New York, New York. Strávili jsme tam 10 krásných dní, během kterých jsme prochodili nespočet mil, profotili 3 filmy (z nichž je i pár dnešních fotek), snědli rozhodně pár kilo dobrot a vypili desítky káv. Chtěla bych vám proto sepsat tenhle seznam míst, která podle mě musíte zařadit do seznamu "must see", až na svůj vlastní výlet vyrazíte. Než to ale uděláte, musíte si samozřejmě najít ubytování. 


My už několik výletů nebydlíme jinak než přes Airbnb a nemůžeme si to vynachválit. Bydlíte u místního, který vám může doporučit kam zajít, vyberete si podle lokace, fotek, doporučení a popisu a máte to v podstatě i jako kurz jazyka. Ve většině měst je to o hodně levnější, než bydlení v hotelu. My bydleli u skvělé Priyi, se kterou jsme doma (spolu s další spolubydlící Ashley) strávili pár příjemných večerů a jeden výlet na blešák. K tomu skvělá lokace ve Williamsbourghu a přístup na střechu s výhledem. Pokud byste to chtěli taky vyzkoušet, přes tento odkaz můžete mít slevu na první rezervaci.


V New Yorku rozhodně využijete hromadnou dopravu. To, co se zdá na mapě blízko je ve skutečnosti několik bolavých kilometrů daleko. Jedna cesta stojí necelé 3 dolary, ale týdenní neomezenou MetroCard pořídíle za 32 dolarů, a můžete jezdit metrem i autobusem, jak jen se vám zachce. My opravdu denně jeli metrem třeba pětkrát, nebojte se tedy, že byste ji nevyužili. 


Místa.
Z filmů známe několik typicky newyorkských míst, která jsme samozřejmě nemohli vynechat. Times Square nebylo zas tak zábavné, ale určitě stojí za podívanou. Central park je opravdu obrovský a není v lidských silách ho celý pěšky projít a neprochodit si u toho boty. Socha svobody nám tentokrát stačila ze břehu, protože byla na loď opravdu velikánská zima. Empire State Building je opravdu vysoká a nejlepší výhled na ní a na celý New York je z Rockefeller Center a vyhlídky Top of the Rock. Na tu je sice opravdu drahé vstupné, ale stojí to za to, obzvlášť když si to načasujete přesně na západ slunce a vidíte město ve všech jeho denních fázích. Památník 11. září je nádherný. Jsou to vlastně dva bazény ve tvaru zřícených budov, ve kterých proudí voda a celým náměstím se tak rozléhá zvláštní zvuk. Navíc všechny okolní budovy jsou neskutečně krásné a navzájem odráží jedna druhou ve svých skleněných oknech. Můj nejoblíbenější byl Brooklyn Bridge. Prošli jsme se podél pobřeží na Brooklynské straně s výhledem na Manhattan a pak přešli až na druhou stranu. 


High Line je park vytvořený ze staré železnice, který prochází čtvrtí Chelsea a můžete se tam procházet, posedávat na krásných lavičkách, pozorovat město a v létě i navštívit místní kavárnu. Nás uhranula jako vyjímečný kousek architektury a (až na tu část, která prochází stavbou) trochu klidnější oblast města. 


Zvládli jsme za naši návštěvu i tři muzea. Obrovské muzeum přírodní historie bylo jedno z nejlepších, jaké jsem kdy navštívila, protože mělo perfektně zpracované expozice tak, že byly přehledné, naučné, ale dostatečně srozumitelným způsobem. Především dbají na interaktivitu, což je vždycky obrovské plus. S několika velkými patry bychom tam byli schopni strávit klidně celý den. 
Intrepid je letadlová loď, která aktuálně slouží jako muzeum letectva, námořnictva a astronautiky a je na ní několik historických letounů, strojů a výstav a hlavně - raketoplán Enterprise!
Moma je plná moderního umění, neskutečných děl světových autorů od těch velmi známých, po ty neznámé ale často i mnohem zajímavější.


Pokud vás zajímá jídlo, vyražte z High Line rovnou na Chelsea Market. Je to velká hala s obchůdky a restauracemi a vevnitř najdete Lobster Place. Ráj ryb a celkově mořských plodů, kde se vám dostane čerstvého sushi, krevet nebo humrů za přijatelné ceny a hlavně - ve všední dny od 4 do 6 můžete vyrazit na Happy hours do jejich baru Cull & Pistol. Mají ústřice za dolar (a výběr z asi 10 druhů!), humří slidery a piva i další drinky za fajn ceny. Málem jsme se odtamtud nehnuli.


Williamsbourg, ve kterém jsme bydleli je neskutečný pro svoje kavárny a taky sekáče a antikvariáty. Seženete krásně zachovalé kousky jako jsou kabáty, bundy, šaty i boty, často od super značek za skvělé ceny. Našimi nejoblíbenějšími byly Crossroads Trading Co., Monk vintage thrift shop a především obrovský Beacon's closet. Z antikvariátů, které skrývají opravdu poklady v podobě nábytku, časopisů i třeba vinylových desek jsme obešli JunkEclectic Collectibles and Antiques. Všechny tyhle obchůdky najdete pár ulic od sebe a po cestě můžete obdivovat brooklynský street art!

Pokud vás vintage baví stejně jako mě, a budete v New Yorku přes víkend, zajděte na bleší trh Smorgasburg nebo Brooklyn Flea (v zimě spojené v hale, v létě oddělené venkovně). Najdete tam desítky prodejců, stovky parádních kousků a výborný streetfood na vyzkoušení. Byl to jeden z nejlepších zážitků z celého New Yorku.


Káva.
Kafe pijeme rádi a všude ho moc rádi objevujeme a ochutnáváme. I v New Yorku jsme navštívili minimálně jednu kavárnu denně (spíš asi minimálně dvě) a snažili se objevit to nejlepší. Hodně z nich bylo v okolí Brooklynu. Naší nejoblíbenější se stala Devoción, která má neskutečný interiér a hlavně rozhodně nejlepší kávu. V jejím okolí pak stojí za návštěvu Sweatshop se skvělou australskou snídaní, Blue Bottle coffee a Toby's estate. Na Manhattanu pak Little Collins, Stumptown Coffee, Third Rail Coffee a Bluestone Lane.


Jídlo.
Když máte chutě na sladké nebo třeba chcete místo na snídani, můžete si zajít pro cronut do pekárny Dominique Ansela. Je to kříženec croissantu a donutu a stojí za hřích. Pokud byste raději donut samotný, ochutnali jsme veganské Dun-Well Doughnut v Brooklynu, které chutnaly skvěle, a Dough také v Brooklynu, které překypovaly jak těstem tak polevou a skoro se ani nedaly dojíst. Zážitek to byl ale hodnotný.


Nejoblíbenější cukrárnou se však stal na plné čáře Milk Bar. Jejich proslulý crack pie je výborný, cookies se jen rozplývají a cereal milk zmrzlinu prostě musíte zkusit. Patří do sítě restaurací Momofuku, ze kterých jsme ještě vyzkoušeli Fuku, Momofuku Noodle bar a Nishi. Fuku je vlastně fast food s typickým sendvičem se smaženým kuřetem, v Momofuku jsem ochutnala zatím nejlepší ramen ve svém životě, a Nishi je nejnovější z rodiny a jejich jídlo by se dalo popsat jako na pomezí Asie a Itálie. Byla to také jedna z nejdražších restaurací na které jsme si do New Yorku našetřili a plácli se přes kapsu.


Mezi další výborné podniky tak patří Brindle room, kde jsme měli výtečný burger, a Spotted Pig, které k burgeru nasadilo i nejvyšší laťku v podobě hranolek. Vidíte je nahoře na fotce, byly nakrájené na tenounké nudličky a proložené česnekem a rozmarýnem. U Spotted Pig a Mumufuku restaurací se vám může lehce stát, že v době večeře budete muset na usazení čekat. Nebojte se, nebudete stát venku ve frontě, ale napíšete se na seznam a bude vám řečeno kdy přibližně pro vás bude místo připraveno. V takovou chvíli je nejlepší buď projít se kolem (když je teplo) nebo vyrazit do baru (když jste plnoletí). My za naší návštěvu objevili dva, které stojí za doporučení. Prvním z nich je Torst, pivní bar s více než dvaceti pivy z malých pivovarů a speciálních technik výroby na čepu. Druhým je Please Don't Tell, skrytý bar v bistru s hotdogy Criff Dogs. Přijdete dovnitř, po straně objevíte tajemné dveře se starým telefonem, vytočíte číslo a dostanete se dovnitř. Dobrodružství, zábava a výborné koktejly!


Abych to celé shrnula, New York jsme si neskutečně užili a zažili ho po svém. Milujeme objevovat nová místa skrze lokální kulturu, jídlo a zážitky a i tentokrát si jich odvážíme nespočet. Doufám, že vám naše tipy pomohou při vašich cestách, a že se v komentářích třeba svěříte s nějakými vlastními. Nezapomeňte se podívat na video, prostřednictvím kterého můžete všechno zažít s námi, a nezlobte se na mě, když z něj dostanete hlad!



30 komentářů

  1. Paráda, děkuju za tipy. Právě podobný článek se mi moc hodí, do NY poletím v dubnu, takže alespoň vyzkouším také :)

    Poshlife

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, třeba se mi někdy bude hodit, ale v nejbližší době se chystám jen do Anglie a na Rujánu. Ještě se podívám na video, protože věřím, že bude stejně super jako tento článek.
    Miška
    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    P.S. jinak krásné fotky, to vy umíte ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek, NY je můj sen, tak teď už budu vědět, kam případně jít na jídlo a dobrou kávu!

    OdpovědětVymazat
  4. Nikčo, skvělý článek!:) Už se tam musím zase podívat, úplně jsi mě namotivovala!:)

    Veronika

    www.stylishcoffee.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezký článek :) !
    Do New Yorku bych se jednou chtěla moc podívat,tak až k tomu dojde ,budu vědět kam jít :D :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Ach New York! To je můj sen :-) vážně skvělý článek.. Ta zmrzka vypadá fakt dobře MŇAM :D

    OdpovědětVymazat
  7. Super tipy, doufám, že je někdy taky budu moci využít a na vlastní kůži všechno vyzkoušet! :) Prozatím se ale chystám do Londýna a to mi v současné situaci ke štěstí bohatě stačí :)).

    OdpovědětVymazat
  8. Opravdu nádhernej článek!:)) Doufám, že se tam jednou také podívám:)

    http://sweetcitruslemonade.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Popravdě, mě NY nikdo moc nelákal, ale tenhle článek prostě nutí tam zajet - tedy zaletět. :D Nádherné fotky, Nicole! :)

    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Jela bych hned do NY, když to vidím a čtu <3

    OdpovědětVymazat
  11. Wow, veľmi podarený článok! ;) všetky tie miesta by som hrozne rada navštívila a tie antikvariáty...! Paráda :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, super video aj članok..Ale zaujimalo by ma ako to je cenovo v takych podnikoch..určite to nie je najlacnejšie..vieš mi napisať nejake cenove rozpätie kav, sendvičov, obeda? :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tyjo, naprostá závist a ty fotky jsou tak krásný! moc díky za všechny tipy a doufám, že se tam budu moci taky brzy podívat a vidět všechnu tu krásu :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  14. Jak já ti ten New York závidím. Snad se tam taky někdy podívám. :) p.s. Chtěla jsem se zeptat, bude planovač i na další měsíce? Docela dost mi pomáhá. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuji za tipy. Do New Yorku se chystám už nějakou dobu, doufám, že mi to vyjde ;)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  16. Slípka co se najednou stylizuje do hipstra díky svýmu boyfriendovi.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, super článek. Mě by ještě zajímalo, přes co sháníš letenky?

    OdpovědětVymazat
  18. verim, ze budem mat moznost navstivit i ked byvat by som tam nechcela ale navstivit rozhodne ano
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  19. Skvělé tipy. Vše mám zapsané pro případnou návštěvu NY city.

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
  20. Super tipy! Plánuji navštívit, a přemýšlím o ubytování přes couchsurfing. Myslíte, že je to dobrý nápad? :)

    OdpovědětVymazat
  21. NIkuška krásny článok! :) Bože raz sa chcem tiež pozrieť do NY :3 Alebo skúsiť nejaký projekt, podobný na ako si bola teraz ty :) A naozaj krásne fotky! :) To mesto je čarovné :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  22. V New Yorku jsme byli nedávno. Třeba zajímavost je, že High Lines se jmenují po tom, že se tam hlavně lidi dostávali do high stavů. If you know what I mean :)) Krásný den!
    The Glam Donuts

    OdpovědětVymazat
  23. New York je mým největším snem, takže tenhle článek je dokonalý ♥
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  24. New York je moje srdcovka. Na seznam "to visit" je zaručena na prvním miste. Tenhle článek si ukládám do oblibenych, jednou třeba az do New Yorku precejen poletím, snad! se mi tyhle tips budou moc hodit. :-*

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělý článek :). Do NY bych se jednou také ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
  26. Moc ti závidím, že jsi se podívala do New Yorku. To je můj sen se tam jednou podívat. Ale kdo ví, jestli se mi někdy splní. Zatím se musím spokojit se čtením článků a koukáním na fotky, ale třeba se tam jednou taky podívám. Kdo ví.

    OdpovědětVymazat
  27. Teda, tolik skvělých tipů! Fotky jsou nádherné ❤ Jednou se tam vypravím.

    vedomevdome.cz

    OdpovědětVymazat