Ve spolupráci s Draw Planet
Jak už asi víte, rády se neustále učíme něco nového. Někdy na to člověk stačí sám, jindy je lepší odevzdat se do rukou profíkům. My rády objevujeme kurzy vedené inspirativními lidmi. Takže když jsme dostaly nabídku přímo od Draw Planet si jeden z kurzů vyzkoušet, tak jediné, nad čím jsme váhaly bylo, který kurz vybrat. Protože nás jich zaujalo hned několik. Dneska bychom s vámi rády sdílely naši zkušenost s kurzem v Draw Planet, takovou krátkou recenzi.


Nakonec jsme si vybraly kurz skicování pro začátečníky, protože se nám líbilo, že bychom se mohly naučit, jak jednoduše a rychle zachytit předměty, které vidíme před sebou. Co ale máme na podobných kurzech vlastně nejradši je to, že člověk jen tak tři hodiny sedí, může vypnout a soustředit se pouze na kreativní tvoření. V běžným životě si prostě nejsme schopné tolik času jen tak vyhradit. Když ale navštivujeme pravidelný kurz, je to zkrátka dané a tím pádem jednodušší.

Kurzy Draw Planet probíhají v Karlíně. Na místě je hned několik krásných a plně vybavených ateliérů, kde probíhá vždy několik lekcí zároveň, ale navzájem se nijak nevyrušují. Samotné prostředí na vás hned dýchne tou správnou tvořivou náladu.


Kurz má celkem devět tříhodinových lekcí, na kterých jsme se učili skicování a kreslení předmětů, prostředí a postav. Vyzkoušeli jsme si nejrůznější techniky jako kreslení tužkou, akvarelem, fixy, nebo linerem. Nejvíc nás asi bavil akvarel, ale nejzajímavější bylo rozhodně vidět, co všechno se dá vytvořit pomocí speciálních fixů. Už jen samotná technika práce s nimi by mohla být samostatná disciplína. Vyžaduje to trpělivost a správnou práci s intenzitou tahů.

Naším lektorem byl Stan Solo, který nám všechno pečlivě vysvětloval, poradil nám, jak postupovat a hlavně nás chválil a motivoval, což dost pomáhalo ve chvílích, kdy jsme si nebyly jisté tím, co jsme vytvořily :D. Škola má v týmu spoustu dalších zkušených lektorů, takže se člověk nemusí bát, dostane se do těch správných rukou.

Skvělý taky bylo, že jsme měly ve studiu k dispozici veškeré pomůcky potřebné na skicování a nebylo tak potřeba nosit nic víc, než kreativní náladu.


Většinu lekcí jsme trávily přímo ve studiích Draw Planet, ale předposlední lekci jsme si trošku ozvláštnili tím, že jsme šli skicovat do kavárny a vyzkoušeli si zachytit reálné prostředí a reálné lidi. Mohli jsme spojit všechny dovednosti - měření předmětů, perspektivu, správnou kresbu horizontů a úhlů, a navíc i zachycení postav a obličejů. To je pro nás zatím největší oříšek, zvládnout správné poměry a proporce. Překvapilo nás ale, že existují téměř vždy fungující poměry, na které lze obličej rozdělit. Potom se kreslí mnohem jednodušeji. Od té doby si vždy v dopravních prostředcích prohlížíme obličeje lidí a zkoumáme, jaké mají nosy, oči nebo třeba uši. Samozřejmě velmi nenápadně :D.


Celý kurz jsme si moc užily a určitě jsme se toho naučily hodně. Teď, asi jako se vším, je to o tom to dál procvičovat, skicovat, skicovat a skicovat

Byli jste na nějakém z kurzů Draw Planet? A je něco, co byste se chtěli naučit nebo si alespoň vyzkoušet?

9 komentářů

  1. To musela být skvělá a zábavná zkušenost, skicy se vám moc povedly! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Teď chodím na kurz Grafického designu/Photoshopu do Draw Planet a je to skvělý! Moc doporučuju všem, určitě všechny kurzy jsou super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na drawplanet jsem chodila celý tento rok a bylo to úžasné. Byl to kurz bez zaměření, takže jsme si vyzkoušeli spoustu různých technik. Moc se mi to líbilo ❤ skicy se vám opravdu povedly ��

    OdpovědětVymazat
  4. O tomto kurze som predtým nepočula, ale je to bomba! :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  5. Na žádném takovém kurzu jsem nebyla, ale mám uzavřený 1. cyklus v umělecké škole, právě z kreslení, takže vím, jaký to je oříšek. Dříve jsem uměla fakt dobře nakreslit portrét, teď jsem z toho ale bohužel už vypadla a už mi to tak nejde, takže si každým rokem říkám, že musím začít znovu kreslit, ale ještě jsem se k tomu pořádně nedostala.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  6. To nenápadné pokukování po ostatních lidech znám moc dobře. Je to také ten nejlepší způsob, jak se naučit správně odpozorovávat proporce lidského těla... od lidí. :D Tak, ať se vám daří ve vaší další tvorbě.

    OdpovědětVymazat
  7. V Draw Planet jsem byla na kurzu ilustrace, shodou okolností taky u Stana. :) A bylo to naprosto super. Plánuju si na podzim vybrat nějaký další kurz, i když výběr je tak velký, že bude těžké se rozhodnout.

    OdpovědětVymazat
  8. Na kurzu v Draw Planet jsem byla, bohužel jsem dostala instruktorku, která mi nesedla a přestala jsem tam chodit. Ale měla jsem jednu lekci se Stanem a ten byl super :)

    OdpovědětVymazat