Nový rok, nový začátek, nová předsevzetí? Super! Čerstvá motivace je důležitá, a od 1. 1. se krásně počítá. Nejdůležitější ale je nezůstat jen u přání a své cíle opravdu plnit. Dneska vám chceme ukázat, jak si svoje cíle stanovit, aby opravdu vydržely a klidně nejen jeden rok. Může to být změna na celý váš život.

Všechno jsme shrnuly do nového videa. Napíšeme to ale jednoduše i do dnešního článku. Taky jsme si pro vás k tomuto tématu připravily nový plánovač pro sestavení cílů ke stažení.

1. Rozdělte si svůj život na konkrétní oblasti. Například práce, škola, sport, zdravý životní styl, trávení volného času, vztahy... Postupně se věnujte každé z nich. Pro tento článek si jako náš příklad zvolíme zdravý životní styl. Věříme, že je to ta oblast, ve které si přeje udělat změny spousta z nás.

2. Ještě než začnete myslet dopředu, zastavte se. Zamyslete se nad tím, jak se vám v této oblasti dařilo doposud? Upřímnost nade vše! Co vám šlo? Kde by bylo potřeba zabrat? Pokud bylo něco špatně, zkuste si položit otázku "Proč?" a klidně se s ní potrapte i několikrát. 

Například: Nedodržovala jsem svůj režim. Proč? Nenašla jsem si na to dost času. Proč? Radši jsem dělala něco jiného. Proč? Zas tak mě to  nebavilo. Aha! Tentokrát by tedy mohlo být dobré vyzkoušet  něco nového, co  mě bude bavit víc.

Tímto způsobem možná přijdete na kloub spoustě svým problémům. Stačí si jen pravdivě odpovědět. 


3. Je načase podívat se do budoucna. Představte si, jak by tahle oblast vašeho života vypadala v tom úplně ideálním případě. Zapište si to. Vše co vás napadne, jaké emoce se vám vybaví, můžete si i nakreslit svou představu. Dejme tomu, že ve vaší představě máte hezky pevné tělo, sršíte energií, nikde vás nic nebolí a je vám skvěle. Nedělá vám problém ujít dlouhou túru, všechno zvládáte s úsměvem a ještě ke všemu konečně dopnete ty dlouho odložené džíny. Ať už je vaše představa jakákoli, to je váš ultimátní cíl. Neznamená to, že se ho dočkáte hned tenhle rok, nebo možná vůbec. Spíš je to vaše motivace, ke které se chcete co nejvíc přiblížit. Pomůže vám uvědomit si, co vlastně chcete ze všeho nejvíc.

4. Teď si pojďme říct, co pro svůj cíl začnete dělat. Sepište si konkrétní kroky, které vás k němu dostanou. Je důležité si tyhle dílčí cíle stanovit co nejpřesnější. My se snažíme držet v mysli poučku "SMART". Je to zkratka slovíček specifické, měřitelné, dosažitelné (achievable), realistické a časově ohraničené (timeable). Takové by vaše cíle měly být. Co to znamená v praxi?

Například místo "Zhubnu" si dejte za cíl třeba "Zhubnu každý měsíc půl kila". Raději než "Budu jíst zdravě" si řekněte "Každý den vypiju alespoň 2 litry vody a ke každému hlavnímu jídlu si dám 100 gramů zeleniny". Čím specifičtější, tím jasnější a jednodušší k následování!


5. Své cíle už znáte. Teď je musíte přenést do svého života. To, co jde, si rovnou zapište do diáře. Chcete cvičit 2x týdně? Udělejte si z toho plán, vyhraďte si na to čas a berte to jako hotovou věc. Jako kdybyste si do diáře zapsali schůzku nebo zkoušku ve škole. Na ty přece přijdete taky bez výmluv!

Věci, které chcete opakovat denně si můžete zapisovat do habit trackeru. Ten máme buď přímo v diáři a nebo si ho od nás můžete stáhnout a vytisknout. Pomůže vám sledovat, jak se vám daří váš cíl plnit. 

Nám taky vyhovuje rovnou si napsat do diáře, kdy si plnění svých cílů zkontrolujeme. Napíšeme si tento úkol vždy na přelom měsíce. Je to taky příležitost pro aktualizaci cílů, pokud je některý nastavený špatně a chceme ho změnit. 


Naše diáře jsou stále v prodeji na našem e-shopu i v knihkupectvích. Letos jsme přidaly novinku, a tou jsou motivační úkoly, které vás čekají před každým měsícem. Věříne, že vás budou bavit!

Dáváte si nějaké cíle? Je něco, co vám pomáhá je dodržovat?

9 komentářů

  1. Super článek a video. Určitě mi to pomůže. Bude video o tom jak vytvořit diář? A chci se zeptat jestli příšťí rok bude diář i pro kluky myslím to takhle: chtěl/a bys. Napříklaf ale je to samozřejmně na vás. Jen říkám že váš diář používá mnoho kluků. Hezký nový rok.

    OdpovědětVymazat
  2. Cíle si dávám a jediné, co mi fakt pomůže, je to, že něco doopravdy chci. Nedokázala bych se nutit do něčeho, co mě nebaví. Po nějaké té době, co jsem různá předsevzetí zkoušela a nešly mi, jsem dospěla k tomu, že si prostě musím najít cíle, které se budu celý rok užívat. Pak je to jednoduché! :) Každopádně musím souhlasit s tím, že čím konkrétněji si cíl dám, tím lépe se mi plní! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelé tipy, takéto články sú skvelé. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé video a článek. Já jsem si stanovila cíle a zatím je dodržuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám dotaz mimo článek. Budete mít v e-shopu ještě šedé čepice? Dík M.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravíme A cup of style. Perfektní video. Děkujeme za něj. Opět inspirativní :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento rok jsem se rozhodla, že budu používat Váš diář a je fakt skvělý! ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, bude prosím ještě někdy nějaký podcast?

    OdpovědětVymazat