Před chvilkou jsem ještě ani nemohla uvěřit tomu, že jsem opravdu těhotná, a teď už je za námi první trimestr. To to letí! A velkou radost mám i z toho, že už tohle naše tajemství znáte taky a můžu to s vámi sdílet. Přišlo nám tolik krásných zpráv a komentářů, že ani nedokážu popsat jak moc jsem vděčná za tu skvělou komunitu lidí, kterou máme kolem sebe. Děkujeme!

Výborně, bude se těhotnět!

Začnu ale hezky od začátku. Nedávno jsme s Niky nahrávaly podcast o menstruaci, kde jsme trochu nakously i téma antikoncepce. Proto už možná víte, že jsem devět let brala hormonální antikoncepci a před dvěma lety jsem se rozhodla ji vysadit. O HA se začalo ve společnosti víc mluvit a já jsem měla pocit, že už do svého těla nechci dál cpát hormony. Hledala jsem tedy jinou formu antikoncepce a nakonec se rozhodla pro nehormonální nitroděložní tělísko. To jsem měla dva roky a byla jsem s ním spokojená. Pravidelný cyklus jsem měla zpátky hned další měsíc po vysazení HA a po celou dobu jsem neměla žádné problémy.

Na podzim a v zimě jsme s Kubou začali plánovat svatbu a taky mluvit o miminku. Nebo takhle, já už o miminku mluvím tak dva roky, ale najednou jsem víc a víc cítila, že je ta správná chvíle a ukázalo se, že Kuba to cítí stejně. Navíc vzhledem k tomu, že kolem sebe máme spoustu párů, kteří se o miminko snaží nebo snažili dlouho, počítali jsme s tím, že to asi nebude jen tak na první dobrou a bude lepší "začít" dřív, dát tomu volný průběh a nestresovat se. 

Všude jsem si četla o tom, jak důležitá je pro těhotenství kyselina listová a že se doporučuje ji začít brát klidně několik měsíců předem. V lednu jsem si ji proto šla koupit a rovnou každý den začala pít i čaj z kontryhele, který srovnává hormony, napomáhá k pravidelné menstruaci, posiluje dělohu a celkově má blahodárné účinky na tuhle oblast těla.

V únoru jsem se domluvila s paní doktorkou, že si nechám vyndat tělísko a rozesmála mě, když s nadšením vykřikla "Výborně, bude se těhotnět!". A to asi ani nečekala, že o měsíc později už jí budu psát s tím, že bych ráda přišla na kontrolu ohledně potvrzení těhotenství. To nečekal nikdo z nás. 

Malý zázrak!

Zázrak. Osud. Štěstí... nevíme, ale rozhodně jsme neuvěřitelně vděční za to, že se to povedlo. To jsme se dozvěděli na Sri Lance. 

První příznaky

Měla jsem to dostat hned po prvním týdnu naší dovolené. Tomu, že jsem byla víc unavená, než jsem zvyklá, jsem nepřikládala moc velký význam. Měli jsme za sebou dlouhou cestu, časový posun a každý den jsme hned ráno šli na hoďku až dvě surfovat. Po pár dnech mě začaly docela hodně bolet prsa, ale to je taky normální, když to mám dostat. Měla jsem dokonce i svůj "den s divnou náladou", který mám vždy tři dny před menstruací. V den kdy jsem to měla dostat mě trochu pobolívalo břicho a já už byla připravená s menstruačním kalíškem... ale nic. Den nic. Dva dny nic. Týden nic. 


Surfování a pohodu na pláži jsme vyměnili za cestování po ostrově a sem tam už jsme si dělali srandu, že necestujeme jen dva, ale tři. Jedním očkem jsem pokukovala z tuk tuku po lékárně a nejsilnější pocit, že nejsem sama, jsem měla při výšlapu na Adamovu horu. Nějak podvědomě jsem šla do schodů pomaleji a přemýšlela nad tím, že bych na "nás dva" měla dávat pozor...

Poslední den na cestách jsme byli ve větším městě Kandy a už nám to nedalo. Našli jsme lékárnu a já si tam šla koupit těhotenský test. Pani mi dala rovnou tři, tak jsem neprotestovala. Jeden stál 3 Kč a nakonec jsem byla ještě ráda, protože jsem tomu nemohla uvěřit. Byly tam. Dvě čárky! Večer jsem si udělala rovnou i druhý test a ráno pak ještě třetí, abych se ujistila, že se mi to jen nezdálo... a pak jsem litovala, že těch testů nemám dvacet, protože bych nejradši kontrolovala, jestli tam ten malej prďolka pořád je pokaždý, když jsem šla čůrat.


Hned po příletu na letišti v Praze jsem si koupila ještě test digitální a měla radost, že jsem tam viděla velké +. To už jsem byla v 7. týdnu těhotenství.


Určitě vám můžu doporučit aplikaci Těhotenství +. Stáhla jsem si podobných aplikací asi deset a tahle mi přišla nejužitečnější, nejpřehlednější a nejlépe zpracovaná. Máte tam každý den nové články na nejrůznější témata ohledně těhotenství. Každý týden nové informace o tom, co se děje s vaším tělem i miminkem, krásnou vizualizaci toho, jak postupně roste a spoustu dalších informací a funkcí.

Díky aplikaci jsem se taky jednoduše zorientovala v tom, jak se těhotenství "počítá". Každého nezasvěceného totiž zajímá hlavně v jakém jste měsíci. Těhotné ale celý průběh počítají na týdny a dny. Začíná se od posledního dne menstruace (ne početí) a pokračuje dál. Takže když jsem šla na vyšetření, zajímala je informace třeba 8+1 - osm týdnů a dva dny od poslední menstruace, což je 9. týden těhotenství.


Chutě a nevolnosti

Když se řekně "těhotenské chutě", představím si kyselé okurky, nebo nejrůznější šílené kombinace jídel. To se mi zatím naštěstí vyhnulo. Ale docela rychle jsem zjistila, že chutě jako takové se mi přeci jen změnily a úplně jsem přestala mít chuť na sladké, což je pro mě hodně neobvyklé. Dokonce mi z některých dezertů s čokoládou bylo nevolno. Naopak jsem měla a stále mám chuť hlavně na maso a zeleninu. Na lehká jídla. A na vařená vajíčka. Pokud by se mě někdo před rokem zeptal na oblíbený způsob přípravy vajíček, vařená vajíčka by byla na úplně posledním místě. Teď je miluju a moc mě neláká představa konzistence míchaných vajíček...

Místo ranních nevolností jsem od 7. týdne měla tak čtyřikrát týdně odpolední nevolnosti. Ale spíš to bylo jako kocovina. Nezvracela jsem, ale neměla jsem moc dobrou náladu ani chuť na jídlo a jediné, na čem jsem si v tu chvíli pochutnala byl kousek mrkve. Taky mi dělalo velký problém dodržovat pitný režim, protože kofeinové čaje jsem chtěla omezovat, o skoro každé bylince jsem se dočetla, že jí nemůžu a z čisté vody mi bylo špatně. Tohle trvalo tak do 13. týdne. 

Spánek a únava

Jak už jsem psala, unavená jsem byla už na dovolené, ale protože jsme byli hodně aktivní, dvakrát denně sportovali a bylo tam horko, ani jsem se nedivila. Po návratu jsem ale zjistila, že jsem unavená i když celý den nic nedělám. Trošku mi nahrála i situace s koronavirem, protože jsme byli v karanténě a opravdu jsem nic dělat nemusela. Zjistila jsem, že musím jíst menší porce jídla, protože oběd mě většinou tak vyčerpal, že jsem hned usnula. Celkově jsem ale ještě i teď (ve čtvrtém měsíci) stále unavená a jsou dny, kdy odpoledne usnu. Pokud to jde, tak se tomu ani nijak nebráním a prostě odpočívám co to jde.

Trošku mě mrzí, že i večer usínám většinou mezi devátou a desátou, protože jsme s Kubou zvyklí večery trávit spolu koukáním na filmy nebo seriály. Ale seriály mají naštěstí kolem 40 minut, takže jednu epizodu většinou zvládnu a u druhé už se mi Kuba směje, ať jdu do postele, když stejně koukám se zavřenejma očima...

Za nejotravnější věc na celém těhotenství považuju neustálé čůrání :D. Od devátého týdne se opravdu každou noc budím a musím jít čůrat, což mě docela probudí a pak už se mi tak dobře nespí. A to ani nemluvím o tom, když někam jdeme. To se vyčůrám a už před barákem mám pocit, že potřebuju znova.

Vyšetření

Ještě ze Sri Lanky jsem psala své gynekoložce e-mail, abych se objednala na vyšetření po mém návratu. To mi naplánovala v 9. týdnu. Nevím, jestli to takhle bylo proto, že jsem byla ještě dva týdny v karanténě, nebo se běžně dělá až takhle "pozdě", ale samozřejmě jsem se nemohla dočkat!

První ultrazvuk se dělal vaginálně a miminko ještě ani nemělo "tvar miminka". Bylo ale vidět, že se tam hýbe a dokonce i že mu bije srdíčko. S doktorkou jsem probrala ty nejdůležitější informace a musím říct, že mě i docela uklidnila. Ne že bych se nějak přehnaně strachovala, ale člověk když zjistí, že je těhotnej, tak si taky všude přečte, co všechno nesmí dělat a jíst. Takže pani doktorka mi zdůraznila že těhotenství neni nemoc, že trocha skořice, hermelínu, kofeinu, nebo vína mě nezabije - a ani miminko! - a že mám hlavně dělat všechno normálně a být aktivní. Dostala jsem žádanku na krevní odběry a na prvotrimestrální screening a už jsem se těšila, že to oznámíme rodičům.

Z krevních testů se zjišťuje krevní obraz, pohlavní nemoci a především také krevní skupina a protilátky. Hned druhý den po otestování mi volala sestra, že mám pozitivní výsledek na protilátky. Řekla mi akorát to, že si moje tělo vytváří protilátky proti miminku a pro jistotu musím jít na další odběry krve. Tady nebudu lhát, ale trošku jsem se lekla. Začala jsem googlovat a zjistila jsem, že je to spojené s Rh faktorem. To je takové to + a - u krevní skupiny. A může se stát, pokud má muž + a žena -, že miminko bude mít jiný Rh faktor než maminka, na což imunitní systém reaguje tak, že začne vytvářet protilátky a může to teoreticky způsobit problémy. Většinou ale ne u prvního těhotenství... To pro mě byla úplná novinka, ale abych to zkrátila, nakonec jsem zjistila, že máme s Kubou oba +, moje tělo stejně ty protilátky vytváří, ale nemělo by to být nijak nebezpečné. Jen to budou muset monitorovat, takže budu pravděpodobně v určitých intervalech chodit na odběry krve.

Prvotrimestrální screening je dobrovolný, ale doporučuje se na něj jít. Platila jsem za něj 1000 Kč, ale měla by to zpětně proplatit pojištovna. Dělá se kolem dvanáctého týdne těhotenství a slouží k odhalení vývojových vad. Já na něj šla do porodnice a byl to opravdu moc hezký zážitek. Ultrazvuk se dělal přes břicho a nejenom, že miminko už vypadalo jako člověk, ale bylo krásně vidět. Skoro jako na videu. Fakt jsem měla slzy na krajíčku a jediné, co mě mrzelo bylo, že kvůli koronaviru se mnou nemohl jít Kuba. Jinak na všechna vyšetření můžete jít bez problému i s partnerem, nebo jiným doprovodem. Trvalo to podle mě tak deset minut a doktor měřil a kontroloval všechny možné vzdálenosti a délky miminka. Od hlavičky k zadečku už mělo 5,5 cm. Všechno naštěstí vypadalo tak, jak má a po ultrazvuku jsem šla ještě na odběry krve.

Na další vyšetření jsem šla až v 15. týdnu, zase ke své gynekoložce. Tam už se mnou mohl i Kuba, dostala jsem těhotenskou průkazku a dokonce jsme se na 70-80% dozvěděli i pohlaví miminka. Ale o tom zase příště, to už předbíhám!

Bříško a prsa

Je to docela srandovní pocit, že asi poprvé v životě mám radost z toho, že mi roste břicho. Každý den ho sleduju v zrcadle, jestli náhodou nepovyrostlo. Už se na něj těším, ale zároveň vím, že si ho užiju až až. 
Asi od devátého týdne mám pocit nafouklého břicha, které nejde zatáhnout, ale jinak roste pomalinku. Určitě pomaleji, než jsem čekala. Ani teď, ve čtvrtém měsíci, by na mě podle mě nikdo nepoznal, že jsem těhotná. Ráno nemám bříško skoro žádné a k večeru to vypadá, jako bych se přejedla...
Už pár týdnů ale nezapnu svoje džíny s vysokým pasem, takže nosím různé kalhoty na gumu a koupila jsem si už i jedny těhotenské. I když mi bříško zatím tak neroste, mažu si ho pravidelně olejíčkem proti striím. To si myslím, že není vůbec na škodu s tím začít dřív.

Narozdíl od bříška se mi docela rychle zvětšily prsa. Celý první trimestr mě dost bolely a stačilo, aby mě Kuba normálně objal a už jsem ho upozorňovala "au prsa" :D. Z podprsenek S teď nosím L a nejradši mám jen úplně jednoduché braletky nebo sportovní.


Moje pocity

Celkově tomu pořád nemůžu uvěřit. Miminko jsem si vždycky moc přála a teď je opravdu na cestě a do konce roku bude u nás. A co mi přijde nejšílenější je, že kromě toho, že jsem to nedostala a sem tam mi bylo nevolno, vůbec necítím, že mi v břiše "něco" roste. Miminko má 11 centimetrů, mrská se tam, bije mu srdíčko a já o tom skoro vůbec nevím. To je prostě neuvěřitelný, co to tělo dokáže a ani nedokážu popsat jak moc jsem za něj vděčná. Teď už se nemůžu dočkat, až ucítím první pohyby a moc doufám, že všechno půjde i dál tak jak má!

Ještě jednou moc moc moc děkuju za všechny vaše krásné zprávy a budu moc ráda, když se do komentářů podělíte o své zkušenosti s těhotenstvím a prvním trimestrem. Každé těhotenství je totiž úplně jiné a stejně tak, jako jsem hledala informace já, je možná teď hledá nějaká další budoucí maminka a chce vědět, že to, co prožívá, je normální.

38 komentářů

  1. Moc gratuluji�� ve vlogu mi přišlo krásné, jak jsi říkala že tam pořád je. Přeju hodně zdraví a štěstí ������

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo hezký, líbí se mi Lucky přístup, asi tím, že nepočítali, že to půjde tak rychle, tak to nijak nehroti a přitom je moc ráda. Ono v prvním trimestru konci 20% těhotenství samovolně, bohužel, a kdo se snaží už měsíce nebo roky a dělá jeden test za druhým, jen se stresuje. Mě to přišlo takový rozumný, super, že tam pořád je, ale ne nějaký extrémní šílení.)

      Vymazat
  2. Moc gratuluji a přeji hodně štěstí a zdraví! Je vidět, že jsi moc šťastná<3 Chci se jen zeptat, jestli vzhledem k těhotenství budete s Kubou měnit některé svatební plány nebo se vše odehraje tak, jak jste plánovali již předtím?

    OdpovědětVymazat
  3. Ja už mám tohle období za sebou a už se strašně těším, až jej jednou (doufam, že co nejderiv ❤️) budu prožívat znovu. Mam doma sedmitydenniho syna a bříško a těhotenství mi chybí od prvniho dne po porodu. Bylo to nádherné období, které jsem si maximálně užívala a pokračuji v tom teď s tím drobečkem, ktery opravdu roste pred očima ❤️ Užívejte, foťte, dokumentuje, ja teď prohlížím fotky z těhotenství a videa jak malý kope a mám u toho slzy na krajicku a úsměv od ucha k uchu a jsem strašně šťastná, že na pupík mám tolik krásných zdokumentovanych vzpominek.

    OdpovědětVymazat
  4. Lucka ešte raz blahoželám ❤️ Pamätám si ako som si pri pozeraní posledných videí hovorila, že si nejaká iná, že úplne žiariš šťastím.. alebo ako mi možno pred takým týždňom (+-) napadlo, že tvoja svadba sa blíži a hned som si tak pomyslela, že ako nám raz povieš, že čakáte bábätko (neviem ani prečo mi to napadlo:) a tom som vtedy ešte netušila, hihi :) ) a v utorok ste ma teda úplne dojali❤️❤️ mám z vás neskutočnú radosť a je nádherné ťa sledovať, odkedy si bola na Erasme v UK až doteraz ❤️ ani mi to nepríde ako 5 rokov.... ked si pridala v utorok, tú fotku tak mi tak došlo, že vlastne ako dlho vás sledujem, že si pamätám dni, kedy sa aj Kuba začal objavovať vo videách prvýkrát a proste to je tak nádherné vidieť kde ste teraz ❤️ ..veľmi som sa tešila na tento článok aj video, pretože som sa nevedela dočkať reakcie Niky a vašich rodičov a babičky❤️❤️❤️ ..video je nádherné a mala som z neho slzy a vlastne aj teraz mám slzy ako ma to celé dojíma, vidieť ťa ako sa ti plní asi tvoj najväčší životný sen, pretože viem ako veľmi si o tomto snívala❤️.. úprimne asi z nikoho som sa takto netešila ako z vás ❤️ ešte raz vám prajem všetko dobré, veľa zdravia a opatrujte sa. aaa budem sa tešiť aj na dalšie články:) Dia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. oprava v stredu :D ach tá karanténa, už ani neviem aký je deň:))

      Vymazat
  5. Nádherný článek ❤️❤️

    OdpovědětVymazat
  6. Luci, moc Vam oboum gratuluji ☺️ Sleduji Vas temer od zacatku, jsme stejne stare a momentalne jsem i ja tehotna (9.tyden) �� Priznaky teda mame uplne stejne, do puntiku... hlavne ty prsa ��

    OdpovědětVymazat
  7. Moc gratuluji! Jen jsem se chtěla zeptat jak to uděláte Lucko s šatama na svadbu? Ve vlogu jak sis je vybírala, si říkala že už je máš vybrané tak jestli budeš mít ty stejné, nebo budeš vybírat jiné. Hlavně hodně zdraví tobě i miminku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jak mi vyroste bříško :). Zatím počítám s tím, že mi budou, nebo půjdou přizpůsobit :)).

      Vymazat
  8. Když jste přidali fotku na instagram, tak jsem tomu nemohla vůbec uvěřit do doby než vyšlo nové video. Moc vám gratuluji, budete skvělí rodiče.

    OdpovědětVymazat
  9. Veľmi vám gratulujem ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Si krásna �� prajem vám veľa zdravia, hlavne, aby bolo všetko v poriadku. Buďte šťastní ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    OdpovědětVymazat
  10. Ja jsem taky na své tehotenstvi přišla, kdyz jsme byli s manželem na Sri Lance. A taky jsme kupovali test v Kandy v lékárně.. :)) a uz mame dvouletého kluka. A je to hrozny pohodář, takže všem vřele doporučuji si dite pořídit prave tam!:)

    OdpovědětVymazat
  11. Obrovská gratulace vam obema rodicum �� Muj prvni trimestr respektive tak 4,5 mesice byly naprosto stejne jako tvoje. Nechutenstvi, pocit na zvraceni stridal extremni hlad,... sladke jsem nemohla ani videt, ale co bylo asi nejsilnejsi, byla ta extremni unava, ta odeznela az tak po tech 4,5 mesisicich... jinak zhruba do 18.tt mi vaha dost kolisala, obcas ubyvala, a pak najednou zlom a skokove to tyden co tyden rostlo, stejne jako brisko.... :) kolem 6.mesice me dost trapily migreny, nebo obrovska bolest kostrce a kycli... pak se pridaly hemeroidy a posledni mesic paleni zahy... no, pres to vsechno musim ale rict, ze mi tehotenstvi strasne rychle uteklo, ze bylo relativne v klidu a ze to bylo opravdu nejkrasnejsi obdobi, Amalky pohyby jsme s muzem oba zacali vnimat cca ve 23.tt a byl to nejnadhernejsi pocit. Amy je dnes 10 mesicu a ja se nemuzu dockat, az to prekazejici bricho s prekvapenim budu mit jednou zas �� Budte zdravi a moc si s Kubou toto obdobi uzijte, kazdy moment je jedinecny �� M.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den Lucko moc Vám gratuluji. Ráda bych se zeptala, jaké konkrétně jste měla to nehormonální nitroděložní tělísko? Pokud se o něm někde konkrétně zmiňujete, budu ráda za nasměrování. Děkuji. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, měla jsem tělísko od firmy euro gine, víc k tomu bohužel nevím. Bylo to jediné, které mi moje doktorka doporučila :).

      Vymazat
  13. Krásný článek! Přečetla jsem ho jedním dechem a ráno jsem se nemohla dočkat videa! Já mám takovou radost i za Vás :) moc Vám to přeji a ještě jednou gratuluji. Je to moc krásná zpráva. A nevím proč, ale tak nějak jsem tušila, že už těhotná jste. :) O to víc mě potěšilo, když jste to oznámili. :) Mějte se moc krásně.

    OdpovědětVymazat
  14. Moc gratuluji!

    Sama jsem ted na konci 9. tydne a o to vetsi mam radost ze to mohu prozivat s Vama :-) Priznaky mam podobne. Dopoledne mam energii a odpoledne naprosty utlum. Jen s jidlem to mam tak, ze se musim tak co 2h najist jinak mi je spatne. Vsechny hlavni vysetreni mam jeste pred sebou, tak jsem takova stale cela jeste napjata a tesim se az vklouznu do 2. trimestru :-)
    At se moc dari!

    OdpovědětVymazat
  15. Ještě jednou moc gratuluju Lucko!
    Já jsem nečekaně otěhotněla minulý rok v létě (vůbec jsme to "neplánovali", takže překvapení a šok byly na místě). Nicméně první trimestr byl ve znamení kocoviny :D Byly zrovna ty děsný vedra, zrovna první trimestr jsem prožívala od půlky června do půlky září. Ze začátku, tak kolem toho 5.-6. týdne, jsem měla hodně nepříjemný tlaky v podbříšku, kolikrát jsem se nemohla ani pohnout a to jsem měla vážně strach, co se děje, ale ukázalo se, že je to naprosto normální a v pořádku, někdy se to prostě děje. Jinak už jsem tak nějak tušila, že čekáme klučíka, páč mi rychleji rostly chlupy na nohách (takže jsem si z toho odvodila, že beztak čekáme kluka, protože ti mají hodně chlupatý nohy...prostě logika bagr :D). Naštěstí jsem ani jednou nezvracela, za což jsem ráda, ale pořád jsem měla teda tu "těhotenskou kocovinu" :D
    Jinak teď už je tu s námi skoro tříměsíční chlapeček Tomášek :)

    Tak hodně štěstí a hlavně co nejnormálnější chutě v dalších trimestrech! :D :)

    P.S. Jsem opravdu ráda za to, že s námi těhotenství sdílíš, už tebe a Nikču sleduju na YT a IG několik let a je krásný "být" u takových krásných okamžiků a momentů ve vašich životech :)

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný článek♡,ještě jednou moc gratuluju:)

    OdpovědětVymazat
  17. Luci i ja se znovu pridavam a gratuluji i tady na blogu jak tobe,tak i Kubovi! :) ❤️
    Tehotenstvi je krasne obdobi i kdyz cloveku je obcas na zvraceni, je unaveny, pali ho zaha, svedi brisko a vsechno kolem mu smrdi. Ten pocit jak to miminko roste a pak zacnes citi pohyby je neco nepopsatelneho! ❤️ Jsme stejne stare a ja tu lezim s 6 mesicnim synem a jsem stastna, ze ho mame. Je to moje prvni dite a tehotenstvi a porod jsem mela fakt pekny. Prala bych to vsem prozit. V prvnim trimestru jsem byla neskutecne unavena, co to slo,tak jsem spala i kdyz jsem se citila jak kdybych spala 2 hodiny. Mela jsem pocit na zvraceni snad co pul hodinu ale na to mi pomahaly lizatka proti nevolnostem,ktere se daji koupit v lekarne. Ty muzu doporucit. Nicmene v 2 trimestru jsem se citila skvele,protoze unava zmizela. Sice ten pocit na zvraceni zustal ale nebyl uz tak casty. :) Jsem clovek co ma rad sladke vic nez slane a v tehotenstvi jsem to mela jako ty, mrkev a slane. Obcas se mi delalo zle z ruznych vuni ale nic hrozneho to nebylo. :)
    Preji at miminko krasne v brisku roste a vy si to uzijte. Hrozne rychle to utika. ❤️

    OdpovědětVymazat
  18. Moc krásný článek, hezky se to čte. Cítím z něho pozitivní energii a fakt natěšenost na miminko. :) Koukala jsem i na vlog a tam je strašně moc vidět, že jsi fakt šťastná. Až mám pocit, že ani já bych se tomu nebránila, ale ještě si nějaký ten rok počkám, ale do 30 bych určitě první miminko chtěla. :) Moc vám to s Kubou přeju, hlavně ať je miminko zdravé. :) Mějte se s prďolou nebo prďolkou krásně. :) ♥ Zdraví Ivča :)

    OdpovědětVymazat
  19. Moc gratuluju :) ♥️ přeji pohodové těhotenství,užij si bříško, je to fakt krásné.. pevné zdraví vám oběma.. Já mám tři syny,těhotenství byla +-podobná..i porody..A dá se říct,že probíhaly stejně jako u mojí mamky,ceny jsou geny. Lenka

    OdpovědětVymazat
  20. Lucka gratulujem ešte raz �� prajem veľa zdravia a nech všetko ide tak ako má ��.

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,moč krásně napsané.Jinak něco o mě, já jsem po druhé těhotná a taky se dočkáme druhého mrňouska do konce roku, u mě tohle druhé těhotenství bylo horší než to první, bylo mi celodenne blbě ��bylo to hrozný, furt jsem ležela,do toho se starat o 3letou dceru.Musela jsem každou chvíli něco jíst jinak mi bylo na zvracení,a to hlavně v noci a chodila jsem spát až pozdě v např.2-3h v noci!Nic me nebavilo vařit, uklízet proste nic.Jinak já pohlaví miminka ještě nevím, je to zatím zajímavý že nevím co ve mě roste za pohlaví ❤ale už se těším na červen kdy se to dozvím,asi bych to nevydržela do porodu to nevědět.Uzij si tohle šťastný období..��❤

    OdpovědětVymazat
  22. Ja som 20ty týždeň a teda hoci sa neuveriteľne tešíme, bábätko je vysnívané po dlhšom snažení... Moje tehotenstvo neni prechádzka ružovým sadom. Zvracanie do 4 mesiaca, migreny 2-3x do týždňa niekedy aj 3dnove.... Masaker co prezivam

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Lucko, gratuluju vám s Kubou k miminku a přeju, hlavně ať je vše v pořádku!

    Chtěla jsem se zeptat, jestli zpětně vnímáte jako velký hazard začít se snažit o početí před cestou do Asie (dlouhé lety letadlem, větší riziko infekce na místě, horší hygiena a lékařská péče, náročné sportovní aktivity...)?

    Ještě jsem chtěla napsat, že v podstatě všechna vyšetření v těhotenství jsou dobrovolná. Pokud maminka nechce, nikam chodit nemusí, je to čistě na ní. A prvotrimestrální screening proplácí jen některé pojišťovny (některé plně, některé částečně, některé vůbec).

    Vím, že jsi teď po oznámení plná všemožných pocitů a nejradši bys to s někým pořád probírala :-D, ale moc bych si přála, abyste si uchovali aspoň trochu intimity. Myslím, že tví čtenáři nepotřebují vědět, že tě nekdo před měsícem vyšetřoval vaginálně apod. :-)) Takových blogerek je plno na YouTube a mně je někdy až stydno z toho, co všechno intimního na sebe prozradí :-( Myslím, že se o těhotenství (a porodu) dá mluvit i neutrálně bez zabíhání do zbytečných detailů ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,

      zrovna Sri Lanku a místa, která jsme my navštívili jako velký hazard nevnímám. Ale věřím, že to je hodně individuální. Pokud bych na místě musela řešit nějaké zdravotní potíže, nebylo by to určitě nejpříjemnější, ale to ať už by se stalo cokoli...

      Děkuji za doplnění informací a co se týká mého přístupu k blogování, jsem ráda za to, jak otevřeně jsem to napsala. Sama jsem po otěhotnění hledala informace a i když píšeš, že je takových blogerek plno, nebylo jednoduché najít, jak konkrétní vyšetření probíhají a co od nich očekávat. Určitě ti nemusí být ze slečen stydno, je to jejich vlastní rozhodnutí, co nasdílí a vaginální vyšetření k těhotenství/i ženství obecně patří a je to úplně běžná věc. Já si naopak myslím, že je škoda, že se o některých věcech nemluví víc otevřeně a do detailu. To děťátko nějak vzniklo, nějak se vyvíjí a nějak musí vyjít ven. Je to úplně přirozený proces...

      Vymazat
    2. Myslím, že je naopak v pořádku, že Lucka takto celkem otevřeně o těhotenství mluví.. je jasné, že by si měl každý člověk nechat i takové to něco pro sebe ale co se týče tohoto článku, jsem za Lucčinu otevřenost naopak velice ráda, přece jen se v tom mnoho dívek a žen může také najít, zjistí, že v tom nejsou samy a třeba je to uklidní. :) Ačkoliv je mi 19 a miminko momentálně neplánuji, tak se mi vlog i článek moc líbil a bavil. Hodně štěstí a zdraví všem! .. Takže já si naopak cením otevřenosti a sdílnosti u posledních podcastů a i u těhotenství.. :) Ale chápu váš názor a pohled na věc. :)

      Vymazat
  24. Velká gratulace Lucí :) Moc vám to oběma přeji. A tobě a miminku přeji hodně zdravíčka a aby vše probíhalo tak jak má ❤️🥱

    OdpovědětVymazat
  25. Moc gratuluji a přeji těhotenství bez komplikací a hlavně zdravé miminko na konci. S těmi protilátkami je to zvláštní, že je tělo tvoří. Já mám za sebou několikaleté snažení, které se nedařilo kvůli jiným protilátkám (trofoblast, spermie atd.). Takže mám před těmihle imunitními reakcemi opravdu respekt, často vedou i k potratům. A doporučuji si něco zjistit o principu fungování nehormonálního tělíska, kdy se vytváří sterilní zánět a ten samozřejmě vede k imunitní reakci. Helen

    OdpovědětVymazat
  26. Tak to byl dlouhý a podrobný článek, ale věřím, že se ti jednou bude hodit. Já když byla loni těhotná, tak jsem pořád u mamky zjišťovala informace a ona už si to po těch 30 letech holt nepamatovala. A teď si občas vybavuje různé momenty z našeho dětství. A i sám bude chtít člověk vzpomínat jaké to bylo, a nebo až se to malé zeptá...
    Ráda jsem si ho přečetla, člověk si rád připomene jaké to bylo, když ve mě rostl malý zázrak, který už má přes deset měsíců..
    To první vyšetření na 9. týdnu je úplně normální, taky jsem byla naštvaná, že až tak pozdě, čekat dva týdny. Ale ono by toho moc vidět nebylo. ☺
    Jo a těhu oblečení jsem měla taky z Lidlu, jejich šaty byli super. Kalhoty mi bohužel neseděly a tak mám z hm, ale tam už není ta cena tak nízká. Ale je to snad jediný obchod, kde jsem našla těhotenský koutek. Jinak na netu toho je 😉
    Užívejte si to s Kubou, je to krásné.
    A tak ještě jak budou sedět ty krásné svatební šaty, na které se všichni těšíme..
    Buď v klidu, moc se nestresuj a odpočívej, když to jde.

    OdpovědětVymazat
  27. Moc vám gratuluji!Ve videu jste mě úplně dojali. Vzpomněla jsem si na své těhotenství a jak jsme to oznámili a dcera už má 7 let! Letí to. Užívejte si to! Petrushca

    OdpovědětVymazat
  28. To je krásné Luci a nevěřila bys, že jsem někdy přemýšlela "hm...která z vás bude mít mimi jako první :D" no a je to venku! :)) každopádně je to určitě krásný. Já se na miminko neskutečně těším, ale musím si ještě počkat :) Moc gratuluji!

    https://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  29. Moc gratuluju, Luci, je to nádhera a neskutečně ti to těhotenství sluší! ��

    OdpovědětVymazat
  30. Moc gratuluji k miminku. Je to krásné období,když miminko roste v bříšku. Vidět ho na utz jak roste. Naposled jsem měla měla miminka 2 a teď už jim je rok. Tak hodně štěstí přejeme ♥️

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, užíváš ve 2.trimestru FEMIBION 2? Jsem právě v 11tt a přemýšlím, jestli mám pořídit i 2. Femibion 1 je skvělá. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat