Ahoj všichni! Asi vás s tím mým Římem celkem matu a říkáte si, proč jsem tam jela na dva dny a už jsem zase zpátky. Tak dneska vám to vysvětlím. Jak už asi víte, chystám se do Říma na erasmus a budu tam studovat od února, přibližně do června.

Teď 9.2. jsme měli úvodní den pro všechny studenty erasmu a účast na něm byla povinná. Škola nám ale začíná až v pondělí 20.2., a proto jsme se se spolužačkou, se kterou tam jedu, rozhodly jet ještě na týden zpátky domů. Výhodou je, že oproti ubytování v Římě se letenky dají sehnat opravdu levně.

Nejčastěji se mě ptáte, jestli budu z erasmu vlogovat stejně, jako když jsem byla v Anglii a určitě budu. Teď nedávno jsem si zpětně pouštěla většinu vlogů a je to ta nejlepší vzpomínka! První vlog už je online!





Škola, na které budu studovat se jmenuje Sapienza Universitá di Roma a je to jedna z největších a nejstarších univerzit v Evropě. Na úvodním dni jsme se dozvěděly, že tam každý rok studuje více než 110 tisíc studentů, což je opravdu hodně. Jinak jsme toho ale zase tolik nepochytily, protože ačkoli budeme na škole studovat v angličtině, veškerý program a přednášky byly v italštině, kterou moc neumíme. S Verčou za sebou máme pár lekcí italštiny a jsme zatím rády, když se zvládneme představit, nebo napočítat do třiceti. Ale trochu jsme to čekaly, takže nás to zase tolik nerozházelo. Teď jen doufáme, že ta výuka bude opravdu v angličtině.

Postupně si zvykáme taky na italskou kulturu a na to, že nikdo na nic nespěchá, když má být někde otevřeno, je zavřeno, nebo když má někdo úřední hodiny do jedný, tak ve třičtvrtě na jednu už tam není. Italové :)).


Po zbytek našeho "výletu" už jsme se akorát procházely po městě, vyhlížely dobré restaurace a kavárny a přemýšlely nad tím, co všechno si s sebou zabalíme, aby se to vešlo do jednoho kufru. O tom ale zase příště..


Já musím říct, že už se celkem těším, až v sobotu nastoupím do letadla vstříc novým dobrodružstvím. Zatím jsem byla na delší dobu v Americe a v Anglii a každý z těchto pobytů mě tolik naučil, že z toho budu těžit celý život. A mám takový pocit, že Itálie nebude jiná!

Byli jste někdy na erasmu? Kde? A jak se vám tam líbilo? 

20 komentářů

  1. Krásne fotky a prosím ťa, naozaj rob tie vlogy ktoré si aj robila z Californie a tvojho erasmu v anglicku. Prepáč neviem presne štát ktorý to bol. Hrozne ma tie videa bavili a bolo krásne aspoň takto vďaka tebe spoznávať tú krajinu. Vždy ma tie videa poučili a teraz sa k nim rada vraciam a celé si ich púšťam od znova a znova. :) Krásny deň prajem.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne fotky.ja by som sa tiež chcela v blízkej budúcnosti isť pozrieť do Ríma

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný fotky :) těším se na vlogy, vždycky mě to děsně bavilo :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přeju ti, ať si pobyt co nejvíc užiješ a ať máš ještě dlouho po něm na co vzpomínat! A taktéž se těším na videa a články :D

    Já mám před sebou poslední týden erasmu na Krétě - a musím říct, že i když se mi ze začátku nechtělo a trochu jsem se i bála, tak teď na konci se mi odsud nechce :D
    A to s pracovní dobou: tady je to úplně stejné, Řekové se tím taky moc nevzrušují (říká se tomu tady "siga siga" = "pomalu pomalu") :D

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky, Řim je úžasné místo! :) Hodně štěstí na erasmu, těším se na příspěvky. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krasne fotky a super vlog! V Rime jsem byla nedavno poprve a je to vazne krasny mesto. Tesim se na vlogy z erasmu a hlavne jsem zvedava, jak se ti to bude libit! Urcite se na erasmus nekdy chystam, nejspis do Anglie nebo Ameriky. :)
    Sandra / http://shineoffashion.com

    OdpovědětVymazat
  7. Hlavně aby byly tu přednášky v angličtině ;-) Já jsem nikde na Erasmu nebyla a možná že je to trochu škoda! Těším se na vlogy.

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky, budu doufat i za tebe aby vám nedaly ty přednášky v italštině, ale věřím tomu, že to bude všechno v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Na Erasmu jsem nikde nebyla, raději jsem se rozhodla studovat celého magistra v zahraničí. :)

    unilondon.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Držím palce ať se ti tam líbí, já měla Řím vždycky jako oblíbené místo, kde bych chtěla chvíli žít a lépe ho poznat :)
    www.allexa.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Super! Já bych taky ráda na Erasmus do Itálie, tak snad to vyjde. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Podle fotek a podle vlogu to vypadá, že jste si to moc užily! :-) Já jsem na Erasmu zatím nebyla, ale chtěla bych to taky zažít. Můžu se tě jenom zeptat, jak to bere Kuba? Vlastně, můj přítel je jedna z hlavních brzd, proč jsem se zatím nikam nepustila. Neumím si moc představit, že bych bez něj byla třeba ty 4 měsíce :D Rozhodně mi v tom nebrání, věřím, že by mě podpořil, ale je to těžká představa :-)

    OdpovědětVymazat
  14. krásný fotky ❤︎
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. wau ta Fontána di Trevi je úžasná :) můj sen ♥ Jinak máš úžasné fotky

    OdpovědětVymazat
  16. Řím je skvělý místo, je tam vždy co objevovat. Moc si to tam užij.

    OdpovědětVymazat
  17. Jee další erasmus, ty se máš:)) Já byla v 2015 v Itálii v Turíně. S tím, jak jsi ve vlogu říkala, že v bytě na váš styl nebylo moc uklizeno, jsem se docela zasmála a zavzpomínala si na neskutečný bordel, co byl v našem bytě v Turíně a jediný kdo uklízel jsem byla já:D bydlela jsem s Turkem a Italkou a oni to prostě nijak moc neřešili

    OdpovědětVymazat