Miluju procházení se po Praze. Snažím se kam jen můžu chodit pěšky, prohlížet si budovy, objevovat nové cestičky, a jak víte, tak i kavárny a místa. Občas si ale stejně říkám, jaké by to bylo, být ve vlastním městě poprvé. Být turistou, který poprvé spatří Pražský hrad, nebo pro mě už tak běžnou stavbu, kolem které chodím několikrát týdně, Národní divadlo. Je skvělé objevovat cizí města a země, ale co ta naše nádherná Praha? Neopomínáme ji trochu? Schválně, kdy jste naposledy vyšlápli na Vyšehrad nebo navštívili Hradčany? A to ať už jste pražáci nebo pocházíte z jiných koutů naší země.

Já si na průvodce po Praze zahrála před pár měsíci, když mě na pár dní navštívili kamarádi z Ameriky. V tu chvíli najednou začala panika. Kam je vzít, aby viděli to nejkrásnější? Během naší procházky pak vyvstávaly otázky jako "Čí je tohle socha?", "Jak starý je tento kostel?", nebo "Jak se jmenuje tahle krásná budova?". Většinu jsem zvládla odpovědět s malou pomocí Googlu, ale došlo mi, že bych o Praze měla vědět víc, je to přeci moje město! Dostalo to ještě větší důraz, když z nich nad "best beer ever" vypadlo, že z celé Evropy, kterou zrovna procestovali, bude Praha asi jejich oblíbené město, a jak moc nám závidí, že takové historické nádhery vídáme denně.


Nádherný výhled na město jsem nedávno zažila z terasy Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě. Z ní vidíte téměr celé město a především centrum a ty nejkrásnější a nejdůležitější památky. K vyhlídce je namluvený audioguide, který vám během půl hodiny představí, co vidíte, a to přímo vyprávěné současníky z rodiny Lobkowiczů. Ti se jako pokračovatelé tohoto významného rodu starají kromě Lobkowiczkého paláce i o další nádherná místa po celé republice. Terasa je spojená s muzeem, ve kterém si můžete prohlédnout skvosty rodinné sbírky. Patří sem portréty namalované tak neskutečně, že máte pocit, že na vás z něj postavy rovnou promluví, obrazy od významných malířů jako je Velázquez, Rubens nebo Bruegel, dobové zbraně a další umění. Protože rodina vždy podporovala i hudební umění, ve sbírce si můžete prohlédnout i skladby věnované od Beethovena a Mozarta.

Muzeum s terasou mohu opravdu doporučit na zajímavý výlet, díky kterému se na Prahu a českou historii budete dívat opět novýma očima. Zahrajte si někdy na turisty a vyražte objevovat krásy vlastní země. Nemůžeme ji přece nechat na pospas jen cizincům :).


Pár slov ještě k mému procházkovému outfitu. Vždy, když cestuji nebo vyrážím objevovat, soustředím se především na pohodlí. Dobré tenisky nebo aspoň pevnější sandále jsou nutností. Na tuto pražskou procházku jsem vytáhla moje asi nejpohodlnější, newbalancky. K tomu vyšší kalhoty, které mám ze sekáče a tenhle oversized svetřík z Lindexu, který mě baví tím, jak je široký, a hodí se zase tím, že zahřeje když zajde sluníčko, ale není v něm šílené vedro, když opět vyleze.


Byli jste někdy v Lobkowiczkém paláci? Jaké je vaše oblíbené místo v Praze?

17 komentářů

  1. Moje maminka je původem z Prahy, dlouho jsem tam měla babičku s dědečkem, takže od malička jsme do Prahy jezdívali celá rodina. I teď tam jezdím ráda a často, krásně se tam orientuju a Prahu miluju. Ale už jsem dávno přešla z těch klasických památek na to, že bych ráda viděla i netypická místa. Teď při příští návštěvě mám v merku projít různé pasáže, protože je mi dobře známý pouze Světozor a Lucerna. Před dvěma lety jsem si zase udělala víkend, kdy jsem chtěla projít Košíře, podívat se do Hloubětína do dvora, kde je košatý kaštan, a kde stojí dům, ve kterém se maminka narodila. Při poslední návštěvě jsem chtěla vidět několik ambasád - právě kvůli architektuře. Hodně mě v tom inspirují rodiče - jezdí do Prahy tak jednou za měsíc, mamka má kupu publikací, a objevují místa, která nejsou turisticky tak frekventovaná. Kupa jejich přátel - Pražáků - pak říká, že ta místa nikdy nenavštívili. Nikdy neopomenu jít na nějakou výstavu, miluju Sovovy Mlýny, právě Košíře kvůli tomu, jak moc mi asociují oblíbený film Pelíšky. Před dvěma lety jsem objevila Grébovku, byla jsem unešená. A před třemi týdny jsem poprvé navštívila kostel na Jiřího z Poděbrad (prostě wow). Kromě pasáží mám na příště v merku i Dejvice :) Vlastně kupu dalších míst :) Hezký den, Niky! Terka

    OdpovědětVymazat
  2. Krásny článok a ešte krajšie fotky! Aj ked to príde veľa ľudom zvláštne ja som v Prahe ešte nikdy nebola, ale kedže sa mi ako mesto veľmi páči, plánujem ju s kamarátmi navštíviť v lete a už sa nemôžem dočkať!
    Pekný zvyšok dňa! xx, Michelle

    http://wanderluststhoughts.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky. Miluji naší Prahu a nikdy bych nechtěla žít někde jinde. Stále objevuji nová a nová místa a to mám na té naší Praze nejraději. A ta architektura je prostě úžasná a skvěle se fotí. :D

    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  4. Ani si nevieš predstaviť, aká nadšená by som bola keby mi niekto povedal, že môžem navštíviť Prahu! Len pred nedávnom tam bol môj brat a ja som sa len kochala jeho príhodami a to ani nehovorím o tom, ako mi opisoval budovy a kde všade bol. Dúfam, že aj mne sa raz pošťastí a ja budem môcť toto krásne mesto vidieť na vlastné oči!
    Fotky sú krásne a tiež keď sa vyberiem na "túru" mestom volím pohodlie. Ten svetrík je nádherný <3
    withgreywolf

    OdpovědětVymazat
  5. Moje nejoblíbenější místo v Praze je každopadně Petřín! Miluju tam samozřejmě výhled na měste a na jaře ty nádherné třešně, které tam kvetou.
    Byla jsem asi osmkrát v Praze (jsem z Německa) a je pro mě jedno z nejkrásnějších měst, ve kteréch jsem doteď byla. Ale v Lobkowiczém palaci jsem už nebyla. Možná příště :)

    Doufám, že jsem nepsala nějaký nesmysl tady, čeština není moje matěřštinu :D

    Zdraví z Drážďan
    Gina :)

    OdpovědětVymazat
  6. Paaani, ty fotky jsou naprosto genialni! Ja teda v Praze byla za posledni dva roky dvakrat a nejvic se mi asi libi Petrin. Tak se moc nevyznam, ale tam to vypada vazne moc moc hezky. A outfit je taky super! <3
    Sandra http://shineoffashion.com

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji moc za krásný článek:)) Prahu obdivuji a mám ji neskutečně ráda! Bohužel se tam moc často nedostanu, protože bydlím docela daleko, ale moc bych si přála příští rok studovat na UK, tak snad to vyjde. To bych pak určitě začala s objevováním nových míst a s navštěvováním památek! Také mi je líto, že mnoho lidí si vůbec neuvědomuje, jak krásné město to je, a berou ho jako samozřejmost. Doufám, že tenhle článek inspiruje co nejvíce lidí:)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotky, osobně Prahu miluji a tím, že od ní nebydlím zrovna kousek, je pro mě stále co v ní oběvovat a každý výlet je stále krásný.

    OdpovědětVymazat
  9. Je super občas zastavit a užívat si okamžiku toho místa, kam patříme. Objevovat to, co obvykle přehlížíme. A je jedno jestli to je Praha nebo nějaká pidivesnička :)...a děkuju za tip, Lobkowiczký palác bych určitě někdy ráda navštívila.

    OdpovědětVymazat
  10. Praha je láska. Pamätám na svoj prvý výlet do Prahy, pričom som od toho nič nečakala, proste som si vravela, že to bude určite o čosi krajšia Bratislava a Brno. A tak strašne som sa mýlila. Absolútne som sa zamilovala už v prvý deň a každým dňom viac a viac a každým ďalším výletom dokonca ešte viac, vždy som objavila niečo nové a nikdy sa mi odtiaľ nechcelo odchádzať. Najväčší záchvat lásky k Prahe som pocítila, keď som bola prvý raz na Vyšehrade, to miesto som si úplne zamilovala.

    Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkný článek ��

    OdpovědětVymazat
  12. Praha je pěkná. My zde bydlíme, takže na dovolenou z Prahy jezdíme pryč. Letos chceme jet do Třeboně. Kdysi dávno jsme tam byli a je to krásné město a i okolí stojí za to. Už jsme si našli hotel v Třeboni , kde budeme bydlet.

    OdpovědětVymazat