Hodně z vás se mě už ptalo, co že je to za foťák, se kterým jsem vidět na některých fotkách. Proto jsem se rozhodla, že vám o svém instaxu udělám článek. Kdy jindy se o něm dozvědět víc, než právě v létě, pro které je prostě ideální. Fujifilm Instax Mini 7S byl pro mě dárek k Vánocům. Jeden z nejlepších co jsem kdy dostala! Je to polaroidový fotoaparát s velmi jednoduchou obsluhou. Stačí ho vysunutím objektivu zapnout, nastavit režim focení, stisknout spoušť, vyjmout hotovou fotku a čekat.

A lot of you asked me about my camera, which you could see on some of my photos. Well, to answer your questions, I decided to write this little article. I got my Fujifilm Instax Mini 7S for Christmas (the best gift ever!). It's a polaroid camera and is very easy to use. All you need to do is turn it on, set up the right mode, press the trigger and wait.


Občas je to jako čekání na zázrak s nejasným koncem. O to větší radost ale máte, když se fotka začne vybarvovat podle vašich představ. Tady máte na ukázku několik mých oblíbených fotek.

Sometimes it's like waiting for a miracle to happen, but the happier you are when the result is good! Here, you can see some of my favourite photos.

 

Určitě se vám ale, stejně jako mně, stane, že se několik fotek prostě nepovede. Hlavně ze začátku. Na co si tedy dávat pozor při focení? Instax ostří od vzdálenosti 0,6 m. Nemá tudíž cenu fotit makro, raději si trošku poodstupte. Nejdůležitější je nastavení expozice. Já teď v létě nefotím na nic jiného než na sluníčko, a stejně musí objekt focení stát ve stínu, protože jinak jsou fotky opravdu přesvětlené. Na to si ale přijdete sami zkoušením a zkoušením :). 

Be sure, that at first, some of the pictures won't work out. These are the main things you need to be aware of: Instax only focuses from 0,6 meters. Don't try to shoot close-ups, it won't work. The most important thing is the adjustment of exposure. Now in the summer I always use the "sun mode" and I can only shoot in the shadow, otherwise the photo is overexposed. But you will figure it out yourselves :).


Ukázka jedné přesvětlené a jedné moc tmavé fotky. Chybami se člověk učí!

A co dalšího ještě k Instaxu potřebujete? Samozřejmě film! Já si ho objednávám na ebayi v dvojitém balení. Pokud si trochu poklikáte, najdete stovky prodejců s poštovným zdarma a vyjde tak zatím nejlevněji, co jsem našla. Nikdy jsem s objednáváním přes ebay problém neměla, ale pokud nemáte důvěru v zahraniční prodejce, můžete si ho koupit například na Polaroidlove. 

An example of overexposed and too dark photo. With mistakes we learn!

What else will you need? Of course the film! I get mine from ebay in double pack. If you search, you can find loads of really good offers with free shipping.


A posledním tipem, který pro vás mám, je můj způsob uchovávání fotek. Pořídila jsem si na ně tohle album a jsem s ním děsně spokojená. Těším se, až ho celé zaplním a budu si fotky prohlížet pořád dokola! Je také z ebay a měla jsem opravdu problém rozhodnout se, jestli chci tohle jednoduché nebo jedno z těch roztomilých barevných, kterých je na ebay opravdu tisíce. Myslím, že jsem se rozhodla správně!

The last tip I have for you is my way of storing the photos. I got this amazing album (again from ebay) and I'm really satisfied with it. I had a lot of trouble choosing between this simple one and all those cute and colourful ones on ebay. I think I made a good choice!
 

Doufám, že jsem vám tímto článkem odpověděla veškeré vaše otázky. Pokud ne, ptejte se dál v komentářích. A napište mi, čím nejraději fotíte vy? Máte nějaké zkušenosti s polaroidy? Přihoďte nějaké vlastní tipy!

I hope I answered your questions. If you have more, feel free to write in the comments. What do you like to take photos with? Do you have any experience with polaroids? Share your own tips!

57 komentářů

  1. To je skvelý fotoaparát! Tie fotky vyzerajú krásne! Moc sa mi to páči :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak za tento článek holky moc děkuji :) o polaroidu přemýšlím už dlouho, a pokud se mi do Vánoc nerozbije notebook, bude určitě na mém dopisu pro Ježíška (jak říká můj synovec pro Santu Kluse :D) moc se mi proto tyhle informace hodí :)

    OdpovědětVymazat
  3. ty fotky jsou uzasne, vzdycky se mi takove libily :) kvuli te jejich zvlastni atmosfere :)

    OdpovědětVymazat
  4. super ! jsem nadšená :) moc se to povedlo, já fotím nikonem, ale chtěla bych polaroid :) moc se mi to líbí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ten bych brala všemi deseti :) Je to moc milé a hezké :) Skvělý článek!!

    littleann5.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. jé, po polaroidu začínám toužit, vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Fotky z toho polaroidu jsou krásné a hlavně to musí být velké nervy, když něco vyfotíš a pak jenom čekáš, jestli se to povedlo nebo ne :D Navíc mají fotky takovou zvláštní atmosféru. Album je taky moc pěkné, jednoduchost nade vše. Nejlepší ale určitě bude, až budeš mít album pěkně zaplněné a budeš si ho prohlížet a vzpomínat na ty pěkné chvíle :)

    OdpovědětVymazat
  8. Fotky z toho polaroidu jsou opravdu krásné, ale musí to být pěkné nervy, když čekáš, jestli se ti fotky povedly nebo ne :D Album je taky moc pěkné, miluju prohlížení fotek a vzpomínání na ty hezké chvíle :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, tyhle fotky mají takové kouzlo! A nejlepší stejně je, že tu fotku máš hned v ruce :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já miluju tyto foťáky, netušila jsem že se dají tak levně sehnat a v tak krásném provedení..a co k tomu je blbůstek na ebayi, asi vím co budu chtít letos pod stromeček...nebo si na něj radši našetřím, to bych se nedočkala. Fotky máš krásné;) Díky za článek

    OdpovědětVymazat
  11. tyhle fotky mají úžasnou atmosféru! :-) Hlavně mít album s opravdovými fotkami, je daleko lepší,, než je mít někde ve složce počítače. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. úžasné! :) i můj kámoš má takový foťák a jednu fotečku co s námi fotil mi dal, je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  13. ten foťák je skvelý. :) aj fotky vyzerajú super.
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, mohla bys prosím dát link na prodejce, u kterého kupuješ filmy? Mám celkem problém s tím najít něco za dobrou cenu a ještě, aby to spolehlivě dorazilo. Díky moc.
    Dominika K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naposledy jsem kupovala třeba tady http://www.ebay.com/itm/261178761101?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 a vše bylo ok :)

      Vymazat
    2. Pokud si z Prahy tak skoro za stejnou cenu je koupíš ve fotoškodě, za 390 a nemusíš na něj čekat nebo se bát že nepříjde. ;)

      Vymazat
  15. fotky jsou z nej krasne, ale cena fotografickeho papiru do polaroidu je siiilena.

    OdpovědětVymazat
  16. už som nad týmto foťákom veľakrát rozmýšlala ale stále sa neviem rozhodnúť či ho kúpiť :)

    OdpovědětVymazat
  17. ten album na fotky je skvely! :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Jednou si ho snad pořídim ! :) ty fotky co dělá jsou pěkné

    OdpovědětVymazat
  19. Já nejvíc fotím se zrcadlovkou, ale polaroid mě láká už hodně dlouho, obzvlášť teď v létě :)

    OdpovědětVymazat
  20. Po Polaroide túžim už dlho, dokonca by som ho mohla aj mať, ale bohužiaľ som sa starým rodičom ozvala neskoro a Polaroid bol už vyhodený... Ale ak hovoríme o manuálnych foťákov, mám starú zrkadlovku Zenit, z ktorej som konečne vyfotila celý film - čakám na vyvolanie a snáď sa aspoň 1 fotka vydarí. Ak áno, určite bude na blogu (žiadna reklama :-D). A inak fotím obyčajným digitálnym foťákom Samsung a po úprave rozlíšenia fotografie sú to vcelku kvalitné snímky. :-)
    Ešte by ma zaujímalo, nevieš koľko približne takýto foťák (Fujifilm Instax) cenovo vychádza ? Vopred dík za odpoveď.

    http://written-letter.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  21. Uaa, ten foťák jsem sledovala všude u tebe na fotkách, díky za tenhle článek :)

    OdpovědětVymazat
  22. Moc pěkný článek :) dřív jsem taky hledala nějaký polaroid ale nemohla jsem žádný najít,až u vás díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ach, myslím, že mám bodík pro Ježíška anebo bodík pro nákupy za brigádu :D Krásné!

    OdpovědětVymazat
  24. tenhle foťák miluju. kamarádka ho má a je naprosto dokonalý, proto jsem se rozhodla si ho taky pořídit, tak snad jednou... :3

    OdpovědětVymazat
  25. Je krásný a už vím přesně co si koupím, jelikož jsem byla do těd v domění že tohle bylo jen ve filmech:D Krásné fotky♥

    OdpovědětVymazat
  26. vypadá vážně skvěle, já s polaroidem nikdy nefotila, ale zní to vážně zajímavě, jsou to překrásné fotky)

    OdpovědětVymazat
  27. ten je úžasný, vždy som snívala o takomto foťáku odkedy som to videla vo filmoch, ako si hneď mohli pozrieť fotku, ktorá z neho vyliezla

    OdpovědětVymazat
  28. Boží! Škoda, že ty filmy vyjdou tak draho. :(

    OdpovědětVymazat
  29. Aaa ten je božský! Moc díky za tip, zařadím si ho do svého must-have seznamu a snad i pořídím :D Miluju takové fotky! Líbí se mi, že každá má svou specifickou atmosféru :) Díky za článek :)

    OdpovědětVymazat
  30. Je super, brala bych ho hned. :)

    OdpovědětVymazat
  31. Jú, palaroidy se mi strašně líbí <3

    OdpovědětVymazat
  32. holky, nevíte jaký je rozdíl mezi tímto modelem a 25? :) Děkuju moc

    OdpovědětVymazat
  33. Takový polaroid jsem i vždycky přála. Na kolik vyjde takový foťák ?

    Můj blog :http://fashionaddiction-style.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já na něj koukala na netu a něco kolem dvou tisíců, záleží kde:)

      Vymazat
  34. akurat sa rozhodujem ci si kupit takyto fotak original od polaroidu alebo len tento od fujifilmu...

    OdpovědětVymazat
  35. Tyjo, úplněs mě nalákala. Tyhlety polaroidy jsou prostě kouzelný. Nejvíc se mi na tom líbí ta nejistota.

    OdpovědětVymazat
  36. Byla jsem hrozne zvedava, co to je a uz konecne to vim a je to super! Polaroid bych si moc prala, jelikoz diky digitalum uz se fotky skoro nevyvolavaji a to me tak mrzi! Kdyz to clovek drzi v ruce je to uplne jiny pocit, nez kdyz si to prochazi v pocitaci. Diky moc za skvely typ :)

    OdpovědětVymazat
  37. Robí to úžasné fotky :) ďakujem za dobrý článok

    http://keepcalmanddowhateveryouwant.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  38. Foťáček je dokonalej, vždycky se mi takovéto líbily a myslim, že jsem konečně našla dárek k narozeninám :)

    OdpovědětVymazat
  39. Polaroid jsem viděla naposledy... před více než desetiletím. Vypadá to jako skvělá hračka a mít fotky fyzicky hned je kouzelné. Jen se obávám, že by mě díky provozní ceně omrzel a dříve spíš budu potřebovat nový foťák... Veronika

    OdpovědětVymazat
  40. Zvážím všechny náklady.., ale po takovém foťáku už pokukuji delší dobu, takže tvůj článek se super hodil!! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  41. Fotoaparát vyzerá fakt super,videla som ho teraz v ružovom :)) A tie fotky sú fakt dokonalé,aj keď poslednú dobu viacej preferujem filmové fotky :) Jediné,čo ma tu odradzuje je cena fotoaparátu,ktorú by som ešte mohla prekusnúť,ale ked si uvedomím koľko eur dám za fotopapier ktorý stojí vyše 20 eur a musím ho na fotenie pravidelne doplňať tak ma to výjde naozaj veľa. Čiže asi mám prvú položku,ktorú chcem ako darček na Vianoce :)

    OdpovědětVymazat
  42. Foťáček je roztomilý a dělá skvělé fotky :) Pokud ho chcete jako dárek k Ježíškovi doporučuji www.instaxshop.cz :) kde je ve vánočním balení :)

    OdpovědětVymazat
  43. Foťáček je vážně super! Dlouho jsem neměla z fotek takovou radost :) Opravdu doporučuji...a pokud ho chcete k Ježíškovi - na www.instaxshop.cz jsem ho objevila ve vánočním balení.... :) tak a část dárečku pod stromeček je vyřízená :)

    OdpovědětVymazat
  44. mám ještě starý polaroidy ale už je problém do nich sehnat kazety, takže instax je jasná volba :)

    OdpovědětVymazat
  45. Je to super ty tipy fakt užasný!!! Koukala jsem na ty filmy... a nevím jestli se mi nezdá za 10 fotek 200 kč celkem dost.... nejsou někde levněji? :)

    OdpovědětVymazat
  46. Kolik je tam těch filmů když si ho koupíte prostě úplně na začátku v tom Polaroidu
    ?

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoj, má někdo zkušenosti s instax mini 8S ?? :)

    OdpovědětVymazat