Porto - no vlastně Portugalsko obecně - jsme si zamilovali. Vyrazili jsme sem na dovolenou teď v polovině května. Moc jsme netušili, co všechno zažijeme, jak se nám bude líbit, jaké bude vůbec počasí a vlastně celkově jsme zase neměli vše úplně perfektně naplánované. A hádejte co? Ono se to tak krásně povedlo!


Po tom, co jsem byla na podzim v Lisabonu jsem věděla, že se chci do Portugalska vrátit. Že se mi líbí místní atmosféra, jídlo, lidi, architektura a blízkost oceánu. Porto nám doporučovalo víc známých a tak jsme se rozhodli ho vyzkoušet. Už když jsme vystoupili z metra po cestě z letiště, dýchla na nás prostě magická atmosféra.


Ubytování jsme hledali dost na poslední chvíli, a proto hezké byty byly už často obsazené na delší časové úseky. Nevadí - stejně jsme nevěděli, zda budeme chtít strávit veškerý čas jen v Portu a tak jsme si první byt zarezervovali jen na pár dní. Byl přímo v historickém centru, v uzounké uličce, s výhledem na charakteristickou věž Clérigos a typické baráčky. Byl to boží zážitek, a hlavně opravdu všechno důležité bylo jednoduše na dosah ruky. Opět jsme šli rovnou přes Airbnb, a kdyby vás zajímal konkrétní odkaz - byl to tento byt.

Za pár dní jsme se pak odstěhovali do druhého bytu, který byl na druhé straně centra, v klidnější oblasti. Sami si ale Airbnb projděte, a najdete určitě přesně to, co bude zrovna vám vyhovovat.


Díky blízkosti bytu, ale i dostatku času a velikosti Porta, jsme všude chodili pěšky. Patří to k objevování a je to podle mě ta nejlepší varianta. Prostě si určíte bod, kam chcete dojít, ale cestou se touláte uličkami tak, jak vás to zrovna napadne. Zrovna v Portu potkáte tímto způsobem tolik krásných uliček, nádherných baráčků nebo naopak podivně rozpadlých opuštěných baráků, které hned upoutají vaši pozornost, parky a vyhlídky na město. 


Dominantou města je most krále Ludvíka I., který připomíná Eiffelovu věž, navrhl ho totiž jeho spolupracovník. Nejenže most vypadá krásně z dálky, ale je i zážitek po něm přecházet - jak ve spodní části, tak v té horní, z čehož už si dávejte pozor, aby se vám nezamotala hlava. 


Na druhém břehu na vás čeká odměna. V podstatě tam totiž nenajdete nic jiného, než restaurace a vinárny. Přímo po řece Douro se sem dováží portské víno z vinic v Douro Valley (o něm později), a sídlí tady nespočet výrobců toho nejlepšího portského na světě. Reálně byste portské nikde jinde na světě ani neměli najít, mělo by se vyrábět výhradně z hroznů odsud, jak to ale je ve skutečnosti, to netuším. Pokud tento druh vína neznáte, je to vlastně víno s větším obsahem cukru a "smícháno" s vinnou pálenkou. Má tedy více obsahu alkoholu - až 22 %. Existuje bílá, růžová a červená varianta, reálně je ale druhů spousta, v závislosti jak na hroznech, době výroby atp. Nejsem žádný expert, takže pokud vás to zajímá, raději si o tom informace zjistěte u nějakého ověřeného zdroje :D já vám můžu zaručit jen to, že je výborné.

Můžete navštívit jakýkoliv ze sklípků, ale my určitě můžeme doporučit Porto Cruz. Nejen, že mají dobré víno, ale mají i krásnou terasu na střeše přímo u řeky a můžete odsud pozorovat západ slunce a krásný výhled na město.


Jídlo! S tím to Portugalci prostě umí. Mají k dispozici samé dobré suroviny. Mořské plody díky oceánu, maso, sýry i ovoce a zeleninu díky úžasnému podnebí pod kterým se prostě daří všemu živému. Navíc mají dlouhou tradici pečiva a sladkostí, takže na každém rohu najdete pekárnu s výborným, ale opravdu výborným sortimentem.


Pastel de nata nás okouzlil už v Lisabonu. Je to košíček z křehkého těsta, naplněný žloutkovo-vanilkovo-skořicovým krémem. V jakékoliv podobě je to výborné. Když navíc zvládnete objevit podnik, kde vám ho naservírují ještě teplý - to je prostě nebe. Za nás nejlepší byly v Natas D'ouro, Padaria Ribeiro a Nata Lisboa, kteří mají několik poboček. 


Snídaně jsme si skoro vždycky dávali venku. Hodně nám chutnalo třeba v Época café, kde nejen že měli dobrou kávu a jídlo, ale hlavně výborný chleba.


Asi nejlepší kafe mělo Café Progresso. Kromě něj měli i super snídaně a pečivo. Tady určitě neuděláte chybu. Progresso se nachází kousek od hodně hodně oblíbeného Zenithu, kam se zdá, že chodí na brunch celé Portugalsko. Vždy když jsme šli kolem, stála se fronta na stůl, která mohla trvat tak půl hodiny až hodinku a to už od otevření. Další výborný kafe jsme si dali ještě v 7g roasters. Všechny místa opět najdete ve spodní části článku na mapě.


V Portu bych restaurace rozdělila na dvě hlavní skupiny - designové moderní a cool, a potom na tradiční a lokální. Snažili jsme se to vybalancovat! V těch tradičních jsme chtěli ochutnat několik jídel, kterými jsou tyhle restaurace proslulé. Konkrétně jsme si v Café Santiago dali Francesinhu - šílený toast se snad všemi druhy masa, sýrem a vajíčkem, přelitý omáčkou, který ochutnejte, ale zázrak nečekejte. V Conga jsme ochutnali Bifana em pão (sandwich s trhaným vepřovým a pálivou omáčkou) a Cachorro (hot dog s trhaným vepřovým). V restauraci hned vedle, Pedro dos Frangos, jsou proslulí jejich piri piri chicken - grilovaným kuřetem s pálivou omáčkou. Vítězem se ale stal Sande de pernil v Casa Guedes. Je to opět sandwich s trhaným vepřovým masem, ale ten nám zkrátka chutnal ze všeho nejvíc.


Z druhé kategorii jsme vyzkoušeli Cantinho do Avillez, restauraci šéfkuchaře José Avilleze, kde jsme si zkrátka pochutnali. Já si dala telecí risotto, asi nejlepší risotto co jsem kdy měla. Udělejte si rezervaci, nebo doražte hned na otvíračku a doufejte ve stůl, nebo se jako my nechte usadit u baru. V Portu najdete obrovské množství výborných restaurací, a to v každé cenové kategorii a kulinářské kvalitě. Neváhejte si proto vyhledat články nebo prohledat Foursquare.

Taky se nám líbilo v tradiční restauraci São Gonçalo nebo ve Vinhas D´alho.


Nejznámější trh, Mercado Bolhão, se zrovna předělával, a přesunul do suterénu nedalekého nákupního centra. Nemělo to už takovou atmosféru, jako venkovní trhy, ale všechno zboží tam vypadalo parádně.


Při našich toulkách jsme objevili krásný park Passeio Das Virtudes. Je to oblíbené místo pro pozorování západu slunce. My se tu prošli přes den a kaskádovitost zahrad, krása květin a zeleň nás fakt dostala.


Když si budete chtít večer zajít na víno, pivo nebo drink, problém mít nebudete. Žije to na každém rohu. Klidně bych vám doporučila prostě zkusit něco, co vás zaujme, ale pokud budete v blízkosti věže Clérigos, můžete zajít do poměrně skrytého baru Once Upon a Time in Port, kde budete mít i krásný výhled.


Už jste si pořádně prošli Porto, ale máte ještě čas? Zajděte (nebo zajeďte) na pláž v Matosinhos. Je to kousek od centra, ale připadáte si najednou úplně jinak. Ocitnete se u oceánu, s kamenitou pláží a odrážejícími se vlnami. Na fotce je maják, který můžete potkat po cestě, a kde se vám může podařit dostat spršku od okolních vln.

Za návštěvu stojí rozhodně i Casa de Serralves. Krásná art deco vila, s nádhernými zahradami, na kterých se nachází i muzeum moderního umění. Prý je to nejnavštěvovanější portugalské muzeum, ale my nebyli vevnitř, takže vám nemůžeme poreferovat.


O půjčení dodávky jsme přemýšleli už od začátku plánovaní naší cesty. Času jsme měli dost, a věděli jsme, že Portugalsko je nádherné celé. Udělali jsme tedy rezervaci na Airbnb, a od milého Fernanda si půjčili tohle obytné vozítko. Vevnitř je všechno - postel, kuchyňka, koupelna i se sprchou a záchodem. Nemusíte se tedy už vůbec starat o ubytování a zkrátka stačí jen najít místo na zaparkování! K řízení dodávky vám stačí základní úroveň řidičáku, ale je dobré mít s řízením nějaké zkušenosti. Auto je to staré, a tak i dost hlučné, těžké na řízení, a na dálnici pomalé. Na všechno z toho se dá zvyknout a nám ani jeden z těchto problémů nakonec nepřekážel, ale je určitě dobré ho zmínit pro vás, kteří byste třeba chtěli následovat v našich krocích.

Jinak je to ale způsob dovolené, který můžu jedině doporučit. Podíváte se kam chcete, sami si tam dojedete, neřešíte ubytování a prostě si hospodaříte ve svém pojízdném domě. 


Jako první jsme zamířili do Douro Valley. Ano, toho údolí, odkud pochází portské! Po cestě jsme ještě navštívili Guimarães, město s krásným hradem. Doporučována nám byla ještě Braga, kterou jsem ale nezvládla trefit z dálnice při mém navigování :D.


V Douro Valley se nám líbilo neskutečně. Všudypřítomný výhled na zelené vinice, kopce a klikatící se řeku je prostě magický. Většina vinic je přístupná veřejnosti pro prohlídky, přednášky o víně a ochutnávky. My si vybrali vinici Quinta da Roêda, kde působí vinařství Croft. Bylo to parádní! Samotné prostředí vinařství, kde si člověk mohl sednout, v klidu si třeba číst a relaxovat, bylo příjemné. K tomu výborné víno a tour s ochutnávkou. Pokud budete plánovat výlet do Douro Valley, sem se zastavte!


Spát jsme chtěli už u pláže, a tak jsme odpoledne vyrazili k městečku Aveiro. To se díky kanálu a gondolám přirovnává k Benátkám. Je to malinké malebné městečko s roztomilými domečky. Pár kilometrů od něj se nachází Costa Nova do Prado, rybářské městečko s nádhernými plážemi. Tady jsme přespali a dopoledne si pak půjčili surfy a šli surfovat. Podmínky zrovna nebyly úplně ideální, a vlny téměř nebyly. I tak jsme si to ale užili. Odpoledne jsme pak zamířili na jih do nedalekého Nazaré.


Dorazili jsme zrovna na západ slunce, a to vám byl teda zážitek. Zastavili jsme u slavného majáku, který známe ze záběrů těch nejdivočejších vln, jaké snad jen oceán dovede vytvořit. Opravdu, v Nazaré jsou přes zimu jedny z největších vln na světě, a surfaři se tam sjíždějí, aby je pokořili. Když jsme tam byli my, oceán byl poměrně klidný, a tak jsme se dokonce prošli i po pláži, která je zespodu opravdu překrásná. Plná jeskyněk, útesů, skalisek a reliéfů. Je neuvěřitelné, že za velkých vln je všechno tohle pod vodou. Koukněte třeba na tohle video, které zachycuje, jak šílené to může být.


Přeci jen nás jedna vlna trochu překvapila (ne natolik, abych ji nezachytila na fotku :D), a k autu jsme pak šli celý promočení!


Nad pláži jsme potom i přespali, a pořádně si užili tenhle výhled z postele!

Bohužel ale oceán zůstal klidný a vlny byly v nedohlednu. Místní surfaři nám proto doporučili dojet ještě víc na jih, do Peniche, o kterém jsme už ve spojení s portugalským surfingem slyšeli. Je to poloostrov, takže je obklopen oceánem ze tří stran, a je proto velmi nepravděpodobné, že by se nenašlo místo, kde by byly zrovna dobré podmínky na surfování. 

Navíc jsme našli i super půjčovnu surfů, Surfguiding Peniche. Nabízí i ubytování, lekce, a další možnosti, a měli bezkonkurenčně nejlepší ceny - za půjčení surfu a neoprénu na celý den jsme platili 15 euro (všude jinde je tohle cena tak na 2 hodiny). Nejlepší je jim zavolat a domluvit se už konkrétně. Poradí i zda jsou zrovna vhodné podmínky a na jakou pláž se vydat.


Nevýhodou surfového ráje v Peniche bylo to, že tam surfařů bylo jak mravenců. Pláž byla úplně plná a voda ještě víc. Taková situace je nejen nebezpečná, ale i trochu nepříjemná v tom, že vám všechny vlny vemou lepší surfaři a lokálové, kterým byste se jako začátečníci neměli plést do cesty. To si pak člověk už tolik nezajezdí. Mohlo to ale být jen tím, že všude jinde zkrátka nebyly pro surfování podmínky, a tak se sjeli surfaři z celého okolí.


Pak už nás čekal poslední večer před mým odletem do New Yorku. Chtěli jsme si proto dát nějakou dobrotu, a na Foursquare objevili restauraci Tasca do Joel. Zdála se být podezřele mimo centrum města, ale ukázalo se, že je i tak velmi oblíbená. S jídlem jsme pak pochopili proč. Bylo to opravdu výborné, možná i nejlepší jídlo, co jsme v Portugalsku jedli. Prostě perfektní zakončení naší dovolené!

Na následující mapě najdete všechna místa z dnešního článku, všechny naše tipy na jednom místě. Doufáme, že se vám třeba taky budou hodit, až Portugalsko navštívíte. Vyrazit byste sem totiž měli co nejdřív - stojí to za to!



Kdybychom měli dostatek času, rádi bychom se podívali i na úplný jih Portugalska, kde má být ještě trochu tepleji, spousta krásných pláží a surfových příležitostí. Tak třeba zase příště!

Pokud by vás zajímala naše další cesta po Portugalsku, tentokrát po jižní části, můžete si o ni přečíst v tomto článku.

40 komentářů

  1. Jejda, to vypadá tak krásně kouzelně, že bych se nejradši hned teď zbalila a odcestovala do Portugalska taky :D <3 Moc krásné fotky a děkuju ti za inspiraci na místa, letos vyrážíme do Irska, ale příští rok se možná konečně dostane právě na Portugalsko:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, úplně jste mě navnadili si koupit letenku a rezervovat hotel a taky vyrazit. Snad nám to na podzim vyjde.

    https://hledejacestujsrdcem.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Pani, to je krasa! Portugalsko uz mam tak dlouho na me listine. <3 Doufam, ze se tam brzo podivam!!!
    S laskou, Sandra / http://shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  4. oooo, nádherné miesto! :) ani som netušila koľko krásy skrýva Portugalsko :)
    MakeupbyVeo

    OdpovědětVymazat
  5. miluju vaše članky a videa nikdy mě nebavilo číst něco na blogu ,ale vy jste vyjímka jste skvělý a strašně moc mě motivujete jak už v cestování tak ve studiu .miluju vaše fotky jsou nádherný .jste první koho jsem vůbec na youtube začala sledovat s leduju vás už dlouho a vaše videa a články mě nikdy neomrzí.mám stašně ráda diy a motivační videa a hlavně vlog.tak ještě jednou jste nejlepší a nejvíc pozitivní lidi :) :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné fotky, do Porta se chci už strašně dlouho podívat a video a článek mě na to navnadily ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pane jo, vy jste se, ale měli. Na takové pěkné místo bych se taky ráda podívala. Ale dost bych měla strach z toho letu. Jinak ty pokrmy jsou lákavé, a nicméně, pronajali jste si skvělý byteček, ale by mě zajímalo, jak vypadají i hotely.
    Na hrady a kláštery bych taky ráda zajela :)

    OdpovědětVymazat
  8. Good-day, I'm Josef Lewis. A reputable, legitimate & accredited lender. We give out loan of all kinds in a very fast and easy way, Personal Loan, Car Loan, Home Loan, Student Loan, Business Loan, Inventor loan, Debt Consolidation. etc

    Get approved for a business or personal loans today and get funds within same week of application. These personal loans can be approved regardless of your credit and there are lots of happy customers to back up this claim. But you won’t only get the personal loan you need; you will get the cheapest one. This is our promise: We guarantee The lowest rate for all loans with free collateral benefits.

    We strive to leave a positive lasting impression by exceeding the expectations of my customers in everything I do. Our goal is to treat you with dignity and respect while providing the highest quality service in a timely manner. No social security Number required and no credit check required, 100% Guaranteed. Kindly respond immediately using the details below if interested in a loan and be free of scams..

    Email: progresiveloan@yahoo.com
    Call/Text +1(603) 786-7565 thanks



    OdpovědětVymazat
  9. Great post,Thanks a lot for the kind of perfect topic I have not a lot of information about it but I have got an extra unique info in your unique post.
    WINDOWS 8/8.1 PRODUCT KEY

    OdpovědětVymazat
  10. už som dávno nevidela Váš blog... krásny nový dizajn! :)
    https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2482744863840953405&pli=1#editor/target=post;postID=6616837527658359713;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname

    OdpovědětVymazat
  11. In addition to, interest in how to help hair grow fast, our website also updated the most attractive games today: .... cool math run 3; slope; run 3

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezké fotky, Porto je nádherné...

    OdpovědětVymazat
  13. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information,

    OdpovědětVymazat
  14. Potřebujete naléhavou půjčku, abyste se dostali ze svého finančního problému, byli jste odmítnuti bankami ve vaší zemi a potřebujete naléhavou půjčku, kontaktujte nás dnes v Cincinnati Financial Corporation Inc, Pomáháme, když ostatní nemohou!

    * Vypůjčte si cokoliv až do výše 1.000.00 až 100.000.000,00.

    * Vyberte splátku od 1 do 10 let.

    Kontaktní email: (flsclassified@gmail.con)

    Díky za váš čas,
    S pozdravem,
    Ben Ahmed.

    OdpovědětVymazat
  15. I read your blog really its informative and unique blog which provide awesome information. Thanks for your page! Your share information it helped me alot!

    OdpovědětVymazat
  16. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. I really enjoyed reading this post. big fan, thank you! microsoft office 2016 product key

    OdpovědětVymazat
  17. I read your blog really its informative and unique blog which provide awesome information. Thanks for your page! Your share information it helped me alot!
    Gmail sign in

    OdpovědětVymazat
  18. Fotky z Vaší dovolené vypadají nádherně. Taky jsme byli v Portugalsku, ale vnitrozemí jsme neprocházeli. Neměli jsme na to moc čas, protože s sebou k moři vozíme člun, který tam nafoukneme kompresorem https://www.kompresory-vzduchotechnika.cz/p/5563/prenosny-kompresor-o15-1-1-cm a poznáváme různá zákoutí.

    OdpovědětVymazat
  19. Super tip na víno. V Portugalsku jsem ještě nebyla a nějaké dobré víno k dovolené patří. Zatím se musím spokojit s vínem, které si kupuji z http://www.1er.cz/ , kde mají ale kvalitní vína.

    OdpovědětVymazat
  20. Beta ketowanting to increase their appearance. Decide on a motivation for weight loss that won't allow you to quit and fuel it with passion to increase the ability of sustained success. Write it down as a reminder and stick it on your refrigerator door and your bathroom mirror.n help as well. Some individuals are motivated by the advantages that come with weight-loss, while others are motivated by
    https://newsletterforhealth.com/beta-keto/

    OdpovědětVymazat
  21. Keto fast there are multiple aspects in maintaining a healthy curly locks, women attempting to avoid or cure thinning locks would benefit to watch out for harmful actions , like underhand and locks ingredients. Some of the most famous thinning locks, diminishing locks and locks reduce, greasy locks, dry skin and
    https://newsletterforhealth/keto-fast/

    OdpovědětVymazat
  22. keto fit pro normal water throughout the day (64oz. minimum) Taking this a step further, you can combine this getting healthily lifestyle with appropriate execute out to develop a perpetual fat dropping furnace in your physique system that continues to mobilize your stored personal extra fat for energy Twenty worrying about exact calories -Focusing on plant based meals like clean vegetables and fruits and vegetables -Drinking a lot of frequent
    https://newsletterforhealth.com/keto-fit-pro/

    OdpovědětVymazat
  23. keto pure
    , women in a lesser dosage. Hair reduce organic natural supplements are available and are typically the same for men and women, considering that the nutrients that produce locks productivity – growth, repair, and healthiness – are similar in both men and women. Often times, if the cause of thinning locks toward men and women. For example, a thinning locks prevention item for men, like an dental tablet, may be offered to
    https://newsletterforhealth.com/keto-pure/

    OdpovědětVymazat
  24. Keto Fit Sit down, and consume from a plate. Eating while status up and out of applications is completely forgettable. Its difficult to concentrate on what you're eating that manner. And more frequently than now not, you may become consuming a ways greater as a end result. . Take it slow and suppose wholesome portions. It takes approximately minutes on your belly to inform your brain that it's far full. So, take some time and bear in mind of the dimensions of your quantities.
    https://vitalcrown.com/keto-fit/

    OdpovědětVymazat
  25. Keto Fuel You will no longer lose weight the very identical technique friends, or household does. - ensure your food consumption is wholesome (treats consisted of). Do not pass nutrition for thinness and find out an exquisite diet supplement. - get input from individuals you recognize who are currently pursuing weight loss or who've completed so correctly. No longer something they percentage will be just right for you. However, you do not recognise what works till you attempt!
    https://vitalcrown.com/keto-fuel/

    OdpovědětVymazat
  26. Phen375 It would assist me enormously if you helped show me the way to get motivate to shed pounds, by way of telling me that i'm doing an excellent job. Even telling them that a touch scolding helps in the event that they see you are straying a little from your custom designed healthy eating plan and healthy meal planner. Despite the fact that the clothier body makeover program gives a extremely good quantity of personable guide from their top notch body of workers,
    https://vitalcrown.com/phen375-review/

    OdpovědětVymazat
  27. Computer science students who need to submit their assignment based on Haskell programming can look for Programming Assignment Help.

    OdpovědětVymazat
  28. If you want to know more about the need of organizational management and resolve your queries related to the topic you can take help from Assignment Help online. Assignment Help

    OdpovědětVymazat
  29. Portugalsko je nádherné. Taky už jsem měla tu čest se tam podívat. To jejich víno nemá chybu. Sice si kupujeme kvalitní víno , ale s tím jejich se to stejně nedá srovnat.

    OdpovědětVymazat

  30. شركة تنظيف سجاد بالمدينة المنورة
    لو كان لديكِ مجموعة من السجاد الفاخر داخل منزلكِ وتعرض للاتساخ وترغبين بأن يتم تنظيفه على أعلى مستوى فإليكم شركة تنظيف سجاد بالمدينة المنورة التي تهتم بأن تتم عملية تنظيف السجاد على أكمل وجه، ممما يجعل الشركة تقوم باستخدام الكثير من الطرق لتنظيف السجاد وأهمها تنظيف سجاد بالبخار بالمدينة المنورة التي يكون من أهم الوسائل التي تساعد على تنظيف وتطهير وتعقيم السجاد، أيضاً يكون السبب في التخلص من الروائح الكريهة المتراكمة داخل أنسجة السجاد، كما أن السجاد يتساقط عليها البقع الصعب على سيدة المنزل إزالتها لذلك تقوم شركة تنظيف سجاد بالمدينة المنورة باستخدام اجود مواد التنظيف.

    OdpovědětVymazat