Dneska jsem se konečně vrhla do prvního článku z celé série "byt tour". Dlouho jsem čekala, až budeme mít úplně všechno hotové, a teď už jsme zabydlení, spokojení a je tak nejvyšší čas se o celém procesu zařizování rozepsat a sdílet s vámi výsledek. A začnu kuchyní!

Čekali jsme, že s kuchyní bude nejvíc práce, ale že to bude tak složitý nás ani ve snu nenapadlo. Hlavně proto, že naše představa byla od začátku dost jasná a jednoduchá. Bílá kuchyň s černými prvky a velkým ostrůvkem. S plánováním kuchyně jsme začali na začátku října a hotová byla na začátku února... takže asi tak :D. Ale vezmeme to popořadě...


Původně jsme chtěli kuchyň nechat dělat v kuchyňském studiu. Navštívili jsme dvě kuchyňská studia a jedno nás odradilo už po 5 minutách, protože nám víceméně s ničím neporadili a skoro se divili, co děláme v prodejně, když mají všechno nafocené na webu... Ve druhém studiu na nás udělala velký dojem paní, která s námi jednala, odsouhlasila nám veškeré naše požadavky - cenu, materiály, vybavení, a tak jsme se domluvili na vytvoření návrhu. Za vytvoření návrhu platíte studiu "zálohu" 6 000 Kč, která se vám poté odečte z celkové ceny kuchyně. Bohužel ale návrhy na kuchyň byly dost mimo námi domluvený budget a jediné informace, které jsme dostali, byla celková cena za kuchyň a cena za spotřebiče. Ceny jednotlivých komponentů prý studio klientům neposkytuje. To nás dost zaskočilo, protože tím, že jsme na kuchyň tak velký budget neměli, jsme ani nevěděli, kde by šlo případně cenu snížit. A rádi víme, za co platíme.... takže to byla první velká zkušenost a střet s realitou.

Poučení pro nás - pokud máme omezený budget, je lepší to 20x zopakovat a opravdu se ujistit, že si všichni rozumíme...

Po téhle zkušenosti jsme se rozhodli, že zkusíme kuchyň z IKEA. Jak asi všichni víte, je to naše (především teda moje) srdcovka a jediný důvod, proč jsme tam nešli rovnou bylo, že nám rodiče radili kuchyňské studio kvůli možnosti kuchyně kompletně na míru. Vzhledem k tomu, že jsme ale nehledali nic speciálního, tak si myslím, že to pro nás nakonec bylo dobré řešení a co jsme ušetřili na skříňkách jsme mohli investovat jinam.


Dalším krokem teda bylo vytvoření návrhu, a to se přiznám, že nebylo nakonec vůbec tak jednoduché, jak jsme si mysleli... I když jsme měli jasnou představu o tom, co chceme, zjistili jsme, že dispozice prostoru pro kuchyň nejsou ideální. Vždycky nám to o pár centimetrů nevycházelo... Plánovali jsme přímo na webu IKEA, kde pro to mají připravené speciální plánovače. Je to tak trochu jako zařizování bytu Simíkům. Nahrajete si tam rozměry vašeho prostoru, vložíte okna a dveře, a pak už tam jen "strkáte" skříňky, poličky a spotřebiče. My si vytvořili vlastní návrh a vyrazili s ním do IKEA Pointu na Václaváku, kde nám slečna návrh zkontrolovala, upozornila nás na spoustu bezpečnostních pravidel a víceméně nám vysvětlila, že takhle by to bohužel udělat nešlo. Co jsme totiž nevěděli bylo, že je dáno, jaké mají být rozestupy mezi spotřebiči, a že například indukce ani dřez nemůžou být úplně na kraji kuchyňské desky, aby deska při zátěži nepraskla...

Následoval tak týden usilovného přemýšlení a skládání skříněk a spotřebičů na všechny možné způsoby. Zapojila se snad celá rodina a my od každého sbírali veškeré "kuchyňské" zkušenosti, abychom byli schopní to vymyslet tak, aby se nám to tam vešlo, ale zároveň aby to bylo praktické (a hezké).


Do IKEA Pointu jsme šli myslím ještě dvakrát, než jsme tu naší variantu dopilovali, vybrali veškeré komponenty a rozhodli se, kde chceme skříňku a kde šuplíky... Pokud jste z Prahy, tak IKEA Point opravdu doporučuju, protože na rozdíl od obchodních domů o něm neví tolik lidí a nejsou tam velké fronty na plánovací stanice. Navíc je v centru a můžete si tam prohlédnout i všechny materiály dvířek, desek, světel a úchytek.

Když se z našich verzí "finální verze" a "finální verze 2" stala "opravdu finální verze", bylo na čase objednat zaměření kuchyně. To je služba, kterou IKEA poskytuje za poplatek 990 Kč, který se vám ale odečte od ceny kuchyně, pokud si ji z IKEY objednáte. Určitě doporučuju toho využít, protože to znamená, že vám domů přijde pán a všechno překontroluje a ujistí vás, že to takhle půjde (nebo zjistí, že ne, řekne vám proč a pomůže vám vymyslet, jak to udělat jinak...). Poradí vám, jak prostor na kuchyň připravit a dokonce vám tužkou na zeď rozkleslí pokyny pro instalatéra a elektrikáře (pokud ještě nemáte hotové rozvody). My jsme od našeho "zaměřovače" získali i kontakt na instalatéra a elektrikáře, se kterými spolupracuje, a kteří nám celou přípravu do týdne udělali.


Takže s protokolem od pána jsme vyrazili zase zpátky do IKEA Pointu a objednali kuchyňské skříňky, poličky, úchytky a další doplňky. Zjistili jsme, že jelikož chceme desku na ostrůvek z jednoho velkého kusu (bez spoje), musí se nechat udělat na míru. To se ale dělá až ve chvíli, kdy kuchyň stojí a doručení hotové desky trvá měsíc. To už byl začátek prosince a naše představa, že už nastěhovaní v bytě oslavíme Silvestra se pomalu rozplývala...

Kuchyň jsme zaplatili a o dva dny později už měli doma 136 krabic té naší skládačky. To znamenalo, že byl nejvyšší čas vyřešit dva další kroky - objednat spotřebiče a začít dělat betonovou stěrku.


Spotřebiče jsme vybírali především na doporučení rodičů, kteří mají doma už několik let vše od AEG a jsou naprosto spokojení. A zrovna ve chvíli, kdy už jsem chtěla zadat objednávku, mi v emailu přistála zpráva s nabídkou na spolupráci s AEG. Načasování teda naprosto perfektní, až jsem tomu nemohla věřit. V AEG souhlasili s naším výběrem spotřebičů a navíc nám představili jejich parní trouby a pozvali nás na workshop pečení v páře, abychom si troubu mohli vyzkoušet. No co vám budu povídat, troubu jsme si ihned naprosto zamilovali. Nejen že má "normální" pečící a grilovací funkce, ale má také páru. V té můžete připravit cokoli, co byste normálně vařili ve vodě v hrnci a upečete v ní i maso, pečivo nebo třeba bábovku. No a co mě zaujalo asi ze všeho nejvíc je, že můžete péct klidně všechny tyhle věci najednou, protože pára neutralizuje pachy a navzájem to nenačichne. Jooo a další super věc je, že páru můžete použít i místo mikrovlnky a cokoli v ní prohřát. Tím, že je v troubě vlhko se vám navíc na omáčkách nevytvoří škraloup na okrajích, jako při ohřívání v mikrovlnce.

My zatím zkoušíme různé recepty a funkce, ale kdyby vás do budoucna o troubě zajímalo ještě víc informací, nebo nějaká větší recenze, určitě o tom ráda napíšu. Máte někdo doma parní troubu? Co v páře nejčastěji připravujete?


Na zeď za kuchyňskou desku jsme původně přemýšleli (hlavně teda já :D) o menších bílých lesklých dlaždičkách. Nebylo to ale to nejpraktičtější řešení a nakonec jsme se s Kubou shodli na tom, že tím, že máme kuchyň s obývákem dohromady, nemusely by se dlaždičky stylově hodit ke zbytku pokoje. Navíc jsme přes našeho kamaráda objevili betonovou stěrku a nemohli jí pustit z hlavy.

No a po první schůzce jsme měli jasno. To je to, co chceme! Konkrétně se technologie jmenuje "Epoxidová stěrka s betonovým výrazem" a je vyvinutá přímo firmou Zementine. Největší výhodou stěrky kromě toho, že skvěle vypadá, je to, že je voděodolná a dá se i jednoduše omývat vodou se saponátem, což se v kuchyni hodí. Navíc je dostupná v opravdu velké barevné škále od neutrálních tónů, přes výrazně barevné, až po perleťové efekty.


Nám se stěrka tak líbila, že jsme se nakonec rozhodli jí z kuchyně protáhnout i na stěnu v obýváku a celý prostor tím sjednotit. No a když bych měla v celém bytě vybrat jeden jediný oblíbený prvek, byla by jím rozhodně stěrka. Je to kvalitní povrch, který působí neokoukaně, moderně a opravdu na první pohled zaujme každého, kdo k nám přijde na návštěvu. Až mě trochu mrzí, že už jsme měli hotovou koupelnu, protože v koupelně by stěrka taky fungovala skvěle!

Realizace stěrky trvala tři dny - nejprve se dělala podkladová vrstva, poté samotná stěrka a na závěr se vše ještě přetřelo ochranným lakem - celý proces jste mohli vidět v našem vlogu.


Když byly hotové veškeré přípravy, bylo na čase sestavit samotnou kuchyň. Ani na vteřinu nás nenapadlo, že bychom kuchyň montovali sami. Na to jsme si netroufli. Rozhodli jsme se si zaplatit montáž přímo od IKEA a musím říct, že toho nelitujeme, protože bylo vidět, že pánové věděli, co dělají a všechno hezky sedí jak má.

Samozřejmě ale ani montáž skříněk nemohla proběhnout bez problémů. Hned na začátek pánové zjistili, že jelikož nemáme spotřebiče z IKEA, nemůže být myčka na kraji kuchyňské linky tak, jako to bylo v našem návrhu. Konzultovali jsme to sice s několika zaměstnanci na pobočce, s pánem, co kuchyň zaměřoval, ale ani jeden nás na tohle neupozornil a nakonec nám bohužel nezbylo nic jiného, než myčku AEG vrátit a koupit si myčku přímo v IKEA. Pokud tak plánujete kuchyň z IKEA, ale jiné spotřebiče, radši se opravdu několikrát ujistěte, že vám to tam půjde podle návrhu dát.


S hotovými skříňkami už mohl přijít pán naměřit kuchyňskou desku. A i ten měl teda řeči, že mě málem kleplo. Chodil po kuchyni, neustále něco měřil a říkal, že je teda vážně zvědavej, jak to někdo dokáže udělat. Nějak to ale rozkreslil do plánku a nakonec, světe div se, o měsíc později přišla deska, dva pánové na montáž a krásně to do kuchyně sedí, až ke zdi a do rohů. Jediné, z čeho jsme trochu zklamaní je "neviditelný spoj", který je všechno, jen ne neviditelný... a celková kvalita desky. To, že jsou na černé desce vidět veškeré drobky a otisky prstů jsem tušila, ale bohužel už po dvou měsících používání máme desku lekce poškrábanou a to pouze od pokládání talířů... Pracovní desku SÄLJAN bych tak určitě nikomu nedoporučila...


Do desky na ostrůvku jsme si navíc nechali vyříznout díru na vyklápěcí zásuvky, což nebyl problém udělat za menší poplatek přímo při montáži kuchyňské desky a Kuby taťka nám zásuvku pak zapojil do elektřiny. Se zásuvkou už jsme počítali, když jsme rozvrhovali prostor v bytě, takže jsme si rovnou nechali udělat rozvody elektřiny do podlahy pod ostrůvek.


Pak už jsme jen dovybavili šuplíky, koupili barové židličky a bylo hotovo. Původně jsme ještě přemýšleli, že necháme udělat sádrokarton nad kuchyňské skříňky, abychom zakryli rouru od digestoře. Ale čím déle na to koukáme, tím víc jsme si na to zvykli a asi to nakonec necháme takhle přiznané.


Když bych měla celou naší zkušenost shrnout, tak musím říct, že jsem se toho opravdu hodně naučila. Hlavně to, že všechno vždycky trvá mnohem déle, než si člověk myslí :D. Ale s výsledkem jsem naprosto spokojená a (až na kvalitu kuchyňské desky) bych vážně nic neměnila!

Už jste někdy zařizovali kuchyň? Jaká byla vaše zkušenost? A co považujete za nejdůležitější prvek při vybírání kuchyně?

12 komentářů

  1. A jaká je ta kuchyňská baterie? Přemýšlím o koupi...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezký článek. Kuchyň jste dobře vymysleli, vypadá moc pěkně. Nám právě dnes konečně truhlář dokončil kompletně kuchyň. Už jsme ji ale dva měsíce používali a jsme (tedy hlavně já) moc spokojení, zatím bych nic neměnila.

    OdpovědětVymazat
  3. Ikea Point v září zavírá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jen pop up, takže je to možné, ale nám to rozhodně zařizování usnadnilo, takže jsme za to moc rádi :)).

      Vymazat
  4. Krory typ aeg mate?
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
  5. Kuchyň vypadá moc hezky. Určitě se vám v ní bude dobře vařit. My máme taky novou kuchyň , ale v úplně jiném stylu, než máte vy. Máme kuchyň ve dřevě, aby ladila k interiéru celého bytu. Jsem ráda, že jsme se konečně odhodlali ke změně. Po těch letech už to bylo potřeba.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá vážně parádně. :) Bílé linky se mi líbí asi nejvíc. Také doma jednu takovou máme. Vypadá dost podobně, jen na dvířkách máme jiné úchytky Už ji máme pár let, ale snažím se o ni co nejlépe starat, takže pořád vypadá jako nová. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kuchyň je opravdu moc pěkná, od koho jste si nechávali dělat návrhy interiéru ? My se chystéme s přítelem v našem bytě rekonstruovat kuchyň na podzim, a tak už musíme začít řešit, jak by vlastně naše vysněná kuchyň měla přibližně vypadat. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Každá nová kuchyň je pěkná. Já už jsem se té své také dočkala. Složení kuchyně bylo pro přítele velmi náročné, proto jsem na internetu hledala nějaké šikovné muže, pro které není montáž kuchyně žádný problém.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Luci, právě jsem ve fázi před podpisem smlouvy na objednávku kuchyně a musím říct, že je to fakt mazec. Doufám si i říct, že jsem teď nyní obdorník! Určitě nedoporučuji kývnout na první návrh, ale vyslechnout si několik názorů od zkušenějších. Člověk si řekne, je to jen kuchyň, ale kuchyň je velká investice na dlouhou dobu a podle mě i srdce bytu :-) Moje představa se rozplynula hned po pár schůzkách a nakonec jsem ustoupila kvůli kvalitě, za což jsem ráda. Nyní máme design hotový (po 2,5 měsících) a teď jsem ve fázi výběru spotřebičů, které už téměř taky mám. Kuchyň nám přijdou montovat na konci září, tak už s emoc těším, jak nakonec celý komplet bude vypadat :-)

    OdpovědětVymazat