Dneska jsem si pro vás připravila shrnutí mého Work&Travel programu, který jsem absolvovala v létě. Koho by zajímalo, jak to všechno začalo, určitě se podívejte na můj první článek "MOJE ZKUŠENOST S ALFA AGENCY".


Se spolužačkou Natálkou jsme se rozhodly jet celkem na poslední chvíli, po tom co ona navštívila přednášku na téma Work&Travel agentury Alfa Agency. Přednášející byli ze zkušenosti i agentury nadšení, tak jsme se pro Alfa Agency také rozhodly, nehledě na to, že většina agentur už tou dobou měla uzavřené přihlášky. Když se na to koukám zpětně, nejsem si jistá, zda to byla dobrá volba, ale zároveň nevím, zda by s námi jiná agentura jednala lépe/více.


Jak jste se dočetli v minulém článku, už před odjezdem jsme měly docela hodně problémů, které nás stály několik tisíc navíc. Celý systém funguje tak, že majitelka stánků na pláži se rozhodne, že zaměstná přes léto studenty. Americká agentura si ji zapíše do portfolia a česká agentura, která využívá databázi té americké nám potom práci nabídne. A v tom je často ten problém. Ne vždy totiž platí víc hlav, víc ví a všechno je akorát zdlouhavější, ale k tomu se ještě dostanu.

Každopádně nakonec se nám podařilo odletět už se všemi potřebnými dokumenty a mám pocit, že 9. června už jsme byly v USA. Agentura nám nezařídila ubytování, ani nám nedala žádné tipy a kontakty, takže jediné, co jsme věděly bylo, že ubytování by mělo stát maximálně 300 dolarů na měsíc na jednu (no, ale to agentura asi zapomněla, že jedeme do Californie). Na internetu nejlevnější, co jsme našly bylo cca za 450 dolarů, sdílený pokoj s několika dalšími lidmi, zvířaty, bez wifi a hlavně pěkně daleko na to, že jsme neměly v plánu si pořizovat auto. Rozhodly jsme se tedy to risknout a na prvních pár dní se ubytovat u jednoho kluka přes couchsurfing.com.

Říkaly jsme si, že alespoň rovnou poznáme američana, který nám to tam může ukázat a doufaly jsme, že to nebude úchyl, který by nás hned z letiště odvezl někam do lesa a ..tak.. Jak už asi víte, tohle rozhodnutí bylo nakonec to nejlepší, co jsme mohly udělat a díky tomuhle klukovi, který se jmenoval Josh, jsme měly to nejlepší léto, jaké jsme snad mohly mít. Josh nám se vším neskutečně pomohl, první dva dny nás všude vozil, nakonec s námi jel vybrat i kola, a když jsme nemohly my, ani on najít žádné dobré ubytování, rozhodl se nás u sebe nechat. U Joshe jsme tedy bydlely asi měsíc, platily mu nájem 400 dolarů na měsíc za každou a po měsíci jsme se přestěhovaly do baráku k jeho kamarádce Annice (a dalším spolubydlícím), která se mezitím stala i naší nejlepší kamarádkou. To je docela těžké celý příběh takhle vyprávět ve zkratce :D.


Dobře. Přiletěly jsme, kluk, u kterého bydlíme není úchyl, máme americké telefonní číslo, kola.. jediné, co ještě zbývá je začít pracovat. Naivně jsme si myslely, že je všechno zařízené. Agentura nám tvrdila, že tak dva dny po příjezdu půjdeme do práce a začneme náš trénink. Aha. Zaměstnavatelka nám však vůbec neodepisovala, nevěděly jsme, kam máme jít a rozhodly jsme se ji jít hledat. Obešly jsme několik stánků, kde jsme měly pracovat a nakonec jsme ji našly. Klidným hlasem nám sdělila, že dokud jí nepřineseme social security number a nevyplníme žádost o práci, tak nás nezaměstná. Má prý dalších 7 zájemců o práci a máme si tedy pospíšit, protože nás vlastně ani nepotřebuje.. Agentura nám slíbila, že je povinnost zaměstnavatele, aby nám pomohl zařídit social security number a ona nám ani neřekla, kam máme jít.

Tak jsme si to vygooglovaly a doufaly, že nejedeme někam hodinu na kole úplně zbytečně. Tam jsme byly asi 4 hodiny, protože jsme měly problémy s adresou, kterou do systému zadala americká agentura a zase jsme si musely poradit samy. V Praze už bylo pozdě večer, takže nám nikdo nepomohl. Americká agentura dělala, že nechápe, co se děje a že si to musíme samy v systému zkontrolovat a nejvíce nám nakonec pomohli na úřadě. Zjistily jsme, že vydání kartičky se social security number bude trvat dva až čtyři týdny a docela se bály, že nás do té doby paní nezaměstná. Dále jsme zjistily, že si musíme udělat na internetu kurz, na konci kterého získáme certifikát, že můžeme zacházet s jídlem. Kdybychom to věděly předem, mohly jsme to dělat v klidu už doma. Kurz obsahoval asi 200 stránkovou prezentaci s informacemi o hygieně, přípravě jídel a manipulaci s jídlem a hloupěji stavěný test jsem nikdy v životě neviděla. Po asi čtyřech hodinách jsme obě test na první pokus udělaly a doteď nechápu, jak se nám to podařilo. Zaplatily jsme asi 15 dolarů za to, že nám pošlou certifikát a mohly jít rovnou spát.

Druhý den měla zaměstnavatelka naopak skvělou náladu a tak stačilo, že jsme ji řekly, že jsme si to všechno začaly zařizovat a ona už mi s nadšením říkala, kdy mám nastoupit na trénink. Pracovat jsme tedy začaly asi týden po příjezdu. Prvních pár dní bylo docela fajn. Šlo mi to dobře a i mě to bavilo..
Naše práce byla celkem jednoduchá. Byly jsme ve stánku na pláži. Prodávaly jsme občerstvení a půjčovaly kola, slunečníky, surfy atd.. Stánek byl docela veliký a co to obnášelo bylo, že když člověk přišel, musel všechno připravit, vyndat kola a všechno ostatní na půjčení ven a pořádně to zamknout. Tenhle proces byl tak na hodinu, protože stánek nebyl zrovna dobře rozvržený a byla jsme tam každá sama na celou budovu. Mezitím už chodili zákazníci. Dále jsme tedy musely připravovat jídlo jako hotdogy, pizzu, nachos, všechno už bylo předpřipravené a muselo se to pouze ohřát. Potom pití, zmrzliny, sladkosti.. Komunikace s lidmi byla občas na palici, protože velký nápis CASH ONLY ve výši očí neznamená, že se každou hodinu několik lidí nezeptá, zda se dá platit kartou atd.. ale to k tomu asi patří.

Na starosti jsem měla i kasu a hezky jsem si procvičila malou násobilku. Na konci dne jsem musela zametat a vytírat celý stánek, uklízet a všechno zase zandat zpátky. Vše by bylo ok, kdyby zaměstnavatelka nebyla blázen. A teď to myslím vážně. Takový člověk, jako byla ona, by rozhodně neměl vlastnit žádný business a už rozhodně by neměl zaměstnávat studenty ze zahraničí, kteří jsou poprvé v USA. O celém zážitku s ní bych asi mohla napsat knihu, ještě teď, když si na to vzpomenu, tak jsem naštvaná. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem si tím prošla, na druhou stranu jsem ale taky prožila ty nejhorší chvíle v životě.


Ona totiž byla vyloženě zlá. První měsíc jí něco vadilo na Natálce a dávala jí to teda pěkně sežrat. Všechno co udělala bylo špatně a věřte mi, že na hotdogu moc co zkazit není. Nejhorší ale bylo, že to neřešila přímo s Natálkou, ale říkala to mně. Psala mi zprávy jako "tell Natalie how to.." "tell Natalie she is off tomorrow".. Od agentury jsme měly dohodu o práci, kde bylo napsané, že budeme pracovat 32 hodin týdně. Průměrně jsme měly tak 18 hodin týdně a když jsme se na to ptaly, zaměstnavatelka nám řekla, že s agenturou nespolupracuje a že si nás bude zaměstnávat podle toho, jak se jí to hodí. Nějaký týden to bylo 10 hodin, někdy dokonce 25 a máme být prý rády, že se z toho komunistického Československa díky ní dostaneme do USA. To se samozřejmě docela projevilo i na výplatě, kterou jsme každé dva týdny dostávaly v hotovosti, i přes to, že nás agentura varovala, že hotovost dostávat nesmíme. Že by nám ale někdo řekl, co s tím máme dělat, nebo nám poradil, jak to řešit, to ne..

Druhý měsíc se to obrátilo a zase jsem byla terčem její nespokojenosti já. Mohla jsem i za nepořádek na stáncích, na kterých jsem nebyla. Dokonce byla moje chyba, že všude byli mravenci a přes sms prosila Natálku, aby mi vysvětlila, jak se zametá. Další věc byla, že ten stánek byl naprosto nechutný a to ani ne tak vzhledově, to se ještě dalo uklidit, ale spíš tím, jak to tam chodilo. Zákazník zaplatí a kam jdeš? Umýt si ruce? Na to není čas, šup, jdi dělat hotdogy. Že je jídlo prošlé? To nevadí. Že jsou v pizze mravenci? Tak je vyndej a zbytek se vyškvaří v troubě. To kolo má vyfouknutou pneumatiku? Vedle našeho stánku je automat, tam si to za dolar můžou lidi nafouknout.. atd. atd. FUJ!

Asi si říkáte, proč jsme nešly dělat něco jiného.. Moc dalších volných míst už v té době v Huntington beach bohužel nebylo, agentura moc nevypadala, že by nám s vyřizováním jakkoli pomohla a bály jsme se, že by to nějak ovlivnilo naše víza. Chtěly jsme si najít druhou práci, ale to taky moc nešlo, protože i kdyby bylo někde místo, zaměstnavatelka nám zásadně rozvrh práce posílala v neděli tak v 11 večer a nemohly bychom se nikde moc dobře domluvit. A tak jsme se prostě rozhodly, že to necháme být a to, že máme více volného času využijeme na aktivity se spolubydlícíma a na výlety.

A tím se tedy dostávám k příjemnější části. Našly jsme si ty nejlepší kamarády. S Joshem jsme se měly skvěle, pořád jsme něco podnikali, vzal nás do Disneylandu a jak už jsem psala, představil nás Annice, jeho a později i naší kamarádce. K ní jsme se nakonec přestěhovaly, když jsme ani po měsíci nic jiného nenašly a najednou jsme bydlely se sedmi dalšími skvělými spolubydlícími v obrovském baráku asi tři minuty od pláže. Co víc si přát. Všichni spolubydlící byli naprosto úžasní a hned od prvního dne jsme si začali psát seznam toho, co všechno musíme společně dělat a vidět. Bylo toho opravdu hodně a myslím že se nám povedlo i většinu z toho seznamu odškrtnout! Jestli vás zajímá víc z našeho života, určitě si prohlédněte všechny příspěvky a můžete si pustit i playlist vlogů, které jsem pravidelně natáčela. To se totiž stejně nedá všechno takhle popsat v jednom článku!


Co vím, že vás určitě všechny zajímá je finanční stránka takového "výletu". Jak už asi trochu tušíte z mého vyprávění, můj zážitek by asi neměl být standardní průběh tohohle programu. Počáteční investice byla přibližně 50 000Kč ( 21 tisíc agentuře, 21 tisíc za letenky, cca 3 tisíce za víza a 5 tisíc nás stálo přebookování letenky, protože agentura včas nesehnala všechny dokumenty - z téhle částky nám po asi týdnu dohadování půlku proplatili s tím, že nám prokazují obrovskou službu, protože to nebyla jejich chyba, ehm..).

Po příjezdu to šlo rychle. 95 dolarů jsme zaplatily za kolo, nějakých asi 20 za zámek a světla, 60 dolarů na měsíc stál telefonní tarif s neomezeným voláním, sms a 2,5GB dat - bez dvouleté smlouvy s operátorem si nelze koupit pouze internet, takže musí mít člověk i volání a sms, což nás pěkně naštvalo, protože jsme doufaly, že zrovna telefon bude levnější..

Naše měsíční výdaje tedy byly většinou 400 dolarů za ubytování, 250 dolarů za jídlo, 100 dolarů za zábavu (výlet, nějaká aktivita..), 60 dolarů za telefon + osobní nákupy (oblečení atd.). Naše měsíční příjmy se pohybovaly od 600-850 dolarů podle toho, jakou měla zrovna zaměstnavatelka náladu při vytváření rozvrhu. Původně jsme měly mít přes 1050 dolarů za měsíc (32 hodin týdně, 9 dolarů na hodinu).
Za tři měsíce jsem si tedy vydělala 2189 dolarů a utratila 2522 dolarů, což znamená, že jsem stále 333 dolarů v mínusu. Někdy v únoru bych měla dostat zpátky daně, což by mohlo ještě část této sumy zmenšit, ale upřímně se trochu bojíme, jestli za nás naše oblíbená paní vůbec daně odváděla..
Cestování tři týdny autem v pěti lidech vyšlo přibližně na 20 000Kč na osobu + jsem platila 10 000Kč za letenku z LA do New Yorku a zpátky. Moc se omluvám, že jsem to napsala takhle zmateně, něco v korunách a něco v dolarech, ale určitě si to kdyžtak dokážete všichni přepočítat. Na zaznamenávání příjmů a výdajů jsem používala super aplikaci Spendee.

Na závěr bych chtěla říct, že si myslím, že i přes to, že to byla celkem drahá záležitost to určitě stálo za to a teď, když na to vzpomínám, tak to asi bylo moje nejlepší léto v životě. Hrozně moc mi to dalo, hodně věcí jsem se naučila a obrovským způsobem jsem se poučila. Vyzkoušela jsem si práci na stánku, život s osmi dalšími lidmi v jednom baráku, zdokonalila jsem svojí angličtinu, poznala jsem část USA, zjistila jsem, že se o sebe umím celkem dobře postarat, užila jsem si skvělé léto, poznala nejužasnější lidi a novou kulturu a asi jsem i o něco víc dospěla.. Čtyři měsíce utekly asi jako dva týdny a já bych podobnou zkušenost určitě doporučila všem, kteří nad tím alespoň trochu uvažují. Vlastně i těm, kteří nad tím vůbec neuvažují.

A co bych vám poradila? Určitě si o programu začněte něco zjišťovat co nejdříve a pečlivě si vyberte agenturu, se kterou pojedete. Neříkám, že Alfa agency je špatná agentura, jen my jsme asi neměly štěstí a nikdo nám s ničím nepomohl, což trochu očekávám, když někomu platím 20 000Kč. Bohužel si i myslím, že důsledkem toho bylo, že jsme si nevydělaly na cestování. Určitě se poraďte s rodiči a domluvte se, že vám třeba s počáteční investicí pomůžou (já jsem mamku s taťkou poprosila, jestli by mi nezaplatili letenku a potom, jelikož cestovali s námi platili i část cestování). Vysvětlete jim, že je to investice do vašeho rozvoje - naučíte se jazyk, osamostatníte se, poznáte nové lidi a vyzkoušíte si novou práci. Dejte si záležet na výběru práce. Agentura vám pravděpodobně poskytne seznam nabídek v různých státech, tak si zkuste všechno vygooglovat a představte si, že na tom daném místě budete tři měsíce žít. Zjistěte si, zda k práci je zajištěné i ubytování a co všechno budete muset zařizovat po příletu. Zkuste od agentury získat co nejvíce kontaktů, třeba i na studenty, kteří na daném místě byli před rokem. A hlavně se nebojte. Ono to vždycky nějak dopadne! A ať už to bude dobrá, nebo špatná zkušenost, vždycky to k něčemu bude!

Máte někdo s Work&Travel zkušenosti? Máte doporučení na nějakou agenturu, nebo naopak je agentura, kterou nedoporučujete? Moc ráda bych pod článkem vytvořila diskuzi, která by mohla budoucím cestovatelům trochu pomoci! Krásnou neděli!
.

34 komentářů

  1. Toto je jeden z mojich veľkých snov a dúfam, že sa mi raz splní. Som si istá, že to muselo byť aj na jednej strane ťažké, ale verím, že ste si to museli aj poriadne užiť. Vaše videá a fotky som sledovala a ešte viac som sa do Ameriky zamilovala. Moja kamarátka bola na tomto programe už dvakrát cez Student Agency a nevie si to vynachváliť.
    Ja som toto leto bola na jazykovom kurze na Malte tiež cez Student Agency a celé to bolo krásne zorganizované a ja som prežila tie najkrajšie tri týždne môjho života. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, hrozně jsem se na něj těšila. Počítala jsem s tím, že se to finančně nevrátí vše, ale že to bude až takový rozdíl, to mě docela překvapilo. Kdybyste pracovaly každý týden tolik, kolik jste měly a zaměstnavatelka vám to neměnila, tak by to hravě pokrylo i to třítýdenní cestování. Ale i tak si myslím, že to za ty peníze stálo a kdyybych měla možnost, jela bych určitě taky :)
    www.blueberrypink.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Holky, docela jste naletely. Bydlim v USA, skoda, ze jste se neozvaly :-) Mely jste si vybrat nejaky levnejsi stat :-). Moc nerozumim tomu, proc jste odvadely dane, z toho co jste si vydelaly to jste se na placeni dani snad ani nekvalifikovaly. Jako non-citizen neplatite social security. Mely jste W-2?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to im dosť skoro píšeš

      Vymazat
    2. Ahoj, my jsme chtěly jet do Californie, takže to nám vyšlo podle plánů, ale jinak jsme krok za krokem dělaly to, co nám řekla agentura. Abychom pracovaly legálně, měla za nás zaměstnavatelka odvádět daně a ty nám v únoru mají přijít zpátky na účet :).

      Vymazat
    3. Budete muset vyplnit IRS tax return, aby vam neco vratili. Nevim, jestli jste dostavaly pay stubs, ale tam by mely byt vypsany dany, a jestli vubec neco odvadela. Byly jste na J-1, ze? Tam plati, ze pokud si vydelate mene nez 3500, tak nemusite platit. Dulezite je, jestli mate W-2. Protoze jestli ne, tak zamestnavatel neodvadi dane.

      Vymazat
    4. Já jsem byla na J1 vízum v Americe rok jako aupair. Nikdo za me nic neodvádel, musela jsem potom vyplnit tax return a naopak peníze zaplatit, protoze jsem si vydělala asi 10000, coz je vic nez nezdanitelna částka.
      Nejsem si jista jak je to u work and travel, kazdopadne byste doplácet nic nemely, ale jestli vam neco vrátí a ona za vas daně odváděla, to nevim :(

      Vymazat
  4. Krásně shrnutý článek, mně se všechny tvoje vlogy z léta moc líbily. Taky bych se chtěla jednou takhle podívat do zahraničí, už jsem byla na stáži v Německu, i když jenom na 3 týdny, ale stálo to za to a hrozně jsem si to tam užila :)

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelej clanek Lucko, moc sem se na nej tesila.Financne je to vazne celkem palka, ale urcite to stalo za to!Strasne rada bych taky neco takovyho podnikla, ale bohuzel jsem student uz jen rok, takze si budu muset pospisit a vim,ze bez financni podpory rodicu bych to urcite nedala.A te vasi agenture bych se nesverila.Za takovy prachy by mel clovek ziskat nejaky sluzby.

    http://travelnote-s.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Luci super článek, a když už zaměstnavatelka byla hloupá, tak jste alespoň měli víc času si to tam pořádně užít a cestovat :-) Za ty zážitky to určitě stálo :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem tento program viděla už před asi rokem u jiné blogerky a od této doby je na mém pomyslném seznamu. Právě když jste odletěly vy dvě, tak jsem to začala řešit i doma, sice je brzo, ale zase můžeme už začat odkládat peníze a tak. Určitě bych něco podobného moc ráda zkusila, vlastně by mi stačilo podívat se kamkoli do USA, něco vidět a zažít. Doufám, že se mi to podaří a, že seženu někoho kdo do toho půjde se mnou :D Jinak já jsem třeba toto léto taky pěkně naletěla s prací. Pracovala jsem dva týdny, dřela a dělala to s radostí a úsměvem no a peníze s července ani srpna nemám (ani mít asi nikdy nebudu) a to co jsem předpokládala, že mi pokryje nějak vsí v mínusu :D
    Z fotek a videí, které jsem v létě prostě milovala šlo vidět jak moc si to užíváte, tak věřím, že máte nejlepší vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nemyslíš, že by bylo lepší, kdyby jste si to všechno zjistili a jeli bez agentury, které jste platily 20 000?

    PS - mohly by jste prosím začít uvádět autora článku a vždycky se podepsat?:( Teď je mi jasné, že to psala Lucka, ale někdy si nejsem jistá, která z Vás to píše.. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OMG. :D Ne, Markét, teď jí to vážně není jasné... :D Lucka si určitě říká, že by tam jela s Alfa agency znovu... :D Jak to měly vědět? Já bych taky radši volila jistotu. :-)

      Vymazat
    2. Tam je problém, že aby člověk dostal pracovní viza, musí mít agenturu, která mu sežene potřebné dokumenty. Nebo alespoň takhle jsem to všude četla já. A jinak pod článkem je vždycky napsané, kdo to napsal, hned nad tím "you might also like" :).

      Vymazat
    3. Ano, přesně, tak. je mi úplně jasne, že to bude zmiňovat spousta lidi

      "A proč jste raději nejely na vlastní pěst, ale musely jste nutně využít agenturu"?

      Jenže WaT je právě do USA výhradně přes agenturu..jinak práce v USA je nelegální.. ale možná by stálo za to, někde se (na konzulátu apod). přeptat, zda nejsou nějaké ( méně známé) legalní možnosti pro studenty..

      Vymazat
    4. Jet na vlastní pěst do Ameriky nejde pokud nechcete pracovat nelegálně a riskovat ze vas vyhmatnou a zakázou vam vstup na území na xx let.

      Vymazat
  9. Ahoj Luci,

    letošní léto jsem byla v USA stejně jako ty. Na úvod bych jen chtěla říct, že jsem pravidelně sledovala tvé vlogy, které byly opravdu super a vše tak nějak prožívala s vámi. :)
    Jela jsem s agenturou Camp leaders pracovat do hotelového komplexu a nemůžu si na nic stěžovat. Často jsem je bombardovala dotazy a vždy mi vyšli vstříc. Už i počáteční investice byla v mém podání o polovinu menší, než ta tvá. Ještě bych zmínila, že mám zkušenost s agenturou CCUSA se kterou jsem byla loni ve Spojených státech a rovněž jsem neměla žádný problém. Celkově jak jsi psala si myslím, že jste měli opravdu smůlu na agenturu i na zaměstnavatele a zároveň štěstí na lidi, které jsi poznala.
    Pracovala jsem ve Washingotnu (stát Washington, ne Washington DC, jak si mnozí myslí :) ) kde vypukly největší požáry v historii. Museli jsme být evakuováni, žít týden bez proudu a vody.. ale tohle by bylo na dlouhé povídání.. o co mi jde, je to, že jsme měli ve smlouvě minimálně odpracovat 40h týdně. Hotel byl v důsledku výpadku energie asi 2 týdny mimo provoz. Nicméně nám hotel zaplatil všechny dny volna, kdy jsme nemohli pracovat a když jsme byli bez proudu kuchaři chodili do práce jen kvůli tomu, aby nám uvařili oběd i večeři (jinak jsme si vařili sami). Pomohli nám i při SSN, kdy nás odvezli na úřad a vše vyplnili s námi. Při odjezdu nám hotel zařídil odvoz do Seattlu a zaplatil nám noc v pěti hvězdičkovém hotelu, i když podle smlouvy vůbec nemusel. Po práci v hotelu mi zbyly peníze jak na cestování, tak i domů.
    Nakonec bych ještě chtěla vyzdvihnout couchsurfing, díky kterému jsme při cestování poznala spoustu zajímavých a skvělých lidí. Zažila pravé americké party, cluby, zařídila si kabriolet v LA a nasbírala hodně zážitků na které nikdy nezapomenu. Na začátku jsme měly stejný pocit jako vy, hlavně ať to není úchyl.. ale ten risk se nakonec více než vyplatil.
    Určitě bych všem vřele doporučovala se do USA alespoň na jedno léto vydat. Je to skvělá zkušenost, jak poznat novu kulturu, lidi a nakonec i hlavně procestovat část světa. Poradila bych jen se do programu určitě přihlásit v čas, nejlépe do konce roku. Spousta agentur také nabízí možnost zaplatit jen vstupní poplatek, který se většinou pohybuje kolem 10 tis. s tím, že vám letenky zaplatí a až budete vydělávat v USA, tak je splatíte zpět. Určitě to stojí za to! :)
    @petinkamadarcik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za tvůj komentář a to, že jsi se podělila o své zkušenosti. Určitě to někomu pomůže.
      Jinak to vypadá, že jsi měla taky velice zajímavý pobyt plný nevšechních zážitků :).

      Vymazat
  10. Ďakujem za zhrnutie, skvelý článok Lucka...Sledovala som všetko do podrobnosti od začiatku a viem, že ste to nemali ľahké! :-) Skvelá skúsenosť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pripájam sa...sledovala som vás strašne rada, hoci mám už 40 rokov..:))), to je na odpadnutie..?,
      si prirodzená, bezprostredná, šťastný človek..a to bola pridaná hodnota všetkých úžasných postov
      z californie....ďakujem

      Vymazat
  11. Work and travel som počas výšky nejako nezvažovala, no teraz to trošku ľutujem, lebo za také peniaze sa už do Ameriky nikdy nedostanem :) Ale bola som mesiac na letnej škole v Nemecku a bola to skvelá skúsenosť a navyše som si tam spravila predmety, ktoré mi neskôr uznali v škole a organizácia celého tripu bola úžasná napriek tomu, že sme sa aj veľa učili :) Myslím, že na to, aké skvelé leto ste mali a to bývanie na pláži a všetky tie zážitky za 4 mesiace to určite stálo, nehovoriac o tom, že to evidentne veľmi pomohlo blogu a to sa ešte niekoľkonásobne vráti!
    Inspiration Point by Paula Fleur

    OdpovědětVymazat
  12. Opravdu pěkný článek! Sama jsem v červnu přiletěla z ročního pobytu na high school v texasu a jsem tím pořád nakopnutá nejradši bych zase někam odjela. Z Cali jsem byla nadšená a tak jsem jásala, když jsem zjistila, že tam odjíždíte! Samozřejmě i můj pobyt nebyl bezproblémový, ale moje největší starost bylo chození do školy, jelikož jsem pracovat nemohla. Děkuju za článek, zase mě o něco víc inspiroval (jestli to snad ještě více jde) a hned bych zase někam cestovala!

    OdpovědětVymazat
  13. na tenhle clanek jsem se moc tesila..a jsem rada ze jsem s nama podelila o tve zkusenosti a zazitky :)

    Check my blog YOKO NGUYEN BLOG

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj :) já také byla letos v USA na programu Work and Travel s agenturou czech-us a agenturu můžu jen doporučit:) se vším nám pomohli, měli jsme zařízené ubytování i práci 40hodin týdně. (pracovali jsme i více po dohodě se zaměstnavatelkou což bylo super pač jsem si v pohodě vydělala na život v Coloradu kde jsme byli tři měsíce a pak i na cestování - jela jsem podobnou trasu jak vy :D takže jsem s nadšením koukala na tvoje vlogy pač tak dva - tři dny na to jsem byla na místě kde jste byli vy :D tak jsem tušila co mě čeká a co tam doporučuješ! za moc díky to bylo fajn! :D
    jinak ještě k agetruře měli jsme tu problém ve smlouvě a ochotně nám s ním hned pomohli volali s naší zaměstnavatelkou a vše bylo hned OK. A agenturu student mít musí díky ní získá víza J-1 která právě potřebuješ na tento program my platili agentuře 16000(pojištění, CCI - vízový sponzor atd.) a pak jak vy náklady letenka,víza...
    byla to ohromná zkušenost jsem moc ráda že jsme jeli - jak píšeš pomohlo mi to dospět,uvědomila jsem díky tomu spoustu věcí :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Luciiiii :) to si mala naozaj smolu na agentúru ale tak o rok budeš múdrejšie :) isto ti to dalo dosť dobrému skúsenosť do života ako sa o seba sama postarať ...ja som zažívala nieco podobne...išli sme cez jednu agentúru ale ja som si na rozdiel od teba nezaplatila ten poplatok na "sprostredkovanie" prace co vlastne zahŕňalo len náhľad do ich databázy so zamestnávateľmi ktorých by som aj tak ja musela kontaktovať, zdalo sa mi to celkom zbytočne kedže v konečnom dôsledku tak či tak by som si prácu musrela hľadať sama...rozhodli sme sa teda s kamoskami ze pôjdeme do takého mesta kde to naozaj žije v lete len turizmom a vyplatilo sa...po príchode sme mali do dvoch dni dokonca dve prace a prace sme aj v priebehu leta menili...pretože jej tam naozaj bolo dosť...buduci rok by som si chcela pre zmenu vyskúšať prácu na west coaste ale ako vidím z tvojich skúsenosti nebude to az take jednoduché...budem vďačná za každú tvoju radu čo by si mi odporučila kam ist a skôr kam niesť kedže ste ten west aj precestovali ...pravidelne som celé leto sledovala aj tvoje vlogy a naozaj som z nich nemohla - si úžasná! :) a dokonca aj úžasná rečníčka, malo kto vie tak dlho rozprávať bez prestávky bez slov typu (hmmm, eeee) :-D dokonca som Vám aj písala ked som išla do NY čo sa tam naozaj oplatí vidieť a naozaj to vsetko čo ste mi napísali stalo za to! :) ste úžasne zboznujem váš blog...

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Luci :)
    Myslím, že tím, že máš teď v USA známé, máš obrovskou výhodu :) Když jsem přemýšlela, kam se vydat před maturitou abych si zlepšila angličtinu, shodou okolností přijela moje příbuzná z Ameriky, shodou okolností se stavila u nás na návštěvě a při mém povídání mi nabídla, abych přijela k ní a její americké rodině do Vegas :) Výhodou bylo, že jídlo i ubytování jsem u nich měla na 5 týdnů zdarma :) Otázkou však bylo, zda si najít ve Vegas nějakou jazykovou školu a chodit normálně do školy (což bylo opravdu složité - i z hlediska toho, jak se tam dostávat - na kole by to v 50 stupních nešlo :)) nebo mít nějakou práci. Zvažovali jsme společně hlídání dětí, ale ani nikdo z jejích známých nechtěl na tak krátkou dobu. Ale teď abych se dostala k tomu podstatnému - chtěla jsem jít taky prcovat - klidně i do Mekáče k friťáku. Zajímala jsem se, jak by to bylo s vízem (do jazykovky stačila jen Esta). Agenturu totiž mít nemusíš, ale potřebuješ někoho, kdo ti tu práci v USA sežene, domluví ti to tam, zařídí ti smlouvu. Tobě pak jen tu smlouvu nascanují a pošlou. Ty ji podepíšeš, pošleš zpět a vytiskeš si ji :) S tou smlouvou si pak musíš zajít na velvyslanectví a oni by ti na základě té smlouvy měli vystavit potřebné vízum :) Bez agentury to jde, jen to je o něco složitější, no :)

    OdpovědětVymazat
  17. Také jsem se na tohle shrnutí těšila a myslím, že se ti povedlo. Řadím se k těm, kteří to tam s vámi težce prožívali :D Určitě je to skvělá životní zkušenost, pro mě je to zatím po finanční stránce, ač jsem starší než ty, bohužel v nedohlednu, ale třeba jednou... :)

    OdpovědětVymazat
  18. Uff tak to bol riadne drahý špás :/ ale zvládli ste to a ako čítam tak vám to dalo veľa skúseností do života, takže sa určite oplatilo to vyskúšať:) Tá agentúra ma dosť sklamala, dali ste jej kopec peňazí a ona nič ..je to smutné..keď si predstavím, že by sa do toho pustil človek, ktorý by nemal žiadne peniaze na "bočné" výdavky, tak neviem ..nechajú ho v USA a kašlú naňho ?!:/ skvelý článok a teším sa, že som vás konečne začala sledovať na youtube, neviem kde som doteraz bola :D ste super!!:)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  19. Taky jsem byla letos, a nedám dopustiti na CCUSA, specializují se na kempy, já byla konkrétně v židovském což byl lehce kulturní šok, ale zkušenost to je a separátní pamět funguje dokonale takže si pamatuju jen to dobré:D fakt doporučuju CCUSA, celkem jsme jim zaplatili jen 3000 a starali se o nás nejvíc, dokonce i přijeli na kontrolu do kempu...

    OdpovědětVymazat
  20. Jeden z důvodů, proč bych do tohohle nikdy nešla :D

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělý článek :) také jsem byla na 2 měsíce pracovat v Irsku, akorát bez agentury, takže jsem se obešla bez takových těch organizačních problémů.

    OdpovědětVymazat
  22. Juu, na tohle jsem čekala už déle! Na W&T jsem narazila už minulý rok přes Student Agency, ale protože mi nebylo 18, bohužel jsem jet nemohla. Letos maturuji, budu mít prodloužené prázdniny, proto jsem se rozhodla, že bych chtěla W&T vyzkoušet právě letos. No jo, ale to bych už musela být aspoň rok na vysoké škole..:/ Na au-pair ani sběr nějakých bobulek se mi moc nechce jet, nevíte někdo o nějaké alternativě?:)) Děkujii:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci těch možností je hodně:) Ja osobně jsem byla na Work and Travel dvakrát a pokaždé přes Student Agency a musím říct,že absolutní spokojenost. Šla jsem na jistotu,byl s nima brácha pár let přede mnou a neměli problémy. Od té doby odjeli i další moji kamoši a vždy bez průserů jako měli holky...ale je fakt,že jak píše Lucy v članku,třeba se to te agentuře jen nepvedlo:( Ale jinak k ťem možnostem...jelikož už nejsem studentka,tak sem si to zjišťovala a pokud budeš mít prodloužený léto,tak právě Studen agency má spousty letních programů po evropě;) jsou tam různy země a různý oblasti práce;) kamoš s nima byl v anglii,primo v londyne a delal v restauraci a rikal ze super....Jinak teda holky,mate za sebou husty leto;) muselo to byt někdy fakt náročný a jste dobrý,že jste to všechno ustály a ješte si to tak užily...smekám!:) Přeji hodně štestí do dalsích cestovatelských dobrodružství!

      Vymazat