Ahoj všichni! Tak je to tady, dneska odlétám do Itálie na Erasmus a jsem zvědavá, co mě všechno čeká. Na cestování se často ptáte a poslední dobou dostávám hodně otázek i ohledně toho, co si budu na tak dlouhou dobu vůbec balit. No a vzhledem k tomu, že už je to potřetí, co takhle někam jedu, rozhodla jsem se dát dohromady pár tipů a základních věcí, které si myslím, že je dobré s sebou mít.

Samozřejmě je těžké, zabalit si vše, co budete na dva, čtyři, šest měsíců v zahraničí potřebovat, do jednoho kufru a jednoho příručního zavazadla. Musíte podle mě spíš počítat s tím, že si vezmete jen to základní, pár oblíbených kousků a zbytek si dokoupíte na místě. Já to tak vždycky měla.
  • Boty - u bot si většinou balím tři páry a jedny, ty nejtěžší, nebo ty, které by v kufru zabraly nejvíc místa, si beru na sebe. Vždy mám s sebou ale jedny tenisky na sport, jedny pohodlné tenisky na každodenní nošení a jedny "elegantnější" boty, jako jsou třeba oxfordky.
  • Oblečení - nejraši bych si samozřejmě do kufru přenesla celý šatník, ale naučila jsem se, že si bohatě vystačím i s jednoduchými, dohromady dobře kombinovatelnými základy šatníku. Naše tipy na to, co by vám v šatníku nemělo chybět najdete TADY!
  • Kosmetika - z kosmetiky doporučuju vzít si hlavně základní dekorativní kosmetiku - makeup, který víte, že vám vyhovuje, paletku očních stínů, tvářenku, tužku na obočí a řasenku. Produkty jako krémy, odličovače, mýdla a šampóny jsou těžké a zbytečně v kufru zaberou hodně místa.
  • Elektronika - můj kufr vždycky obsahuje hodně kabelů. Počítač, telefon, foťák, objektivy, karty, baterky, malý stativ, a kdyby bylo místo, vzala bych si i polaroid. Je zjevný, že ne všichni musí pořád něco dokumentovat, ale pokud chcete své zážitky předávat lidem online nebo třeba rodině po příjezdu, určitě nezanedbejte foťák. Jsou to přesně fotky z těchto cest, ke kterým se nejraději vracím.
  • Fén a žehlička - malá verze fénu a žehličky na prádlo vás nevyjde na žádné šílené sumy a věřte mi - je to záchrana. Nemůžete vždy spoléhat na to, že vám budou tyhle věci dány k dispozici a kupovat je na místě může být zbytečně drahé. Nám se koupě malého fénu a žehličky už hodněkrát vrátila i na kratších cestách.
  • Léky - pro jistotu zabalte základní léky na bolest, nevolnost, střevní potíže, a podobně. Sice je určitě seženete i jinde, ale nemůžete si být jisti tím, že budete přesně vědět, jaké léky vám sednou, jak se v konkrétní zemi jmenují nebo zda vás v lékárně dobře pochopí.
  • Doklady - základ a samozřejmost, ale může se stát, že si něco zapomenete. Zabalte pas, občanku, platební kartu, pojištění a můžete vzít i studentskou kartu (kvůli slevám třeba v muzeích). Oproti tomu jiné české karty (jako je lítačka nebo věrnostní kartičky) nechte doma, aby vám zbytečně nezabíraly místo v peněžence.
  • Něco osobního - pokud někam cestujete na delší dobu, rozhodně si s sebou nezapomeňte přibalit i nějakou osobní drobnost, něco, co vám bude dělat radost, když vám bude smutno. Ať už je to plyšák, polštářek, knížka, pár vytištěných fotek, nebo cokoli jiného...
Napadá vás ještě něco, co by v kufru na delší cestu nemělo chybět? A je naopak něco, co si myslíte, že je úplně zbytečné si brát? Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů a můžeme se tak navzájem podělit o naše zkušenosti!


- po kliknutí na odkaz se plánovač automaticky stáhne do počítače

Nezapomeňte taky mrknout na jeden z našich starších příspěvků o tom, jak si zabalit na cestu!

25 komentářů

  1. Super, moc mi to pomůže

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TRUSTED LENDER (LEXIELOANCOMPANY@YAHOO.COM)
      Jmenuji se Michael Lee občan Illinois, USA. Byl jsem scammed o 7 různých internetových mezinárodní věřitele, všichni slibují, aby mi dal půjčku poté, co dělat, abych platit řadu poplatků, které přinášejí nic a činil k žádnému pozitivnímu výsledku. Ztratil jsem těžce vydělávat peníze a to bylo celkem 23930USD. Jednoho dne, když jsem byl procházení internetu se slzami na oka jsem narazil na svědectví člověka, který byl také scammed a nakonec dostal vázána na důvěryhodně úvěr společnost s názvem Martinez Lexie úvěr společnosti, kde se konečně dostal půjčku, a tak jsem se rozhodl Obraťte se na stejný úvěr společnost a pak řekl jim svůj příběh o tom, jak jsem byl scammed o 7 různých poskytovatelů úvěrů, kteří dělali nic jiného, ​​než na kurz mi víc bolesti. Vysvětluji firmy poštou a vše, co mi řekl, bylo do pláče nic víc, protože jsem se dostat můj půjčku v jejich společnosti a také jsem udělal správnou volbu kontaktování. naplněn jsem formulář žádosti o úvěr a pokračoval se vším, co bylo požadováno na mně a mému největšímu překvapení byl můj úvěr poskytnutý na mě bez dalšího odkladu a tady jsem dnes šťastná, protože Martinez Lexie Loan Company mi dal důvod žít, tak i učinil slib mé vlastní, že budu i nadále svědčit na internetu o tom, jak já mám půjčku. Jste povinni spojit se GODSENT věřitel pomocí emailu: Lexieloancompany@yahoo.com nebo textovou +18168926958


      Vymazat
  2. Moje svědomí mě teď úplně přemlouvá okamžitě si sbalit a někam odjet! Nutně potřebuji zpátky léto. ❤

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel se na žádnou takovouto cestu nechystám, takže tvůj seznam nebudu moci využít, ale věřím, že plno lidem pomůže :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  4. Ráno jsem si už pouštěla video, pěkně shrnutý tipy :) Souhlasím s těmi léky, šitíčkem, se nezdá, ale je to nutnost :) Příští semestr mám taky jet pryč do zahraničí, tak už tak plánuji,co všechno si asi budu chtít vzít :D Užij si Itálii Luci :)

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, hezky jsi to shrnula. Já na minulém erasmu nebyla omezená váhou, když jsem jela autobusem, ale teď dost přemýšlím, že konečně poletím, tak se tyhle tipy budou hodit. Léky, šitíčko, minimum kosmetiky a malý spacák se fakt hodí. Hlavně jsi mi připomněla ten spacák, chtěla jsem si ho kupovat už loni. Využiju ho na fesťáky a na podzim na erasmu určitě taky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé tipy :) akorát tedy boty většinou beru jen dvoje, ale tak to je asi tím, že nechodím na žádné společenštější akce když jsem pryč :).

    OdpovědětVymazat
  7. Neprišli by ste prosím niekedy aj na Slovensko?? Veľmi by ma to potešilo a určite by som prišla <3

    OdpovědětVymazat
  8. Skvely video a super tipy, my teda nejezdime na dyl nez tyden pryc, ale tento rok planujeme trochu delsi dovcu, tak uvidime, kazdopadne urcite vyuziju, Boty si taky beru jen dvoje, jedny elegantnejsi a jedny pohodlnejsi. ;)
    Sandra / http://shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  9. Nevím proč ,ale mám už dvakrát stáhnuto a ani v jednom se mi nic nezobrazilo :(

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, seznam určitě využiju, i když v menší míře, protože na tak dlouho cestovat nebudu.

    OdpovědětVymazat
  11. Pre mňa je balenie vážne pohorma, vždy sa toho strašne bojím. ale skvelé video a skvelé tipy! :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý tipy :) O prázdninách pojedu na čtyři měsíce pryč, takže využiju :)
    www.allexa.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Balit se na tak dlouho do jednoho kufru je fakt teror, vzpominam jak jsem si jako au-pair do Londyna tahala dva velke kufry..😂Super tipy! Stastnou cestu Luci a uzivej xxx

    OdpovědětVymazat
  14. Tak zase tolik s tim příručním zavazadlem nesouhlasím, jak tady v Lisabonu tak ve Španělsku, jsem menší kufr potřebovala, když jsme cestovali okolo.. Ne každý může cestovat jen s malým batohem a vše si někde nakoupit, to stojí docela peníze :D :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  15. Super tipy, určitě někdy jestli někam pojedu na delší dobu vzpoměnu si na tento článek :)

    OdpovědětVymazat
  16. Luci, ve videu si zmiňovala napařovací žehličku, která není náročná k používání. Mohla bych se zeptat na její jméno nebo alespoň značku? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to tahle https://www.datart.cz/Zehlicka-PHILIPS-GC320-55.html a jsem s ní vážně spokojená :). S tvrdšími materiály má občas trochu problém, ale na klasické věci jako jsou košile a trička je úplně skvělá :)).

      Vymazat
  17. Díky za tipy, já jedu za 14 dní, osobně třeba povezu svůj hrnek, termohrnek (sranda za tisícovku, bez toho studium nedávám) a 1 příbor, kdyby náhodou byl potřeba na kolejích :D

    Z kosmetiky si povezu dekorativku a ostatní v minibaleních - pro začátek. A mou marmeládu, kterou miluju :D Taky se mi osvědčilo mít všechny doklady (pas, zdravotka, platební karta apod.) okopírované (a uložené na jiném místě = jiné zavazadlo) anebo i naskonované třeba na Google Discu. Kdyby náhodou.

    Poptávala jsem se přátel a dostala jsme ještě pár dobrých tipů:
    Kabel na internet (ne všude je wifi)
    Roztrojka do zásuvky (pohodlné ke studiu ve škole, či na nabíjení na kolejích(1 student = 1 zásuvka)
    Manikúra + klasické nůžky, lepidlo, izolepa
    Slovník (bývá prý i povolen na zkoušky na některých školách)

    Zdraví Kristina

    OdpovědětVymazat
  18. Díky hezky sepsané.. už jsme dlouho nikde nebyli, takže si to letos u moře obzvlášť užiju. Docela mě překvapilo, že si u nás na dovolenou jen tak nikdo nesáhne, tedy alespoň podle toho, co píšou tady.. jak to máte vy? Jezdíte každý rok, méně nebo vůbec?

    OdpovědětVymazat
  19. Já si dělám vždycky seznam, abych na něco nezapomněla. Jezdíme na dovolenou jenom v létě, takže toho zas tak moc nepotřebuju. Vždycky na dovolený potřebuju tak maximálně půlku oblečení a zbytek ani nevyndám z kufru. Je ale lepší, mít toho víc. Člověk nikdy neví, co se mu bude hodit. Naštěstí máme velké cestovní kufry , do kterých se nám toho hodně vejde.

    OdpovědětVymazat
  20. Dost užitečný seznam. Musím souhlasit hlavně s těmi botami. Já například poměrně často jezdím do přírody a tam jsou pořádné boty prostě nutnost. Osobně nedám dopustit na jedny armádní boty, které jsem si před časem koupil tady. Ty mě snad ještě nikdy nezklamaly. Jediná jejich nevýhoda je v tom, že zabírají opravdu hodně místa a jsou dost těžké.

    OdpovědětVymazat
  21. Já mám problém si zabalit věci na týden k moři. Nedokážu si představit, že bych se měla balit třeba na měsíc. I tak mám s sebou vždy spoustu věcí. Letos jsme jeli k moři a sbalila jsem si s sebou i látkovou tašku , do které jsem si brala věci na pláž.

    OdpovědětVymazat