V našem předchozím videu a článku jsme vám představily naší oblíbenou metodu uklízení, odkrámování, zkrátka zbavení se již nepotřebných věcí ze života. Je to osvobozující pocit! Pokud jste ale opravdu pořádně uklidili, vznikl vám nový nepořádek v podobě tašek plných těch vyřazených věcí. Oblečení, knížky, papíry, dopisy, hračky? Umím si představit kolik toho může být. Rozhodně nechceme teď hromadně zavalit naši zemi odpadem. Jak to tedy udělat, aby se z vašich vyřazených věcí odpad nestal anebo se alespoň stal co nejšetrněji zpracovaným odpadem?

Asi tušíte, že hodit to všechno bez přemýšlení do popelnice je špatná odpověď. Pojďme se na to tedy podívat postupně. 

Prodejte to a nebo darujte svým známým.
Pokud se mezi vyřazenými věcmi našly takové, které se ještě dají prodat, zkuste to! Třeba se vám vrátí nějaké peníze. Můžete věci případně darovat rodině či kamarádům. Vždycky se ale předem ujistěte, že o to stojí. Pokud by to tak nebylo, akorát přenášíte svůj problém na vaše blízké.

Opravte to, upravte to.
Pokud vám na dané věci vadí jen nějaká část, která jde vyměnit či vylepšit, zkuste to. Třeba si k tomu předmětu najdete ještě cestu.

Takže to chcete dát pryč?
V případě vyhazování věcí by bylo ideální provést ještě jedno jednoduché třídění a to se týká odpadu, který se dá zrecyklovat. Oddělte plasty, papíry, sklo, kartony a prostě je hoďte správně do kontejnerů na tříděný odpad. Pokud jste protřídili i vysloužilé elektrospotřebiče, obětujte chvíli a vyhledejte si (např. tady) nejbližší kontejner na elektroniku, sběrný dvůr nebo v případě pořád funkčních věcí i místo, kde elektronika ještě najde úžitek.


Pojďme se zaměřit na tu část o které jsem vám chtěla napsat především - DAROVÁNÍ. Je mnohem lepším způsobem zbavování se věcí, než je vyhazování. Proč? Z vyřazených věcí se nestane odpad, ale najde se pro ně další využití. Ve většině případů navíc mohou někomu pomoci nebo udělat radost.

Knížky většinou rádi přijmou v jakékoli knihovně nebo v antikvariátu. Tady je nejjednodušší najít si místo vám nejblíž, ideálně předem zavolat, jestli mají zájem, a kdy můžete knihy přivézt a individuálně se domluvit. Taky je můžete věnovat přímo organizacím jako jsou dětské domovy, nemocnice atp. Vždy se domluvte předem, jestli mohou a chtějí knížky přijmout. Případně za ně mohou být vděčné i dobročinné obchody o kterých se dočtete za chvilku.


Nejpalčivějším problémem je rozhodně oblečení a textil.

Nejjednodušší cestou jsou sběrné kontejnery na textil. Kontejnery jsou skvělé v tom, že pomáhají tomu, aby se z textilu nestal odpad a využil se dál. Je jen dobré zjistit si, jaké společnosti daný kontejner patří a pokud chcete, zjistit si i trochu pozadí dané firmy. Můžete si třeba proklikat weby v následujícím výčtu. V Praze a okolí můžete najít kontejnery firmy Potex, která je o svých aktivitách docela otevřená a pomáhá mnoha organizacím. Další firma, která kontejnery provozuje, Dimatex, podporuje po celé republice Charitu sběrem do bílých kontejnerů a zároveň v rámci projektu TextilEco spolupracují s Českým červeným křížem. Iniciativa sociálního družstva Diakonie Broumov má po celé ČR na 700 kontejnerů a vybraný textil daruje potřebným. Na přiložených odkazech najdete vždy i seznam kontejnerů, můžete tak využít ten vám blízký.

U tématu kontejnerů je jen na místě uvést, že Potex i Dimatex jsou komerční společnosti. To nechci předem odsuzovat - naprosto rozumím tomu, že provozovat kontejnery, pravidelně je vyvážet, třídit vyhozené oblečení, jsou činnosti náročné na čas i peníze a musí se tedy nějaké finance vydělat. Chtěla bych jen upozornit na to, že představa, že veškeré vhozené oblečení pomáhá neziskovkám, je mylná. Oblečení z kontejnerů putuje do třídírny, kde se vše probírá. Oblečení vhodné pro spřátelené organizace putuje k nim, velká část se ale zpracovává jako materiál pro výrobu čistících hadrů, materiálů třeba do automobilového průmyslu, kolují i fámy o prodeji do second handů, ale osobně si myslím, že u nás kvalita vhazovaného oblečení není na to dostatečná. Z výdělku z prodeje materiálu ještě část financí putuje jako dar neziskovým organizacím.

Pro konkrétnější představu a příklad, společnost Potex na svém webu uvádí, že za rok 2018 posbírali přes 2,6 milionu kilogramů textilu, z toho přes 37,5 tisíce kilogramů (tedy asi 1,4 % z celku) bylo darováno charitativním organizacím a z výdělku pak organizacím darovali ještě 1 milion korun.

Sama si myslím, že kontejnery jsou dobrým řešením především z pohledu recyklace. Je skvělé, že místo aby se z textilu stal odpad na skládce, je možné ho dál využít ať už pro dané organizace, nebo k dalšímu zpracování. Využije se tak i textil, který by svou kvalitou již nemohl sloužit jako dále nošené oblečení. Navíc se k organizacím dostane už protříděný, opravdu nositelný textil. Kdyby se organizace měly zabývat ještě tříděním textilu, mohlo by je to jednoduše zavalit "odpadem".

Při vhazování do kontejnerů a i při darování oblečení dbejte na pár pravidel. Darované oblečení nesmí být špinavé, vlhké, ani jinak kontaminované. Čisté oblečení do kontejnerů nevhazujte jen tak ,ale zabalte ho do tašek, pytlů. Do kontejnerů vhazujte jen to, co tam patří - oblečení, boty, doplňky, další textilní výrobky, případně hračky.

Oblečení (a k tomu i knížky a další předměty, někdy i jídlo) můžete organizacím darovat i přímo. Pokud to tak chcete udělat, najděte si tu pro vás pravou, předem zavolejte, zda takové věci upotřebí. Některé organizace např. z důvodu malého prostoru, malého počtu pracovníků a dobrovolníků  nebo i kvůli už tak velkému počtu darovaných věcí nemohou dary jen tak přijímat. Někdy jsou zkrátka mnohem důležitější dary finanční.


K tomu, jak pomocí vyřazeného textilu získat pro organizace finanční pomoc, jsou tady dobročinné obchody. Jsou to obchody, second handy, do kterých si můžete přijít nakoupit oblečení a další zboží z druhé ruky. Svým nákupem podpoříte další cyklus daného kousku a vaše peníze budou po pokrytí nákladů na provoz obchodu darovány spřáteleným organizacím. Často obchody provozuje sama daná organizace. Mně tento model přijde úžasný. Nejen že ty hezké kousky mohou být dále nošeny, ale taky se z textilu stane finanční pomoc, kterou pak organizace použijí k financování své činnosti.

Já sama mám skvělou zkušenost s Momentem a Přestupní stanicí, ale ráda bych vám představila i další, na které jsem buď posbírala tipy od vás a nebo které jsme dál dohledaly. V těch jsem osobně nebyla, ale snažila jsem se do článku vybrat jen ty, které na mě působily opravdu seriózně.


Obchody v Praze

Second hand Moment je jedním z největších charity shopů u nás. Provozují už 5 obchodů v Ostravě a po jednom v Praze, Karviné a Frýdku Místku. Darovat a koupit tam můžete oblečení, doplňky, ale i knihy či drobný nábytek. Svým nákupem podpoříte šest projektů. Na Momentu se mi líbí hlavně to, že se snaží obchod udělat pro své zákazníky opravdu atraktivní. Dávají si záležet aby prostředí působilo příjemně, zboží se každý den doplňuje a zkrátka to celé dobře funguje!


(Nejen) obchůdek Přestupní stanice se nachází na Žižkově a je prostě kouzelný. Je relativně malý, ale taaak útulný! I kvůli malému prostoru si hodně vybírají, co budou prodávat, mají i vintage sekci a naprosto kouzelné doplňky. Najdete tam občas hotové poklady. Darované oblečení, které se pro jejich prodej nehodí, dál věnují jiným organizacím. 
Proč Přestupní stanice? Celý projekt vznikl hlavně jako iniciativa na pomoc lidem bez domova. Ti jsou v obchodě zaměstnáni a díky tomu se mohou začlenit do běžného života. Vydělají si poctivou prací, získají pracovní zkušenost a zároveň se propojí s komunitou, která si vzájemně pomáhá po všech stránkách. Přestupní stanice se zároveň snaží bourat stereotypy o bezdomovectví a pořádat nejrůznější akce v jejich společenských prostorech.

Hvězdný bazar přímo v centru zaměstnává vozíčkáře a je jim uzpůsoben i celý interiér obchodu. Bývá to první pracoviště po úrazu míchy, tedy i takový trénink na pracovní zápřah a navrácení se do pracovního života po úrazu.
Sue Ryder je organizace pomáhající seniorům. Mezi jejich služby patří poradenství, osobní asistence, či provoz domovu pro seniory. Zároveň mají již šest dobročinných obchodů v Praze. Ve všech nejenže dobře nakoupíte, ale můžete i donést své dary.
Praha Thrift Store provozuje dvě prodejny a dává si především záležet na výběru kvalitních kousků tak, aby se řadil mezi špičkové second handy. Svou činností podporují několik neziskových organizací. 
Obchody Koloběh, které provozuje organizace Borůvka, pomáhají vytvořit pracovní pozice pro lidi s tělesným postižením.
Comeback shop napomáhá resocializaci uživatelů drog.
Restart Shop pomáhá mladým lidem, kteří nemohou najít zaměstnání. Jak? Zaměstná je v dobročinném obchodě.
ReShare Store je obchod, který provozuje Armáda Spásy, křesťanská organizace na pomoc potřebným.
Prodej darovaného oblečení je i součástí dobročinných obchodů organizace Cesta domů. Tato organizace provozuje hospic a nabízí poradenství v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné. 

Beroun
Obchody Dobré vůle podpoří Charitu Beroun, aktuálně jsou v provozu dvě prodejny.

Brno
Šuplig z prodeje darovaného oblečení financuje činnosti Ligy lidských práv.
Nadace Veronika je zaměřená na ochranu přírody a životního prostředí. V Brně jsou aktuálně tři obchody tuto činnost podporující.
Nákupem v obchodě Baltazar podpoříte činnost Diecézní charity Brno.
Dobrý obchod pro Julii pomáhá vybrat peníze na výstavbu dětského hospicu Dům pro Julii.

Frýdek-Místek
Jeden obchod má ve Frýdku již zmiňovaný Moment.

Havířov
V Havířově najdete ReShare store křesťanské organizace pro pomoc potřebným, Armády Spásy.

Chodov
ReShare store se nachází i v Chodově.

Karviná
V Karviné můžete zajít do Momentu.

Kladno
A jeden ReShare store najdete i na Kladně.

Litoměřice
V Litoměřicích můžete podpořit dobročinný obchod pro místní Hospic sv. Štěpána.

Milevsko
Výtěžek z prodeje místní Darovny jde především na podporu zdravotně postižených dětí.

Olomouc
Středisko SOS provozuje dobročinný obchod na podporu lidí v akutní nouzi.
Prodejna u Samaritána pomůže Charitě Olomouc.

Ostrava
Moment má v Ostravě rovnou tři obchody.

Tábor
V Táboře můžete navštívit dobročinný obchod Hospicu Jordán. Pozor ale, nepřijímají oblečení ale v podstatě všechny ostatní předměty, podívejte se na seznam na webu.

Valašské Meziříčí
Darováním do obchodu Kompoot a samozřejmě i nákupem pomůžete Charitě Valašské Meziříčí.

I v dalších městech funguje Charita a velmi pravděpodobně bude mít vlastní Charitní šatník nebo bude možnost darovat.

Znáte další dobročinné obchody? Budu ráda, když je zmíníte v komentářích a budu případně moct seznam rozšířit.


Budu moc ráda, když vám tento článek pomůže najít místo, kde můžete darovat (nebo nakupovat) vy. Ať už se rozhodnete s vyřazenými věcmi naložit jak chcete, myslete na to, že jen tím, že z věcí automaticky neuděláte odpad, už pomáháte. Sobě, nám všem, svému městu, zemi, planetě. Když se zároveň rozhodnete podpořit svými věcmi nějakou organizaci - ať už přímo, prostřednictvím kontejnerů a nebo financemi z prodeje v dobročinných obchodech - uděláte ještě další skvělý krok navíc. Kdybych ještě mohla být trochu troufalá, ráda bych vás požádala ještě o třetí krok. Mluvte o tom se svými blízkými, ukažte jim lepší cestu než je popelnice a následná skládka.

Na závěr bych jen chtěla dodat, že odpad vzniká především zbytečným nakupováním. Módu máme rádi všichni, je to zábava a krásný koníček, ale zkuste se příště v obchodě zastavit a promyslet si, jestli danou věc opravdu, OPRAVDU využijete. 

Co si o daném tématu myslíte? Jak zacházíte s vyřazenými věcmi vy?

26 komentářů

  1. Já nejvíc využívám Swapy, akce kam lidi donesou oblečení, knížky, věci z domácnosti apod. a můžou si za to odnést jiné věci, které využijí ��

    OdpovědětVymazat
  2. Oblečení se snažím prodávat, ale jde to těžko a tak jsem už přemýšlela nad tím, že před stěhováním asi hodně věcí odnesu někam do kontejneru - takže jsem ráda za tipy na obchody v Brně, kam je možné oblečení odnést:)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Já když vyřazuji oblečení, tak něco prodám a co se neprodá, tak dávám na charitu :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  4. To je super clanek! Skvely napad. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super tipy :) Já jsem použité oblečení snad v životě nevyhodila a i když je to třeba zničené nebo roztrhlé, tak z toho s mamkou uděláme hadr na mytí :) a jinak to nosíme do kontejnerů na textil :)

    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek! Děkuji moc! Já sama mám doma mix nového a ze sekáčů. Oblečení neprodejné, ale stále fungující, ale už se veřejně nositelné se u mě stává domácím oblečením nebo pracovním na chalupu, kde je každému putna, jak kdo vypadá. Když ale dávám oblečení pryč, tak jsem zkoušela Vinted, ale moc jsem neprodala. Lepší kousky nosím do Momentu (kde i nakupuju) nebo do kontejneru na oblečení. Sama se snažím svůj šatník zmenšit na co nejuniverzálnější nebo nejunositelnější věci. Rychlou módu už téměř nekupuju (pokud nejde o věci, které nechci z druhé ruky: spodní prádlo, zimní boty) po tom, co jsem viděla dokument The True Cost, který mě absolutně šokoval!

    OdpovědětVymazat
  7. Laura Zedníčková24. února 2019 v 0:31

    Děkuji za velmi inspirativní článek. Chtěla bych jen upozornit na chybnou informaci, že v Ostravě jsou tři obchody Momentu. Je to možná detail, ale jsem z Ostravy, a těch obchodů je tu pět. Je to i na stránkách Momentu, na které v článku odkazujete. Děkuji za opravu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      moc děkuji za upozornění :) Opravila jsem to.

      Nicole

      Vymazat
  8. Skvělý článek:) Jen bych doplnila to, že v Ostravě nejsou 3 obchody Momentu, ale je jich 5 a nejspíš během března bude už 6 obchod :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že Momenty už jsou v Praze 2, ještě jeden někde u Letňan :)

    OdpovědětVymazat
  10. Všude! Takové oblečení jsou prostě úžasné

    OdpovědětVymazat
  11. Můj problém je ten, že miluju třídění, takže už mám všechno oblečení vytřízené a tip ťuk seřazené podle barvy a druhu. Já prostě nemám co třídit!

    OdpovědětVymazat
  12. Pro dospělé oblečení nosím do charity a dětské oblečení po dceři nosím do klokánku stějně jako hračky a boty.

    OdpovědětVymazat
  13. Zhruba 3x za rok se ve Zlíně ve Slunečnici (kavárna, kde pracují mentálně postižení)pořádá bazárek, který probíhá na jejich zahradě. Můžete si registrovat místo za 100 kč a prodávat, zakoupit si výrobky klientů ze sociálně terapeutických dílen (mýdla, keramika, apod.) a prispet tak na dobrou věc :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, presne tak ako pisete v poslednom odstavci. Odpad vznika zbytocnym nakupovanim. Skuste sa toho drzat. Na jednej strane sa snazite clankom pomoct, co je iste zasluzne, no mam pocit ze ide u vas len o modnu pozu. Vid.nedavny vlog. Az som sa za hlavu chytala, ked jedna z vas kupila kaktusy v plaste. Spocitajte si kolko rokov sa ten zbytocny a velky obal bude rozkladat. Takze nie len propagovat udrzatelnost, ale sa nou i riadit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkujeme za komentář. Tvůj názor ti brát nechci, jen mi přijde trochu unáhlený. V současné době je normální soudit celý život člověka na základě pár minut, které nasdílí na sítě. Je to logické, ale docela zkratkovité. Jak to vidím já, tak změnu nedokážu aplikovat naprosto radikální a hned. Snažím se se o tom vzdělávat a aplikovat ty změny, které dokážu dlouhodobě dodržovat. Když už něco z toho dokážu s klidným svědomím prohlásit za své, ráda to sdílím dál - viz to, že se mi lépe žije s menším počtem oblečení, že existují způsoby jak takové oblečení může dál pomoct a že je důležité nespadnout zpět hned dalším nákupem nových věcí. Bezodpadově ale (zatím) nežiju, proto tady o tom článek zatím nevidíš.

      Přijde mi ale zbytečné lidem předhazovat, že použili plastový obal, pokaždý když se nějaký objeví. V tu chvíli upřímně trochu ztrácím chuť vůbec něco sdílet. Nechci pokaždé přemýšlet jestli v záběru náhodou není něco plastového, brčko nebo snad kelímek od kávy. To už naprosto ničí jakoukoliv autenticitu.

      Vymazat
    2. Tvoje zistenia su urcite fajn a som zvedava, ci sa ich aj naozaj dokazete drzat. Nakoniec velka cast vasho obsahu prezentuje oblecenie od znaciek, ktore na udrzatelnost velmi nedbaju. Drzim palce a i tento clanok je tiez velkym krokom vpred a urcite sa vela ludi nad nim zamyslelo.
      Avsak k tomu plastu. Ja tiez nezijem bezodpadovo, no este nikdy som nekupovala kaktusy alebo kvety v plaste. Zvycajne ich zoberiem len tak volne do ruky, alebo ich predavacka zabali do papiera. Naozaj netusim, kde ste tie kaktusy kupili, ale toto urcite nie je bezna prax. Porovnavat to s kelimkom na kavu alebo slamkou sa ani neda. Ide o uplne rozne veci. Navyse dotycny obdarovany (meno netusim) ani nevyzeral ze by o kaktusy vobec stal. Ako ste ich polozili, tak stali bez pohnutia i dalsie dni :-) Tu nejde o to, aby ste cenzurovali plasty na fotkach, ktore zdielate. Tu ide o to, ze nie vzdy si treba brat vsetky obaly, ktore vam predavacka zadarmo pribali. Menej obalov, menej odpadu.

      Vymazat
  15. Ahojky, skvělé jsou i charitativní obchůdky Adra, provozované ve Frýdku-Místku, Havířově, Frýdlantu n. O, Ostravě, Vyškově, Kroměříži a Třinci :)

    OdpovědětVymazat
  16. díky za super tipy. Já bych ještě za sebe dala tip na pražské obchůdky Cesta domů, organizace, které se zabývají paliativní péčí a podporou rodinám umírajících nebo nevyléčitelně nemocným. Tady: https://www.cestadomu.cz/
    www.libenanovakova.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Já mám velký koloběh oblečení. Hodně ho nakupuji a když bych si všechno nechávala ve skříni, tak by mi asi praskla. Přijde mi jako dobré řešení posílat nenošené oblečení do second handu , kde si ho může ještě někdo koupit. Byla by škoda oblečení jen tak vyhodit, když je ještě dobré, jen mně už se nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  18. nevím, jestli v Liberci nějaký secondhand který ,,pomáhá," z vlastní zkušenosti ale doporučuji Profi Second Hand, v železné ulici :D

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím a díky za článek. Já přidám svou zkušenost z Prahy - nosím oblečení, které jsem vyřadila, do neziskové organizace pomáhajícím ženám bez domova. Jmenuje se Jako doma (http://jakodoma.org/) a většinou přikoupím i nějaké hygienické potřeby.

    OdpovědětVymazat
  20. Dobré tipy. Já teda oblečení, které už nenosím rozdávám hlavně kamarádkám. A pokud ho kamarádky nechtějí, tak to dávám buď do sekáčů nebo na charitu. Když jsem teď naposledy uklízela skříň, tak jsem jedné své kamarádce udělala obzvlášť velkou radost. Čeká totiž miminko a zrovna sháněla nějaké těhotenské kalhoty Ty mé staré, co jsem měla ve skříni jí padly úplně perfektně, takže si alespoň nemusela kupovat nové.

    OdpovědětVymazat
  21. To já většinou vyřazené oblečení vystavím na https://obleceni.biginzerce.cz/ a během pár dní je všechno pryč. Příjde mi, že poslední dobou lidé oblečení z druhé ruky nakupují čím dál radši, což je rozhodně dobře.

    OdpovědětVymazat
  22. Znáte další dobročinné obchody?... - ANO, DOBROČINNÝ OBCHŮDEK DIAKONIE VSETÍN, Na Příkopě 814, Vsetín. Více zde: https://www.diakonievsetin.cz/jak-nas-podporite/dobrocinny-obchudek/

    OdpovědětVymazat