Plýtvání jídlem je obrovský problém. Věděla jsem to už před tím, ale povím vám, když jsem byla minulý týden paběrkovat (sklízet nesklizenou zeleninu) s iniciativou Zachraň jídlo, otevřelo mi to oči. To, že se dozvím spoustu nových informací, které mi nebude chtít hlava pobrat mi došlo hned ve chvíli, kdy mi Adam, zakladatel iniciativy, dal do ruky vaničku úplně normálních nektarinek. Takových měli v kanceláři několik přepravek. Nechápala jsem, co je na nich špatně, dokud mi nevysvětlil, že na vaničce už je nalepený štítek, který říká, že je nektarinek kilo, přitom tyhle konkrétní váží asi 750 gramů. Spíš, než aby se štítek přelepil, nektarinky se vyndaly z vaničky a prodaly na váhu nebo přebalily tak, aby dosáhly celého kilogramu, jsou vyřazeny z prodeje. Tyhle konkrétně získala iniciativa od velkoskladu, ve kterém si majitel uvědomil, jaká škoda je takové ovoce a zeleninu vyhazovat, a daruje proto tyhle vyřazené kusy potravinové bance. Za to jim patří velký dík, protože to chce přesně takovouhle změnu, která pomůže věci rozhýbat. Teď si ale představte, že v jiných skladech, kde tohle nedělají, se takové ovoce a zelenina vyhazuje. Jak velké může být množství takhle vyhozené zeleniny?

Celý tenhle řetězec potravin ale, když mluvíme o zelenině a ovoci, začíná u zemědělce. Ten je často nucen vysázet mnohem více zeleniny, než je schopný prodat, aby byl schopen uspokojit případné objednávky distributorů, měl rezervu v případě špatného počasí a tak podobně. Do vypěstování zeleniny dá nejen spoustu energie a času, ale i peněz za údržbu a práci. Když pak přijde sezóna, ví, že musí jednat tak, aby se mu to vyplatilo. Sklízí proto většinou jen takové kusy, o které budou mít jeho odběratelé zájem - ty perfektní. Rovné, dlouhé, v perfektní barvě a velikosti, ničím neporušené. Ty ostatní kusy, které filtrem neprošly, ale jsou stejně kvalitní a jedlé jdou buď na krmivo zvířatům, nebo se zaorají. Spousta kusů na poli zůstane a neposlouží nikomu.




Paběrkování, které pořádá iniciativa Zachraň jídlo, je právě výlet na pole s dobrovolníky, s cílem posbírat ty opomenuté kusy zeleniny. Vyjeli jsme odpoledne z Prahy a bylo nádherně. Sluníčko, ale ne přílišné vedro, zkrátka ideální podmínky pro pár hodin terapeutické manuální práce. No fakt! Něco na tom vyjet na pole a moct se přehrabovat v zemi, sklízet zeleninu a k tomu i pro dobrou věc, mi pomohlo si uplně pročistit hlavu! Nejdřív jsme se vrhli na mrkve. Některé vypadaly podle nás uplně normálně, jiné měly trochu křivá tělíčka, a některé by zajisté mohly soutěžit v disciplíně nejpodivnější tvar. Řekla bych ale, že téměř polovina mrkví, které na poli po sklizni zůstaly, byly ve stavu, kdy se daly normálně zkonzumovat (druhá polovina už byla porušená, polámaná a nebo vysušená a gumová). Během přibližně hodinky jsme nasbírali pět beden, které jsme hned naložili do dodávky potravinové banky, která jela s námi a pan řidič i sám pomáhal paběrkovat.


Podobně to pokračovalo s dvěmi bednami cibule, pěti bednami kedluben a třemi bednami zelí. Kedlubny byly asi největším překvapením. Byly výborné a na poli nebyly téměř žádné porušené nebo jinak znehodnocené! Nejspíš jich i po sklizni zbylo tolik, protože se jich jen vysadilo víc, než byl zemědělec schopný prodat.

Celé paběrkování trvalo okolo tří hodin, a v šesti lidech jsme posbíraly 15 přeplněných beden zeleniny. Trhalo nám srdce odjíždět, protože toho na poli ještě mnoho zůstalo, ale to by člověk musel přijet minimálně s třiceti dobrovolníky! Na cestě zpátky jsme si ještě dali zmrzku v místní cukrárně, a vydali se do Prahy. Každý jsme si na poli nasbírali zeleninu i pro sebe, já už spotřebovala kedlubny na výbornou polévku, cibule je jedna z nejkrásnějších co jsem za dlouhou dobu viděla, a mrkev chroupu zrovna teď při psaní tohoto článku.

Pokud byste taky chtěli přiložit ruku k dílu, zapište se jako dobrovolníci k iniciativě Zachraň jídlo. Pokud by vás tahle problematika dál zajímala, prozkoumejte jejich stránky, kde se třeba dozvíte kde v tomhle řetězci potravin se všude plýtvá, kolik se plýtvá, nebo další zajímavé informace. A poslední poselství - začněte u sebe. Zkuste nakupovat méně a vše spotřebovat tak, abyste nemuseli vyhazovat a plýtvat potravinami.


Děkuju vám za přečtení toho článku. Dělá nám radost sdílet s vámi i taková témata, tak nám určitě dejte vědět, zda vás to baví a zajímá!

19 komentářů

  1. Tohle je super projekt, který rádi podpoříme. Víc podobných článků! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já už od mala jsem vychovávaná v tom, abych neplýtvala jídlem. Právě díky tomu nedokážu téměř nic vyhodit. Vždy radši to jídlo sním, než ho vyhodit. Zbytky dáváme i slepicím, takže je aspoň sežerou a nemusí se to vyhodit. Rodiče mají i prase, tomu se taky dávají zbytky. U nás doma se málo kdy fakt vyhodí jídlo, vždycky ho někdo sní a nebo sežere. Rodiče v tomhle mají fakt skvělý přístup a naučili mne ho, za co jsem fakt ráda.
    Je dobře, že se tomuto tématu někdo věnuje a že se jezdí sklízet takováto zelenina a dál se využívá. Jen tak dál.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek o projektu, který má smysl a jsem velice ráda, že právě takové věci se dostávají mezi lidi i skrze vás.
    Děkuji Vám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný článek Nikolko!:))
    Už nějakou dobu hledám nějakou dobrovolnickou práci, z které budu mít opravdu dobrý pocit a myslím, že díky tobě jsem jí našla!;)) Hned se jdu zapsat.
    Určitě s takovouhle tvorbou nadále pokračujte. Myslím, že vy, jakožto vzory plno mladých lidí, můžete tímto velmi pomoct naší planetě!:))

    OdpovědětVymazat
  5. Tento článek mě od Vás moc potěšil. Je super, že se snažíte upozornit i na takovéto problémy. Je to potřeba a jestli inspirujete alespoň jednoho člověka, stojí to za to :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super, že existujete a nepíšete jenom články o tom, co se nosí. A ovlívníte ve velmi dobrém slova smyslu mladé lidi, kteří třeba o této problematice vůbec nevědí. Jen tak dál :)

    LIBOVO FOODBLOG

    OdpovědětVymazat
  7. Skvely clanek a super koncept! To je tak dulezity tema a vetsina z nas si to vubec neuvedomuje! :(

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem ráda, že u vás narazím i na podobně laděné články, super, holky :)

    OdpovědětVymazat
  9. úžasný článok! :) je neuveriteľne super, že stále existujú ľudia, ktorým ide aj o také to väčšie dobro ;) rozhodne by toto malo fungovať všade a vo veľkom, lebo plytvanie jedlom je teraz väčší problém ako kedykoľvek predtým

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý článek Niky, za tohle si vás s Luckou vážím ještě víc než dřív. Jste chytré holky a na rozdíl od jiných blogerek a youtuberek jste mladých lidem dobrým příkladem :) Jen tak dál :)Alena

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je celkem hustý jak moc se zbytečně vyřazuje zeleniny a obecně jedlých věcí. Více takovýchto skvělých iniciativ a hlavně medializace, aby toto vidělo co nejvíce lidí a uvědomili si důležitost tohoto problému.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem ráda, že se tímhle zabývají i blogerky, alespoň se to více dostane do podvědomí mladých lidí :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný článek! Problém je to opravdu veliký. Pracuji v potravinové bance a každý den bojujeme proti plýtvání potravinami. Do odpadu jdou i mouky,polévky,sladkosti, luštěniny, bezlepkové potraviny a mnoho dalších potřebných věcí, které mohou pomoci lidem v nouzi.

    OdpovědětVymazat
  14. Super téma, už jsem o této iniciativě slyšela, a až díky tomuto článku jsem si přečetla víc, díky za pěkný článek, díky němu jsem si dala odběr novinek pro tuto iniciativu

    OdpovědětVymazat
  15. G club Top online gambling sites To everyone who is playing professionally, it is good to not have to spend time at home working on bets that people like. Get things like this. Just interested or would like to experience a gambling game that will help you play easily. Have a play at number one. Bet at all areas. All you have to do is play and be happy. Get a lot of stuff. Can play professionally. Whether playing gambling or betting on gambling is definitely fun.

    Gambling games allow players to make more money. Just like or interest to gamble yourself every day. The game is played by anyone who will play well. Have fun every day. No need to spend time at home, work, want to experience gambling games that will play in all areas. Give more returns. There is a first-person shooter. Interested or would like to gamble. Make a very good income. I can play it every day. All competitions are honored. Always make good bets everywhere. Gclub มือถือ

    OdpovědětVymazat
  16. The information you share is very useful keep sharing.
    download facebook videos

    OdpovědětVymazat