdpovědětVymazat
  2. super příspěvek! Zrovna sháním dobrou knížku na čtení a z vašeho milionového výběru si určitě něco najdu, díky moc!!:))))
    Style by Eliza.

    OdpovědětVymazat
  3. suprčupr :) děkuju moc, vždycky když něco dočtu tak nevím co dál číst, teď se sem budu nějakou dobu vracet pro inspiraci .. :)) Moje oblíbená knížka je Zrozeni k běhu od Christopher McDougall‎ :)
    Terka

    OdpovědětVymazat
  4. Já osobně moc té beletrii nedám - baví mě spíš knížky, které mi k něčemu poslouží, takže mám plnou knihovnu kuchařek, návodů na cokoliv a pak také hodně všeho, co se týká osobního rozvoje :) Nicméně i tak mě článek moc zaujal a rozhodně si ho ukládám mezi záložky a až bude čas a chuť si přečíst něco odpočinkového, okamžitě se inspiruji! Viděla jsem film - The Fault in Our Stars - osobně mě neskutečně obohatil a určitě trochu jinak, než ostatní - mluvím o tom v jednom nedávno natočeném videu, tak se můžete mrknout...

    Kristýna Zouzalová
    Baví mě život - malování naplněných a smysluplných zítřků - a přesně o tom je můj blog - o mně, o životě a o každodenním štěstí...

    OdpovědětVymazat
  5. Jé super tipy určitě si ty knížky (jednou, což je dost proklaté slovo) přečtu :)

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
  6. Jé toľko knižiek :) Ja beletriu čítam len veľmi málo, skoro vôbec. U mňa vedú najviac cestovateľské príručky a fashion knižky, tie som si v poslednom období kupovala asi najviac. Najobľúbenejšia knižka je už od detstva Malý Princ.
    Pozývam Vás na Little Paris Giveaway!

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek, mohla bys třeba udělat ještě nějaký takový podobný ale s povinnou četbou - jako která se ti líbila a aji třeba která se zas číst nedala. :) a jinak jsem z toho četla bohužel akorát hvězdy nám nepřály, a moc se mi to teda nelíbilo. Celkově moc tady ty dívčí romány nemusím. Ale ostatní mám určitě v plánu si přečíst, úplně mám z toho teďka depresi jak málo čtu a vůbec to nestíhám :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za inspiraci, určitě si z toho něco přečtu :)!

    OdpovědětVymazat
  9. díky za tipy :))

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. super, shopaholic se uz stahuje do tabletu a jeste urcite chci precist Paris street style ;)
    ja muzu doporucit My sister's keeper od Jodi Picoult

    staywithkaterina.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. If I stay je skvela kniha, citala som ju nedavno a dala som ju za jeden piatkovy vecer, pretoze som hned chcela vediet, ako skonci. tolkokrat ma rozplakala, ze som to uz ani nepocitala, haha :D
    Anjeli a demoni/Da Vinciho kod su taktiez skvele knihy, ktore by som mohla citat dookola. doma mam uz aj Inferno, zacala som ho citat, ale nejak sa k tomu neviem dokopat. asi to bude tym, ze som teraz velmi citala jednoduche knihy, pri ktorych som nemusela tak velmi rozmyslat, co sa o knihach od Dana Browna povedat neda.
    inak odporucam este aj vcera docitanu My deti zo stanice ZOO a The perks of being a wallflower (ani neviem, ako sa to vola v slovencine/cestine, pretoze citam anglicku verziu :)), su to skvele knihy :))

    OdpovědětVymazat
  12. Moc dobrý výběr. Některé jsem četla, na jiné se chystám. Myslím, že by se vám taky mohlo líbit třeba Ten, kdo stojí v koutě, Tracyho tygr, Jako zabít ptáčka nebo Muž, který chtěl být šťastný. Za sebe ještě doporučuju Špeky, extrémně vtipná knížka :)

    OdpovědětVymazat
  13. Sakra, kdy ještě stíháš číst? :D Většinu jsem už četla a co jsem nečetla si přečtu :D :) Děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  14. jéj, to sú super tipy :) už jedným tvojím americkým videom som sa inšpirovala, že si musím prečítať The hundred year old man .. a veľmi ma zaujal aj Nick Hornby, ktorého už mám na zozname dlhšie, len nejako nie je čas. :/
    inak nemá náhodou niektorá z vás aj account na goodreads? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nn, na goodreads učet nemáme, ale možná se tam zaregistrujeme :)).

      Vymazat
  15. Pro mě jsou nejlepší knihy od Charlese Bukowskiho. Nejlepší spisovatel všech dob, aspoň já ho tak beru.
    Pak ještě úžasná byla kniha Chatrč, útěk z tábora 14, život podle Garpa…. Je to jen malý výběr z té hromady knih co jsem přečetla, ale rozhodně stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme stejné! Bukowskiho jsem objevila až letos v létě (a to mi je 30 a studovala jsem jeden rok Literární akademii!!) a nechápu, jak jsem bez něj do té doby mohla žít!Věřím, že jeho prasácké texty nejsou pro každého, ale jsou z života a tak neuvěřitelně pravdivé, až to bolí.

      Vymazat
  16. Taky bych měla začít pořádně číst, čeká mě maturita :D.

    OdpovědětVymazat
  17. krásny výber! s mnohými titulmi sa stotožňujem a tiež ich milujem, ale napríklad One Day mi ako kniha prišla veľmi nudná (avšak film som si zamilovala). No a Great Gatsbyho alebo Atonement si určite chcem do budúcna prečítať, lebo na základe filmov viem, že sa je na čo tešiť. :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  18. nejvíce mě zaujaly "vyluxované mozky"- díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  19. One day je moje nejoblíbenější a taky ji každýmu doporučuji :) David Nicholls píše skvěle, škoda že toho od něj ještě moc není :/ Jinak mám momentálně nakoupeno 6 knížek, které čekají na přečtení a po tomhle článku si ještě pro nějaké zaběhnu :D Děkuju za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  20. Tak ta poslední knížka musí být moje! Vlastně všechny, je tady takových super knížek, že nevím, co si dřív přečíst! Ale Starter for ten je i film a hodně povedený, tak se určitě koukni! Vůbec jsem netušila, že je to knížka. Já četla ještě další knížky od Johna Greena a můžu jenom doporučit, každá je úplně jiná a má v sobě spoustu myšlenek.

    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  21. hodně těch knížek jsem četl, ale co mě zaujalo, byl spisovatel Jonas Jonasson a John Green - po jejich knihách se budu při nejbližší návštěvě knihkupectví shánět! díky za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Super článek! Nějaké jsem četla a některé, co ne, si určitě přečtu, vypadají skvěle. :)
    Jinak The Fault in Our Stars je fajn, ale třeba Looking for Aljaska nebo Will Grayson, Will Grayson je od Greena mnohem lepší podle mě:)
    A Coelha mám taky ráda, doporučuji ještě Veronika se rozhodla zemřít ;)

    OdpovědětVymazat
  23. Velkého Gatsbyho bych rozhodně taky doporučovala přečíst. Přijde mi, že všem se líbí film, protože jsou tam velkolepé párty a super hudba, ale on je ten příběh opravdu trošku o něčem jiném.

    http://nikystories.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  24. Uuuh, inspirovala si mě, a taky zkusím něco číst v angličtině. Mám ráda knížky, které mě překvapí. Knížky od Sparkse jsou na mě moc přeslazený a předvídatelný.
    Díky za doporučení a za mě: Lovec draků, Zlodějka knih, Dřív než půjdu spát

    OdpovědětVymazat
  25. z tohoto seznamu jsem četla pouze Gatsbyho a Hvězdy nám nepřály, takže díky za mnogo skvělých tipů :) hodně mě zajímá If I Stay!

    OdpovědětVymazat
  26. Wow, další skvělý článek!!! :) Nějakou knížku si musím přečíst! ♥

    OdpovědětVymazat
  27. Komentářů máte hromadu, ale stejně se zeptám: A četly jste Looking for Alaska od Greena? Ta je totiž ještě nádhernější než Falut in our stars :)

    OdpovědětVymazat