Prvního září. Nadšení do školy, vyprávění o prázdninách, nové předměty, nepopsané sešity. I z vlastní zkušenosti ale víme, že vzrušující je školní rok jen ve svých začátcích. Máme pro tebe pár tipů na to, jak se právě v tomhle začátku roku zařídit tak, aby ti nadšení vydrželo i déle - ideálně až do příštích prázdnin!

1. Pořiď si hezké školní pomůcky. Krásné vybavení tě nemusí stát spousty peněz. Stačí být kreativní! V našem posledním videu ti ukážeme, jak si hezké školní pomůcky můžeš sama vyrobit a zkrášlit k nepoznání. A věř nám, psát si poznámky do krásného sešitu tě bude bavit mnohem víc. 

2. Měj o všem přehled. Vypiš si svůj rozvrh hodin klidně několikrát a nalep si ho všude kde se ti bude hodit. Do zápisníku, na svou nástěnku doma, do skřínky ve škole a můžeš si ho i vyfotit do telefonu. Nauč se si každý večer zkontrolovat, jaké předměty tě čekají a vzpomenout si, zda na ně nemáš nějaké povinnosti. Abys ze svého rozvrhu měla trochu větší radost, připravily jsme pro tebe rozvrh od nás, který si můžeš volně stáhnout a vytisknout. Buď menší, na 8 hodin, nebo rozšířený na celkem 11 hodin.

3. Zapisuj si všechny povinnosti. Úkoly, písemky, referáty. Pořiď si diář, zapiš si je všechny a zvykni si si každé odpoledne zkontrolovat, zda tě něco důležitého nečeká další den. Nestane se ti, že tě něco přepadne nepřipravenou/ného. My budeme vydávat diář na 2017. Vyjde na přelomu září a října, ale můžeš si ho už teď předobjednat.

4. Nauč se připravovat si svou tašku už večer. Dá ti to příležitost se ráno trošku dýl prospat a nebudeš ve stresu, že něco zapomeneš. Klidná a pozvolná rána ti dodají dobrou náladu a přežiješ tak každý den mnohem snadněji.

5. Začni si dělat svačiny. Ovoce, zeleninu, sendvič nebo něco sladkého? Budeš se moct každý den těšit, až si svoji dobrotu vychutnáš. Můžeš se třeba dohodnout s kamarádkou, a o svoje svačiny se dělit. Každý den bude jako takový malý piknik.

6. Nenech si ujet vlak (myšleno obrazně, ale pozdní příchody kvůli dopravě se taky pokus omezit). Nejhorší co se může stát je, že ti učivo uteče v začátcích a to, které se na tyto základy nabaluje už kvůli tomu můžeš hůř chápat. Zkus proto při hodinách co možná nejpozorněji poslouchat a dělat si od začátku dobré poznámky. Stačí body, ale měly by být výstižné. Budeš se k nim moct vždycky vracet.

7. Udělej si ze skříňky svoji základnu. Já si například na gymplu ve skřínce nechávala učebnice co jsem nemusela zrovna brát domů, nanosila jsem si tam trvanlivé dobroty pro dny kdy jsem zapomněla svačinu, hodit se ti bude i deodorant, pilník, pudr, kapesníčky, náplasti, holčičí hygienické potřeby, pomůcky navíc jako kalkulačka, lepidlo a nůžky. 

8. Nestresuj se. Především pokud právě začínáš na nové škole, může se zdát, že něco špatně zvládáš, nestíháš nebo ti něco nejde. Zkus se takovým překážkám postavit, a brát je spíš jako výzvu. Uvidíš, že to vždycky nějak dopadne.

Doufáme, že ti aspoň některá z našich rad pomůže. Přejeme ti krásný školní rok!

31 komentářů

  1. Holky tieto typy mi určite v novom školskom roku pomôžu a je super, že ste takýto článok napíšali :)

    tu je môj blog : http://emsbloglife.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelé tipy! Ja si veľmi rada plánujem veľa vecí a na školský rok je to najlepší štart!
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. Když to tak čtu, úplně mi schází ten čas na gymplu. Neměla jsem žádný krásný DIY sešity, ale věděla jsem, že mi gympl bude chybět až odsud odejdu. A taky že jo. Při čtení Vašeho článku mne úplně chytá nostalgie. :D Musíte něco takovéhleho udělat i pro vysokoškoláky, aby jsme se necítili opomíjení :D
    Btw.: Diář předobjednán už v den jeho oznámení :)
    eLblog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že když jsem to psala taky se mi trochu postesklo. A je to dobrý nápad! Zkusíme něco vymyslet i pro vysokoškoláky :).

      Vymazat
  4. Super, rozvrh na 11 hodin si určitě stáhnu a to s tou skříňkou mi přijde jako skvělý nápad, určitě to využiji. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kdepak jsou ty časy na gymplu... Hrůza pomyslet že už je to skoro deset let, co jsem maturovala. Jinak tipy pěkné a věřím, že pomůžou. ;)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Jee, tohle už na vejšce nezažívám, ale na střední jsem si do skříňky lepila rozvrh a lepíky s tím, co kdy a z čeho píšeme. Na konci dne jsem to pročetla a věděla, čemu se doma věnovat. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobré tipy, páči sa mi, že sú stručné a k pointe. To s trvanlivými potravinami mi vôbec nenapadlo! Čo by som teraz na vysokej dala za skrinku... Napadla mi otázka, máte vy nejaký "artefakt" z vašej strednej, nejaký DIY alebo iba starý rozvrh či diár? :)
    Inak podobný článok chystám pre vysokoškolákov, vyjde už o týždeň, no o štúdiu ako takom, o tom, ako na to a prežiť aj skúškové som už písala tuto: https://timkablogblog.wordpress.com/2016/05/22/ako-sa-ucit-tipy-a-triky-pre-vysokoskolakov/
    Možno vás inšpiruje :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek, mě hrozně zaujal ten deníček - hned jsem si podobný vyrobila, protože mi přesně takový sešit ležel doma :) A já mám asi největší problém s tím dávat v hodinách pozor - hrozně snadno ztrácím pozornost nebo se nudím, zvlášť, když jsou to hodiny jako fyzika, chemie apod. :D jinak já svou skříňku vnímám úplně stejně! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  9. Wow, všechny tipy jsou naprosto skvělé a nejsou zbytečné...jako u většiny těchto videí. Popravdě jsem se málem ani nekoukla, protože jsem si myslela, že to bude zas to samé, ale ještěže jsem se podívala!! Ta fleška? Jak Vás to napadlo ? :D Super..tohle je to co mě na Vás baví, vždy překvapíte něčím novým :)

    OdpovědětVymazat
  10. Rozvrh určitě použiju! :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Super tipy holky, urcite vsechno vyuziju! Ja jsem si taky poridila hezkej diar, vzdycky do nej pak i rada pises, tak to proste je! Jinak rozvrh jsem si uz stahla a tesim se, az si do nej napisu hodiny! ;D Jinak se honem jdu podivat na video, protoze jsem ho jeste nevidela, urcite si vsechno vyrobim! ;D
    S laskou
    Sandra ze http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  12. Krásný článek! Všechny body dělám rok co rok a opravdu pomáhají! Taky se mi moc líbí ty rozvrhy, protože žádný hezký nikdy nedokážu v pochodě najít a kdybych si ho sama navrhla, tak by to nedopadlo moc dobře :-D.
    Mějte se hezky!

    OdpovědětVymazat
  13. úžasný článok a úžasné DIY nápady :) všetko je veľmi originálne a také ,,iné" ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný článek a video je taky moc hezké a originální. Chtěla bych se zeptat odkud máte ty lepíky s pandami?
    Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  15. Musím vám hrozně pochválit DIY. Normálně nejsem vůbec kreativní člověk, ale ty nálepky jsou úžasný nápad a nikde dřív jsem to neviděla. :) Určitě plánuju zkusit jen co mi dojde barva do tiskárny. :D
    Taky jsem se chtěla zeptat, odkud máte ten To Do list? Nemůžu žádný podobně hezký najít.
    A za celý článek palec nahoru jako obvykle. ^^

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezký a hlavně užitečný článek. Určitě se vašimi rady budu řídit, i když pár věci jsme dělala i před přečtení vašeho článku :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  17. Super článek. Chystám si zrovna sešity, takže zrovna zdobím. A dokonce si i sama vyrábím rozvrh hodin, aby se mi hodil do pokoje.
    Díky za článek, hned se do školy těšim víc :-D ;-)

    Barča

    OdpovědětVymazat
  18. Sháním nějaké pěkné lepítka,ale všude jsem zatím našla jen obyčejné.Můžete mi prosím poradit,kde sehnat pěkné lepítka?

    OdpovědětVymazat
  19. Kde presne se daji stahnout ty rozvrhy?

    OdpovědětVymazat
  20. Ahojte, môžem sa sýtať akým fontom písma sú nadpisy na plánovačoch ? ďakujem...ste super :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj holky, kde jste sehnali ty nálepky,pandy a tak? :) děkuju moc za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahojky, je to super.:) Moc se mi váš blog líbí.:) Můj blog: www.myfairfavourite.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Super článek i video! :) Sice ho čtu až teď v průběhu školního roku, ale sešítek si určitě pořídím :) Jinak by mě taky zajímalo, kde kupujete lepítka a pásky?? :) Díky, Nela :)))

    OdpovědětVymazat
  24. Pozri môj Blog :) bewilifeandfashion.blogspot.sk
    poprípade hoď Like na FB Page a sleduj nové články ! :) https://www.facebook.com/bewilifeandfashion/

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den,
    To informuje širokou veřejnost, že paní Henrietta Fernando, soukromá půjčka, otevřela finanční příležitost pro každého, kdo potřebuje jakoukoli finanční pomoc. Poskytujeme půjčku ve výši 2% úrokové sazby pro jednotlivce, společnosti a společnosti za jasných a srozumitelných podmínek a podmínek. Kontaktujte nás dnes prostřednictvím e-mailu na adrese: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  26. Vím že už je asi docela pozdě ale kde se dá stáhnout ten rozvrh

    OdpovědětVymazat
  27. Jen mě mrzí, že v rozvthu nejdou upravit čísla hodin :( já nezačínám 0, ale -1 a myslela jsem že si to jen prohodím a ono to nejde :( tak kdyby šli upravovat čísla hodilo by se to :)

    OdpovědětVymazat
  28. Holky, super článek, mě osobně nejvíce pomáhají ty hezké pomůcky a přehled, protože z krásných sešitů se přece jen učí líp a když nevím co se mám učit tak mě to stresuje. pokračujte ve psaní a mějte krásné dny.

    OdpovědětVymazat