Dnešní článek jsme si pro vás připravily ve spolupráci s IKEOU, která nás s Niky, Weef a Lukefrym vyzvala k tomu, abychom si vyzkoušeli jejich novou aplikaci IKEA Better Living a plnili úkoly pro udržitelnější domácnost. 

Aplikace je vlastně takovou sociální sítí, ve které najdete spoustu informací, inspirace a úkolů, které můžete začlenit do svého každodenního života, aktivitu si zaznamenávat a postupně zjišťovat, kolik tím šetříte energie, vody a CO2. Zároveň můžete sledovat i ostatní a navzájem se tak podporovat.

Nás potěšilo, že většinu z doporučovaných kroků již do našich domácností začleňujeme a celou výzvu jsme si moc užily! Hlavně speciální čtvrteční výzvu, kterou jste mohli vidět u každého z nás na stories, kdy jsme měli za úkol vařit z toho, co máme doma - bez nákupu. To už je ale taková běžná praxe, že doma kouzlíme z ničeho :D....


V dnešní době je téma udržitelnosti trošku ošemetné v tom, že spousta lidí má pocit, že buď musíte vše dělat na 100%, nebo to vůbec nemá smysl. My jsme pravděpodobně tak někde uprostřed a myslíme si, že i každý malý krok se počítá. A čím víc se o tom bude mluvit, tím líp. Není totiž jednoduché ze dne na den změnit veškeré své návyky, ale i tak se snažíme se neustále zlepšovat a zjišťovat si co nejvíc informací z různých zdrojů. Jsou ale jednoduché věci, které do svých životů a domácností můžeme každý bez problému zapojit, a pak už jen přidávat další a další.

A které to podle nás jsou?

Šetření energie
  • Když vám je zima, (při)oblékněte se! Tip, který je tak jednoduchý, že si možná budete ťukat na čelo. Ale přitom i taková drobnost jako jedna vrstva navíc místo topení vám může ušetřit spoustu energie.
  • Energii vám ušetří i závěsy a žaluzie. Když je venku zima, slunce vám byt skrze okno krásně zahřeje, a pokud večer zatáhnete závěsy, bude vám okny utíkat o 10% méně tepla. Když je venku naopak hic, mějte přes den závěsy zatažené a uchovejte si doma chládek i bez větráků či klimatizace.
  • Když odcházíte z místnosti, zhasínejte světla.
  • Vyměňte běžné žárovky za LED žárovky. Jsou šetrnější, a to až o 85 %. Navíc mají až 20x delší životnost, takže se nemusí tak často měnit. Já jsem si domů pořídila dokonce takové, které pomocí ovladače nebo speciální appky mění barvu a intenzitu světla.
  • Věděli jste, že spousta elektroniky spotřebovává energii i po vypnutí? Šetřit ji můžete tím, že nepoužívané přístroje vždycky vytáhnete ze zásuvky.
  • Další drobnost je myslet na to, že když perete, nebo myjete nádobí v myčce, vždy se vyplatí ji pořádně naplnit. Ať neperete jen dvě trička nebo nemyjete tři talíře!

Šetření vody
  • Tady začneme tím nejjasnějším, a to, že když si čistíte zuby, nenechte puštěný kohoutek jen tak naprázdno. Stačí si jen namočit kartáček, vypnout vodu a pak ji zase zapnout na opláchnutí kartáčku.
  • Taky zkuste zkrátit dobu sprchování.
  • Do sprchy se taky dá pořídit speciální sprchová hadice s perlátorem. Ten proud provzdušňuje a zmírňuje tak průtok vody až o 40 %. Na síle proudu to navíc nepoznáte.
  • V IKEE jsme taky objevily takovou vychytávkou, jakou je oddělovač do hrnce na vaření zeleniny. Vyhnete se tak vaření ve více hrncích, takže šetříte energii i vodu. A je to pohodlnější, než zeleninu v hrnci jen smíchat, protože každý druh se může vařit odlišně dlouho. 

Neplýtvání potravinami
  • To, že se vyhodí spousta surovin už při jejich pěstování, nebo v supermarketech, to asi tušíme všichni. Věděli jste ale, že většina přijde nazmar, proto, že si potraviny nakoupíme domů a nespotřebujeme je včas? Proto příště, až půjdete do obchodu, zkuste si trošku rozplánovat jídelníček, ať nenakoupíte zbytečně moc a nakupte opravdu jen to, co dokážete sníst.
  • Dojídejte zbytky! Naučte se je dobře zabalit do krabiček a dojíst druhý den, nebo je klidně zamrazit na někdy příště...

Konec věcem na jedno použití

  • Když se něco rozbije, opravte to! Často to není tak velký problém a uvidíte, že vám daná věc bude dál dělat ještě větší radost.
  • Když něco nechcete, pošlete to dál! Jestli už daná věc nedělá radost vám, možná by potěšila někoho jiného.
  • Noste si vlastní láhev na pití a doplňujte si ji pitnou vodou z kohoutku. Pokud vám nechutná jen čistá, zkuste přihodit trochu ovoce a bylinek a máte takovou jednoduchou domácí limonádu.
  • Stejně tak si můžete pořídit termohrneček a příště, až půjdete do vaší oblíbené kavárny pro kafe s sebou, poproste je, ať vám ho udělají do něj.
  • Noste s sebou vlastní pytlíky na zeleninu, ovoce a pečivo! Můžou to být síťovky, nebo doporučujeme třeba Frusacky. Ty jsou super v tom, že jsou průhledné a nic neváží. Nebo vynechte sáčky úplně. Spousta ovoce a zeleniny už má svojí vlastní slupku. Když je v obchodě zvážíte, prostě cedulku nalepte na jedno z nich a potom u pokladny vysvětlete, co patří k sobě.
  • Noste si i vlastní pláťěné tašky a nebo síťovky. V kabelce vám nezaberou téměř žádné místo a ušetříte nejen igelitku, ale i peníze za každou novou tašku.
  • A celkově zkuste omezit veškeré jednorázové věci - brčka můžete vynechat úplně, nebo vyměnit za kovová, odličovací tampónky nahradit látkovými, papírové utěrky taky látkovými a tak dále...
A v neposlední řadě
  • vytvořte si doma prostor pro recyklaci. Koše alespoň na papír, plast a sklo. O recyklaci si něco nastudujte, ať to děláte správně a uvidíte, že vám to za pár dní půjde úplně přirozeně samo!


Určitě budeme moc rády, když nám do komentářů napíšete, jaký máte na téma udržitelnosti názor vy, jak k tomu u vás doma přistupujete a jestli máte i nějaké další tipy, které nám můžete předat! Ať se navzájem něco naučíme :).

13 komentářů

  1. Krásný a pomocný článek! I já spoustu těchto věcí dělám, přijde mi to často už i úplně přirozené :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  2. Hoci sa už nejaký piatok snažím žiť viac udržiteľne, vždy ocením nejaké nové tipy! A že tu som ich našla celkom dosť. Krásny článok Lucka.
    https://inainbratislava.wixsite.com/mysite

    OdpovědětVymazat
  3. Spisali ste uplne bezne veci. Myslim, ze dnes sa nimi riadi uz väcsina populacie. Minimalne v mojom okoli.
    Mrzi ma vsak, ze nepodporujete lokalne znacky snaziace sa o udrzatelny rozvoj a nechate si vymyvat hlavy. Alebo to skor bude kvoli peniazom? Ludia vam na youtube i na blogu pravidelne pisu odporucania na lokalne firmy a vysvetluju vam ze Avon, Yves Rocher, ci Ikea nie su prave vzor udrzatelneho rozvoja. Ja viem, ten vas argument, ze lepsie robit aspon nieco. Tak aspon skuste tu Ikeu presvedcit nech nebali kazdu suciastku do specialneho obalu. Ved nie je to tak davno, ako ste si tam kupili kaktusy v plaste. Trufate si na to? Drzim vam palce. Tak pomozete planete.

    OdpovědětVymazat
  4. červen 2017 - Jednoduché kroky na pomoc naší planetě
    Vlogmas 2018
    duben 2019 - Pár kroků k udržitelnému životnímu stylu
    květen 2019 - Jednoduché kroky pro udržitelnou domácnost
    Holky, jako sorry, ale ve všech těch článcích píšete furt dokola to samý. Jávim, že některý ty body je dobrý připomínat, ale stačilo by hodit odkaz na předchozí články a dopsat nový informace...až na to, že vy žádný nový informace nepodáváte (kromě úspornejch zářivek).
    Co třeba u toho nakupování říct, ať kupujem sezónní a lokální potraviny? Když už kupujem něco v plastovym balení, ať vezmeme to největší balení, nebo když si koupíme pití nebo rohlíky v sáčku, ať tu lahev/sáček používáme opakovaně? Co nakupování v bezobalu?
    Třídění papíru, plastu a skla je základ, ale hodně důležitý je taky třídit kovy, použitý baterky, i ty vaše slavný zářivky, a jedlý tuky z vaření.
    Trochu mi ty vaše články připomínaj referáty na základce, prostě opakování věcí, co každej ví, ale žádný pořádný informace to nikomu nad 13 let nepřinese :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za komentář :). My mluvíme o věcech, které v našem každodenním životě děláme my samy. Články slouží pro inspiraci, ale také pro rozproudění diskuze na tohle téma :). Takže děkujeme moc za tvé tipy, samy se toho určitě máme ještě hodně co učit :)).

      Vymazat
    2. Však nikdo není dokonalý :) V tom případě bych ale nazvala ten článek třeba: "Co děláme pro to, abychom měli udržitelnou domácnost". A na závěr třeba odstavec o tom, v čem vidíte svoje nedostatky, na čem byste chtěly zapracovat. (Takovej článek by se mi do budoucna líbil - takový zamyšlení...pořád chcete zdravě jíst a hýbat se, tak kam se chcete posouvat v tomhle směru). :)

      Vymazat
  5. Veľmi sa mi páči nápad formou výzvy. Aj keď to sú úplne bežné veci, nie každý ich dodržiava. Vo svojom okolí sa stretávam s kadečím a verte mi, že to nie je pekný pohľad. Veľmi podarený článok <3
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
  6. V posledních letech tohle téma hodně řeším. Pořídili jsme si tři stejné odpadkové koše (komunál, papír a plasty - sklo vyhazujeme jen minimálně) a snažíme se pečlivě třídit. Jídlo už prakticky nikdy nevyhazujeme (na to jsem opravdu pyšná), všude máme úsporné zářivky a snažíme se efektivně (ne)topit.
    Teď trochu bojujeme s vodou, protože máme malé dítě a pračku třeba pouštím častěji, než je mi milé. Pro malého totiž mám jen několik kousků oblečení. Pračka si sice zváží obsah bubnu a upraví podle toho program, ale sušička to neumí. A já, ostuda, už se prostě ke klasickému sušení prádla nevrátím.

    OdpovědětVymazat
  7. fruits are very beneficial for health, what doctor said? you should eat daily fresh foods at least one food time or after the lunch or dinner but what we did we take this thing as a light and just ignore. i recommends you to eat fruits

    OdpovědětVymazat
  8. These are the very handy points for making a sustainable home like turning off the lights when you leave room, keep your dishwasher clean, saving electricity, no waste of food, and not using plastic bags.

    OdpovědětVymazat
  9. These are exceptionally convenient focuses for making a supportable home like killing the lights when you leave the room, keeping your dishwasher spotless, sparing power, no misuse of nourishment, and not utilizing plastic packs. https://www.divinedesignupholstery.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Perfektní článek. Díky mockrát. :-) S tím šetřením energie úplně souhlasím. Nejhorší je podle mého to, jak si teď přes léto všichni kupují všelijaké klimatizace a podobné věci, když je to úplně zbytečné. Takové venkovní žaluzie dokáží totiž udělat mnohem lepší službu, než jakákoliv klima. O tom jsem se měla před časem možnost přesvědčit, když jsem byla na návštěvě u jednoho známého. Venku byly třicítky a on měl doma díky žaluziím příjemný chládek. Právě proto začínám uvažovat nad tím, že bych si něco takového domů také pořídila. Už jsem si i zkoušela hledat venkovní žaluzie Praha 9 a koukala jsem, že to není zas až tak drahé, jak jsem si myslela.

    OdpovědětVymazat
  11. Hezky napsaný a hodně pomohlo. :)

    OdpovědětVymazat