A je to tady! Kdo se těšil na článek o time managementu, konečně se dočkal. Už předem vás chci upozornit, že tenhle článek asi neobrátí váš svět vzhůru nohama, ale je to pár tipů, které fungují pro mě a pomáhají mi stíhat vše, co dělám. Tak snad nebudete zklamaní.

1. Dělejte co vás baví. Vím, že není vždycky možné dělat jen co vás baví, ale základem úspěchu je to, aby vás bavila alespoň většina vašich aktivit! Pokud jich do dne vměstnáte několik, zbytek už půjde sám. Já svůj čas věnuji především škole, práci na blogu, kamarádům, rodině a sportu.. První krok, zkuste si tedy každý vytvořit seznam aktivit, které vás naplňují a kterým se chcete každý den/týden věnovat.
2. Stanovte si cíle a priority. Tohle je něco, s čím i já občas bojuji, ale je to velice důležité. Netvrdím, že si teď musíte naplánovat celý svůj život, ale rozhodně vám pomůže, pokud se zamyslíte nad tím, čeho chcete dosáhnout za půl roku/rok. Máte představu o tom, co chcete dělat, kde chcete být?
3. Plánujte. Plánování je asi jedna z mých nejoblíbenějších činností. Kdybych mohla, plánuji si úplně všechno. Možná to i trochu souvisí s mojí láskou k papírnictví, sešítkům a diářkům, ale jestli něco, tak mám pocit, že plánování mi docela jde. Doporučuji pořídit si diář, nebo použít kalendář v telefonu a vše důležité si zapisovat, ať vidíte, co vás bude celý týden čekat. Pro nadšence potom doporučuji ještě TO DO listy. Já si jeden vytvořím o víkendu na celý následující týden a potom si většinou ještě po pokoji lepím jednotlivé to do listy s tím, co musím udělat daný den. Paměť si tím moc netrénuju, to přiznávám, ale hodně mi to pomáhá v tom opravdu něco udělat. A ten pocit, když si položku můžu ze seznamu odškrtnout je prostě k nezaplacení!
5. Rozdělte si práci na menší části. Je všeobecně známé, že člověk nemůže dělat jednu věc moc dlouho, ať už je to cokoli. Proto bych doporučila si to rozdělit na menší části. Samozřejmě tady předpokládám, že neděláte něco extra důležitého, co musí být hotové do večera. V tom případě šup do práce!
6. Najděte si vaší produktivní část dne! Tohle je podle mě jeden z nejdůležitějších bodů. Každý člověk to má jinak, každý je produktivní v jinou dobu a to, jestli něco děláte dopoledne, odpoledne nebo večer může mít na výsledek velký vliv. Moje produktivní část dne je dopoledne. Dokážu vstát a pracovat, učit se, sportovat, cokoli, na co si zrovna vzpomenu. Ale nechtějte po mně, abych něco dělala večer. Moje koncentrace je na nule a jediné, na co myslím, je až si pustím nový díl svého oblíbeného seriálu, nebo až si budu číst knížku.
7. Nezapomeňte na relax. Pokud chcete mít sílu na to, zvládat hodně věcí najednou, rozhodně věnujte čas i odpočinku. Není nic lepšího, než pořádný spánek, žejo! Ale ať už je to spánek, hodinka u seriálu či knížky, pořádná koupel, nebo cokoli jiného, u čeho jste schopni na chvilku vypnout, zařaďte i tohle do svého týdenního/měsíčního plánu.

A to je asi tak vše, co pro sebe a své aktivity dělám já. Jsem asi přirozeně organizovaný člověk, ráda vím, co mě čeká a ráda o věcech přemýšlím. Čím víc věcí stíhám, tím jsem veselejší a tím víc mám energie. To, že to máte jinak ale rozhodně neznamená, že to nemůžete zvládnout. Jaké jsou vaše osvědčené triky? Baví vás plánování, nebo žijete ze dne na den?

41 komentářů

  1. Takových článků není nikdy dost! :)) Mimochodem, paměť se sice TO DO listy moc netrénuje, ALE právě tím, že si to hodíme na papír, uvolníme "místo" v mozku na jiné věci a dokonce je prokázané, že se člověk daleko víc soustředí na jiné aktivity, než když se pořád v hlavě snaží udržet nákupní seznam...

    Kristýna Zouzalová
    Baví mě život - malování naplněných a smysluplných zítřků - a přesně o tom je můj blog - o mně, o životě a o každodenním štěstí...

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní článek, musím říct, že se těmito pravidly řídím už dost dlouho a docela mi to vyhovuje :))

    OdpovědětVymazat
  3. nedávno jsem byla na jednom worksopu o time managementu a říkali tam téměř stejné věci..je dobré mít tento článek jako rekapitulaci a taky motivaci se těchto pravidel držet..super super :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný článek a já jsem přesně jako ty, bez to do listů bych nemohla žít a občas to zajde i tak daleko, že si položku z lístečku odškrtnu ještě dřív, než jsem ji úplně celou splnila, jen abych měla ten pocit k nezaplacení! :D Mně třeba ještě hodně pomáhá kafe, bez něj bych neudělala ani krok :) a to s tím časem je pravda, mně se třeba nejlíp učí hodně hodně pozdě večer nebo cestou domů v tramvaji. :)

    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  5. Takovych clanku neni nikdy dost. Ja ze dne na den neziju a v praci mam rada rozplanovani ukolu, ale dost casto to nevychazi, protoze jakmile je problem, tak vse ostatni musi pockat. To Do listy mam na kazdy den, ale ne vzdy vsechno ten den splnim.

    OdpovědětVymazat
  6. hehe, taky mam vic energie, cim vic toho zvladam a jsem za to rada, to se jednou do prace bude hodit :) jen to pak vzdycky dospavam treba tyden za pul roku :D
    jinak se mi jeste libilo, jak jsi jednou psala na asku, nechce se vam neco delat...? hrozne se k tomu nemuzete dokopat...? proste vstante a udelejte to. ted hned. ted! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek a tipy, které se určitě hodí :). Občas mám s plánováním času docela problém, ale teď se snažím polepšit. To Do listy mně také pomáhají!

    OdpovědětVymazat
  8. na tenhle článek jsem se moc těšila ! :)

    Check my blog YOKO NGUYEN BLOG

    OdpovědětVymazat
  9. Takový návod se vždycky hodí! Také mám hrozně ráda plánování :)

    OdpovědětVymazat
  10. skvělý článek! a mám to asi dost podobně, hodně ráda plánuji a všechno, co musím udělat si píšu na lístečky, abych si to pak mohla odškrtnout :D mám pak radost z toho, kolik jsem toho stihla a že jsem ten den nepromarnila :)

    OdpovědětVymazat
  11. would love to be able to read this :( dont you want to make an english post too? :)))

    OdpovědětVymazat
  12. Mám obří diář, do kterého si píšu všechno a bez něj nežiju :D To-do listy jsou taky skoro na denním pořádku, stejně tak nákupní seznamy (nejen, že na nic nezapomenu, ale většinou si ani nekoupím nic zbytečného navíc). A taky mám produktivní část dne dopoledne, odpoledne ještě něco udělám, ale už to není ono a večer, pffff, přesně jako ty! Super článek :)

    OdpovědětVymazat
  13. Pěkně shrnuto! ;-) Já mám také ráda plné dny a týdny, neustále se něco děje, to mě nabíjí energií, ale občas se večer zavřu a nechci nikoho vidět :-D Miluju papírnictví a vše psané rukou, takže diář tahám všude s sebou a už dneska se těším, až si budu vybírat ten na další rok :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  14. Plánuju. A mám moc ráda to do listy, protože je fakt, že pak vím, co mám udělat a vzhledem k tomu, že některé úkoly, do kterých se mi nechce, mě zase nebaví pořád přepisovat na nový to do list, tak to prostě udělám :))

    Sororessa
    A.

    OdpovědětVymazat
  15. Krásný článek, já si hodně organizuji to co budu dělat. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Super článek, moc jsem se na něj těšila a moc se povedl :)

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
  17. Veľmi dobrý a určite prospešný článok :) Veľa zo spomínaných činností sa snažím robiť, ale stále to nie je perfektné a niekedy sa v tom strácam.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  18. na té fotce vypadáš krásně Luci :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Perfektný článok!!! :) Ale mne sa aj tak najviac páči tá "definícia" zajtrajšku :D :)
    Fashion Passion by Erika

    OdpovědětVymazat
  20. Plánování mě baví a jsem vždycky ráda, když si můžu do diáře připsat nějakou plánovanou aktivitu! Nejradši jsem, když toho mám hodně a nesedím jen doma. Jsem ale také hrozný lenoch, takže se mi někdy stává, že z mé hodinky odpočinku u seriálu je najednou několik hodin strávených čtením článků na blozích :D V takové dny, kdy nedělám nic pořádného jdu nakonec spát akorát se špatným pocitem. myslím, že troška plánování určitě není na škodu :) Přemýšlím, že bych si i psala každý den to do list, abych se vyhnula zmiňovanému lenošení :)

    OdpovědětVymazat
  21. Super článek! A sem ráda, že nejsem jediná co má "úchylku" na diáře, deníčky a obecně organizování a sepisování činnosti :D :)

    OdpovědětVymazat
  22. Skvělý článek :) také se snažím zapisovat si vše, co musím udělat do diáře a někdy i na papírky..mám ale jeden problém, že jsem poslední dobou nějak zlenivěla, takže s realizací těch věcí už je to těžší :D

    OdpovědětVymazat
  23. Baví mě si věci organizovat a většinou se svých seznamů držím,ale někdy mě popadne tak lenivá nálada, že jde všechno stranou a vše dělám na poslední chvíli, až když mi hoří koudel u... :D

    fashionbeautyloverxy.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  24. S tou organizací a oblibou v různých sešitkách, bločkách a diářích jsem na tom stejně jako ty :)
    Monika

    OdpovědětVymazat
  25. Na tenhle článek jsem se moc těšila a nezklamalo! :O :)

    OdpovědětVymazat
  26. "Big things often have small beginnings." Love that quote! x

    http://www.bohochiccafe.com

    OdpovědětVymazat
  27. Miluju plánování, to do listy a zapisování si čehokoli kamkoli! :-) <3

    OdpovědětVymazat
  28. Taky si furt něco zapisuji do diářků a bločků - většinou vlastnoručně zdobených, ale to je jiná. Taky bych se ráda věnovala škole, blogu, přátelům, rodině a sportu, ale kde na to mám brát peníze? A když už vydělávám peníze, tak nemám čas na nic z toho. V maloměstě (cca 2500 obyvatel) je to totiž bohužel úplně jiné, než v Praze.. Ono je to spíš na delší komentář a já se tu s tolika rozdíly nechci vypisovat. Jen chci říct, že to prostě není všude tak jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  29. Úžasný článek!!! ♥ Díky za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
  30. Já jsem si tak zvykla mít diář že bez něho nevím co dělat :D

    Check my blog YOKO NGUYEN BLOG

    OdpovědětVymazat
  31. Super rady!! Některými se snažím řídit a je to opravdu dobré...:-) Jinak váš blog jsem navštívila před nedávnem a od té doby ho navštěvuji pravidelně. Máte super a kvalitní články, které velmi ráda čtu. Blogy mě moc číst nebaví, radši zkoukávám fotky nebo videa, ale vaše články čtu vždycky celé.... máte úžasné nápady...Je až obdivuhodné, jaké stále nové a originální nápady vás napadají, Já mám sama blog,už 2., ale tolik nápadů jako vy teda nemám, občas mě úplně dochází nápady a vůbec nevím, o čem psát....Jen tak dále, hodně štěstí...:-)

    OdpovědětVymazat
  32. Bože, kdybych si ráno hned nesepsala všechny věci co musím udělat, asi bych proseděla celý den taky u seriálů a knížky! Diář jsem si pořídila až před pár měsíci a dost mě překvapilo, jak moc se osvědčil. Je to vážně mnohem lehčí, jinak bych na polovinu věcí zapoměla :D .
    Moc hezký článek a na fotce ti to moc sluší!

    OdpovědětVymazat
  33. Krásný článek! :)
    http://lucastirska.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  34. No jo, když jsem chodila do školy, tak jsem taky plánovala a plnila a vše šlo. Ale když jsem ted od sedmi do pěti v práci, to se těžko plánuje.....ale na pristi rok si pořídim nový krásný diář a to se bude plánovat

    OdpovědětVymazat
  35. Juhůů. Po tomto článku mám zase chuť se učit do školy :) Super článek, který mě vážně motivoval, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  36. Pěkný článek, mám to hodně podobně. Hlavně tu část se seznamy a rozkouskování si práce :)

    Miška

    OdpovědětVymazat
  37. Ja sa hlavne snažím vyvarovať vety "nestíham" a namiesto toho sa vždy snažím upokojiť vetou "máš dosť času na všetko, čo potrebuješ". A ono to vážne funguje! :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Super článek!
    Já jsem taky trochu ulítlá na diářky, bločky atd. A všechno musím mít pečlivě zapsané jinak si na to ani nevzpomenu :D

    OdpovědětVymazat