V neděli jsme se s Kubou vrátili z Milána, a tak rovnou sedám k počítači a jdu vám sepsat svoje dojmy, aby to nedopadlo jako s články z Říma, které už mám dva roky rozepsané a nejsem si jistá, jestli na ně ještě někdy přijde řada...

Letět do Milána bylo takové spontánní rozhodnutí. Chtěli jsme prostě někam na výlet na prodloužený víkend a hledali levné letenky. Já jsem hodně chtěla do Itálie, protože už se mi stýskalo po zmrzce a pizze a v Miláně jsme ještě ani jeden nebyli.


Let byl krátký a takový vyhlídkový, protože jsme měli nejdřív hezký výhled na Aply, a potom na Italská jezera. Jen si dejte pozor, když si kupujete levné letenky od nízkonákladovek, že v ceně většinou není zavazadlo, a že si musíte připlatit za to, abyste seděli vedle sebe. Ryanair dokonce v ceně neměl ani palubní zavazadlo, jen batůžek. Zpátky jsme letěli s EasyJetem, a tam zase bylo v ceně jedno palubní zavazadlo, ale už ne batůžek.


První den jsme vyrazili rovnou do centra města a málem nás kleplo, kolik tam bylo lidí :D. Měli jsme hlad a úplnou náhodou jsme hned narazili na obchůdek Luini, který mi doporučovala Gabča z PG foodies (ta už taky chystá průvodce Milánem, tak sledujte její blog!). Je to malá pekárna kousek od Duoma, která funguje už od roku 1946 a je vyhlášená plněnými taštičkami.


Návštěvu Duoma jsme původně měli v plánu až další den, ale šli jsme se podívat, jak funguje prodej lístků a zjistili, že nebude problém, abychom tam šli ještě ten den odpoledne. Vystáli jsme si tak dvacetiminutovou frontu, koupili lístky na střechu i dovnitř Duoma, a pak už rovnou vyrazili nahoru.


Duomo je pátou největší katedrálou na světě a je opravdu nádherná. Určitě stojí za to jít se podívat na střechu, kde uvidíte spoustu malých věžiček a propracovaných detailů. Škoda byla, že když jsme tam byli my, velká část střechy se zrovna opravovala, ale i tak se nám tam moc líbilo.


A i výhled stál za to!


Jak už jsem říkala, do Itálie jsem se těšila hlavně na zmrzku, haha :D. Takže jsem zamířila do první zmrzlinárny, kterou jsme potkali a dala si jednu ze svých oblíbených kombinací - malina, pistácie! Na konkrétní zmrzlinárny v Miláně tip nemám, ale všude, kde jsme zmrzku měli, byla skvělá, takže asi nešlápnete vedle, ať už půjdete kamkoli.


Na závěr dne jsme si ještě prošli nákupní galerii, nakoupili nějaké mňamky a udělali si piknik s rajčátky, mozzarellou a olivami, stejně jako jsme to dělali, když za mnou Kuba přiletěl na erasmus do Říma!


Druhý den jsme se záměrně vyhýbali centru a obešli tak Miláno hezky kolem dokola. Na snídani jsme vyrazili do kavárny Pavé Milano, kterou jsem objevila díky mapě Verči Stylish Coffee. Měli moc dobrou kávu a pečivo. A protože jsem se nemohla rozhodnout, jestli chci slané nebo sladké, dala jsem si obojí...


Pokračovali jsme uličkami kolem dokola, až k hradu. Co se mi na Miláně líbilo asi nejvíc ze všeho bylo, jak se snaží dostat zeleň do ulic a každý dům a každá terasa jsou plné kytek!


Pevnost Sforzcesco jsme si prošli kolem dokola, a potom zamířili rovnou do parku Sempione. Ten se nám líbil moc a určitě by bylo hezký si udělat piknik, nebo odpočinkové odpoledne i jen tam, na trávě, u jezírka.


Z parku jsme prošli čtvrtí Chinatown plné různých obchůdků a restaurací až k milánskému hřbitovu. To bylo kupodivu to, co jste nám doporučovali navštívit úplně ze všeho nejvíc a vlastně se ani nedivím. Takovýhle hřbitov se jen tak nevidí... je to spíš jak přehlídka uměleckých děl. Upřímně se mi tam moc nechtělo fotit a točit, přeci jen je ta atmosféra trochu jiná, ale něco málo pro představu máte natočené ve vlogu.


Po cestě zpátky jsme se zastavili na bruch do kavárny/coworkingu OTTO a tam nás to naprosto nadchlo. Chvilku nám teda trvalo, než jsme přišli na to, jak si objednat, ale pak nám to naopak přišlo skvěle originální. Na stole ležely kartičky, kde se měla vyplnit objednávka, napsat číslo stolu, a to jsme potom odnesli ke kase. 


Brunch nám taky moc chutnal a dost nás nasytil. Dali jsme si jen "jedno jídlo" do dvojice a bylo to tak akorát, protože v tom vedru, jaké v Miláně bylo, jsme ani tak velký hlad neměli. Jako jedno jídlo se počítal toast - my si dali s tatarákem, příloha - my si vybrali brambory, a potom bylo na výběr z dalších věcí - nás zaujal losos, hummus a ovoce!


Po cestě jsme narazili taky na cukrárnu Venchi, kterou znám už z Říma, a která je vyhlášená vlastní čokoládou. No, samozřejmě došlo zase i na zmrzku!


No a odpoledne jsme zamířili do čtvrti Navigli, která je rozprostřená podél dvou kanálů a taky plná různých restaurací a kaváren.


Tam jsme si vyhlídli restauraci La Prosciutteria, ale nějak neměli hlad, takže jsme si dali nakonec jen Aperol. Ale ty tácy se šunkami a sýry vypadaly naprosto božsky, takže jestli někdy budete v Miláně, určitě se tam zastavte!


Na pizzu jste nám hodně doporučovali dvě restaurace - Pizza Marghe a Pizza AM, s tím, že je dobré tam jít chvilku před otvíračkou, protože bývají fronty. My jsme ale nějak neměli ani jeden večer tak velký hlad, takže jsme si jen kupovali menší kousky pizzy s sebou.

Tam jsme většinou vybírali jen podle vzhledu, protože "stánky" s pizzou jsou na každém rohu. Doporučit můžeme třeba EatMe&Go, Spontini, nebo Farini.


Třetí den jsme chtěli najít místo na snídani, kde by nám udělali vajíčka. To byl ale celkem problém, protože italská snídaně je většinou jen nějaké sladké pečivo a kafe. Nakonec nás ale zaujala kavárna L'OV a jídlo bylo moc dobré. Jen ta porce teda byla obří :D.


Po zbytek dne už jsme se jen tak toulali v uličkách, znovu prošli centrum a na oběd si sedli do parku v Navigli, snědli si pizzu a vyrazili na letiště.


Výlet jsme si moc užili, ale musím popravdě říct, že do Milána v nejbližší době asi znovu nemusíme. Ten třetí den už jsme vlastně neměli tolik co objevovat a na nakupování nás moc neužije. Takže pokud se do Milána chystáte, myslím, že ty tři dny jsou tak akorát.

Co nám ale hodně z vás doporučovalo, je navštívit i nedaleké město Bergamo, nebo jezero Lago di Como. Tak to věřím, že by taky stálo za to!

Byli jsme v Miláně? Jak se vám líbilo? A je ještě něco, co v okolí doporučujete navštívit?

3 komentáře

  1. Já jsem v Miláně ještě nikdy nebyla, ale moje kamarádka tam nedávno na pozdim podnikla spontánní výlet. Ještě teď mě mrzí, že jsem tehdá neletěla s ní. Poblíž Milána bydlí moje kamarádky, se kterými jsem se seznámila při mém měsíčním pobytu v Anglii, takže se tam rozhodně chystám, nejen za nimi na návštěvu! A snad brzy. :)
    Ty fotky vypadají nádherně, všechny ty pizzy a zmrzliny.. mňam!
    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  2. Já snad nikdy nepochopím, jak je možný, že každá vaše fotka vypadá tak skvěle :D♥
    Rozálie Růžičková

    OdpovědětVymazat
  3. Taky plánujeme s přítelem výlet do Milána, našli jsme teď totiž celkem levné letenky, tak proč takové akce nevyužít že. Ještě si sjednáme cestovní pojištění a můžeme letět! :)

    OdpovědětVymazat