Podívat se na Bali bylo naším snem už několik let a ani nevím, kolikrát jsme to už plánovaly, než to konečně vyšlo a ani jedna z nás neměla zrovna školu, zkouškové, nějakou práci, nebo jiné povinnosti.

Když nám tak naši kamarádi ze Surf-tripu nabídli vyrazit s nimi na Jógu na Bali teď v říjnu, neváhaly jsme asi ani minutu a bylo rozhodnuto! Tentokrát už musíme jet. A udělaly jsme si holčičí "jízdu" společně s mamkou. Protože naše kluky ta jóga zase tolik nezaujala :D. Ale pozor kluci! Rozhodně to není jen pro holky. My jsme tam měly dva odvážlivce a zvládali to skvěle :)).



Cesta byla dlouhá, ale musíme říct, že tam i zpátky nám nakonec rychle utekla. Let jsme měly s Qatar Airways, takže jsme nejprve letěly necelých sedm hodin do Kataru a potom deset hodin do Denpasaru, hlavního (a jediného) města Bali. Tam už na nás čekal Gede, řidič a průvodce ze Surf-tripu a odvezl nás do Riviera housu, našeho ubytování na následující dva týdny.

Ubytování jsme se upřímně trochu bály, ale úplně zbytečně. Bydlely jsme v těch malých bambusových chatičkách, takzvaných gazebech, které vidíte nahoře na fotce. Jsou to příbytky s velkou matrací, jednou skříňkou, větrákem a síťkou kolem dokola. Takže já jako největší strašpytel jsem se první noc bála samozřejmě úplně všeho. Jako na potvoru mi ještě na střechu v noci skočily dvě kočky a začaly se prát tak, že se celá chatička vlnila. Postupem času jsem si na všechny zvuky přírody i kočky a psy zvykla a spalo se mi krásně. Až jsme byly vlastně překvapené, že v chatičkách je stále tak čisto a žádný hmyz. Za nás můžeme rozhodně doporučit. Dokonce se nám jednou v noci podařilo prospat i zemětřesení, zatímco ostatní vzbudily řinčící okenice a třesoucí se nábytek...


V tomhle článku vám toho chceme tooolik vyprávět, že jsme docela přemýšlely, jak to uspořádat. A asi to rozdělíme na několik sekcí - jóga, surfování, výlety, jídlo, kultura... a připravte se taky na hodně hodně hodně fotek.


I když nejsme žádné velké jogínky, na jógu na Bali jsme se neuvěřitelně těšily. Jógu máme rády a (bohužel) celkem nepravidelně ji cvičíme různě po Praze. Vždy to ale pro nás byl především další sport a úplně jsme nerozuměly tomu, o čem jóga je, jaké může mít účinky i na naší mysl a jaké jsou vlastně rozdíly mezi různými druhy jógy.

A to všechno jsme se na Bali dozvěděly. Jógu vedla úžasná Bohdana Šebestová, kterou bychom si nejradši odvezly s sebou a dál každý den navštěvovaly její lekce. Ale na Bali se jí bohužel líbí, tak tam za ní asi budeme muset jet znovu, no booože.


Jógu jsme cvičily každý den. Někdy ráno, někdy v poledne, někdy večer. Pokaždé byla jiná a pokaždé nás naučila zase něco nového. Bóďa nás naučila soustředit se na náš dech, vnímat naše tělo, být přítomné v daném okamžiku. Naučila nás, jak správně provádět jednotlivé pozice a jak z jedné přecházet plynule do druhé. Naučila nás, že to právě není jen sport, ale spíš životní styl a životní cesta.


Vyzkoušely jsme si pozice hlavou dolů, i meditaci. A nikdy bychom nevěřily, jak může být jóga náročná a že nás budou bolet i svaly, o kterých jsme do té doby ani netušily, že existují.


Ubytované jsme byly v části Bali Canggu (čti Čangů) a ve volných chvílích jsme jezdily surfovat na nedalekou Berawa beach. Tam jsme buď došly pěšky (asi 25 minut), nebo si přes aplikaci GO JEK objednaly taxíka. To je něco jako náš Uber, akorát cestu platíte v hotovosti. Za trasu z našeho ubytování až na pláž jsme platily většinou 18 000 rupií, což je asi 26 Kč. Celkově z jejich měny jsme měly srandu celou dobu, protože jak často se vám stane, že si hned na letišti rozměníte peníze a v ruce držíte pár milionů. Nebo platíte za večeři se slovy, "stálo to jenom 70 000" :D.


Tentokrát jsme si půjčovaly surfy přímo na pláži, takže to byla prkna, na která nešel připevnit náš držák na GoPro. Nebudeme vás tak asi ani trápit našimi pokusy o surfování se selfie tyčkou (i když myslím, že do vlogu se něco málo dostalo...).

Na Bali jsou úplně jiné podmínky než kdekoli v Evropě. Asi nejlepší je to, že je oceán teplý. Tedy že se dá surfovat pouze v plavkách a tričku. Odpadá tak totiž ta nejotravnější část = soukání se do neoprenu. Stačí se jen rozhodnout, vzít surf a jít. My jsme na Bali nejely primárně surfovat, ale párkrát jsme se dostaly do oceánu v tu správnou chvíli, dopádlovaly na line up a dokonce si zvládly i něco sjet. Super ale bylo, že i když zrovna nebyly ty nejlepší podmínky, pěna byla pořád silná a mohly jsme tak alespoň trénovat vstávání na surfu.


Další věcí, díky které jsme se na Bali tak moc těšily, je jídlo. Všude na instagramu už dlouho sledujeme ty perfektní smoothie bowls, avo toasty a čerstvé ryby. A jak nás znáte, jídlo je pro nás rozhodně důležitou součástí každé destinace.


Restaurace i kavárny jsou na Bali doladěné do každého detailu a máme pocit, že jejich majitelé dost dobře vědí, že čím víc "instafriendly" a "hipster", tím lepší. Za celou dobu nebylo jediné jídlo, které by nám nechutnalo (a které by nevypadalo hezky na fotce :D). Stihly jsme hlavně místa v okolí našeho ubytování a předpokládáme, že po celém Bali bude kaváren ještě stovky. Všechna místa, která můžeme doporučit jsme zahrnuly do vlogu.


Samozřejmě je to už ale spíš trend přistěhovalců a turistů, než opravdová kulturní záležitost, protože pro místní jsou tyhle kavárny opravdu drahé a nikdy je tam nepotkáte. 

Musely jsme tak vyzkoušet i opravdu balijské jídlo, a i když jsme se ze začátku pouličních stánků celkem bály, nechaly jsme si doporučit ty "ověřené" a ochutnaly místní typické kuřecí satay s arašídovou omáčkou, nebo vyhlášenou polévku bakso, což byl vlastně silný vývar s kuřecími knedlíčky, nudlemi a dochucený o různé tradiční omáčky.


Jeden večer si pro nás Surf-trip společně s místními připravil ještě speciální balijskou BBQ a obřad podobný třeba naší Štědrovečerní hostině. Všechno jídlo bylo naservírované kolem jednoho stolu na banánových listech, museli jsme začít jíst všichni ve stejnou dobu a jedlo se na balijský způsob, pouze pravou rukou. Měli jsme samozřejmě rýži, s výborně dochucenou zeleninou, dvěma omáčkami a tím nejčerstvějším grilovaným tuňákem! Mňam!


Když jsme jeli na Bali, bylo nám jasné, že kromě jógy a surfování budeme chtít i trochu cestovat. Nic moc jsme ale neplánovaly předem, protože jsme si nebyly jisté, kolik bude času. Teď už víme, že abychom stihly vidět všechno, co bychom chtěly, mohly bychom tam zůstat klidně na měsíc. I takhle nám to ale všechno ze Surf-tripu zorganizovali skvěle a vážně jsme se ani chvilku nenudily. 

První týden jsme měly v ceně celého zájezdu tři skupinové výlety a na druhý týden jsme se ještě rozhodly si další tři doplatit a určitá místa víc prozkoumat. Bylo super, že jsme na celém pobytu byly se skvělou partou lidí a mohli tak i cestovat dohromady, jedním větším autem. O to to bylo levnější a zábavnější.


První a jeden z těch nejkrásnějších výletů pro nás určitě byl ten do chrámu Tirta Empul na takzvanou purifikaci, tedy očistu. Je to chrám, do kterého balijci i cizinci jezdí očistit svou stávající, ale i své minulé duše pod 12 různými prameny.

Pro nás to byl opravdu zajímavý a silný zážitek a na chvilku jsme si připadaly součástí jejich kultury.


V chrámu jsme se účastnily také typické balijské modlitební ceremonie.



Další chrám který jsme navšívily, Tanah Lot, je speciální tím, že je přístupný pouze při odlivu. Při přílivu je totiž ze všech stran zaplavený vodou. Úplně dovnitř se ale stejně jít nedá. I tak je moc hezké to vidět.


Jeden den jsme využily k tomu, abychom prozkoumaly alespoň nějaké pláže jižního pobřeží. Ty na Bali patří k těm nejhezčím. Mají krásný bílý písek a okolní příroda je prostě dechberoucí. Opice si volně poskakují na stromech po oklí. 

Na Bali jsme s sebou měly také dron, a protože jsme se celkem bály s ním létat na frekventovaných místech (a u chrámů a podobných památek je to často zakázané nebo zpoplatněné), tenhle výlet pro nás byl ideální příležitostí ho pořádně vyzkoušet.


Uluwatu, neboli chrám na útesu, byl další, který jsme navštívily. Ten nás zaujal především výhledem, než samotnou architekturou chrámu. Navíc bylo zrovna asi největší vedro z celých čtrnácti dní, a tak jsme tam moc dlouho nevydžely. Všichni nás upozorňovali taky na všudypřítomné opice, které kradou brýle, řetízky, mobily a svačiny, ale asi na ně bylo taky moc vedro. Vůbec se totiž neukázaly.


Opic jsme se ale zanedlouho dočkaly v opičím pralese. Je to jedno místo, kde jich žije asi 600 a turisté se tam můžou jít projít, nakrmit je arašídy a vyfotit se s nimi. Většinou tyhle atrakce úplně nevyhledáváme, ale na opičky jsme se nakonec jely podívat s tím, že na ně rozhodně nebudeme sahat. No... to jsme nakonec zjistily, že je nemožné, protože opice na nás bez zeptání naskákaly a čile hledaly, co by si mohly odnést.

Pravidla jsou tedy nechat je na vás skočit, nesahat na ně, nabídnout jim arašíd a když ho nemáte, ukázat jim prázdnou dlaň. Tu když uvidí, půjdou zase za někým dalším.


Velkým zážitkem pro nás bylo také koupání pod vodopádem Nung Nung v rámci všemi oblíbeného výletu "kde turistu nepotkáte". Netušily jsme, že má vodopád takovou sílu. Když jsme pod ním stály, nemohly jsme přes ty proudy odrážející se vody skoro ani otevřít oči.


Navštívily jsme také cibetkovou farmu a ochutnaly cibetkovou kávu. Ta má naprosto unikátní proces přípravy, a to už od sběru kávových zrn. Cibetky totiž nejprve snědí ty nejlepší kávová zrna, která se fermentují v jejich žaludku a poté vybírají z jejich trusu. Očistí se, opraží, namelou a připraví ze z nich právě ona vyhlášená káva. 


A v neposlední řadě jsme navštívily také několik rýžových teras a dozvěděly se spoustu informací o pěstování rýže. Do té doby nás vlastně nikdy nenapadlo, jak se taková rýže pěstuje a že roste na klase podobném obilnému.


No a na závěr nesmíme vynechat ani nakupování na místních trzích! Jestli jsem totiž něco objevila, byl to můj dosud skrytý talent smlouvat :D. Líbilo se nám úplně všechno od sarongů, lapačů snů,  kokosových mističek, náramků, až po všemi oblíbené kabelky.

Místní vyloženě čekají až začnete smlouvat. Chvilku dělají, že jste se asi zbláznili, ale potom vám za  neuvěřitelně nízké ceny cpou hned několik dalších kusů a čím víc toho prodají najednou, tím větší mají radost.


Jak je asi vidět z fotek i z vlogu, my jsme si dovolenou neuvěřitelně užily. Inspirovalo nás úplně všechno a už teď je nám jasné, že na těchto společných čtrnáct dní budeme vzpomínat celý život. 

Moc zdravíme všechny, které jsme na józe na Bali potkaly a jestli tohle čtete, tak moc děkujeme, protože díky vám to bylo takhle super!

A pokud tady máme někoho, koho by podobný výlet se Surf-tripem lákal, domluvily jsme pro vás slevu 500 Kč na jakýkoli zájezd. Stačí, když k objednávce připíšete kód "ACUPOFSTYLEFRIENDS". Další jógový pobyt začíná už v březnu v Dominikáně, nebo potom v květnu na Bali.

Byli jste už někdy na Bali?

14 komentářů

  1. MOC krásný článek a ty fotky jsou úžasné. Děkuji moc za hezčí ráno. Mějte se krásně. S pozdravem Niky <3

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky a článek se mi moc líbil! Taky bych se na Bali a celkově do Asie ráda podívala. JANISTEA

    OdpovědětVymazat
  3. krásný článek a vlog. ❤️❤️ na bali bych se určitě ráda podívala... vypadá to tam nádherně. 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za krásný článek i vlog. Moc ráda bych někdy zažila podobnou dovolenou, úplně mě to nadchlo.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotky a vlog !
    Vypadá to, že si dovolenou vážně užíváte <3

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásný článek ♥ Už se těším domů a kouknu se na vaše video. Jednou do Bali se určitě podívám :)

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat
  7. To je úžasné ! :) Já v Thajsku byla v lednu. Krásně jsem si u fotek zavzpomínala ... :)

    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, to musel byť zážitok na celý život. :) Ja si úplne v pohode viem predstaviť, že by som na takom mieste zostarla. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  9. The review that you have specified is bewildering that contains knowledge points of interest that I really needed bouncing balls , red ball

    OdpovědětVymazat
  10. Parádní fotky! Na Bali je to moc krásné.

    OdpovědětVymazat
  11. Máte úžasný fotky. Na Bali jsem zatím nebyla, ale třeba se tam taky někdy podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, moc děkujeme za inspirativní článek. S manželkou se příští rok chceme vydat právě na jogovy zajezd, zatím přemýšlíme kam. Bali zní dost zajímavě, rozmýšlíme mezi ním a Srí Lankou.

    Problém u nás je to, že neumíme vůbec anglicky a tak bychom rádi vyrazili s cestovkou. Uměl byste nám v tomhle poradit a nějakou vhodnou doporučit? Manželka našla tyto stránky Dovolená Bali. Nemáte s nimi nějaké zkušenosti?

    Moc díky, Standa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Stando, my můžeme doporučit na 100% už zmiňovaný Surf-trip - http://www.surf-trip.cz/. Jsou to češi, mladí lidé a my si s nima dovolenou skvěle užily!

      Vymazat