Řeknu vám upřímně - prosinec a Vlogmas byly fakt zápřah. Na čas, na nervy, na energii. Každý den jsme publikovaly nový vlog a každý den také pořádaly soutěž. Bavilo nás to a motivovaly nás vaše reakce, ale možná si umíte představit, jak moc jsem se těšila na pohodu o Štědrém večeru. Byla ale ještě jedna věc, na kterou jsem se v diáři často usmívala - odlet na Kanárské ostrovy hned 25. dopoledne! Těšila jsem se na odpočinek, na teplo, na nový dobrodružství a taky první dovolenou s mým přítelem. Ten se ve své práci před Vánoci taky nezastavil, takže nebudu lhát - neudělali jsme si tentokrát před cestou moc velký průzkum.

Věděli jsme, že letíme 25. 12. na ostrov Tenerife, máme ubytování na první 4 dny a letíme zpátky 10. 1. z ostrova Gran Canaria.
Nevěděli jsme, jak se dostaneme z letiště, kde budeme bydlet zbylých 12 dní, jak se budeme po ostrově pohybovat, jak se dostaneme na druhý ostrov a hlavně - co vlastně budeme dělat.

Bylo nám ale jasné, že všechno určitě dobře dopadne (ani jeden nejsme přehnaní stresaři), a tak se i stalo. Byla to snad nejkrásnější dovolená, kterou jsem doposud zažila. Proto jsem se rozhodla pro vás sepsat náš cestopis s tipy.


Úvodem jen pár základních informací. Kanárských ostrovů je celkem 7 - El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote a největší Tenerife. Politicky patří ke Španělsku, geograficky ale leží vedle Maroka u Afriky. Na Kanárských ostrovech žije něco málo přes 2 miliony obyvatel, z toho 900 tisíc na Tenerife.



Věděli jsme, že nechceme letět s žádnou cestovkou, ani bydlet v hotelu nebo přímo turistickém resortu. Náš plán byl být nezávislí, vymýšlet si vlastní program a hlavně poznat ostrov tak, jak ho znají místní obyvatelé. Hledali jsme proto ubytování na Airbnb. Rozhodně bychom doporučovali začít s hledáním včas, a to aspoň pár týdnů dopředu. Bytů je totiž v nabídce spoustu, často jsou nádherně zařízené, prostorné, mají výhled na oceán, jsou skvěle situované a i za přijatelnou cenu kolem tisíce korun za noc za celý byt nebo i dům. My bohužel hledali dost na poslední chvíli, a měli proto hodně omezený výběr.

Nakonec z nás ale bezdomovci nebyli, rozdělili jsme si pobyt na dvě ubytování, pokaždé v jiné části ostrova. Po příletu jsme se tedy pomocí docela spolehlivého a rychlého autobusu dostali z letiště až do městečka Tajao, kde jsme měli pronajatý celý dům. Ukázalo se, že je to dům čerstvě po rekonstrukci a budeme prvními hosty sympatických kanárků (tak jsme říkali místním). Většina místních neuměla téměř vůbec anglicky, ale svoji živelnou španělštinou nám všechno přeci jen vysvětlili. Hlavně byli neuvěřitelně pohostinní a milí. To v hotelu prostě nezažijete!

Druhé ubytování jsme měli ve městě San Cristóbal de La Laguna, kousek od hlavního města. Tady jsme našli už docela průměrný byt, který za doporučení tolik nestojí. Centrum města ale bylo moc pěkné a i tady jsme si pobyt užili.


Program na první den na ostrově byl jasný: Zjistit, co budeme vlastně chtít dělat a najít si k tomu vhodný dopravní prostředek. Prošli jsme si nějaké připravené články s tipy na Tenerife a pomalu začali zaplňovat mapu špendlíkama. Myslím teda Google mapu a virtuální špendlíky, to jen aby bylo jasno :D. Měli jsme díky tomu hned jasnou představu, že budeme potřebovat jezdit po celém ostrově, a že to tím autobusem určitě jen tak nepůjde. To se ukázalo jako pravdivé, protože nakonec zas tak spolehlivý nebyl, nejezdil moc často a hlavně by cesty trvaly asi čtyřikrát déle, protože by bylo nutné absolvovat spoustu přestupů.

Kolem celého ostrova vede dálnice, pomocí které se dá přejet z jedné strany na druhou za necelou hodinu. Když se z ní sjede, dostane se člověk většinou do nádherných serpentin, které jsou zážitkem samy o sobě. Je z nich krásný výhled, člověk projíždí dechberoucí přírodou a nebyl na nich ani přehnaný provoz. Rozhodli jsme se proto, že si půjčíme skůtr, na dálnici to vždy případně chvíli přetrpíme a na serpentinách si to pak budeme užívat. Zajeli jsme si pro něj do půjčovny Cooltra v hlavním městě Santa Cruz de Tenerife. Půjčení na celý týden bylo úplně bez problému a stálo nás asi 170 euro. Na skůtru jsme si to pak náramně užívali, protože na serpentinách měl člověk opravdu výhled na celou tu krásu a zároveň se nebál, když byly občas cesty trochu užší. Pokud si ale nechcete půjčovat skůtr, určitě si půjčte auto. Ze zkušenosti s půjčením auta na dalším ostrově můžeme s klidem doporučit Cicar.


Můžete se připravit na například takovéto výhledy. Za každou zatáčkou se vám rozprostře nový výhled na špičaté hory a zároveň se s měnící se nadmořskou výškou nestačíte divit, jak se vám před očima mění krajina. U hladiny moře najdete sopečné pláže se strmými útesy. Čím výš vyjedete, tím zelenější a lesnatější potkáte přírodu. Někdy jsem si připadala jako v džungli, jindy jsem se nemohla ubránit přirovnání k Jurskému parku. Kopce jsou neskutečně členité, proto cesta přes ně zabere nějaký ten čas navíc. Stojí to ale za to zapnout si navigaci bez dálnice a projet si tyhle cestičky.


Často jsme se jen tak projížděli po ostrově a zastavovali tam, kde se nám to zrovna líbilo. Směr cesty ale vždycky určoval nějaký konkrétní bod - většinou vesnice nebo přírodní úkaz. Ty, které nás ohromily nejvíc vám na následujících řádcích popíšu. Na konci článku navíc najdete mapku podle které se můžete jednodušeji orientovat.

Na horní fotce je vesnička Masca. Vedou k ní překrásné cesty přes velikánské kopce. Nádherný je nejen pohled na ni z výšky, ale i procházka vesničkou. Je malinká a malebná. Barranco de Masca je název tůry, kterou můžete jít do Mascy přímo od oceánu. Prý je to jedna z nejkrásnějších turistických cest na ostrově. My ji bohužel nestihli projít, výšlap trvá několik hodin a tipla bych si, že nebude úplně nejjednodušší.


Túra, kterou jsme si vybrali my, se jmenuje Barranco del Infierno a není zdaleka tak náročná. Jde se také soutěskou, ale není tady tak šílené převýšení. Track má něco přes šest kilometrů a jde se přibližně tři hodiny. Po cestě vidíte krásnou přírodu společně s výhledem na oceán, potůčky a na konci na malý vodopád. Pokud se budete chtít na tento výlet vydat, musíte si předem udělat rezervaci. Denně je dovnitř vpuštěno pouze 300 lidí. Díky tomu ale není cesta přelidněná a máte tak z přírody opravdu jedinečný zážitek.

Pokud vás nejvíc zajímají túry, zaměřte se i na Pico del Teide. Je to nejvyšší hora Španělska a zároveň třetí největší sopka na světě. Dá se realizovat několik cest a opět je nutné si vstup rezervovat. My jsme se pohybovali jen v prostorách pod ní a nahoru jsme nešli.


Tenerife je obklopeno oceánem. Oproti moři je to důležitý rozdíl ve dvou věcech - oceán je studenější, takže není zas tak příjemné se v něm dlouho koupat bez neoprénu, na druhou stranu oceán přináší vlny vhodné na surfování. Bylo jasné, že surfovat budeme chtít aspoň párkrát vyrazit. Já jsem surfový nadšenec, i když stále věčný začátečník. Můj kluk je zase sportovní nadšenec, ale na surfu do té doby zatím nestál. Surfovat se dalo na více místech, často ale byli ve vodě jen místní a nebyly v okolí žádné školy nebo půjčovny. 

Jednu jsme ale našli v Puerto de la Cruz. To je poměrně turistické město, nachází se tam spousta hotelů a i známý zábavní park Loro Parque. My ale šli na jistotu rovnou k pláži, a v první chvíli jsme z toho úplně nadšení nebyli. Z mého pohledu je to pláž poměrně nebezpečná a nevhodná pro úplné začátečníky (až na toho mýho nebojácnýho blázna :D). Nejen, že je na malém prostoru hodně surfařů, ale taky je pod hladinou dost kamenů. Pokud jste ještě nesurfovali a chcete to zkusit, můžete si u místní školy zaplatit lekci s instruktorem, což bude určitě lepší, než se hned vrhnout do vln. Já si už prošla několika lekcemi, tak jsem si zahrála na instruktora a přežili jsme oba ve zdraví, a dokonce jsme si to i užili. Možná bych ale doporučila udělat ještě větší research a zkusit najít bezpečnější, písečnou pláž. Jednu jsme našli v druhé části našeho pobytu, na druhém ostrově, tak pokud vás to zajímá, dočtete se o tom víc v příštím článku.


Často jsme si vařili i sami doma, ale když jsme si chtěli užít restauraci, hledali jsme většinou přes Foursquare. Vybrali jsme vždy dobře hodnocenou španělskou restauraci se seafoodem a nikdy  jsme nebyli zklamaní. Rozhodně vyzkoušejte jejich typické papas canarias - brambory se slanou krustou, ke kterým servírují výborné omáčky. K nim pak rybu, chobotničku nebo nějaké tapas. Když se budete řídit hodnocením a tím, jak je vám daná restaurace sympatická, neuděláte chybu :).

Jediná konkrétní restaurace, kterou bych chtěla zařadit mezi naše tipy, je mexická Poco Loco v Puerto de la Cruz (tam, kde jsme surfovali). Vypadá to tam fantasticky, dá se sedět jak venku tak vevnitř, a jídlo bylo prostě výborné. Jen se nenechte odradit, až budete přijíždět. Je to v úplně zapadlé ulici a budete si připadat spíš jako když jedete k někomu na zahradu.


Jeden z největších zážitků mám z Mesa del Mar, kousek od městečka Tacoronte. Ten den bylo krásné počasí, tak jsme vyrazili na cestu s cílem najít nějakou hezkou přírodní pláž. Tahle oblast je proslulá tím, že se tam právě takové pláže dají najít. Jinak totiž většinou narazíte spíš na příkré útesy, kde se koupat bohužel nedá.

V Mesa del Mar jsme našli nejen hezkou písčitou pláž, ale i tenhle přírodní bazén! Je vybudovaný přímo u skal v moři a voda se do něj vlívá každých pár vteřin, když přijde vlna. Ta se nejdřív majestátně roztříští přes skály, a potom dopadne do bazénu, ve kterém se posléze taky vytvoří jemné vlny. Vy se můžete nejen vykoupat v bazénu, ale i chodit kolem skal a zažívat sílu vln na vlastní kůži. Pro mě je oceán úplně fascinující, takže jsem si tenhle náhodný objev neskutečně užívala. Pokud budete mít možnost, tohle místo rozhodně nevynechte.


Epický vlny jsme zažili ještě jednou, u majáku Punta de Teno, na samotném cípu ostrova. Cesta sem vede po serpentinách vybudovaných na obrovských útesech. Když dorazíte k majáku, jste najednou uprostřed nádherné sopečné krajiny. Do skal pravidelně buší obrovské vlny, občas potkáte neohrožený velikánský kraby, a do toho zároveň fouká tak silný vítr, že si připadáte skoro jako trosečníci na nějakým opuštěným bájným ostrově. Tomu celému ještě trůní maják na jedné ze skal. My jsme sem stihli dojet přesně na západ slunce a byla to nádherná podívaná. Pokud vám to takto vyjde, rozhodně neuděláte chybu.


Za výlet stojí určitě i hlavní město, Santa Cruz de Tenerife. Projdete si hezké historické uličky, přístav, a najdete tu i pěkné restaurace nebo kavárny. Na procházku vám ale určitě bude stačit půlka dne. My jsme se odsud po prvních osmi dnech přesouvali trajektem na ostrov Gran Canaria, kde jsme strávili dalších 8 dní naší dovolené. O tom vám ale povyprávím zase v dalším článku!

Na závěr už jen ryze praktické informace. Celou dobu bylo kolem příjemných dvaceti stupňů a polojasno. Jediné, co je důležité zmínit, je občas hodně silný vítr. Přibalte si proto klidně i čepici a šátek. Jinak si můžete sbalit jako na klasickou letní dovolenou. Byli jsme tam ale na přelomu prosince a ledna, takže si teploty zkontrolujte podle termínu vaší cesty.

Dejte mi vědět v komentářích, pokud byste měli nějaké otázky ohledně našeho výletu. Budu taky moc ráda, když se připojíte s vlastními tipy a budoucí cestovatelé tak budou mít ještě víc inspirace. V přiložené mapce najdete jak místa zmíněná ve článku, tak i pár dalších, které nás neuchvátily natolik, abych vám je popisovala, ale stojí za návštěvu, když budete mít cestu kolem.

Doufám, že vás tento cestovatelský článek bavil a potkáme se u jeho pokračování z Gran Canaria.

27 komentářů

  1. Ty jo, vypadá to opravdu krásně. Na společné fotce z tebe čiší obrovské štěstí! Úplně jsi mi fotkami naladila na dovču na Kanárech. Hezký den, Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, krásně napsáno. Úplně vam závidím. Mohu se zeptat čím jsou fotky foceny? Jsou opravdu krásné. :)

    OdpovědětVymazat
  3. My byli na Tenerife poprvy v prosinci 2015 a bylo to tak uzasny,ze si to ted v breznu planujeme zopakovat. Cestovali jsme taky bez cestovky jen se stanem,ptz sme slapali z Puera az nahoru na Teide(2,5dne). Myslim ze ostrov ma tolik co nabidnout diky sve rozmanitosti. Pujcit si tam auto a objet ostrov dokola muzu taky doporucit.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky, mohla bych se prosím zeptat s jakou společností jste letěli a na kolik vás cca vyšly letenky?
    Jinak moc pěkný článek.
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letěli jsme se Smart Wings a vyšly dohromady na 10 tisíc - Praha - Tenerife a Gran Canaria - Praha. Ty ceny se ale samozřejmě mění podle toho odkud letíš, kdy, a s jakým předstihem to kupuješ :)

      Vymazat
  5. Barraco de Masca ste urcite meli zkusit.Bylo to uzasny. Nahoru stejne tak tako dolu to muze zabrat okolo 2h. Chodi tam i duchodci s holema,takze byste to urcite dali. Dole je krasna plaz s minimem lidi.

    OdpovědětVymazat
  6. jeste jestli bych mohla poprosit jestli mas odkaz kde ste delali tu rezervaci na Barraco de inferno. Nebo je to mozne jen na miste den predem?moc dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, odkaz je i přímo ve článku, ale kdyžtak tady: http://www.barrancodelinfierno.es/en/ :)

      Vymazat
  7. Tak toto vypadá jako krásná dovolená :) spontánní a podnikavá, takovou bych si taky přála :) Já na Kanárech nikdy nebyla, ale z fotek to vypadá krásně :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  8. Paaaani, to vypada naprosto kouzelne! Nevedela jsem, ze je Tenerife takhle krasna. Doufam, ze sis to poradne uzila. <3
    Sandra

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné fotky! A už se těším na pokračování, jelikož na Gran Canaria jsem byla jako au-pair. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Nicole :) článek je moc krásný a ty fotkyyy, prostě skvělý. Nádhera.Je vidět i z fotek a článku, že jste si to moc užili. A to je moc dobře. Měj se krásně a já už se těším na pokračování vaší krásné dovolené. paaa

    OdpovědětVymazat
  11. všetky fotky vyzerajú božsky, musela to byť krásna dovolenka :) inak, klobúk dole, že ste tam šli tak nadivoko, ja by som to asi nedokázala :D bola by som v hroznom strese, lebo mám rada veci na poriadku :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  12. jeste jestli bych mohla poprosit jestli mas odkaz kde ste delali tu rezervaci na Barraco de inferno.

    แทงบอล sbobet
    แทงบอลออนไลน์
    เว็บแทงบอล

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, mohla bych se zeptat, čím fotíš?
    Nádherné fotky mimochodem.
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Na blogu skoro vždy Olympusem PEN EPL 8, ale tyhle fotky jsou paradoxně skoro všechny na iPhone :D

      Vymazat
  14. Já ty tvoje fotky a cestovatelský deníčky prostě miluju :) Líbí se mi, jakou máš vždycky kompozici atd. S přítelem vám to moc sluší a těším se na další část vaší dovolené.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  15. Děkujeme za tipy, jsme na místě a pomohlo nám to doladit plán cest :)

    OdpovědětVymazat
  16. I hope you continue to have such quality articles to share with everyone! What a great idea.

    OdpovědětVymazat
  17. To je skvělý výlet. Chci vzít mé děti. Cestovat k němu. Chtěla bych si vzít dovolenou pro rodinu, aby ji navštívila. เที่ยวที่ไหน

    OdpovědětVymazat
  18. Tyjo, to musela být moc pěkná dovolená. Úplně závidím. Na Tenerife bych se někdy taky moc ráda zajela podívat. Tento rok to už ale asi nevýjde, protože na tyto prázdniny už máme naplánovanou dovolenou v Chorvatsku. Nicméně doufám, že třeba příští rok by to konečně mohlo vyjít... Snad. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Právě na Tenerife byla zrovna minulý rok jedna moje kamarádka a prý si to neskutečně užila. Musím říct, že taková dovolená by se mi taky moc líbila. Já letos zase letím do Španělska. Tam je taky hezky. Hlavně tam mají moc pěkné pláže. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, mohla bych poprosit o nějaké údaje k trajektu mezi ostrovy? :-)

    OdpovědětVymazat