Protože se teď chystám na cestu do Ameriky, je tu konečně příležitost připravit tenhle náš dlouho promýšlený článek (a video)! Všechny naše tipy na balení pod jednou střechou, ehm... odkazem.

1. Balíme si vždy podle seznamu. Tak na nic nezapomeneme! Jeden najdete v naší knížce, druhý jsme pro vás vytvořily tady. Můžete si ho stáhnout a vytisknou, snad vám pomůže!
2. Před zabalením do kufru si věci nejdřív vyskládáme na zem nebo na postel. Vidíme tak zřetelně, co ještě chybí a co třeba naopak přebývá. Pak teprv systematicky řadíme do kufru.
3. Těžší věci jako jsou třeba boty, dáváme do spodu kufru ke kolečkům. Když pak kufr povezete, nebudete si zbytečně mačkat třeba oblečení.
4. Šetříme místo třeba tím, že do kabelek schováváme kosmetiku nebo elektroniku. Zabere to skoro stejně místa jako kdybyste si obsah zabalily jen tak, ale máte ještě o kabelku navíc! Ta se na nějakou náhodnou událost vždycky hodí.
5. Navrch kufru patří ručník. Věci upevní, a když budete kufr otvírat, nevysype se na vás celý jeho obsah! Navíc až po dlouhé cestě dorazíte, můžete si rovnou dát sprchu!
6. Na zabalený kufr uvažte mašli nebo ho nějak jinak poznačte. Aspoň si ho pořádně poznáte v té změti černých kufrů na pásu u vyzvedávání zavazadel.
7. Na sebe si vždy oblečeme to, co zabírá v kufru nejvíce místa, a zároveň se snažíme, aby byl outfit co nejpohodlnější. Fungují měkké materiály a prodloužené délky - nefouká vám na záda a nemusíte si nikde nic hlídat. 
8. Nezapomeňte na šálu nebo šátek. Udrží vás v teple, dá se použít i jako deka nebo složit pod hlavu místo polštáře.


Co s sebou do příručního zavazadla?

1. Počítač nebo tablet - raději neriskujeme ztracený nebo poničený kufr a elektroniku si vždy necháváme u sebe. Navíc se můžeme po cestě koukat na filmy nebo třeba stříhat videa. / pouzdro -  Mujjo z Woodies
2. Něco na čtení - aktuálně rozečtenou knížku a aspoň jeden časopis!
3. Foťák, ten nosíme v taštičce, aby byl pohromadě s náhradní baterkou nebo i kartou a dalším objektivem. 
4. Kosmetiku, kterou nechceme nechápat na pospas rozsypání v kufru. Pozor ale! Každé balení musí mít maximálně 100 ml. Při kontrole vás vždy donutí všechnu kosmetiku přendat do průhledného sáčku. Tomu můžete předejít tím, že si ji rovnou připravíte do průhledné taštičky. U sebe si pak vždycky nechte gumičku na vlasy, balzám na rty a kapesníčky. Protože se na cestu nikdy nelíčíme, máme většinou minimálně BB krém a řasenku na záchranných pár kroků po přistání.
5. Teplé ponožky a šála nás ochrání před klimatizací a chladem obecně.
6. Sluneční brýle jsou dalším kouskem, který si nezaslouží zacházení letištních pracovníků a zůstává raději v příručním zavazadle. Navíc nikdy nevíte, jaké bude po přistání počasí. / brýle - Komono z Freshlabels
7. Vlastní sluchátka, protože ty co dostanete v letadle opravdu nestojí za moc. / sluchátka - Happy plugs
8. Nabíječku normální a externí. Po příletu můžete shánět váš odvoz nebo hledat cestu do města. S vybitým telefonem se to ale dělá těžko.
9. Něco dobrého na zub. Stačí jablko nebo sušenka, chce to ale něco co zasytí v případě, že v letadle jídlo nebude stát za nic.
10. To nejdůležitější - doklady. Pas, peníze, letenka a palubenka. / obal na pas - Bellroy z Woodies

Máte taky nějaké tipy na to, jak si ulehčit cestování?

51 komentářů

  1. Ahoj holky, super tipy a seznam, taky si ráda balím podle seznamu, ale okolí se mi za to směje :D Do letadla žádné tipy nemám, protože jsem letěla jen jednou, když mi bylo asi 8 let ;) Jinak vlakem cestuju ráda a mou radou je si do vlaku, pokud se musíte potom ještě přesouvat, místo kufru zabalit raději do krosny, lépe se pak přenáší :)
    Niky užij si to v Americe, už se ale stejně těším, až budeš zpátky, protože vaše společná videa jsou nejlepší ;) Jen jsem se chtěla zeptat, nevadí to Jonášovi, že budeš měsíc pryč?

    Mějte se krásně ať už v ČR nebo v USA :)

    Miška
    www.tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      To je dobrý tip :) Nene nevadí, měsíc není zas tak dlouho, rychle to uteče :) a pak přiletí za mnou a budeme spolu 10 dní v New Yorku, takže si sebe pak užijeme dost :)

      Vymazat
  2. Ahoj holky, tieto tipy sú naozaj úžasné ! A Niky uži si to tam ! :) ;)

    OdpovědětVymazat
  3. I když se každou neděli balím jen do školy, určitě mi to moc pomohlo :) skvělé video :)

    www.simonkomadel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Dekuju za tipy. Urcite se o prazdninach budu ridit tvymi tipy.

    www.fashion-by-annie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji za různé tipy. A hlavně za seznam potřebných věcí. Moc jste mi pomohly. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že jste shrnuly vše potřebné! Takže až se letos budu někam chystat, určitě si otevřu znovu tento článek. Díky holky :-*

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek a rady! Já sice teď nikam nejedu, ale budu na to pamatovat :) A video se moc povedlo :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Niky, o jaký studijní program se jedná? Přes školu? Studuji na Vysoké škole ekonomické v Praze, tak mě to zajímá, když si říkala o videu, že je to o podnikání:)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek :) Niky ať se ti v Americe líbí, snad se tam jednou taky podívám :)
    www.trendybk.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Super tipy a krásné video!!Až někam v létě pojedeme, určitě se sem mrknu!;-) Niky, užij si to v Severní Karolíně i v New Yorku.!

    OdpovědětVymazat
  11. Niky uzivej! Kam presne vyrazis? Ja tento rok na osm tydnu severni amerika a potom jizni, strasne se tesim! Urcite pak pis nejake tipy z cest!!:)

    www.lucyjirak.com

    OdpovědětVymazat
  12. skvelý článok, hneď by som aj ja niekam šla :) uži si to v Amerike ;)

    Na mojom blogu práve prebieha giveaway, do ktorej ste všetci srdečne pozvaní! :)
    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  13. Moc děkuji za skvělý článek a video! Super mi to vyšlo, protože na konci ledna odlétám na 5 měsíců do Kanady, takže balení bude u mě na programu tipuji tak od půlky ledna! :D Jinak mě napadají 2 tipy - ráda si vždy ještě v Praze před cestou koupím průvodce o zemi, kam vyrážím a třeba v letadle plánuji výlety, nebo si čtu o zvycích a tak a můj druhý tip (konkrétně při cestě do Ameriky) je nenaplnit si kufr hned při cestě tam, ale pořádně si tam nakoupit! :D Ať se Ti tam líbí, Niky!

    OdpovědětVymazat
  14. Super článek :) Užij si to na cestách!

    Nikola Mills

    OdpovědětVymazat
  15. Ta mašlička na kufru mě inspirovala, určitě to také začnu používat. Nikdy svůj kufr na letišti totiž nemůžu poznat, skvělý tip! :D :)

    OdpovědětVymazat
  16. Super tipy :). Tak teď už jen šťastnou cestu!!

    OdpovědětVymazat
  17. A sním se zeptak jak pojedeš ? Tak málo věcí asi tam jedeš jen na týden ze zatím ahojky ☺

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. super článok aj video!
    uži si to v Amerike :)

    OdpovědětVymazat
  20. hezké video a super tipy! tohle vy holky umíte:) to se musí nechat. Jinak moc pěkný seznam:) i design toho seznamu máte moc hezký:)
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Taky mám pár tipů, ale ty si s dovolením schovám do svého článku :-P Jinak mě trochu zarazila ta maxi šála, jelikož na dlouhé lety ti v letadle i v economy class půjčí univerzální deku i polštářek. Spíš bych se pak bála, že mi ta šála bude překážet. Ale na druhou stranu, do low-costových letů na kratší vzdálenosti je to nápad k nezaplacení :) Ať se ti v USA líbí, těším se na videa :)

    OdpovědětVymazat
  22. Super článek a video. Niky užij si to v Americe. A psala jsem vám e-mail, tak snad odpovíte:)

    OdpovědětVymazat
  23. Super článek a video. Niky užij si to v Americe. A psala jsem vám e-mail, tak snad odpovíte:)

    OdpovědětVymazat
  24. Fajn tipy! Mě by se před pár lety určitě hodil tip se šálou a ponožkama. Letěli jsme v létě, hezky v šatech, do Kanady a nějak mi nedošlo, že mi je od klimatizace většinou zima.. Ale aspoň jsem využila deku v letadle :-)) Seznam si dělám pravidelně, i když jedu na pár dní po Čechách.. Příště využiji i ten tip s označením kufru! :-) Pořádně si to tam Niky užij, už se moc těším na videa!! :-)

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  25. Super video, Nikčo :) i ten připravený seznam se určitě bude hodit, škoda, že se teď nikam nechystám :(
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  26. Je to veľmi pekné video a článok je tiež podarený. Tie tipy sú skvelé, určite ich využijem ak niekam pôjdem. Tak taký šál si musím tento rok konečne kúpiť! :D
    Girl with pink nails

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj holky tohle je úžasný nápad. Já mám jen jeden tip a ti ten že dávám ponožky vždy do bot a tak zaberou méně místa ale jinak nic mnějte se krásně.

    OdpovědětVymazat
  28. Moc hezké video :) ! Já si už nedokážu představit že bych měla balit bez seznamu :D ! Užij si Ameriku,určitě to bude skvělé :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  29. Super typy baby! a samozrejme aj videjko :) To by nebolo balenie aby som si v polovičke cesty nespomenula na čo som zabudla! :D ale v polovičke dovolenky zistím čo som si absolútne brať nemusela! :D
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj holky tenhle článek se Vám moc povedl:) Video samozřejmě nemělo chybu!!:) a vydaly jste zrovna v pravou chvíli:D v sobotu zrovna odjíždím takže ukládám Váš seznam a balím podle něj! :)
    http://nicobadley.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Niky, moc si to tam užij! Teěím se na vlogy. A super video.

    LIBOVO-FOODBLOG

    OdpovědětVymazat
  32. Užij si Ameriku a doufám, že bude hodně vlogů! Už se moc těším. :-)

    http://todayfluffycookie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  33. Moje must-have na cestování je maska na spaní - mám problémy se spaním v jakémkoliv dopravním prostředku, které vyřeší jen maska a uklidňující hudba :)
    Doufám, že let proběhne OK a že se ti bude v Americe líbit :)

    La Petite Lucie

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Nikčo,
    užij si Ameriku. Dneska jsem si k pozdnímu Ježíšku koupila vaší knížku, i když jsem tedy dlouho váhala, protože je mi 20 let a na první pohled mi přišla spíše pro puberťačky. Ale doma jsem jí otevřela, že se jen podívám a už jí prohlížím skoro půl hodiny! :-D Už se těším, až jí po zkouškovém přečtu.
    Přeji příjemný let!

    OdpovědětVymazat
  35. Skvělý článek. Úplně mě navnadil na cestovatelskou vlnu a hned bych někam vyrazila.

    OdpovědětVymazat
  36. Obvykle to beru systematicky. Zleva do prava, jak stojí skříně a odshora dolů :D vždycky vytáhnu z poličky/šuplíku pár kousků, dám do tašky, a potom marně vzpomínám, co jsem to ještě chtěla :D

    OdpovědětVymazat
  37. Děkuji, že jste napsaly tento článek o balení věcí. Určitě si podle vašeho seznamu nachystám na dovolenou.
    Fashion by Anna

    OdpovědětVymazat
  38. Často cestuji a ještě častěji s příručním zavazadlem. Zjistila jsem pár typů, nelakujte si nehty na cesty pokud sebou nemáte odlakovač (ani ho neberte, zbytečné místo), protože pravděpodobnost že se vám lak odloupe na cestě je asi 99,99% a kdo pak chce chodit s odloupaným lakem. Taky nezkoušejte na cestách novou kosmetiku, pokud víte že vaše pleť je citlivá. Ani tu nejdražší či podle recenzí super na citlivou pleť. Nemusí vám kosmetika vyhovovat a ty kožní vyrážky pro to nestojí (mnoho osobních zkušeností). Berte si ve většině případů jen pohodlné oblečení, a taky oblečení, ve kterém vám nebude nikdy zima. Zapomeňte na halenky (které, se vám stejně pomačkají v kufru), berte trička, pohodlné džíny, apod. A při balení tak třetinu odeberte, opravdu tolik oblečení nebudete potřebovat. Co je super, tak si připravte outfity na jednotlivé dny, ty vždycky ještě vyzkoušejte pokud bude chladno nebo naopak teplo, doplňte šperky, kabelkou, vezměte si k tomu i boty. Prostě celý outfit od hlavy až dolů. Vyfoťte se. Vezměte vždycky jedny kalhoty a k tomu 3 outfity, pak jedno tričko a znovu 3 outfity. Nakonec zjistíte že vám stačí třeba 2 kalhoty, 4 trička, 2 svetry a máte postaráno na 2 týdny. Ty fotky si nechte a pak na cestách se kouknete do alba, a neřešíte co si vzít na sebe. Máte to již připravené.
    A taky doporučuji vzít si sebou vlastní oblíbený šampón (popř. kondicionér), nebo žehličku na vlasy. Cokoliv, čím upravíte svoje vlasy.
    To jsou moje rady na kratší cesty. Mějte se krásně a cestujte, stojí to za to!

    OdpovědětVymazat
  39. Skvelý článok aj video :)

    http://twoveronicaslives.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  40. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  41. Ahoj holky, bude ten seznam k sehnání? Ráda bych se podle něj a vašich rad zabalila...☺ Byl by mi hodně nápomocný, takže pokud byste ho znovu přidaly, byla bych opravdu ráda. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  42. ahoj, taky se přidávám k obnovení seznamu na cestu. prosím o jeho znovuvložení. Moc díky Pavlína

    OdpovědětVymazat
  43. Skvělý článek, který se mi hodí na víkend, kdy začínám balit :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  44. Super článek, jinak váš seznam si dám před sebe i když jedu třeba na hory nebo k babičce. A pak ubírám třeba plavky, a něco zas přidávám třeba kombinézu. :D

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj, super článek. Moc pomohl při naší poslední cestě na Mallorku. Stále jsme tápali, kde nakoupit nějakou tu minikosmetiku. A natrefili jsme na eshop zapakuj.cz
    Mají tam takovou tu kosmetiku do 100 ml ideální pro cestovatele a baťůžkáře. Nechci dělat reklamu, ale o tohle bych se chtěla podělit.

    Kája

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli znáš znáš značku Hook and Albert? Narazila jsem na ně https://www.hookandalbert.cz/damske-cestovni-tasky/ tady vidím to poprvé. Přijde mi, že ty tašky v sobě mají něco jako organizér, to mi přijde super. Jsou teda drahý celkem dost, proto jsem se chtěla zeptat, jestli taky něco vydrží. Máš nějaké zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
  47. Super článek. Já si taky vždy balím podle seznamu, který si odškrtávám, abych věděla, co už mám zabalené. Vloni jsem sobě a přítelovi koupila nové cestvoní kufry , které jsou větší, tak se mně tam vejde alespoň víc věcí, ale i tak mám kufr pokaždé plný a ještě si musím dát pár věcí k přítelovi do kufru.

    OdpovědětVymazat
  48. Tak to já mám vždycky seznam toho co si vzít na dovolenou, protože bych jinak na spoustu věcí zapomněla. Takhle mám jistotu, že mám naprosto vše co se může hodit.

    OdpovědětVymazat