Ahoj všichni a krásnou středu! Omlouváme se za to, že tu delší dobu nebyl žádný nový příspěvěk, ale měly jsme toho teď s Niky tolik do školy, že jsme vůbec nestíhaly fotit outfity. A dnešním příspěvkem od té školy taky moc neutečeme.

Včera si pro nás totiž nakladatelství Grada Publishing připravilo v Hubu zajímavý workshop na téma efektivního učení, založený na knížce Tajemství efektivního učení. Něco málo jste mohli vidět už v dnešním vlogu a zbytek se pokusím nějak stručně shrnout do pár důležitých bodů.

Jak se tedy efektivně učit? Je jasné, že každému z nás budou vyhovovat trochu jiné postupy, ale třeba já úplně souhlasím s tím, co bylo na workshopu řečeno a všechny tyhle kroky mi opravdu pomáhají. První a nejdůležitější krok je zpracovat si co nejpřehledněji informace, které se budete učit. Zároveň je dobré si připravit nějaký přehled otázek, klíčových slov, nebo si vytvořit jen stručné výpisky s tím nejdůležitějším. Když se naučíte to, ten zbytek už na to potom nabalíte mnohem jednodušeji, než když se budete učit velké množství informací najednou.

Další, na co je dobré se zaměřit, je způsob učení. Udělejte si plán (můžete využít naše plánovače :)) a začněte se učit to, co vám dělá největší problém, to nejtěžší. Celkový přehled a porozumění dané látce je rozhodně důležitější, než jen záplava faktů. Pokud máte problém pochopit souvislosti, nebojte se poprosit kamarády/spolužáky/rodiče o pomoc. Můžete si jednotlivé učivo vzájemně vysvětlit, vyzkoušet se a celkově tak učení bude mnohem větší zábava.

Dělejte si pravidelné pauzy! Já to mám tak, že se nejlépe učím dopoledne a odpoledne. Nejlepší čas na pauzu je pro mě tedy přes oběd a potom večer - to už nemám sílu se nic učit (pokud to tedy není nutné a nedá se dělat nic jiného). Nezapomeňte ale i na menší pauzičky mezi učením. Na chvilku vstaňte, projděte se, protáhněte se, dejte si něco dobrého, napijte se.. To určitě podpoří i vaše soustředění.

A poslední tip, který pro vás dneska máme je - soustřeďte se! Ono se to asi lépe radí, než dělá, ale pokud se nebudete na učení soustředit, strávíte pár hodin zbytečným čučením do papíru. Zapomeňte tak na všechny ostatní povinnosti, vypněte sociální sítě, dejte si telefon z dohledu a učte se! Jediné, co máte povolené je představovat si, jak to bude super, až budete mít všechny zkoušky hotové. To je ta správná motivace. Já abych si byla jistá, že se soustředím, tak si často látku opakuji nahlas, nebo alespoň v hlavě. A většinou pomalu, větu po větě. To mi při učení pomáhá asi nejvíc.

Jak to máte s učením vy? Co je pro vás při učení nejefektivnější?



23 komentářů

  1. Super clanek,Jako vyzdycky, ja pouzivam vas kalendar a vsechno si naplanuju, potom sepisu, podtrham a nemam problemy:)
    http://www.shineoffashion.com

    OdpovědětVymazat
  2. Super pěkný a poučný (jsem vtipná, hehe?) článek. Já se třeba ráda odměním kouskem sladkého nebo chvilkou surfování po netu. :) (#prokrastinace) Mám Vás ráda. ^^

    OdpovědětVymazat
  3. Zkouškové mi zrovna skončilo, ale tipy jsou super! Určitě je někdy využiju :))

    http://s-hejvi.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek. Já mám většinou problém, že vše honím na poslední chvíli, možná ani ne na poslední chvíli, spíš jako tak, že se vždycky přecením a nestíhám svoje plány. Určitě jsou to super typy, ale já většinou nic takovýho nestíhám. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Na knihu se určitě podívám. Myslím, že pro efektivní učení je nejdůležitější vědět, jakou má člověk paměť - zda musí vše slyšet, nebo mu pomáhají obrázky apod.

    OdpovědětVymazat
  6. Akorát mám v plném proudu zkouškové, takže se mi tyto tipy opravdu hodí :). Přiznám se, že normálně vaše plánovače nevyužívám, ale v tomhle hektickém období roku mi opravdu dobře slouží, takže díky! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Luci skvelý článok naozaj! :) ďakujem za rady :) Niektoré už používam iné nie :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. perfektne, ja si robim To do list a odskrtavam mam limit kolko veci na nom smie byt a kym nie su all done ziadne pokracovanie, ale mam problem si robit pauzy zabudam :)
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek!! Nejlépe se mi učí právě takhle, vypíši si všechny základní informace na papír znovu, vše si tím hezky shromáždím na jednom místě a nemám to na všech různých papírech a pak to jde hned líp :)
    Ale i tak jsem člověk, který bych řekla dosti prokrastinuje, takže se pořád učím lépe a lépe využívat čas.

    OdpovědětVymazat
  10. Opäť skvelý článok a o fotkách už ani nehovorím, skvelý blog! :)
    |SYDNEY SLEEK|

    OdpovědětVymazat
  11. To se teď při zkouškovém hodí! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Knížka mě tedy dost zaujala, už jsem nějakou z této řady, kde se objevuje mozek držela v ruce a musím říct, že jsou knihy skvěle zpracované.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  13. No to jsou zase moudra!Inteligent snad nepotrebuje radit,jak se ucit.A blbec se stejne nic nenauci!
    Omg,cim uz se ceska pubertalni spolecnost zabyva! A to pak studuje na VS...kdo ma rozum v hlave,sbali se a
    vypadne za hranice...

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, tyhle motivační články jsou super. Měla bych k Vašim článkům jednu připomínku, ale už asi tak rok zvažuju, jestli s ní vyrukovat. Nechci vysílat nějaké negativno, taky toho pozitivna pořebuju do života co nejvíc. Berte to prosím tak, že je to ta jediná věc, která Vám chybí k dokonalosti :-) Ten pravopis. Ne, že byste na tom byly zase tak špatně. Jen čárky ve větě (hlavně věty s "který/á..." - někdy tam prostě patří ještě jedna čárka) a třeba ji/jí. Upřímně, když jste připravovaly knížku, docela se mi ulevilo, že Vám s korekturami pomáhala mamka. Samozřejmě obsah všech článků je důležitější, ale tak, bylo by to pěkný. Hedvika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkujeme za komentář :)). Vím, že s čárkami mám problém, ale bohužel to tam prostě nevidím :D. Zkusím se na to zaměřit, nebo si někde vyhledat jak je to správně :)).

      Vymazat
    2. OK, tak si s tím nedělejte zase tak moc hlavu. Ona totiž spousta lidí to dnes ani nepozná, případně to prostě neřeší. H.

      Vymazat
  15. Mi nejvíc pomáhá,když si každou otázku nebo každé učivo podtrhne jinou barvou. To si potom v hlavě vybavim jakou to mam napsané a pak už to jde samo.

    OdpovědětVymazat
  16. Nejvíc pomáhá učit se pro sebe, ne jen na zkoušku, kvůli zkoušejícímu apod., ale uvědomit si, co budu fakt v životě potřebovat a proč. Zejména na VŠ státnice.

    OdpovědětVymazat
  17. Hodně fajn článek. Sice se jedná už o tipy, které se většinou snažím praktikovat, ale je třeba si to zopakovat. Jinak k tomu poslednímu bodu o soustředění - já nejvíce bojovala právě s notifikacemi sociálních sítí, kdy mě vždy přemohla síla podívat se, kdo napsal nebo co se prostě děje. Dostala jsem tip na aplikaci AppBlock od MobileSoft a hned je to lepší a dokážu se na delší dobu ponořit do učení.

    OdpovědětVymazat