Tak je na čase začít plnit ta novoroční předsevzetí! Moje předsevzetí o tom, že každý týden půjdu běhat, narušilo zkouškové a rýma, to o účesech víceméně to stejné, protože kvůli zkouškovému a rýmě jsem byla akorát doma v pyžamu a jediné, co tím tak narušeno nebylo, bylo to o čtení. V loňském roce jsem začala s projektem #readingismycupofstyle a chtěla bych v něm pokračovat i letos. Já vím, delší hashtag už jsem vymyslet nemohla :D.

Projekt je o tom, že bych chtěla, abychom si vzájemně doporučovali knížky a sdíleli názory na ty již přečtené. V krátkosti vám tedy vždycky napíšu o knížkách, které jsem přečetla a podělím se s vámi o to, co budu číst další. A třeba to můžeme začít číst společně. Hashtagem pak můžete na sociálních sítích označovat co jste přečetli, nebo co právě čtete a jak se vám knížka líbila.


V poslední době jsem četla čtyři knížky a všechny vám můžu doporučit!
Bábovky - Radka Třeštíková - Je to knížka se skvělým příběhem, která mě zaujala především i strukturou kapitol. Každá kapitola je totiž vyprávěna jednou z hlavních postav a postavy se v knize proplétají. Celé vyprávění se tak dozvíte z pohledu každé z nich.

Bez Jablka - Michelle Losekoot - Vypráví o různých životních situacích z pohledu žen a mužů. S nadhledem, s vtipem a rozhodně se tam každý v něčem najde. Já jsem se bavila od začátku až do konce a na knížce se mi líbilo i to, že je strukturovaná do kratších textů. Je tak ideální třeba na kratší cesty mhd.

Harry Potter a prokleté dítě - J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany - Je knížka, na kterou jsem se vážně těšila a přečetla ji během několika hodin. Líbila se mi, ale vážně mě mrzí, že je to pouze scénář k divadelní hře. Asi budu doufat, že si to ještě Rowlingová rozmyslí a zpracuje pokračování klasických knížek.

Dívka ve vlaku - Paula Hawkins - Dívku ve vlaku nemám na fotce, protože ji právě čte Nikča, ale byla by škoda ji kvůli tomu do seznamu nezařadit. Mám ráda kriminální příběhy, které jsou zamotané, složitější a než se dozvíte, jak to doopravdy je, máte miliion dalších teorií (=netušíte :D). Dívka ve vlaku je právě taková a naprosto chápu, proč se stala bestsellerem.


Egypťan Sinuhet - Mika Waltari - Je knížka, o které jsem slyšela samé dobré věci, a proto jsem měla obrovskou radost, když jsem ji našla o Vánocích pod stromečkem (děkujuu). Zatím jsem úplně na začátku, ale čte se skvěle, takže se těším, jak bude pokračovat.

Co vy a knížky? A jak vám zatím vychází plnění vašich novoročních předsevzetí?

33 komentářů

  1. Krásné sobotní ráno :)

    Strašně ráda čtu, ale těžko si nacházím čas na to, abych si v klidu sedla a ponořila se do příběhu...nicméně letos stejně jako loni jsem si řekla, že bych chtěla přijmout čtenářskou výzvu, tak jsem zvědavá, jestli se mi ji letos podaří splnit...Z knížek, které jsi uvedla, jsem četla Bábovky, ze kterých jsem byla nadšená (mám celkově ráda texty Radky Třeštíkové), a Dívku ve vlaku - ta mě zklamala...neříkám, že se mi knížka nelíbila, ale čekala jsem asi víc - zklamal mě konec, který podle mě přišel už tak ve 3/4 knížky a zbytek mě už docela nudil... Na Egypťana Sinuheta se chystám už strašně dlouho, ale zatím jsem se k němu nedostala. Bez jablka i Harry jsou v mém pořadníku rovněž :)

    Přeji ať se Tobě, Vám, podaří nají dostatek času si takhle oddychnout s knížkou v ruce.

    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě bohužel čtení moc nebaví, ale baví mě číst/poslouchat, o čem jsou knížky, které právě někdo čte. :D Asi jsem holt lenoch. Ale ráda čtu o něčem, co se vážně stalo. Někdo by to tedy nazval učebnicí, ale to opravdu ne... :D Nedávno jsem dočetla knížku o Johnu Lennonovi a to se mi líbilo moc!
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  3. Stále sa neviem rozhodnúť, či dať HP šancu... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych mu být tebou šanci dala. :) Právě ho čtu a je to vážně pěkná knížka. Jen je škoda jak už je nahoře napsáno že je to jen ten scénář. :) ...Jen můj názor

      Vymazat
  4. Na toho Harryho se chystám po poslední zkoušce, tak doufám, že mě to bude bavit)

    OdpovědětVymazat
  5. Já momentálně čtu knihu od Maya Banks - Chlad .) skvělá knížka :)
    Giveaway Saloos

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé knížky, žádnou z nich jsem nečetla, ale chystám se na ně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj! :)
    zrovna čtu "deníček moderního páru" (Zuzana Hubeňáková a Dominik Landsman) a směju se od začátku do konce :D jinak na vlasy ti můžu doporučit moji oblíbenou youtuberku Kayley (https://www.youtube.com/user/LetsMakeitUp1), podle mě je super :)
    Ať žije zkoušková prokrastinace! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělé recenze! Zrovna hledám hodně inspirace co číst a právě o Bábovkách a Bez jablka hodně přemýšlím. Takže děkuji
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem na tom s plněním předsevzetí dost bídně a už si je ani nedávám. :D Ale vám přeju hodně sil a motivace, aby se ty vaše splnily. :) Na knihu Bez jablka se chystám, mám na ní velký požadavky, ale myslím si, že mě nemůže zklamat. Divadelní scénář HP se mi také líbil. Od Bábovek jsem čekala víc. :) O zkouškovém jsem toho moc nepřečetla a asi ani nepřečtu. Ale mám rozečtenou Dívku v ledu. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Holky, super výběr knížek. Já taky jsem četla teď Bez jablka, což byl mimo jiné vánoční dárek (pozn. v text jste zapomněli i na Miloše Říhu, že to napsal :) ), taky doporučuji, najdou se tam lidé i kolem 25, nejen kolem 30 :). Momentálně čtu Žítkovské bohyně, co jsem dlouho plánovala.

    OdpovědětVymazat
  11. Momentálně čtu Pěšky mezi buddhisty a komunisty od L. Zibury a dlouho jsem se takhle u ničeho nenasmála. Celý příběh (dva příběhy) jsou sice pouze o tom, jak jeden český nešika jde pěšky 1 500 kilometrů, ale díky parádnímu humoru je to nejlepší čtení od českého autora za hodně dlouhou dobu. Takže opravdu doporučuji! :D
    Co se týče Dívky ve vlaku a Bábovek, tak ty mě zase moc neoslnily. :)
    Když už si se pustila do takového rozsáhlého čtení, nemáš v plánu se zůčastnit nějaké knižní výzvy, např. od databáze knih? :)

    Zdraví Anita z http://gingerani.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé recenze. Dívku ve vlaku si taky plánuji přečíst.

    ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Moc děkuju za doporučení, taky jsem si řekla, že musím číst o dost víc než v uplynulém roce, tak jsem zvědavá, jestli se mi to podaří! Já jsem od kamarádky dočetla druhý díl knížky Sirotčinec slečny Peregrinové a moc se mi to líbí, i když se na první pohled zdá, že je to spíš pro děti (což tak úplně není! :D). A taky jsem dočetla Proces od Kafky, což je ale trochu vážnější dílo, můžu ale doporučit!
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  14. Já knížky miluji! Čtu všude, kde se dá. Dokonce s sebou v kabelce nosím vždycky nějakou knihu, protože nikdy nevíte, kdy budete mít čas na čtení. :D :)
    Bez jablka bych si ráda přečetla, tak uvidíme, kdy se ke knize dostanu. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  15. Skvely tipy, moc diky za tenhle clanek! Miluju knizky a pro novorocni predsevzeti to je proste klasika! Ja mam teda harryho pottera prectenyho a nejradsi bych cetla hned dalsi dil. Jinak me zaujali hlavne babovky a divka ve vlaku, tak uvidime. Ja zrovna ctu fantatsic beasts and where to find them v anglictine a zatim muzu doporucit!
    S laskou
    Sandra / http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  16. Já a knížky o zkouškovém, to je absolutní nula. No ale až toto pitomé období skončí, tak se do nečeho pustím! :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  17. Paráda, moc se těším i na další tipy na knížky! :)

    http://marketafrank.com

    OdpovědětVymazat
  18. Harry se mi moc líbil, nečekala jsem od toho klasický HP příběh, ale příjemně mě to překvapilo. Dívka ve vlaku je podle mě dost průměr, nějak jsem se nesžila s žádnou z postav a i ten děj byl takový ne zas tak napínavý. No nevím, na Zmizelou, ke které ji přirovnávají, to podle mě nemá. Na Bábovky se taky chystám! Já momentálně rozečetla Minimalismus od Marti Bechyňové, zatím mě to fakt baví :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ráda čtu a knihu ve vlaku i mám tak ji asi konečně začnu číst

    OdpovědětVymazat
  20. To jste mi udělaly radost, že se tu zase jednou objevil článek na téma knihy! :) Bábovky mi leží doma už od léta, ale zatím jsem se k nim bohužel nedostala, nicméně rozhodně na ně dojde. Dívku ve vlaku mám taktéž vyhlídnutou už dlouho :).
    Harry Potter není můj šálek kávy (tenhle hit mě z nějakého důvody nikdy nechytil), ale Egypťan a Bez Jablka vypadá vážně dobře, takže díky za tipy na čtení do budoucna :).
    Jinak co se týká ostatních předsevzetí typu "budu cvičit!" a "budu běhat", tak ty jsou zatím u ledu, protože stejně jako u tebe - zkouškové a nemoci, achjo.

    OdpovědětVymazat
  21. Já zatím během ledna přečetla 2 knížky a další 2 mám v plánu. První je Mezi buddhisty a komunisty od Ládi Zibury, dostala jsem ji od kamarádky na Vánoce a po prvním díle jsem se na ni dost těšila. Musím říct že je pro mě o neco horsi než kniha předchozí ať už vtipem nebo možná právě větší profesionalitou, ale i tak se mi líbí a dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí. Další lednové knížky jsou maturitní a to Ostře sledované vlaky už přečtené, Romeo a Julie a Obraz Doriana Greye, tak jsem zvědavá jak se budou číst. A pak mám obrovský seznam knížek co chci přečíst, tak jsem zvědavá jestli to všechno letos zvládnu a díky za super tipy:)

    OdpovědětVymazat
  22. Jéé, super tipy! Já jsem žádnou z těchto knih nečetla, ale Prokleté dítě mám doma a moc se na to těším. O Bábovkách jsem taky hodně slyšela a ráda bych si tu knihu někdy přečetla. Moje předsevzetí je také více číst, ale díky tomu, že toho mám hodně do školy (jako snad každý v tomto období), zatím čtu jen učení do školy a časopisy/různé články. Alespoň něco.. nevzdáváme se! :))

    OdpovědětVymazat
  23. super tipy :) momentálne mám toho kopec čítať do školy a potom by som sa chcela pustiť do všetkého, čo som podostávala na Vianoce, ale ak náhodou medzi tým budem mať voľnú chvíľu, určite sa poobzerám po tých knihách, čo spomínaš v článku ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj hodně zajímavé knížky chtěla bych si také přečíst bábovky, no uvidíme. Včera jsem dočetla Metráčka ,zajímavá knížka ještě s takovým příběhem jsem nikdy nečetla, ale zaujala mně až z poloviny, protože to j moje vydání je ze dvou knížek, takže až ta druhá. Na tyhle články se moc těším a budu usilovně taky číst jako vy. Tak se mějte vaše věrná čtenářka Natálie. PS: Byla to povinná četba , ale stejně se mi moc líbila

    OdpovědětVymazat
  25. Bábovky sa mi tiež páčili - to postupné odhaľovanie príbehov cez jednotlivé rozprávania všetkých ženských postáv... teraz čítam cestopisy od Borisa Filana (slovenský autor) a vyzerá to tak, že sa inšpirujem a prečítam si Egypťan Sinuhet, pretože aj ja som počula len samú chválu. Len tak ďalej! ;)

    OdpovědětVymazat
  26. ahoj, taky jsem nemocná a přečetla jsem Dívku ve vlaku,Dívka, která si říká Tuesday, taky super a knihu od Jiřího Březiny Promlčení. Chci se zeptat zdejších čtenářek jestli nemají nějaký zdroj na eknihy, který by mě nezrujnoval případně nebyl úplně "legální" :)

    OdpovědětVymazat
  27. O dívce ve vlaku slyším pořád, tak ji chci taky přečíst, když už je po zkouškách. Ještě se mi líbí Bez jablka. Dostala jsem k Vánocům od přítele Návod na přežití pro ženu od Igora Bukovského - zaměřený na zdraví a výživu komplexně :)

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj, ak ťa bavia kriminálky a nevadilo by ti čítať po slovensky odporúčam slovenského spisovateľa: Dominik Dán.
    Ja mám momentálne rozčítanú celú sériu Harryho Pottera ale na Dominika Dána som počula veľmi veľa dobrých recenzií a už mám prvú knižku od neho kúpenú a čaká na mňa.
    Dúfam že si komentár prečítaš a že ti moja rada pomôže. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Knihy miluju. :) Harryho Pottera a prokleté dítě jsem četla a super. Bála jsem se, že mi bude vadit, že je to psáno formou scénáře, ale nevadilo mi to vůbec. :) Doufám, že se dočkáme filmu. :) Jinak teď čtu Bajky Barda Beedleho, takže zůstávám věrná J. K. Rowling. :) Jsem takový Potterhead. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj :) já hrozně ráda čtu - Harryho Pottera jsem četla, ale taky mi vadilo, že je to tak krátké. Dívku ve vlaku mám také přečtenou, ta mě tedy moc nenadchla :-/ na to jakou to mělo popularitu jsem čekala něco víc šokujícího. Teď mám zkouškové, takže jsem musela čtení omezit :( V nejbližší době, ale plánuji Na co Alice zapomněla (Moriarty) a něco do Jo Nesbo :)

    OdpovědětVymazat
  31. Zrovna včera jsem dočetla knížku Zmrzlinové sedmé nebe, takový románek o dvou sestrách, které zdědí po babičce cukrárnu a rozhodují se co s ní. Je zajímavý jak příběh s cukrárnou, tak i milostné příběhy dívek a jejich rodiny a až do konce nevíte, jak příběhy dívek dopadnou :)
    Jinak co se týče předsevzetí, tak ty, které se dají plnit z tepla domova, tak se snažím dodržovat, ale ty ostatní budou muset počkat až se uzdravím :-/
    Tak tobě přeju taky hodně zdraví a štěstí u zkoušek :D

    OdpovědětVymazat
  32. Já mám teď doslova kopu nových knih, ale díky zkouškovému na ně není čas:/
    Aktuálně mám rozečteného Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel. Jako další čtu Čtyři dohody a ještě jsem se začetla do Body Booku, což je knížka, která je spíš mým splněným snem než jen obyčejným čtením!
    Moc se těším třeba na Stolkera, Její život v očích panenky, Než jsem tě poznala nebo třeba právě Bábovky a Bez jablka <3

    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat