Hotovo. Možná. Ne tak úplně.
Před pár týdny jsem udělala bakalářské státnice (jupí!), a dost možná to znamená, že mám se školou už na zbytek života utrum. Trochu nostalgicky jsem spolu s touhle událostí začla přemýšlet nad celkovou hodnotou studia a vzdělání.

Když jsem nastupovala do první třídy, neuměla jsem si představit, že ze mě jednou bude deváťák. Ti patnáctiletí mi připadali tak nedosažitelně dospělí. Když jsem ale v devítce byla, cítila jsem se pořád jako dítě. Tehdy mi zase přišlo, že to nejhorší, co mě v životě potká, bude maturita. Děsila jsem se jí až přehnaně, protože to nakonec zas tolik nebolelo. Když jsem si vybírala vysokou, zdálo se mi to jako to nejdůležitější rozhodnutí na světě. Nastupovala jsem na ni s obrovským očekáváním a nervozitou z toho, zda ji budu zvládat. Studiem jsem nakonec prolítla relativně bez problému, a ani jsem se nenadála a z nejisté šestileté prvňačky je dvaadvacetiletá bakalářka. Co mi škola přinesla?


Vědomosti! Překvapivě.
Pokud vám přijde, že se ve škole učíte zbytečnosti, ráda bych vás vyvedla z omylu. I látka z mojí neoblíbené chemie, fyziky, biologie nebo matematiky se mi už hodněkrát hodila. Nejčastěji jsem ale vděčná za hodiny dějepisu, společenských věd a literatury. V reálném životě je prostě občas důležité mít základ z každého oboru. Ať už v tu chvíli kdy jde o něco důležitého, nebo v tu, kdy jste součástí diskuze, ve které nechcete být za úplného pitomce. Zkuste proto dávat pozor, i když se vám to nejdřív může zdát zbytečné. Na vysoké, kde už studujete obor hodící se pro zaměstnání, je samozřejmě pozornost důležitá o to víc.

Umět pořádně přemýšlet, učit se a pamatovat si!
Škola je nejlepším trenérem mozku. Ten je totiž jako svaly na těle. Když se moc nepoužívá, tolik mu to nepálí. Díky studiu jsem se naučila, jaká metoda učení mi vyhovuje, jak si nejlíp zapamatuji informace a jak si je dokážu rychle propojit v souvislosti. To se hodí nejen ve škole, ale každý den a všude.

Umět zpracovávat informace!
Ať už z knih, skript, článků, webu, poznámek nebo přednášek. Umění udělat si efektivně rešerši a využít z ní kvalitní a validní informace se rozhodně neztratí. 

Široké obzory!
Škola mě určitě nerozvinula pouze v tom konkrétním studijním oboru, ale dozvěděla jsem se i spoustu informací navíc.

Lidi!
Poznala jsem nespočet skvělých lidí, udělala si kamarády (doufám) na celý život. Výhodou je, že se (hlavně na vysoké) potkáte s lidmi, kteří mají podobné zájmy i smýšlení jako vy. Můžete si navzájem pomáhat nejen ve škole, ale i po ní. Budete totiž nejspíš pracovat v podobném odvětví.

Titul? Jasně. Nemyslím si ale, že to je ve finále tak důležité (pokud to vaše vysněné povolání přímo nevyžaduje). Neměl by to být ten primární důvod vašeho studia. Pokud se za ním poženete i přes to, že vás studium nebude bavit, ve finále se skoro nic nenaučíte.


Zkuste si proto vybrat takový obor, který vás bude opravdu zajímat. O to víc vás bude škola bavit a odnesete si z ní co možná největší úžitek. Nezapomeňte taky na to, že škola vám zprostředkuje jen určitou úroveň vzdělání. Jděte tomu naproti - čtěte, zajímejte se, najděte si ve vašem oboru praktickou zkušenost. Pokud to nebudete dělat, může se stát, že sice vystudujete na jedničky (nebo áčka), ale budete v reálném životě nepoužitelní. Važte si svého času. Přeci jen školou strávíte 16 let  (to pokud to vezmu na mém vlastním příkladu, někdo samozřejmě méně, někdo více), tak ať to za to stojí!

Já se rozhodla aktuálně nepokračovat k magisterskému titulu. Nenašla jsem na magistru obor, který by mě teď pro další pokračování dostatečně zajímal. Uvědomila jsem si, že se dokážu rozvinout mnohem lépe tím, že se po hlavě vrhnu do praxe. Náš blog už nějakou dobu funguje i jako naše práce, a já se těším, že ten čas, který můžu díky tomuto rozhodnutí do A Cup of Style věnovat, ho dostane ještě dál.

A víte co? Studium totiž tak, jak já ho chápu, není jenom škola. Je to taky sbírání zkušeností, seberozvíjení se, chození na kurzy mimo školu (co takhle workshop o sociálních sítích nebo o YouTube?), učení se od autorit, čtení, a mnoho dalšího. Mám tedy sice hotovou školu, ale studovat snad nepřestanu nikdy.

Zajímalo by mě, co si o tomto tématu myslíte vy? Co dalšího vás škola naučila? Myslíte si, že je studium v životě důležité?


A abych nezapomněla - co že to mám dneska na sobě?

Kabát - NA-KD.comHalenka a cardigan - Reserved
Kalhoty - Levi's
Čepice - Lindex
Boty - VagabondŠála - F&F Batoh - Fjällräven (Freshlabels) 

55 komentářů

  1. Velice krásny článek Niki. Zrovna jsem ve stavu, že po maturitě se mi na vysokou moc nechce, ale přesto někde vzadu v hlavě tuším, že chci studovat mnou zvolený obor a že mě ti bude bavit. Absolutně netuším jak to děláte, ale vaše články mě neuvěřitelně motivují a asi jsou nabity nějakou pozitivni energií. Jste taková sluníčka... Takže gratuluji ke státnicím a rozhodně pokračujte v tom co vás baví a naplňuje.
    Áďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju! :) Ať tě to na vysoké baví!

      Vymazat
    2. LIBERATED FROM DEBT NOW PROPERTIES OWNER WITH THE HELP OF PROSPER LOAN: prosperloanfirm@yahoo.com
      Share this to help a soul right now, Ya'll will agree with me that the rate of online scamming is increasing by the day. I'm also a victim of it as i was scammed about 25,000usd all in the quest of seeking for an home loan. I actually gave up until a government official directed me to PROSPER LOAN FIRM, Despite the fact of my plight i had to give it a try since it was coming from a top government official. All comment ya'all see online are bullshit and crap, I know the pains i went through just because i was looking for a loan i had to keep on selling valuables to keep paying unforeseen fees. I and some great personality have started a movement to end online scam because people are dying everyday, losing their homes, selling their property just because they need a loan. Apart from been a beneficiary of about 295,000usd in PROSPER LOAN FIRM lending scheme , We have also made a research to see that they are the best around the globe as far as online lending is concern, They have proven their self trustworthy and reliable back to back without failing. To end people debt, financial burden and been victimized here is the details of prosper loan firm. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 to put an end to your financial needs now. I'm Heather Patrick from Georgia, United States. It doesn't take you anything to share this great information and good news. Email: prosperloanfirm@yahoo.com OR call +1(816) 366-8769 and celebrate financial outbreak for the rest of your life.

      Vymazat
  2. Ahoj, já právě studuji 3. rok bakaláře obor Management podniku. Mé studium, když se na to podívám zpětně, probíhalo bez větších problémů, ale nenaplňuje mě. Souhlasím s tím, že škola ti dá velký rozhled, ale když se tak nad tím zamyslím, je úplně na každém, jestli si ten rozhled po škole udrží, nebo se přestane o věci zajímat, tím pádem škola je spíš takové prodloužení, ale nezaručí ti rozhled na celý život. Někdy si tak říkám, jestli jsem neměla jít po střední raději do praxe. Při vš mám brigádu a určitě mně to dává víc, než studování. Neříkám, že práce mě taky občas neštve, ale je to prostě o něčem jiném, mám k tomu mnohem víc motivace, ať už peníze, tak to, že mě to většinou i baví. Proto radím všem, pokud chcete jít na vš jen kvůli titulu nebo proto, že nevíte, co se svým životem, tak raději zvažte, jestli nebude lepší jít vydělávat peníze a třeba narazíte i na něco, co vás bude v práci bavit. A i pokud vás to nebude bavit, tak peníze vám dají obrovskou svobodu dělat ve svém volném čase to, co budete chtít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      díky za komentář! To máš rozhodně taky pravdu. Praxe je pak obrovská výhoda :)

      Vymazat
  3. Lépe bych to nenapsala! :)) s pozdravem Claudia S.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný článek. :) A popravdě hned, jak jsi někde zmiňovala, že se na magistra asi nechystáš, tak jsem si říkala, že ses rozhodla správně. Ty jsi velmi šikovná a myslím, že se v životě určitě neztratíš. Takže tvoji volbu plně podporuju.
    Já jsem teď právě ve stavu, kdy dokončuju svoje magisterské studium a právě taky přemýšlím, jestli mi to za ten stres vůbec stálo. Souhlasím, že studium mi mnoho dalo, měla jsem možnost opět vyjet na Erasmus, mohla jsem spolupracovat na zajímavých projektech, získala jsem další zajímavé vědomosti... Ale popravdě, kdybych věděla, jak se budu stresovat s tím, abych to studium ukončila - napsala diplomku a udělala státnice, tak do toho znova asi nejdu. Už nutně cítím, že potřebuju praxi a dělat něco užitečného. Myslím, že po bakaláři jsem ještě nebyla připravená se plně vrhnout do vln pracovního trhu, ale teď už cítím, že to nutně potřebuju.
    Jsem určitě ráda, za znalosti a zkušenosti, který mi studium magistra dalo, ale nakonec si myslím, že mi o ten titul taky moc nejde a myslím si, že je dobře, když se někdo rozhodne dál nepokračovat, protože už mu to stačí (místo toho, aby se zbytečně stresoval) :D
    Takže přeju hodně štěstí do budoucna!! :)
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo, moc děkuju za komentář. Přesně, záleží taky na tom, jak si člověk připadá být připravený. Držím palce aby tě práce teď po škole bavila :))

      Vymazat
  5. Ahoj Niky, krásný článek, měla jsem to podobně, po bakalářském studiu jsem nastoupila do práce z různých mnou vysvětlitelných a pochopitelných důvodů. A po pár letech co jsem práci chtěla změnit, mě zarážely otázky na pohovorech ve stylu proč jsem nepokračovala ve studiu, že je to jen poloviční "titul" (ikdyž 3 roky z 5ti je víc než polovina) a nakonec jsem si při práci studium "dokončila" byl to mazec s téměř nulovým volným časem, ale skvělé na procvičení time managementu a jsem za to ráda. Chápu tě a vím, že se s tvou prací otázkám na pohovorech vyhneš a plně zužitkuješ, co ti škola dala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, přesně, pokud budeš chtít v zaměstnání lepší pracovní pozici, tak úplný vš titul je už dnes nutností. Zvlášť, když má dnes vš titul skoro každý druhý. Znám to z praxe. Ale jak píše Veronika, vždycky je možnost si ho dodělat.

      Vymazat
  6. Krásný článek. Já jsem loni nastoupila do prváku na vysoké. Sice škola, kterou studuji byla až druhá volba, ale nakonec jsem ráda. Jak říkáš, studovat člověk nikdy nepřestane, stále se učí. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek. Jste mi obě inspirací a vzorem v tom nejlepším slova smyslu. Vždycky když vidím nějaké video s vašimi rodiči, tak si říkám, že takhle by to mělo vypadat: podporující rodina, vždy pozitivní a láskyplná. Věřím, že rodiče na vás na obě jsou moc hrdí :) Držím palce do dalších etap života a těším se, že u toho můžeme být jako čtenáři svým způsobem s vámi :) Alka

    OdpovědětVymazat
  8. Aj ja si myslím, že štúdium je v živote dolezite.. a uvedomila som si to hned ako som skoncila vysku...zacala som pracovat a musim povedat, ze nemcinu som zabudla takmer uplne, lebo ju vobec nepouzivam...a mozog uz tak nepracuje a nesnazi sa ucit slova atd... no a uz som pocitovala po dvoch rokoch, ze proste soms a nic nove nenaucila a robim jedno a to iste a tak som sa prihlasila na jeden kurz aj ked to nie je nic "manazerske" nic takee uplne do kancelarie atd,ale je to kurz ktory ma bavi a tesim sa ze sa nieco nove naucim.. :D

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně napsaný článek :) Já mám teď před sebou (snad) poslední semestr na bakaláři a hodně jsem přemýšlela o tom, jestli vůbec chci na svém oboru pokračovat dál, nebo jestli zkusím úplně něco jiného.. Nakonec jsem se rozhodla, že chci ve studiu na vysoké pokračovat dál, bojím se, že kdybych vypadla ze školního rytmu, už bych se tam zpátky nikdy nevrátila a do budoucna by mě hodně mrzelo, kdybych se alespoň nepokusila i o magisterský titul, ale nejdřív chci zvládnout toho bakaláře. Paradoxně mám pocit, že čím víc se to blíží, tím se mi vzdaluje.. Mám kolem sebe spoustu lidí, kteří už nechtějí pokračovat dál na magistra a úplně to chápu, nemyslím si, že by škola/titul bylo to nejdůležitější :)
    Já bych snad ještě jen doplnila, že mě vysoká naučila imrpovizovat, nikdy mi to nešlo a to, co jsem nevěděla, jsem jednoduše neřekla/nenapsala, což na vysoké nejde a bez improvizace bych neprošla snad ani prvákem ;)
    A moc gratuluju ke státnicím! ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Budu držet palce na další pokračování, a neboj, toho bakaláře doděláš levou zadní :) S improvizací máš uplnou pravdu!

      Vymazat
  10. Napsala si to krásně! Člověk se vzdělává celý život. Od té doby, co bydlím s přítelem se něco nového učím pořád. Najednou dělám věci, které dříve dělali jenom rodiče a pro mě to byla španělská vesnice. Co se týče mého vzdělání, jsem teprve v prváku na vyšší odborné. Naštěstí je ta moje škola především praktická, za což jsem moc ráda. Po vystudování titulu Dis. už dál pokračovat nebudu, vím že mi to bude stačit. Každopádně bych si ráda udělala kurz angličtiny a začala s italštinou. Kdybych si tenkrát nevybrala špatně střední, mohla jsem se už dávno rozvíjet, bohužel :) V 9 na základce jsem moc neviděla, co vlastně chci. Přeju ti hodně úspěchů a ke škole gratuluji!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Niki, krasne napsano. Sama jsem bakalare udelala na 3. pokus. A pak jsem bohuzel kvuli veku nepokracovala na magisterske. U dalkovehobstudua jsem nenasla vhodny obor. Ze zacatku mne to mrzelo, ale ted toho nelituji. Melo to tak byt:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jej, to to teď s Luckou na blogu pořádně rozjedete, když už ani jedna nebudete muset chodit do školy :)
    já jsem teď ve třeťáku na vysoké, státnice mne tedy čekají až za rok, protože mám 4letého bakaláře. Já si naopak myslím, že ke gymplu je vysoká nutnost, protože s gymplem můžeš akorát tak prodávat a to jsem vždycky gympl vnímala jako prestižní záležitost. Hlavně na ten všeobecný rozhled, který také zmiňuješ. Z gymplu na vysokou ani tolik nejde o ten titul, ale o ty znalosti v daném oboru, které prostě na gymplu neposbíráš.
    Jinak si myslím, že význam vysokoškolského vzdělání jde teď trochu do pozadí. V této době už má prostě před jménem Mgr. a nebo Ing. tolik lidí, že o ten titul snad už ani nejde. Je moc vysokých škol a všem dětem je vštěpováno, že se musí dobře učit, jinak nebudou mít peníze. Chtělo by to teď dětem spíš ukazovat, že na řemeslech také není nic špatného a že za pár let budou více vysmátí než my, přemnožení vysokoškoláci.
    Jej, to jsem se trochu rozepsala.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš určitě pravdu. Taky jsem studovala gympl a dostala tam spíš základ do všeho, ale ne konkrétní obor. S těmi řemesly souhlasím,ale síš bych to zobecnila na to nespoléhat se na vysokou jako záruku zaměstnání. Spíš se snažit být v něčem opravdu dobrý a tím se odlišit :)

      Vymazat
  13. VŠ bola najkrajšie obdobie môjho života :) určite súhlasím so všetkým, čo si tu napísala. mňa naučila škola ešte poriadne chlastať :D ale to sa sem asi nehodí :D

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
  14. Super Niky, je to přesně tak! :) Já jsem taky skončila bakalářským titulem, beru to jako základ vysoké, ale ne úplný extrém (Mgr., Ing...) a teď už pracuji a chci získávat praxi a nové rozhledy v tomto směru....přeci jen, už jsem měla té školy dost :D

    OdpovědětVymazat
  15. Já bych to asi lépe neshrnula. I když jsem se ve svém vlastním studiu zatím nedostala takhle daleko. Myslím si, že všeobecné vzdělání určitě není k zahození, přesto bych si přála, aby naše školství umožňovalo větší separaci - já jsem například jednoznačně na humanitní vědy a naprosté poleno na ty opačné... Taky jsem zjistila, že pokud se (jak sama říkáš) sama vzdělávám - čtu, koukám/chodím na přednášky apod. dá mi to asi nejvíc... :)
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezky napsaný článek, líp bych to nevystihla. Všechno je to pravda a dost často si to jako studentka gymnázia musím připomínat, jaký to má vlastně vůbec smysl chodit pořád do té školy. Každodenní stereotyp jí nepřidává na lákavosti, a tak se stává těžším a těžším úkolem ji navštěvovat. Tenhle rok mě čeká maturita a už se těším na vejšku, kde to (aspoň ze začátku) bude změna. :) ale do té doby mi zbývá ještě spousta práce... Jinak Niky moc gratuluju ke státnicím, užívej si zaslouženého klidu a pauzy od školy. Zdraví Anet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a držím palce na maturitu! :) Tam tě to určitě bude bavít víc!

      Vymazat
  17. Určitě souhlasím. Ikdyž jsem vždycky na školu nadávala, nebo nadávám pořád.. spoustu mě toho naučila, ať už to bylo na základní, střední, vyšší a nebo teď na vysoké škole. Každá škola mi něco dala. Přesně jak říkáš.. každý by měl mít všeobecný přehled, který ať se nám to líbí nebo ne, získáme především ve škole :) Okolo mě se pohybuje spousta lidí se základním vzděláním.. s prominutím tito lidé většinou všeobecný přehled nemají, jsou jednodušší a mají nižší nároky na život.. což mi připadá trochu smutné, protože nemají potřebu ani cestovat, nemají potřebu poznávat nic nového.. a to podle mě z toho důvodu, že vůbec netuší a neznají tu cestovatelskou hodnotu. A takhle bych mohla mluvit do zítřka.. protože se to samozřejmě netýká jen o cestování.

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuju za všechny vaše komentáře <3!

    OdpovědětVymazat
  19. Nikča, toto bol najhodnotnejší článok, aký som v poslednej dobe čítala v blogosfére ;) súhlasím s každou tvojou myšlienkou a názorom, pretože vzdelanie je skutočne dôležité a kto tvrdí opak musí byť naozaj veľmi hlúpy a nosí klapky na očiach... držím ti palce, nech je tvoje ponorenie do sveta pracujúcich čo najpríjemnejšie a najúspešnejšie :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Niky, moc pekne napsane, do skoly chodim rada a plno lidi se me pta proc, tak priste jim reknu, at si prectou tenhle clanek. A ted muj skolni pribeh (mam toho jeste hodne pred sebou, ale myslim ze i za sebou): chodim na osmilety gympl a ted uz tolik ne, ale ze zacatku se do me plno lidi navazelo a odsuzovalo, ale i jinak me hodne pomlouvali a to vsechno jenom kvuli gymplu. Nic o nem nevedeli a ani vedet nechteli, proste byl spatny. Jak jste psaly...neni nejlepsi a na tu vysokou jit po nem "musim", ale na ten vseobecny rozhled je fajn.
    Jste moc sikovne a svoji praci delate nadherne, tak preji, at dal bavi.
    Barca

    OdpovědětVymazat
  21. Já poslední dobou čím dál objevuju, jak se mi vědomosti ze školy hodí a jsem ráda, že mám takový přehled. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Hezký outfit a gratuluji, že jsi to zvládla! :) s tím studiem máš pravdu, jsem na střední a také mi škola zatím hodně přinesla (ale naopak i vzala) a sice mě to studium moc nebaví, ale vím, že je to důležité, jestli chci něčeho dosáhnout. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Studium je něco co mi vrtá hlavou už dobrých pár let. Ještě těsně před maturitním plesem jsem byla rozhodnutá, že další studium není pro mě a chtěla odjet do zahraničí. Těsně před maturitou jsem ale panikařila a přihlásila se na Právo v podnikání, které jsem skoro před dvěma lety úspěšně ukončila. Bohužel však zklamaná, jelikož mi obor příliš nedal. Čekala jsem totiž víc. Doufala jsem, že budu připravená na vlastní podnikání alespoň z právního hlediska, což se nestalo. Místo toho mám přehled v rodinném právu a politice. Na druhou stranu mě škola naučila vydolovat a zpracovat informace ze všech možných zdrojů, což se mi momentálně hodí při psaní článků pro magazíny. Magisterský obor tedy nepřipadal v úvahu. Pro vlastní podnikání ho nepotřebuji a tak jsem se raději vydala konečně do zahraničí, kde jsem se po půl roce ve slabou chvilku přihlásila na univerzitu v Londýně, kam mě také přijali ale vzhledem k tomu, že jsem byla těsně pod hranicí požadavku na výsledek IELTS, nástup jsem o rok odložila. A až teď jsem se sama sebe zeptala, proč vlastně chci studovat. A pravdou je, že si chci dokázat, že na to mám a zároveň jsem stejně dobrá jako bráška, se kterým vždy tak trochu (zdravě) soupeřím v tom životě. A tak jsem si po roce a půl konečně koupila finální letenku domu a snad si do dvou let otevřu v Praze vinárnu. Bez magisterského titulu ale s vědomím, že do toho dám všechno. Xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář, občas je to fakt o hledání :) Moc teď držím palce s vinárnou! To je krásný záměr :)

      Vymazat
  24. Opět skvělej článek Niky! A fotky taky povedený, tenhle outfit ti moc sluší. :) Já jsem toho názoru, že vzdělání je dneska důležitý. Ale nemyslím si, že to na všech školách dělaj úplně správně...na mé staré škole (gympl) nám nedávali absolutně prostor k tomu přijít na to, jaké odvětí předmětů nás vlatsně zajímá a člověk pak trávil hodiny a hodiny drtěním se zbytečných chemických vzorců, stresoval se kvůli nesčetným testům z biologie apod., což je (pokud člověk nechce být třeba doktor) vážně k ničemu. Podle mě by se měly školy snažit více dávát studentům šanci přijít na to, co chtějí skutečně dělat. Já jsem od tý doby, co jsem odešla na střední do Rakouska úplně změnila pohled na vzdělání, soustředím se na to, o čem vím, že to budu v budoucnosti potřebovat a vím, že se učím pro sebe - ne pro učitele, ne pro rodiče..pro mojí budoucnost. :)

    OdpovědětVymazat
  25. Ja mám aktuálne za sebou prvý semester na vysokej skole. Studujem cestovný ruch aj ked este pred pár rokmi som si svoju buducnost predstavovala uplne inak. Nakoniec som vsak velmi rada za to ake rozhodnutia som v minulosti urobila pretoze ma priviedli prave k tomu co aktualne studujem. Nie len ze ma skola bavi a uz teraz uvazujem nad tym na akej pozicii v tomto odbore by som sa rada videla o par rokov ale vdacim tejto skole aj za to akych ludi som mala moznost spoznat. Ale asi najdolezitelsie na tom je, ze som nasla nieco co m bavi a nechodim do skoly len preto lebo musím alebo aby som mala o par rokov titul. Su v mojom okoli vsak ludia, ktorí tolke stastie nemali a skola ich nebaví a nevidia svoju buducnost v tom co studuju. Je to na nich dost vidiet a miestami je to smutne pre mna priam az nepochopitelne preco sa vobec na studium takeho odboru dali. Ved uz davno nie su deti na zakladnej skole, ktore musia povinne chodit do skoly, ktoru im zvolili ich rodicia.
    Samozrejme gratulujem k statniciam a zelam ti (vlastne vam obom) aby sa ti darilo a aby si sa mohla co najdlhsie zivit tým co je zjavne tvoja velka vasen. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Niky, gratuluji ke státnicím! Krásný článek! Před zítřejším začátkem školy potřebuji každou kapku motivace, která se naskytne😂

    OdpovědětVymazat
  27. Och to je také pekné a povzbudivé keď influenceri ovplyvňujú tým správnym spôsobom. Vďaka za vás, dievčatá 💜

    OdpovědětVymazat
  28. Konečně pořádný článek o studiu! Na všech populárních blozích se člověk dočte jen o tom, jak má vyjet do světa a nazdar. Což je trochu pokrytectví, protože tohle teď píšu z Kolumbie, ale nejdříve jsem si prošla taky bakalářem v životě bych tu zkušenost nezahodila. Máš ve všem pravdu, hlavně lidi na vejšce jsou parádní. Magistra jsem také vyměnila za blog, cestování a učení jazyků. Ale alespoň ten bakalář za zkoušku stojí :)
    Krásně napsáno a sluší ti to, jako vždy :)
    Ejnets in South America

    OdpovědětVymazat
  29. Jste skvělé holky. Mně bude 15 a chodím do 8. třídy. Ten čas letí a já za chvilku půjdu na střední. Jsem docela nervózní, protože jsem 9 let chodila do stejné školy a změna prostředí a kamarádů je pro mě stresující a nevím zda zvládnu učivo na střední škole, ale Váš článek mě uklidnil a povzbudil. Líbí se mi na Vás, že sdílíte svoje pocity a poučujete nás o tématech, které zrovna lidé prožívají a jsou aktuální. Gratuluji Vám! :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Mě škole naučila hlavně kritickému myšlení. Nevěřím každé kravině, kterou mi někdo řekne či kterou vidím napsanou na internetu. Naučila jsem se hledat zdroje informací a rozlišovat, nakolik jsou relevantní. Také mám pocit, že škola stále posouvá hranice toho, co dokážu. Když jsem nastupovala do prváku na VŠ, nikdy by mě nenapadlo, co všechno se dokážu naučit. A že jsou to občas pořádné kraviny! Ale přesně jak jsi psala, všechno se někdy může hodit. I kdyby mělo jít o pár slov v diskuzi ♥
    Přeji hodně štěstí při dalším vzdělávání. Kdysi jsem četla jeden citát, který tvrdil, že člověk je starý už/teprve ve chvíli, kdy se přestane učit.

    OdpovědětVymazat
  31. Jednoznačně souhlasím!
    Já měla při studiu možnost potkat spoustu lidí, kteří mají velké místo v mém životě.

    BLOGEREM

    OdpovědětVymazat
  32. Díky za článek, škoda, že já školy nechala :)

    OdpovědětVymazat
  33. Já měla co dělat s dokončením magistra. Škola, dvě práce a nulová motivace v posledním semestru. Ale hecla jsem se a dodělala to. Díky tomu mám teď práci snů (bez úplné vš by mě nevzali). A jako jedna z mála ze školy dělám to, co jsem vystudovala a dobře mě to živí.
    když už studujete, má smysl to dodělat.

    OdpovědětVymazat
  34. Kačka
    Chtěla bych jen dodat,že podle mě si asi nejvíc měla pravdu v tom,že ve škole se neučíme jen matematiku,fyziku atd.,ze školy si toho odnášíme mnohem víc.Za mě jsou to v poslední době nejvíc vztahy s lidmi.Jsem teprve v 9.třídě,ale za těch 9 let jsem poznala jaký lidé jsou a jaká bych chtěla být.Já mám v současnosti největší strach z příjmaček na střední školy a také z toho,že už se nebudu tak často vídat s lidmi,ke kterým mám tak velkou citovou vazbu.Super článek :)

    OdpovědětVymazat
  35. Krásně napsaný článek. Dala jsi mi větší motivaci studovat, momentálně jsem ještě v deváté třídě a vůbec mě to druhé pololetí nebaví, takže se těším, až půjdu na střední a budu se primárně věnovat tomu, co mě baví, bála jsem se, že i tam mě to bavit nebude, ale když jsem si přečetla tvůj článek, myslím, že to bude skvělý!! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  36. Thanks for posting this wonderful post. Keep writing.

    OdpovědětVymazat
  37. Nice article and sharing of information is worth reading too

    OdpovědětVymazat
  38. Bez studování to nejde. Pokud chce člověk jednou vydělávat hodně peněz, tak musí mít nejprve nějakou školu. Bez ní to nejde. Já mám vystudovanou ekonomku a našla jsem si dobrou práci. Je to pro mě práce snů, tak jsem ráda, že jsem si ji našla.

    OdpovědětVymazat
  39. No tak to je paráda! Gratuluji. Já také před pár měsíci dodělala bakaláře a musím říct, že jsem za to hrozně ráda. Asi nejvíc mi dalo zabrat to psaní bakalářky. Na druhou stranu jsem si na tom dala celkem dost záležet. S jejím tiskem a vazbou už to bylo naštěstí o něco jednodušší, protože o to se mi postarali tady.

    OdpovědětVymazat
  40. Krásně napsaný článek zrovna když to nejvíc potřebuji. V pondělí jsem nastoupila na lékařskou fakultu, od gymplu jsem si vysnila, že se tam chci dostat. Přijímačky jsem úspěšně zvládla. Dnes je čtvrtek a není den, co bych ze školy neodcházela s brekem. Takhle jsem si to vůbec nevysnívala. Tvůj článek mě nakopl k tomu, že jsem si uvědomila, že není důležité na škole setrvat a trápit se, když mě to nebaví. Pravděpodobně budu první člověk, co na výšce nevydržel ani týden, ale i takový je život. Moc děkuji za inspiraci. Tereza

    OdpovědětVymazat