Určitě to taky znáte. Probudíte se, venku je šedivo, zima, vás bolí za krkem (protože jste půlku noci prospali v podivné poloze). Víte, že se vám zdály špatné sny, ale nemůžete si je úplně vybavit. Nic se vám nechce, vstávat z postele už vůbec ne a ještě ke všemu (nebo možná právě kvůli tomu všemu) je vaše nálada někde na bodě mrazu. Asi to tak nevypadá, ale taky se nám to stává, možná i častěji, než si myslíte. Otázka ale zní, jak z takového rána vykouzlit fajn den?

Protože ono to jde! Vážně!

Podle mě máte dvě možnosti. Je ráno a vy víte, že si nemůžete dovolit lenošení? Přece nechcete tu špatnou náladu tahat celý den s sebou, mračit se na ostatní a ještě ji přenášet dál! Cílem tedy je ji co nejrychleji setřást.

Začněte tím, že se v posteli lehce protáhnete. Podívejte se, co je nového ve světě a na sociálních sítích a v hlavě si vytvořte seznam všeho, co chcete během dne zvládnout. Vstaňte, připravte si vaší oblíbenou snídani a vsadím se, že už teď je ten den o malinko lepší. Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Zkuste se opravdu překonat a vyřiďte to, co už máte dávno v plánu, ale odkládáte to. Určitě se něco takového najde. Pro mě skoro není nic lepšího, než mít prázdnou emailovou schránku, uklizený pokoj a odškrtané všechny položky na denním to-do listu. I když si teď třeba říkáte, že se to sice snadno říká, ale hůř dělá, věřte mi a zkuste to! Ono úplně stačí v hlavě přepnout čudlík, usmát se a prostě se do toho opřít.

A večer se nezapomeňte pochválit, jak jste to skvěle zvládli.

No a druhá možnost je úplný opak. Dá se využít hlavně o víkendu, nebo ve dnech, kdy nemáte velké množství urgentních povinností. Druhou nejlepší variantou je totiž smířit se s tím, že daný den prostě nebude produktivní a přejmenovat ho na den odpočinkový. Nestresovat se tím, že nic moc neuděláte a prostě nic nedělat a užít si to. Připravte si snídani do postele, ještě se na chvilku zachumlejte a pusťte si váš oblíbený seriál. Sejděte se s kamarádkou/přítelem a užijte si jejich společnost. Dejte si něco dobrého k jídlu a udělejte si prostor jen a jen pro sebe - nalakujte si nehty, udělejte si masku nebo třeba bublinkovou koupel. Čtěte si, kreslete si, něco si vyrobte. Nebo se vraťte k tomu oblíbenému seriálu, klidně na celý den. Zaručuju vám, že ze špatného rána bude rázem fajn den. A hlavně žádné výčitky. Odpočívat se musí a čas od času si prostě musíte dát pauzu. Ono vám toho tolik neuteče!

Jak se špatnou náladou bojujete vy? Máte nějaký zaručený recept na to, jak si vylepšit den?

21 komentářů

  1. Super tipy! :) Je pravda, že skoro každý můj druhý den je ten špatný, s tím bych měla něco udělat. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já toho mám právě tenhle víkend celkem hodně... ale teď jsem si udělala hezké ráno a pokusím se mít to co nejdřív z krku. A pak se vrhnu na ty seriály a odpočinek! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  3. Kočky díky za super tipy, i když my "mámy" to máme trochu jinak. Já jsem nadšená, ze je víkend, vím, ze manžel je doma, postará se o děti a já muzu vyrazit do mého oblíbeného fitka a užit si super dopoledne. Sportem k dobré náladě ��

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna se mi takový článek hodil, dneska musím jít typem číslo jedna, testy nepočkají, ale mám za sebou dobrou snídani, napsaný to do list a pár menších úkolů zaškrtlých, tak jdu na to :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mně hodné pomáhá si vše pozitivní zapisovat, poté když si to zpětně přečtu i s mými oblíbenými citáty, hned je mi líp :)

    OdpovědětVymazat
  6. Užitečný článek, momentálně se opravdu hodí. Jsem uprostřed psaní čtvrtletního eseje, tak potřebuji namotivovat, hezky to dopsat a vrhnout se na věci, které mě baví :) Přeji hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  7. Já určitě praktikuju spíš 2. způsob :) jen nesmím mít plno učení na další den, to se pak cítím spíš hůř když celý den nic nedělám :D

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  8. Je pravda, že je úplně nejlepší zkusit to ze sebe setřást ještě v posteli :) . U mě je nejlepší prevence. Když jdu den předtím spát před desátou, budím se daleko snáz a mám víc energie. Jak jsem se přehoupla přes 26 rok, cítím to víc a víc :) .

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezký článek. Poslední dobou se velmi zajímám o motivaci. Děkuji holky.

    OdpovědětVymazat
  10. Hezký článek se super tipy!

    theheartissue.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. Přesně tak! Den je vždycky takový, jaký ho chceme mít a já se o to momentálně dost snažím - už mám zaběhnutý nějaký režim, kde si skoro hned po probuzení řeknu, co mě dneska čeká, a že dneska chci být produktivní a výsledek? Vždycky zatím dopadl pozitivně :) Tenhle článek je moc milý a takový opravdový, fakt se mi líbí :)
    www.lucastirska.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. To první určitě někdy vyzkouším, super tipy :)

    https://tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  13. Super tipy a hrníček :)

    OdpovědětVymazat
  14. Moc se mi líbí váš pohled na život. Máte moc krásné články a videa :D. Jste velmi pozitivní a usměvavé slečny, které to jednou někam dotáhnou :). Díky vám a vašemu blogu, jsem dostala úplně jiný názor na život a svět, vidím ho úplně z jiného lepšího hlediska,

    Mám vás moc ráda :D

    Ps: Odkud máte ten hrníček? :D

    OdpovědětVymazat
  15. Úžasný článek :) Já jsem se za poslední dobu naučila to že i o víkendu jsi nastavuji budík. Sice jsi budete říkat že jsem blázen ale mě to pomáhá vylézt z postele a něco dělat. I když ano, jsou dny kdy ležím v posteli celý den, ale převažují je ty dny kdy jsem spíše aktivní. Ráno zazvoní budík a já si už chystám kafe a připravuji si svoji nejoblíbenější snídani a to je ovesná kaše :D Každý jsme nějaký. ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Já si vždycky zapisuji do deníčku poznámky lepím si fotky atd.
    Mám po tom super náladu a hlavně vím že každý den je něčím zajímavý 💎

    OdpovědětVymazat
  17. Já se se špatnou náladou nebudím, většinou ji chytím až během dne, takže rána pro mě sice nijak zvlášť radostnou událostí nebývají, ale není to nejhorší :-). A když je nejhůř, pořád existuje kafe :-D

    OdpovědětVymazat
  18. Když mám špatný den, většinou mě rozveselí nějaká moje oblíbená knížka, teď v zimě nejlépe s hrnkem horkého čaje na nějakém útulném místě :) v létě ráda chodím ven

    OdpovědětVymazat
  19. Your blog is great. It’s very interesting

    OdpovědětVymazat