Jsem oficiálně zpátky! Plná dojmů, zážitků, zkušeností, a taky trochu stesku po všech skvělých lidech, kteří mi za měsíc stihli přirůst k srdci, a po krásném Raleigh, ve kterém jsem svůj leden prožila. Se všemi svými dojmy jsem se s vámi rozhodla podělit ve videu, které vidíte výše. Je dlouhé, občas jsem se trochu rozněžnila a občas si položila i životní otázky. Budu ráda za vaše komentáře, ať už jakékoliv a pustím se ještě do shrnutí tady na blogu, protože bych vám o své cestě chtěla dát co možná nejvíce informací. Zejména pro ty z vás, které bych mohla motivovat k cestě, ať už na tento program nebo kamkoliv na studijní pobyt do zahraničí.


Na Global Leaders a jejich Leadership Exchange program jsem narazila náhodou a dost na poslední chvíli na facebooku naší univerzity, díky Tomášovi, který se zúčastnil předchozího ročníku programu. Měsíc v Americe? Učit se o tom, jak založit start-up? Nasbírat zkušenosti ze stáže? Proč to nezkusit! Přihlásila jsem se, prošla pohovory, a dostala tu radostnou zprávu: Tak já jedu! Ani jsem o přihlášce neříkala rodičům a měla pro ně tak připravené parádní překvápko. Stihla jsem většinu zkoušek už v prosinci (až na dvě, které mě čekají asi v tomto týdnu, uf!), sbalila si obří kufr a tři dny po Silvestru letěla. Plná nervozity a zvědavosti.

Že jsem se neměla čeho bát se ukázalo hned první večer. Potkala jsem své spolužáky, kteří byli všichni boží (jak teď už víte z vlogů) a američany, ze kterých se pak také stali naši kamarádi a byli jsme jedna velká skvělá parta. Bydleli jsme v typickém americkém domečku, během prvních pár dní poznali město, otrkali jsme se a mohli jsme naplno začít.


HQ Raleigh je co-workingové centrum, ve kterém pracuje více než 140 společností. Většinou mladých lidí, kteří mají inovativní nápady a odvahu je realizovat. Jen si představte tu inspirativní atmosféru! Lidé pracovali buď ve vlastních kancelářích, ve společných prostorech nebo třeba i v ping pongové místnosti. Všichni připraveni si navzájem pomáhat a spolupracovat. Tady jsme trávili naše dny od pondělka do pátku. Dopoledne se učili a odpoledne měli své stáže.

Výuka byla o tom, jak začít úspěšně podnikat. Jak svůj nápad realizovat - od průzkumu potenciálních zákazníků, jejich potřeb a názorů, přes cílový trh, pracovní tým, design produktu, načasování a způsob uvedení produktu na trh, vylepšování a inovace, marketingové strategie, až po hledání investorů a schopnost svůj projekt prezentovat. Bylo to hodně intenzivní a rozhodně jsme se neflákali. Kromě lekcí jsme také navštívili několik konferencí, exkurzí do úspěšných firem a poslechli si několik přednášek inspirativních mladých podnikatelů. Chápu, že to samozřejmě není pro každého, já sama mám ale poměrně jasnou představu, že by se mi v budoucnu líbilo být sama sobě šéfem, vybudovat vlastní společnost, která bude podle mých představ a v nějakém ohledu učiní svět lepším místem. Tento měsíc mi neskutečně pomohl v tom uvědomit si, že je to sice neskutečná dřina, ale když se do toho vloží dostatek úsilí, není to nemožné.


Druhou částí programu byly stáže. Každý z nás měl jednu společnost, ve které se během ledna stal stážistou. Já pracovala s Jaredem na jeho projektu Pitch & Primer. To je nová značka pánské módy, která je zatím pouze on-line a začíná, ale v budoucnu z ní bude kamenný obchod. Dává si za cíl změnit způsob, jakým se američtí kluci dívají na nakupování oblečení. Protože v Raleigh je obrovská obliba v malých pivovarech a "craft beers", bude několik z nich podávat přímo v obchodě a tím celý nakupovací proces klukům zpříjemní. Navíc značky oblečení, které bude prodávat, budou všechny kvalitní, originální a s důrazem na jednoduchý, ale vytříbený styl. A co jsme spolu za ten měsíc spáchali? Nafotili jsme obrovské množství lifestylových a produktových fotek jak pro jejich web, který jsme celý překopali, tak pro sociální sítě. Odstartovali jsme blog a facebook, na které jsme promysleli pár formátů obsahu a kampaně a probrali jsme co nejvíc rad a tipů, jak s těmito kanály co nejúspěšněji pracovat. Kromě práce jsme si užili i spoustu legrace!


To, co mi bude chybět nejvíc, jsou přátelé, které jsem si za ten měsíc stihla udělat. Je neskutečné, jak jsme si stihli za ten měsíc přirůst k srdci a loučení opravdu nebylo jednoduché. Jsme ale dál v kontaktu na Snapchatu a píšeme si, navíc jsme si slíbili společné návštěvy, takže věřím, že jsme se rozhodně neviděli naposled!

A moje shrnutí? Nebojte se, zkoušejte nové věci, jděte si za svými sny a co jsem se taky naučila - nebojte se neúspěchu! I ten vás může posunout vpřed.

Na závěr, pokud byste si tohle také chtěli vyzkoušet, podívejte se na web Global Leaders a omrkněte jejich další programy. V Raleigh se další koná v červenci a přihlášku je nejlépe poslat co nejdříve!

/Fotky jsou ode mě, talentovaného fotografa Daniela a ostatních kamarádů z programu/

33 komentářů

  1. Skvělý článek Niky. V létě jedu na měsíc do Anglie a po přečtení článku byhc si šla nejraději zabalit kufr. :D
    Dobroty od A

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz to ctu, tak me o to vic mrzi, ze me mama na vejsce nepustila na erasmus. Snazim si to tedka vynahrazovat tim, ze cestujem s partnerem, ale tohle osamostatneni na VS mi proste chybi.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek!:)
    Fotky jsou strašně kvalitní a pěkné! :)

    www.elliderooth.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Zvláštní pocit pořád číst, jak vyjet do zahraničí je to nejlepší, co kdo v životě zažil. Já byla půl roku v Německu a NIKDY by mě už nikdo nikam nedostal! Odpočítávala jsem dny, kdy pojedu domů a zjistila jsem, že doma jsem nejšťastnější, což je ale taky celkem zásadní životní zjištění :) jen nevím, co u mě teda nezafungovalo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to mě mrzí, že jsi měla takovou zkušenost. Podle mě je to u každého hodně o štěstí, a i to, že se ti tam nelíbilo, ti ale zas pomohlo ujasnit si, že se touhle cestou nemusíš vydávat :)

      Vymazat
  5. Niky, neskutečně inspirativní článek! Děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Výborný článek. Ráda bych se někam takhle chtěla podívat moc by mě to zajímalo. Skvělé fotky úplně mě vzali na pár minut na to místo. :)
    Blog:Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný článek, jak z článku tak i z vlogů, už jsem pochopila, že to byl doopravdy zážitek, mně se veškerá dokumentace hrozně líbila a těším se na další věci, které ještě podnikneš :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  8. Je super, že sis to tam tak skvěle užila, doufám, že se mi někdy taky povede zažít něco tak krásného, ať už tady v Čechách nebo v zahraničí. Obě s Luckou jste mi velkým vzorem nejen v cestování, ale i ve vašem blogování a obecně v životě.

    Inspirovaly jste nás s kamarádkou natolik, že jsme se rozhodly taky rozjet blog ve dvou :)

    Miška
    https://tripsandweekendactivities.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Musela to být opravdu skvělá zkušenost, jistě máš teď hromadu úžasných zážitků! :) Já jsem moc ráda, že jsem to všechno mohla tak trošku prožívat s tebou prostřednictvím vlogů, fotek, atd. Opravdu mě to bavilo a motivovalo k tomu, abych někdy také podnikla něco podobného, takže Niky - díky moc! :)

    OdpovědětVymazat
  10. veľmi som sa na toto zhrnutie po tvojom návrate tešila :) je super, že si sa toho nebála a prihlásila sa, takéto skúsenosti sú neskutočne cenné :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. Opravdu super článek! :) Taky bych chtěla něco takového v budoucnu zkusit Vlogy mě neskutečně moc bavili, a všichni tam vypadali tak mile. :)
    A opět úžasné fotky <3

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelý inšpirujúci článok a krásne fotky :) Nech sa ti Niky darí aj naďalej ! :)

    http://accessoriesforbeauty.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  13. Niky, krásně jsi to shrnula! :) Jsi inspirativní mladá dáma a máš toho ještě spoustu před sebou! Moc ti držím palce! :) A mimochodem, ty fotky vypadají jak z katalogu (myšleno v tom nejlepším slova smyslu!). Měj se krásně, Terez. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Takovou zkušenost ti můžu jen závidět. Doufám, že se mi někdy taky poštěstí takhle někam vyjet. Super fotky i video! :))

    http://fashionturnscool.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Budou mi chybět ty super vlogy ! Ale vy určitě s Luckou zahálet nebudete :)

    OdpovědětVymazat
  16. Super článok, USA ma veľmi láka tak snáď sa mi tam podarí raz vycestovať. Inak máš odtiaľ veľmi pekné fotky :)

    NITA

    OdpovědětVymazat
  17. skvely clanok skoda ze uz na staze nemam vek alebo nie som v skole :(
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  18. Já byla takhle na pobytu v Makedonii, řešili jsme tam se zahraničními studenty otázky Evropské unie a i když jsem se toho bála, tak to bylo strašně super:) Fotky jsou moc krásný a věřím, že je to zážitek! :))

    sweetcitruslemonade

    OdpovědětVymazat
  19. Vlogy z Usa byly skvělé :) ,hrozně moc jsem ti to přála :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. Skvělé fotky, super článek! Také se mi líbilo video, v kterém jsi o Americe povídala.
    Jinak celý měsíc jsem si užila s tebou, díky opravdu milým videím:) paráda!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný článek. Věřím, že sis to tam opravdu užila. :) Shrnující video se mi líbilo a taky vlogy, na každý jsem se vždy ráda podívala a moc mě bavily. Máš štěstí, že si tam potkala takové skvělé lidi. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Hltali jsme každé video! Žít na chvilku v cizině je základ, my už žili takto několikrát a je to nejlepší, člověk si ujasní priority a život. :)
    The Glam Donuts

    OdpovědětVymazat
  23. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  24. Ces impacts sont particulièrement évidents Air Jordan 11 Baskets chez les fabricants à forte intensité de main-d'œuvre. Les formateurs ont également reconnu être généralement considérés comme des baskets par People in America, chaussures nike air jordan proviennent également de la culture hip-hop et de nombreux artistes sont connus pour avoir soit mis leurs noms sur des adidas zx 750 noir formateurs édition spéciale par des marques telles que Adidas ou Nike et certains ont même créé leur propre asics gel lyte 3 femme noir pas cher gamme de formateurs pour la production en série. Les sociétés de suppléments nous ont BESOIN de rester gros et hors air jordan france store de forme ainsi nous continuons à acheter leurs produits mois après mois quand nous regardons nos comptes bancaires diminuent et nike air jordan mid 1 nos corps restent stagnants.

    OdpovědětVymazat