Od malička sníme. Až budeme velké, budeme doktorky. Veterinářky. Učitelky. Princezny. V jednu chvíli se ale z těchto her stane opravdová otázka. „A kam chceš jít na vejšku?” nebo „A co ty budeš dělat, až doděláš školu?”. Není jednoduché si na tyhle otázky odpovědět a už vůbec ne, být si svým výběrem jistá. I když tohle rozhodnutí nemusí znamenat, že se v daném oboru musíme pohybovat celý život, cítíme v sobě veliký tlak na to, vybrat si hned od začátku správně.

Podle nás je ale „správně” hodně subjektivní. Myslíme si, že to nemusí znamenat ten směr, který vám zajistí nejvíc peněz, ani ten směr, který bude tou nejjednodušší cestou. Pro nás je správně především to, co nás bude bavit. Pokud tedy zatím nevíš, kam ve studiích a životě směřovat, zkus se sama sebe zeptat, co si vlastně užíváš nejvíc? Co tě baví, o co se zajímáš a co ti jde? Je nějaká možnost, že by se to mohlo stát tvojí prací?
Je úplně normální, že ti rozhodování bude třeba déle trvat nebo že budeš trochu tápat. Nesnaž se to zbytečně tlačit!

Když máš první krok za sebou a víš, kam chceš směřovat, začne fáze druhá a tou je cesta za tím tvým snem. Předem tě musíme varovat, že nebude jednoduchá ani krátká, ale pokud opravdu chceš dosáhnout toho, co tě baví, budeš si ji vlastně užívat. Nechceme si hrát na expertky, protože jsme samozřejmě stále mladé a na začátku našich pracovních kariér. Zároveň ale máme pocit, že už něco za sebou máme a můžeme ti trochu poradit nebo přesněji spíš předat nějaké z našich zkušeností. Tak jdeme na to!




Informuj se! Zjisti si, co tvá vysněná práce vlastně vyžaduje. Může být potřeba nějaké konkrétní vzdělání, vlastnost nebo schopnost. Když budeš o svém oboru vědět co nejvíc, nemůže tě nic překvapit a můžeš se lépe připravit.

Zajímej se! Nejspíš nejsi sama, kdo má tohle směřování. Ze školy ročně vyjdou desítky lidí, kteří vystudují stejný obor a budou vlastně na stejné startovací čáře jako ty. To, jestli se ti podaří získat práci proto často záleží na tom, co máš „navíc”. Umíš něco lépe, máš lepší znalosti a zkušenosti, pracuješ na sobě a opravdu se zajímáš? To mohou být věci, které tě na tvé cestě posunou kupředu.

Nenech si ujít příležitost! Ano, z nějaké části je všechno i o štěstí, a proto když už tě štěstí potká, nenech ho utéct. Jakmile dostaneš příležitost se něčemu přiučit, získat novou zkušenost či kontakt, využij ji! I kdyby to na první pohled nebylo úplně snadné - vše tě může do budoucna obohatit.

Pracuj! Upřímně, úplně za veškerým úspěchem na světě je zaprvé dobrý nápad a zadruhé velká spousta dřiny. Je to pech, ale nic ti většinou nespadne samo do klína a i kdyby ano, musí se to dlouhodobě udržovat. My jsme například šťastné, že se můžeme živit blogováním, které je zábavné a zdánlivě i snadné. Ve skutečnosti ale trávíme prací denně spustu hodin, to abychom na této pozici mohly být.

Chraň si svoji pověst! Všichni jsme jenom lidi, a ostatní hodnotíme také lidsky. Buď na své okolí milá, usmívej se, chovej se k lidem s respektem a pokorou, snaž se chodit včas a včas mít hotové to, co se po tobě vyžaduje. Když se s tebou bude dobře pracovat a celkově komunikovat a trávit čas, lidé tě doporučí, pochválí a posunou blíž k tvému snu.

Měj pevné nervy! Jak jsme psaly na začátku, nebude to jednoduché. Po cestě určitě potkáš pár blbců, zklamání a slz, ale pokud jdeš opravdu za tím, co chceš, budou ti stát za to. Nenech se proto rozhodit, buď svá a vytrvalá. Budeme ti držet palce, aby se ti v životě dařilo všechno, na co jen sáhneš.


Doufáme, že ti náš článek dodal trochu odvahy a motivace a pomohl v realizaci tvého snu. Můžeme potvrdit, že ten pocit, když se ráno vzbudíš a těšíš se na to, co je ten den před tebou je k nezaplacení. Více o tomto tématu budeme mluvit i na naší přednášce, kterou budeme mít v rámci Profesiadays. Tuto událost bych nazvala veletrhem příležitostí - budete si moci vyslechnout zajímavé přednášky od úspěšných speakerů, informovat se o pracovních příležitostech v nejrůznějších zajímavých firmách, otestovat si znalost cizích jazyků s možností získání certifikátu a dále taky otestovat své počítačové schopnosti či silné stránky vaší osobnosti. My se těšíme na ten nával motivace a inspirace, takže pokud vás tohle téma také zajímá, hledáte třeba pracovní příležitost nebo se chcete jen nechat inspirovat v tom, co je možné v pracovním životě dosáhnout, doražte! Profesiadays se konají 12. a 13. října 2016 ve výstavišti PVA EXPO v Letňanech a naše přednáška bude 13. října v 11:00.

32 komentářů

  1. Parádní článek holky :-), sleduji vás již nějaký čas a je parádní vidět jak s každým novým článkem rostete. Přeji vám i nadále mnoho štěstí a úspěchů. PS: Neobjevíte se v brzké době také třeba v Brně ? :-) Děkuji za odpověď.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásně napsaný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Niky, věřím tomu, že zrovna ty a Lucka o tomto tématu víte více než lidé, kteří jen studují a nepracují na blogu na takovéhle úrovni. Tipy jsou úžasný, věřím, že to plno lidem může pomoci, já už jsem si teda svou cestu zvolila, sice trochu méně promyšleným způsobem, spíš pěknou sázkou do loterie. Řekla jsem si, že mne baví matika a fyzika, tak půjdu na nějakou technickou školu a skončila jsem na stavební fakultě čvut. Nic jsem si o tom dopředu nezjišťovala, ale sázka mi vyšla a ve škole se mi líbí. :D Ale kdybych volila znovu, tak asi s trochu větším rozmyslem :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  4. Skvely clanek, moc me zaujal a celou dobu me bavil cist! Ja si za svymi sny snazim jit uz ted a to jsem na to docela mlada. Vase tipy mi urcite pomuzou dal a ja vam dekuju za tenhle clanek! Uz odmalicka jsem chtela byt modni navrharkou, ale na skolu jsem nakonec nesla, protoze vim, ze je v tehle branzi strasna konkurence, nakonec jsem sla na stredni ekonomickou a dodnes nevim jestlu jsem se rozhodla spravne, jsem stastna na me skole, ale nevim, jestli jsem si nemela jit za svym pravym snem! ;) Uvidime, ale kazdopadne jste vy nejlepsim prikladem pro to, ze prace muze byt zaroven i zabavou a ze sny se vazne mohou stat skutecnosti!
    S laskou
    Sandra ze http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  5. krásny článok, presne niečo takéto som si potrebovala prečítať ;) som akurát v maturitnom ročníku a ešte nikdy som nebola tak zmätená, ako práve teraz - každý deň mám totiž v hlave myšlienku, či je vysoká škola to, čo naozaj chcem a ČO VLASTNE to je...

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  6. Behem zivota clovek potka hidne blbcu, podrazaku, pomlouvacu...nekteri lidi jim veri, kdyz nekoho nepravdive pomlouvaji.

    OdpovědětVymazat
  7. Waau naozaj dobrý článok ♥ Ja som sice len šiestačka ale pýtali sa ma na akú strednú idem :D . Ja som zatial rozhodnutá že buď idem divadlo alebo konzervátórium. No zaujíma ma aj móda a kozmetika no uvidím čo mi bude bližšie :) .

    OdpovědětVymazat
  8. Wou, skvěle napsáno...myslím, že se k tomuto článku ještě vrátím :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vždycky si ráda přečtu podobný článek, díky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherný článek, myslím, že tím pomůžete spoustě lidí :) škoda, že to mám do Prahy tak daleko, jinak bych určitě přišla :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  11. Vy jste fakt skvělé! Ony se jakékoliv "návody" nepíšou a nedávají snadno, protože nic moc univerzálního, co funguje pro všechny, neexistuje, ale vám se skvěle daří zůstat osobité, k věci, konkrétní a zároveň otevřené, že se to prostě čte lstehce a je to inspirativní. Jste super :). Mějte se krásně, Tereza.

    OdpovědětVymazat
  12. Asi tak ... někomu vyhovuje školní systém, někdo se zase raději učí, když si může dopřát svoje vlastní tempo a dostatek času na všechno, co potřebuje. V každém případě je třeba jeden abstraktnější cíl (žurnalistika) , a k němu pár konkrétnějších (čeština, žurnalistická stylistika, novinářská morálka obecně) . Podle mě člověk nikdy neskončí na jednom místě, v konkrétním cíli. Jak se přestane rozvíjet a měnit, je něco někde špatně ...

    OdpovědětVymazat
  13. Krásny článok ! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  14. Moc hezký článek :) Ten veletrh bude určitě zajímavý, škoda, že nejsem z Prahy, to bych neváhala ani chvilku :)

    OdpovědětVymazat
  15. Zrovna jsem nastoupila na vysokou a nevím jestli je to ono.takze to se rozhodně hodí:) děkuji

    OdpovědětVymazat
  16. Super článek pod který se rozhodně podepisuji. Snad se dostane ke všem, kteří jej potřebují :)

    Beauty Box GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělí článek. Jsem ráda, že přidáváte i tyto články, které jsou jinačí vždy se mi moc líbí. Já bych měla příští rok nastoupit touto dobou už do práce a tak se mi tento článek hodně zalíbil. Na veletrh se asi teda podívám. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  18. I když jste mladé a bez velkých pracovních zkušeností, je to moc hezky napsané!

    OdpovědětVymazat
  19. Já myslím, že body jste trefily správně, posuzuji z vlastních zkušeností - ne úplně šťastný výběr VŠ, nyní práce typu snad ne na pořád a mezitím koumání, co by bylo to skutečně pravé :)

    http://assistantsdiary.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Tento článek bych si rada přečetla před deseti lety a ne všechno zjišťovat sama postupem času. Ještě bych dodala, že jedny dveře otevírají další dveře.

    OdpovědětVymazat
  21. Moc hezké ! :) Na těch fotkách máš Niki máš hezký Outfit :) 👍 Jste úžasné ;)

    OdpovědětVymazat
  22. Moc hezké ! :) Na těch fotkách máš Niki máš hezký Outfit :) 👍 Jste úžasné ;)

    OdpovědětVymazat
  23. Skvěle napsaný motivační článek:-)! Doufám holky, že někdy vyrazíte i do ČB :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj Lucko a Nicole,
    skvělý článek!
    Jsem sice starší než vy, ale musím přiznat, že právě vaše tvorba a dalších youtuberů a bloggerů mě nakopla jít v profesi svou vlastní cestou.
    Půl roku už jsem na volné noze a ta svoboda mě sice občas trochu zúzkostní, ale naštěstí vždycky jen na pár minut (maximálně hodin), ale většinu času se cítím neuvěřitelně svobodně a šťastně.
    Děkuju za aktivity, které děláte. Věřím, že mladší generaci (a jak vidno na mém případě nejen mladším) přinášíte spoustu inspirace, jak si život vytvářet v rámci možností k obrazu svému. A to je z mého pohledu strašně moc!

    Aneta L.
    www.denikterapeutky.cz

    OdpovědětVymazat
  25. Děkuju moc, holky, za příjemný článek. Krásně jste to téma pojaly a ty jednotlivé kroky mi přijdou moc praktické. Děkuji za něj, protože čas rozhodování, co dál, se mi neúprosně blíží. Ještě jednou děkuju:)

    OdpovědětVymazat
  26. Páni, super článek, dokáže namotivovat a nakopnout :)

    OdpovědětVymazat
  27. Moc hezký článek :) Já už jsem tedy nějakej rok v období tápání, ale snad se brzy osvětlí, čím chci vlastně být a co chci dělat!! :D Nela :))

    OdpovědětVymazat