Krásné pondělí. Dneska bych vám ráda napsala něco o kurzu, který jsem o víkendu začala navštěvovat. Jak mě asi už znáte, ráda se neustále učím něco nového. Po absolvování kurzu stylistů a make-up kurzu jsem hledala nějaký další, který by zase trochu rozšířil mé znalosti a dovednosti. A byla jsem úspěšná!
Už před nějakou dobou jsem na Facebooku narazila na stránku Kurzy oděvní tvorby a hned mě to zaujalo. Zatím sice nemám žádné návrhářské ambice (a ani žádné zkušenosti v této oblasti), ale myslím, že šití je něco, co by mě vážně bavilo. Během kurzu se člověk také setká s několika talentovanými a uznávanými módními návrháři, a i to mě utvrdilo v tom, že tenhle kurz je ten pravý. Určitě je škoda, že na blogu více nesledujeme Českou a Slovenskou tvorbu, tak třeba se to změní, zajímalo by vás to?

Víkendový intenzivní fashion kurz basic, který jsem si vybrala já, probíhá, jak už název napovídá, o víkendu. Výuka je vždy v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin, jednou za měsíc. Teď jsem tedy měla první "lekci" a pokračovat budeme na začátku prosince a na začátku ledna.
SOBOTA
Sobota byla taková úvodní. Celé dopoledne nám přednášela Lenka Štěpánková, která nám doporučila různé prodejny látek a galanterie v Praze, naučila nás jak správně brát míry a ukázaly/a vyzkoušely jsme si práci na šicím stroji, overlocku a coverlocku. To pro mě byla asi nejzajímavější část přednášky, protože to bylo poprvé, co jsem si na stroji něco zkoušela šít.
Po obědě přišla Dita Petrusová Filipová a s tou jsme si probraly textilní a oděvní zbožíznalství. Tedy dozvěděly jsme se (téměř) vše o materiálech, jejich vzniku, původu a technikách zpracování. V téhle části jsem se zase naučila nejvíc nového a celá přednáška byla velice zajímavá!

NEDĚLE
Neděle byla hodně praktická. Celým dnem nás provázel skvělý Pavel Berky a tím, že jsme v kurzu jen dvě se nám mohl opravdu poctivě věnovat. Dopoledne bylo celé o módní kresbě. Já jsem z téhle části měla docela strach, protože ne, že by mě nebavilo kreslit, ale jsem na to docela antitalent. Začali jsme tím, že nám Pavel vysvětlil různé druhy kresby, siluet a ukázal nám nádherné kresby z jeho vlastní tvorby. No a potom přišel čas na to vše vyzkoušet v praxi. A dokonce i já jsem nakonec moc spokojená s výsledkem. Postavu jsme totiž kreslili tak krásně pomalu a po částech, že to skoro ani nešlo zkazit. Co myslíte, docela dobré, ne?
Odpoledne už bylo věnované rozpracování našeho vlastního návrhu. Já jsem si vymyslela, že si ušiji asymetrickou sukni se zipem. Vysvětlili jsme si tedy ještě něco o tom, jak fungují střihy, jak se pracuje s Burdou a pustili se do práce. Našla jsem si podobný střih, vystřihla ho z papíru a s pomocí Pavla jsem ho upravila do požadovaného tvaru. Vše jsem potom přenesla na látku, vystřihala, zastehovala, vyzkoušela, přestehovala a na konci kurzu jsem zůstala s něčím, co už se hodně podobá sukni a čeká jen na to, až to za měsíc sešiju a dokončím. Ze svého výtvoru mám vážně radost a už jen doufám, že se mi to nepodaří celé zkazit, zničit, nebo propálit žehličkou :D.
Co vy a podobné kurzy? Baví vás šití? A těšíte se, až v lednu uvidíte mé hotové výtvory?

VÍKENDOVÝ INTENZIVNÍ FASHION KURZ BASIC
webové stránky: www.fashionatelier.cz
facebook: Kurzy oděvní tvorby


38 komentářů

  1. To je úúúžasnéé :) muselo to byť fakt skvelé, hneď by som takýto kurz navštívila, len nejak u nás sa nič také nedeje alebo áno, musím to pozisťovať :) a tie kresby sa ti naozaj perfektne podarili, si šikulkaa!:)

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Je to super zábavka, ja mávam takéto kurzy u babičky:D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to jako skvěle strávený čas :) Mimochodem moc hezké fotky :))

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky ! :) Vyzerá to tam zaujímavo, hneď by som tam šla tiež :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak takového kurzu bych se opravdu ráda někdy zúčastnila! ...jinak krásné fotky a těším se, až nám někdy předvedeš něco z vlastní tvorby :)))

    OdpovědětVymazat
  6. I just graduated from Fashion Design this Summer, and seeing this makes me really miss EVERYTHING. I need to get back on it.

    Georgie
    xoxo

    www.thelipstickdaily.com

    OdpovědětVymazat
  7. !!! Ach jo, proč jsem o tomhle nevěděla dřív? :( Strašně moc tam chci! :3

    OdpovědětVymazat
  8. :) mna učí šiť mamina doma :) je to poriadne náročné, niekedy nemám trpezlivost ale ona ma vzdy ukludní ze ked sa ona učila sit na skole tak to boli tri roky a ma cca 35 ročnú prax :) takže šitie ma baví ale musím mať na to chuť a hlavne náladu :) je to fajn pocit mat na sebe neičo čo je originálne :)
    pozrite sa na moj blog mam tam kopu ušitých vecí http://www.mademoiselleiva.com/p/siy.html

    OdpovědětVymazat
  9. Wow, I love all of those incredible drawings! Looks like a lot of work/fun :)

    x Sarah
    http://www.bohochiccafe.com

    OdpovědětVymazat
  10. Ježiš já jsem fakt tak nadšená že s vlogy pokračujete i po tvém návratu y Ameriky Luci, je to perfektní oživení a už by jste asi všem chyběly, kdyby jste přestaly.

    OdpovědětVymazat
  11. Já šití miluju a učila jsem se se sama/s maminkou, která mi poradí (a komplikované věci ušije). Jít na kurz 3x a jen jednou za měsíc mi přijde dost málo, přijde mi spíš, že je důležité cvičit - cvičit - cvičit :) A pro začátek samozřejmě nejlepší věc Burdy (jsou tam vůbec ještě ty "školičky" třeba jak se šijí kapsy a tak?)... jenže to mě nikdy nebavilo a nejradši si vymýšlím podle sebe. On je skvělý pocit, když se tě lidi ptají kdes koupila ty šaty, které jsou vlastně přešité z pánské košile ze sekáče :))

    OdpovědětVymazat
  12. Mňa by to asi nebavilo ale vypadá to ako super nápad...možno sa k tomu niekedy odhodlám! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Luci, na kolik takový kurz vyjde? vypadá úžasně zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Inspiruješ mě, abych zkoušela nové věci. Díky <3

    OdpovědětVymazat
  15. Já se tohle učím 4 roky na textilní škole:D Super článek a úžasné fotografie!

    OdpovědětVymazat
  16. Wow, ten kurz vypadá hrozně zajímavě, já jsem kdysi chodila do kroužku šití a u nás doma se vůbec hodně šilo, ale já jsem na to šíleně netrpělivá a zbrklá :D

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
  17. wow, tak nataký kurz by som určite rada išla aj ja . Berky mal teraz unás na Fashion Live! prehliadku a podla mna bola skvelá, tiežý som si tam kúpila jeho tričko, učiť sa odneho by bola uplná bomba. Nevieš náhodou činiečo podobné nieje aj u nás na Slovensku? Ja nejak neviem takéto kurzy vyňúrať... asi som eni taký dobrý googlemajster :D Inak rozhodne články o CZ aSk móde budú skvelé a bolo by fajn keby (až todorobíš) si sem dala outfit s tvojou sukňou :)

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/2014/11/urban.html

    OdpovědětVymazat
  18. Na to bych byla moc levá. Přeju ti hodně úspěchů, doufám, že se s výsledky pochválíš:-).

    OdpovědětVymazat
  19. Hodně zajímavý kurz. Ten by mě také bavil. Nepřemýšlela jsi, že bys pak třeba začala šít a prodávat? :) Váš blog by měl vlastní značku oblečení.

    www.madeinprg.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Zajímavé, těším se až nám ukážeš tu sukni! :) určitě jsi moc šikovná :)

    www.carolinastonemason.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  21. týjo, to vypadá skvěle. také bych se ráda něčeho takového zúčastnila :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já mám šití ve škole a baví mě to moc! :) Ten kurz musí bejt super! Jo a docela veliký výběr zipů mají v Palladiu. :D

    OdpovědětVymazat
  23. ten kurz ti moc závidím!:) už tři roky básním o tom, jak si něco ušiji, protože doma máme šicí stroj a mamka je vyučená švadlena, a pořád jsem se do toho nedokopala. ale když vidím ty videa, tak mě to vážně nakoplo, už mám i představu, co si ušiji a z jaké látky

    OdpovědětVymazat
  24. Ten kurz musí být super! Taky ráda šiju, ale protože jsem nic neabsolvovala, zatím to byly jen tašky a povlaky na polštáře :D Už se moc těším na tu sukni ! :)) Video bylo opět perfektní, těším se na další ! :))
    Coffee with milk and two sugars

    OdpovědětVymazat
  25. No teda to musel byť zaujímavý víked! To by sa páčilo aj mne:)
    DanyLoveLife

    OdpovědětVymazat
  26. super článok a dobré fotky,možno že to robí to prostredie a dizajn :) mne sa páči ako si naše mamy dokázali všetko ušiť,pretože tu temer nič nebolo ...ja si viem akurát tak zašiť ponožky ;)

    OdpovědětVymazat
  27. To musí být super. Takový kurz bych brala také. :)
    Šití je pro mě parádní relax, i když se u toho občas rozčiluji. Zatím šiji jednodušší věci, ale se střihy z Burdy je to daleko jednodušší. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Upřímně, nepřijde mi, že by kurz šel do hloubky. Všechno je to šmahem z mnoha oborů - takovej instantní styl. Pokud se někdo opravdu chce naučit šít, doporučuju Školu šití Ireny Čihákové. Trvá 8 měsíců, jednou týdně tři hodiny nebo je i víkendová verze a na konci má absolvent možnost získat potvrzení o rekvalifikaci od MŠMT. Já to zvládla během třeťáku, ze zatlanky jsem si vždy odběhla na nikolajku a na maturiťák už jsem šla v šatech, které jsem si sama ušila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor jedná se o zprávu od konkurence...kurzy oděvní tvorby poskytují kompletní vzdělání v oblasti fashion - tedy od samotného designování modelu až po nepostradatelný fashion marketing a management a nabízí něco unikátního...práci pod vedením předních módních návrhářů...škola navíc spolupracuje řadou lidí z oboru a máte tak možnost skutečně poznat svět fashion do hloubky!

      Vymazat
  29. Holky.Kde vy berete tolik energie a času na zvládání tolika věcí? Začínám mít pocit, že si špatně organizuji čas. :) Krásná videa i článek.
    Jinak miluji střihy z Burdy! :) Podle nich jsem už pár kousků ušila...
    Ať se dílo daří. :)

    OdpovědětVymazat
  30. vždycky jsem obdivovala lidi, kteří umí šít :) je to umění! a to ani nemluvím o té módní kresbě - moc se mi ty náčrty líbí.

    OdpovědětVymazat
  31. To je skvělý, že zkoušíš něco nového a originálního! :) Hlavně, ať tě to baví! :)

    https://www.tsu.co/eliskavothi

    OdpovědětVymazat
  32. skvělý kurz!!!:) nejvíc bych se ovšem děsila Burdy, protože to je milion čar přes sebe, ve kterých bych se snad v životě nevyznala (i jsem to zkoušela), takže jsem docela dost ráda, že ty střihy umím rýsovat :D

    OdpovědětVymazat
  33. Wow, muselo to být úžasné!!! :) Těším se na tvůj výtvor! ♥

    OdpovědětVymazat
  34. Lucka u nás absolvuje intenzivní fashion kurz BASIC. Nové termíny aktuálně na našem webu:
    http://www.fashionatelier.cz/products/vikendovy-intenzivni-fashion-kurz-basic/

    OdpovědětVymazat
  35. Vím, jak zajímavé to pro tebe je. Já sem před lety byla taky nadšená s učení na šicím stroji, overlocku nebo coverlocku. Nejzajímavější a nejúžasnější bylo si ušít něco svého. Asi kvůli tomu jsem se šla vyučit jako Dámská krejčová :)

    OdpovědětVymazat