Tvoření, vymýšlení a učení se nových věcí nás bavilo vždycky a i z toho důvodu jsme využily nabídky Institutu módní tvorby účastnit se jejich fashion kurzu Basic a dozvědět se víc o tom, jak vznikají jednotlivé kousky oblečení.

Kurz je určený pro úplné začátečníky a předchozí zkušenost se šicím strojem tak není povinností. Já už jsem v Institutu byla na víkendové verzi workshopu před několika lety a moc mě to bavilo. Bohužel jsem si ale hned nepořídila šicí stroj a většinu toho, co jsem se naučila, jsem zase zapomněla. Niky žádnou zkušenost s šitím neměla a problém to rozhodně nebyl.


Kurz probíhal každý týden a jedna "lekce" trvala tři hodiny. Byly jsme tam celkem čtyři holky a shodly jsme se na tom, že tyhle tři hodiny byly v celém týdnu ty, na které jsme se vážně těšily. Byly to totiž tři hodiny, kdy jsme si mohly sednout, nikam nespěchat a prostě jen něco vytvářet.
Lektoři se střídali podle jednotlivých zaměření lekcí, a tak jsme se v průběhu kurzu setkaly s odborníky z oboru a několika módními návrháři.

Na první lekci jsme si ukázaly jak se pracuje se šicím strojem, dozvěděly se jaké jsou základní potřeby každé "švadlenky" a kde je sehnat a naučily se brát základní míry, podle kterých se poté pracuje se střihem.

Druhé setkání bylo celé o módní kresbě, její teorii a také praxi. Vysvětlily jsme si základní techniky kreslení postavy a byly vážně překvapené, když náš výsledný obrázek opravdu postavu připomínal. Protože kreslení nikdy nebylo naší silnou stránkou...


Třetí lekce měla název "Textilní a oděvní zbožíznalství" a povídaly jsme si především o tom, jak od sebe rozeznat jednotlivé materiály, jaké mají vlastnosti, a jak správně postupovat při výběru materiálu na zhotovení jednotlivých modelů.

V rámci kurzu jsme měly možnost vytvořit tři různé modely. Prvním byla jednoduchá pouzdrová sukně a super bylo to, že jsme všechny holky šily úplně to stejné. Nejlépe jsme si na tom totiž vyzkoušely každý krok a lektor se nemusel zdržovat tím, že by každé zvlášť něco vysvětloval. Sukni jsme šily z kalika, tedy takového jen "zkušebního" materiálu, ale tím, že byl černý, tak je sukně i tak po ušití nositelná.

Pro druhý model jsme si obě s Niky navrhly šaty z tenké džínoviny, ale bohužel jsme je nestihly dokončit, takže to nás ještě čeká doma. A třetí model jsme se učily vymodelovat formou drapingu, tedy přímo na figuríně. To bylo z celého kurzu asi nejnáročnější na představivost, ale zároveň jsme rády, že jsme si to mohly vyzkoušet.


Kurz je zakončený obhajobou posledního modelu, kdy máte za úkol představit myšlenku daného kousku a to, jak se vám na něm pracovalo. Jak můžete vidět na fotce, nebo jste mohli vidět ve vlogu, Niky vytvořila strukturovaný top s volnými zády a já jednoduché asymetrické šaty na jedno rameno.

Nakonec jsme se rozhodly si šicí stroj pořídit i domů, tak už se těšíme, až si najdeme chvilku a zkusíme zase něco ušít. Jestli nás ale kurz něco naučil, je to nejen pár základů, ale také to, že za každým kouskem se skrývá velký kus práce.

Máte s šitím zkušenosti? Nebo třeba i nějaké tipy kde hledat jednoduché střihy pro začátečníky, podle kterých bychom mohly s Niky dál trénovat? 

19 komentářů

  1. Já jsem se vždycky chtěla naučit šít, ale bohužel jsem se k tomu ještě nedostala. Naštěstí máme ale doma stroj a babička šít umí, takže stačí chtít - a taky, že si to plánuju po maturitě, až budu mít víc času. :)
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
  2. Pro střihy je dobrá Burda, dají se jednotlivě zakoupit i na internetu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si oblíbila střihy od amerického nezávislého vydavatele časopisu Seamwork (platí se měsíční předplatné a v rámci toho máte nárok na 2 střihy z celé jejich databáze, takže výběr je pestrý) + jsou spojeni i s Collete patterns, takže se dá vybírat i z jejich knihovny. Jedná se o jednodušší střihy, spíš pro vytvoření základních kousků v šatníku, ale najdou se tam i zajímavé kousky. Vyhovuje mi, že jsou střihy dělané už se švovými přídavky, což Burda nemá...ale zas na druhou stranu, když se dělají střihové úpravy, musí se švové přídavky odečíst, to je zas jednodušší u Burdy, kde se může upravovat rovnou. Taky je někdy komplikace s měřením, protože v americe používají palce a ne centimetry, ale v novějších střizích už tam mají zavedený i metrický systém ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem se minulé léto vyhecovala, že si ušiju žlutou sukni. Všechno jsem si nakoupila oprášila jsme svůj šicí stroj a pustila jsem se do toho. Návody jsem hledala na pinterestu a skrze obrázky jsem se proklikala až videím. Sukně se mi povedla, jen tam mám pár nedokonalostí, které našla moje mamka. Na šití je nejlepší, že z toho, co si ušijete máte skvělý pocit a nikdo to nikdy nebude mít stejné ❤

    OdpovědětVymazat
  5. Pani, super clanek! Me to vzdycky ucila mamka, ale perfektne to asi porad jeste neumim.
    Ale tohle zni skvele!
    Sandra

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna se chystám na kurz pro začátečníky! :) ten váš vypadá suprově, bohužel u nás asi nebude. Chci se naučit šít, protože mám vždycky nějakou představu, kterou v obchodech ne a ne najít, tak jsem se rozhodla, že si to prostě zkusím ušít sama. :)

    OdpovědětVymazat
  7. naozaj super kurz :) určite to bol zážitok ;) ja som vždy v sebe mala taký mini sen naučiť sa šiť, lebo to musí byť super užitočné, tak snáď sa niekedy odhodlám :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  8. Ty šaty od Lucky se mi líbí ... myslím, že chápu otázku z posledního vlogu, která zněla, jestli půjde do merche nějaké vlastnoručně vyrobené oblečení :)

    Příběhy z mlhy a éteru

    OdpovědětVymazat
  9. to ste šikulky...ja by som si určite zošila prsty k sebe ako poznám svoju zručnosť

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
  10. Pro mě jako pro naprosto nepolíbeného člověka co se šití týče super inspirace začít ! :D

    BLOGEREM

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  11. Keď som bola malá tak som veľmi rada šila spolu so svojou najlepšou priateľov. Bohužiaľ, potom ma to časom prešlo. Mrzí ma, že som sa tomu nevenovala.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  12. Jako malá jsem si hodně šila oblečky pro panenky, ale že by to byla nějaká krása, to se říct nedá :D upřímně vás obdivuju, že jste se takhle do toho šití pustily :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jak jsme se učily šít! Who's talking? dojin

    OdpovědětVymazat