S podcasty jako by se teď roztrhl pytel. Všichni je poslouchají, všichni je doporučují a všichni je začínají nahrávat. A já se vlastně ani nedivím. Jsou totiž super!

Já jsem je poprvé objevila před čtyřmi lety, když jsem byla na erasmu v Anglii. Každý den jsem totiž chodila docela daleko pěšky a hledala způsoby, jak efektivně využít čas na cestě. Jako na zavolanou zrovnu v tu dobu začali vydávat podcasty moji v té době oblíbení youtubeři - Fun For Louis a Grace Helbig - a mě to ihned nadchlo.

Jestli jste ještě nepřišli na to, co že to přesně jsou ty podcasty, tak jsou to zvukové stopy (jak to líp popsat? :D) od různých lidí na nejrůznější témata. Můžete je poslouchat na Applu přímo v aplikaci podcasty, nebo na jiných platformách jako je Spotify nebo SoundCloud. Záleží na tom, kam je autor podcastu všude nahraje.

Pak jsem záhadným způsobem na pár let zapomněla, že podcasty existují a přišla jsem jim na chuť zase až teď, díky tomu, že je začala tvořit Tereza In Oslo. Teď už zase nejdu nikam bez sluchátek a je to podle mě ten nejlepší způsob jak využít čas na cestách. Nebo i při vaření, běhání, cvičení a sprchování. Prostě kdykoli se nechcete soustředit na něco jiného...

A jaké jsou momentálně moje nejoblíbenější podcasty?


Couples Therapy with Candice & Casey je podle mě ten nejlepší podcast vůbec. Možná je to proto, že Caseyho sleduju už nějakou tu dobu na YouTube a mám vážně ráda jeho vlogy. V podcastech jsem si ale naprosto zamilovala hlavně jeho ženu Candice a celkově jejich komunikaci, která je otevřená, vtipná a naprosto výstižná. Myslím, že se v tom občas musí najít opravdu každý. Název podcastu vystihli skvěle, protože máte skoro pocit, že s nimi sedíte u terapeuta.

Buchty. Samy autorky, Ivana Veselková a Zuzana Fuksová, popisují podcast jako povrchní pořad o všem a o ničem. Je to příjemné a opravdu vtipné povídání na nejrůznější témata. Díly mají většinou kolem dvaceti minut, což mi tak hezky vyjde na jednu cestu a už několikrát se mi stalo, že jsem v tramvaji nahlas vyprskla smíchy ( což vypadalo dost divně, hlavně protože mám bezdrátová sluchátka, která ani nejsou moc vidět... ). Moje nejoblíbenější epizoda byla rozhodně o minimalismu, takže jestli přemýšlíte, se kterou začít, tuhle můžu doporučit všema deseti!

How I built this with Guy Raz je podcast plný rozhovorů se zajímavými lidmi o tom, jak a proč začali podnikat. Dozvíte se třeba jak vlastně úplně náhodou vzniklo Airbnb, proč jsou tak populární Ben and Jerry's zmrzliny, nebo životní příběh Bobbi Brown. Pro mě je to opravdu inspirativní podcast, ze kterého už jsem si odnesla i spoustu užitečných informací a hlavně se mi potvrdilo to, že když člověk něco chce, tak to prostě vždycky nějak jde!

V oblacích. Podcast Terezky In Oslo, o kterém už jsem mluvila. Vlastně mě znovu přivedl k podcastům. S Terkou se známe osobně, úplně miluju její knížku a opravdu jí obdivuju za všechno, co už v životě dokázala. A taky za to, že si prostě jde za svým cílem a když se něco nepovede, vždycky si na tom najde něco pozitivního a jde dál. 

New Perceptions. Ben Brown je jeden z mých oblíbených youtuberů a je mi hodně sympatické, jak nad věcmi přemýšlí a že dokáže otevřeně mluvit o svých pocitech. I za tím účelem si vytvořil vlastní podcast, který má sice zatím jen pár dílů, ale jsou to opravdu skvělá zamyšlení nad životem. Pokud Bena neznáte, doporučila bych vám hlavně jeho první podcast, kde se představuje a mluví o tom, jak se dostal tam, kde je teď. Jedinou nevýhodu jeho podcastů vidím v tom, že jsou na mě až moc dlouhé a mám problém je doposlouchat celé.

At home with... je další podcast mých oblíbených youtuberek. Jde zase o rozhovory se zajímavými lidmi, většinou ženami, a to v prostředí jejich domova. Takže velká část rozhovoru se věnuje i popisu jednotlivých místností, dekorací a doplňků, což mě baví.

The Coffee-chic podcast nahrává šikovná Valentýna, a i když je asi nejnovější ze všech mnou zmíněných podcastů a má zatím jen dvě epizody, chtěla bych vám ho doporučit a Val podpořit. Je to totiž tak neuvěřitelně šikovná a cílevědomá holčina, že nestačím zírat. Byla na několika našich workshopech, takže jsme se mohly potkat i osobně a od té doby vážně maká na svém blogu, youtube i instagramu a zaslouží si mnohem víc sledujících!


Jak to máte vy? Taky jste propadli podcastům? A jaké jsou vaše oblíbené?

9 komentářů

  1. Podcasty taky zboznuju a Valentynu taky podporuju co to jde. Uplne nejvic si to totiz zaslouzila!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jsou super, už pár let poslouchám The Daily od The New York Times nedávno jsem začala třeba Tima Farrise nebo český Deep Talks od Petra Ludwiga

    OdpovědětVymazat
  3. Podcasty jsem nikdy neposlouchala- vždy jen rozhlasové hry případně rozhovory zajímavých osobností nebo o zajímavých osobnostech či tématech. Každopádně děkuji za doporučení- minimálně Buchty si rozhodně poslechnu.

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně super podcasty jsou The health code od youtuberky Sarah's day. Určitě na to koukni.

    OdpovědětVymazat
  5. Buchty mám taky ráda. A krom nich poslouchám pravidelně ještě Hosta Lucie Výborné a Jak to vidí.. a pak nesmí chybět Příběhy 20.století..

    OdpovědětVymazat
  6. Také jsem přišla na podcasty díky Terce a její podcasty jsem si úplně zamilovala.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky,všimla jsem si tvého obalu na mobil (je stejný jako design vašeho diáře) a tak jsem se chtěla zeptat jestli neplánujete obaly na mobil začít prodávat. Věřím, že by to bylo složité vzhledem k mnoha typům telefonů, ale myslím, že by to vypadalo stylově a moc pěkně. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Luci, doporučuju podcasty od Lavendaire a Tony Robbinse.

    OdpovědětVymazat
  9. Nedávno jsem také sepsala své oblíbené podcasty - já většinou poslouchám ty české na Youtubu a hlavně při tvoření. Nejlépe se mi totiž kreslí, když vidím někoho jiného kreslit a ještě o tom povídá :D
    http://trimaliny.blogspot.com/2018/12/podcasty-pro-kreativni-lidi-ke.html

    OdpovědětVymazat