Už dlouho se chystáme zodpovědět veškeré vaše dotazy ohledně toho, co používáme k blogování a natáčení. Chcete poradit coby začínající blogeři nebo jen nadšenci do fotografie, či jste možná jen zvědaví. V dnešním článku (a videu) vám tyto naše "tajemství" poodkryjeme.

Již od začátku blogu nás bavilo fotit. Fotky byly pro nás nejdůležitější a snažily jsme se (a pořád se snažíme) ve focení co nejvíce zlepšovat. Začínaly jsme digitálem od Sony, který dělal na tu dobu docela dobré fotky, ale po delším rozmýšlení, jsme se rozhodly investovat do zrcadlovky. Náš Canon 60D je doteď náš miláček, a společně s objektivem 50mm, to byl on, který nás naučil fotit outfitové fotky. Jako každá zrcadlovka se ale hodně pronese, nemá kontinuální ostření (což je skvělé na videa) a zkrátka manipulace s ním není zas tak jednoduchá. Tyhle nedostatky nám nahradil Olympus PEN E-PL7, který se nám dostal do rukou jako výhra v Blogerce roku. Byla to láska na první pohled! Malý, lehký, elegantní, a hlavně fotí fotky opravdu srovnatelné se zrcadlovkou. Natáčíme jím veškerá naše videa, a fotíme fotky do článků (pokud nás nefotí někdo jiný jeho vlastním foťákem). Na videa a fotky z akcí či cestování používáme základní objektiv 14-42mm, zatímco na portréty, outfity a většinou i produkty máme pevný objektiv 45 mm. Velkou výhodou je pro nás i funkce Wi-fi, která umožňuje přenos fotek z foťáku do mobilu nebo ovládání foťáku na dálku. Jedinou drobnou nevýhodou je displej, který se vyklápí dolů, proto není možné dát ho na stativ a točit klasické "kecací" video. Člověk tak moc nevidí, co natáčí, zda je obraz ostrý, atp. My na to máme speciální destičku, která foťák dostane ze stativu pryč a vytvoří prostor na displej. I to se tedy dá vyřešit. Díky tomu, jak je foťák malý, nosíme ho u sebe mnohem častěji, než když jsme se vždy musely rozmýšlet, zda vzít na celý den do města zrcadlovku. K foťáku patří i paměťové karty, kterých my máme opravdu hodně a často máme nepořádek v tom, na které najít ten správný materiál. Kvůli tomu ale, že natáčíme a fotíme skoro denně a jsme ve skluzu s upravováním, máme karty téměř pořád plné!


Ihned po foťáku se neobejdeme bez telefonu. Je to náš pomocník, bez kterého opravdu nevyjdeme ani s košem (znáte to přirovnání s řasenkou...). Jsme pořád na instagramu, asku, e-mailu, snapchatu, a je pro nás proto důležité udržet naše telefony v bezpečí. Já mám aktuálně tento obal značky Mujjo, se kterým jsem moc spokojená především díky praktické kapsičce. Jediné, co mě mrzí, je že se docela rychle zašpinil. Lucka má roztomilý obal z Topshopu, který jste viděli v posledním goodies postu. Spolu s telefonem nosíme v kabelce neustále nabíječku. Nedám dopustit na tento kabel Native Union, který je malinký a navíc funguje i jako Powerbanka a dobije vám telefon o 30% i bez zásuvky. Pro mě je to perfektní, jelikož mi většinou těch 30% stačí na to, abych našla někde zásuvku a v tu chvíli opět s telefonem dobíjím i kabel.

Věcička do které jsme se zamilovaly poměrně nedávno je tento objektiv na mobil Black Eye. Dělá širokoúhlý záběr a díky praktickému kolíčku se dá dát na každý telefon (který není zaobleného tvaru) a jak na přední, tak na zadní kameru. Díky širšímu úhlu do snímku narvete skoro všechno a vyplatí se to třeba na selfie! S oblibou používáme hashtag #noselfiestickneeded! Nás to baví především na cestování, party a nebo jiné akce s kamarády. 

Blog by smozřejmě nebyl bez počítače. Já dřív měla počítač od Asusu, ale bohužel teď nevím, jaký to byl konkrétně model, Lucka má ASUS U31S. Od dubna mám ale nově Macbook Air, konkrétně 13 palcový s pamětí 256 gb. Hodně z vás zajímalo, zda se za ty peníze macbook vyplatí a musím říct, že za mě ano. Je intuitivní, chytrý a rychlý, mohu ho spárovat s ostatními zařízeními, je lehký a skladný a co je pro mě největší výhra je výdrž jeho baterky. Navíc skvěle zvládá i všechny programy, které já využívám. Když už jsme u programů, používáme a nedáme dopustit na Adobe. V balíčku, který jsme si s Luckou koupily (stojí kolem 500 Kč na měsíc a dá se nainstalovat na dvě zařízení) máme všechny jejich programy, ale k blogování používáme především tři - Adobe Premiere na stříhání videí, Adobe Lightroom na úpravu fotek, spíše co se světla týče, a Adobe Photoshop na grafické úpravy jako jsou nápisy, koláže, wishlisty, thumbnaily k videím atd.. Tyto programy jsou zprvu poměrně složité na používání, ale jakmile si zvyknete (buď metodou pokus/omyl, či si třeba najdete lekce na youtube), určitě budete spokojení. Z programů zdarma máme zkušenost pouze s online PicMonkey a Pixlr. Pokud znáte nějaký dobrý neplacený program, napište nám prosím do komentářů.

Poslendí vecí, kterou mám na pracovním stole pořád, jsou sluchátka. Nejčastěji používám Happy Plugs pecky, aktuálně ty z kolekce 30 Second to Mars, ale nejdůležitější na nich je, že jsou to pecky, které velmi dobře odtěsní okolní zvuky a dobře se mi s nimi stříhají videa. Mám taky zelené velké Urbanears, ze kterých mě ale po delším nošení (třeba dvou hodinách, což na stříhání dost často nestačí) začnou tlačit uši. Lucka má růžové Beats.

To je z našich blogovacích nezbytností vše! Ještě bychom mohly zařadit jednotlivé aplikace na úpravu fotek či zápisník a kalendář. Ten já letos používám už v telefonu a počítači, jelikož jak už jsem psala, můžu je synchronizovat a jeden z nich mám u sebe vždy.

Teď je to na vás! Budeme rády za vaše tipy a rady na programy, techniku, či jiné věci, které vám vyhovují a usnadňují blogování! Podělte se o ně v komentářích!

26 komentářů

  1. Pekný článok aj video :) Takéto články od vás mám rada, nechala som si poradiť a stiahla si LightRoom, a som s ním úplne spokojná. Aj keď fotku odfotím len 8Mpix mobilom a upravím, vyzerá akoby bola odfotená profesionálnym foťákom :)
    LifeAsIva

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji holky! Ani nevíte, jak tohle pomohlo! Jste zlaté!

    OdpovědětVymazat
  3. Musím povedať, že sa máličko približujem k vašej technike :D Ale tak hádam raz ... Super článok !

    www.aduliksun.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! Jsme rády, že jste tento článek napsaly, jelikož jsme na Vás měly hodně dotazů, ohledně focení a vybavení :)! Někdy upravujeme fotky v Zoner photo studio 15, tento program můžeme také doporučit :).

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ten black eye clipper rozhodně musím mít. Mám iphone 4. Je lepší si koupit přímo na to určený nebo stačí ten univerzální?

    OdpovědětVymazat
  7. Skvely clanek;) Ten fotka vypada dobre:)

    OdpovědětVymazat
  8. presne ten samy macbook planuji si koupit :) 13 palcu, 256 gb, jeste se rozhoduju, jestli ten 2014 nebo early 2015. ale uz se taky tesim, az ho budu mit, a ze vse pujde snáze - upravovani fotek, blog apod:) i nad sluchatkama od happy plugs jsem premyslela, ale zatim mi staci ty od applu :)

    ClaudiasNewLife

    OdpovědětVymazat
  9. Super článok :) Tie programy Adobe mám v plábe vyskúšať :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  10. Super článok a aj video !
    http://romanacserhelyi.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tenhle článek mi neskutečně moc pomohl, jelikož celou dobu jsem byla v domnění, že veškeré vaše outfitové fotky fotíte zákládním objektivem 42 mm....a zrada!:D Takže vám holky moc děkuji a soudím( podle toho jak skvělé fotky máte), že investice do Olympusu PEN a pak třeba i padesátkového objektivu se vyplatí! Jinak myslíte, že s tím základním objektivem se dají nějaké kvalitnější outfit fotky pořídit? Díky!

    OdpovědětVymazat
  12. tak musim povedat, ze ten olympus mi moc pripomina moj sony nex-3n, ktory foti krasne len nema wifi.. ale mne osobne to nechyba a naopak sa obrazovka vyklapa smerom hore cize fotky na samospust a pod. su v pohode..
    plus mam macbook pro uz 4 roky a ani na sekundu som nepochybovala o jeho kupe.. proste to ich pouzivatelske rozhranie je tak skvele, ze sa to ani windowsu 100 nevyrovna :D ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasný přehled, a hodně moc inspirace! Díky! ♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkný článek i video, skvělé tipy:)

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělý článek :) Ten Olympus musí být vážně skvělý, nemít zrcadlovku, tak si ho koupím :)

    OdpovědětVymazat
  16. Akurát sa rozhodujem o kúpe foťáka a príslušenstva takže ďakujem za tipy. Skvelé video ! ♥

    http://accessoriesforbeauty.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  17. Tiež ma z Urbanears tlačia uši, asi ich jediná nevýhoda

    OdpovědětVymazat
  18. tenhle článek mě moc potěšil, díky za tipy :) z freewarových programů na střihání videa bych doporučila Videopad a na grafiku místo Photoshopu třeba GIMP :))
    in another galaxy

    OdpovědětVymazat
  19. taťkovi chceme s mamkou koupit nějakej dobrej foťák, teď jste mě naladili na ten olympus, ale páni.. co si budem namlouvat, je to celkem dost.. :D samotnej foťák jde, ale ten objektiv k tomu.. asi je lepší to koupit rovnou v setu než zvlášť že? můžu se zeptat? ten objektiv (základní) dá se mu říct, že je takovej 'univerzální', tak jako že všechno by měl zvládnou vyfotit dobře? myslím, jestli pokud bychom chtěli s nim fotit i jako jenom lidé, byla by ta fotka o poznání horší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jojo, s tím základním objektivem se dají vyfotit skvělé fotky. Je skvělý a vážně univerzální :).

      Vymazat
  20. Ahoj, chcela by som sa ťa opýtať či nemáš problém pri strihaní videií na Mcbook? Je to naozaj super? Tiež uvažujem nad jeho kúpou pretože HP notebook Adobe vôbec nezvláda. Inak ste aj s Luckou naozaj skvelé a držím vám palce :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj, holky, prosím Vás, kde jste koupily tu stativovou destičku k Olympusu? Děkuji a mějte se krásně. Peta

    OdpovědětVymazat
  22. Obat Aborsi,, Obat Penggugur Kandungan,,
    Nice bag you can earn money from that
    Thanks for your posting
    Visit me @, Jual Obat Aborsi,

    OdpovědětVymazat
  23. Jéé, macbook air mám také. Používám ho hlavně na práci a na to funguje perfektně. Líbí se mi na něm hlavně to, jak je malý a všude se bez problému vejde. Já si ten svůj koupila jako použitý s drobnou vadou. Tu naštěstí ale vyrešil servis notebooku a teď je jako nový.

    OdpovědětVymazat