Surfovat už jezdíme poměrně dlouho. Poprvé jsme byly na surfovým kempu snad už před 10 lety. No.. moc se tím nechlubíme, protože na desetileté zkušenosti to bohužel ve vodě nevypadá. Každý z těchto roků jsme totiž u oceánu strávily jen tak dva týdny, během kterých člověk vtiskne jen omezený počet hodin a ještě menší počet sjetých vln. O surfování jako takovém si ale povíme později! 

V poslední době jsme hlavně narážely na nadšené reakce našich kamarádů. Jaký to je surfovat? Pojedete zase někdy? A kdy? A kam? Můžem taky? Můžete!


A tak se stalo, že kromě mě, Lucky a našich kluků, se k nám přidalo ještě dalších osm kámošů. Někteří se znali už několik let, jiní se poprvé viděli když se vyzvedli autama a vyrazili na cestu. Co vám budu povídat, organizovat 12 členou skupinu lidí na dvou týdenní dovolenou není uplná legrace. Zároveň jsem ale měla v hlavě asi i tragičtější scénáře, než jak to reálně probíhalo. Docela rychle jsme vybrali datum, rozhodli se, že pojedeme na dva týdny a z toho jeden budeme ve Francii a druhý ve Španělsku. Ubytování, lekce surfingu, půjčení surfů i neoprénů - to všechno jsme si zařídili u Surf-tripu, surfové cestovky, se kterou už tu spoustu let jezdíme surfovat. Je to skvělá varianta nejen protože mají všechny služby skvěle vychytaný a znají dobře celé okolí dané lokace, ale hlavně máte v jednom zázemí, lekce, surfové vybavení a i dobře jezditelnou pláž. Tyhle faktory by člověk cestující za surfováním na vlastní pěst jen horko těžko skloubil.


První týden ve Francii jsme byli v devíti lidech (zbylí tři dorazili až do Španělska), ubytovaní ve dvou bungalovech hned za dunou, pár minut od oceánu. Kemp je kousek od Hossegoru, který víc než Francii připomíná Californii. Celé okolí je krásné, s dunami na jedné straně a lesy na té druhé.

legíny i podprsenka - Roxy

Letos byla na Surf-tripu i jogínka Veronika Ševčíková, která každý den měla lekci jógy zaměřenou na surfování. Zařazovala správné protahování a posilování. Kromě jednoho dne jsme na její lekci nakonec zašly každý den. Nejen, že nás to bavilo a působilo to jako skvělá kompenzace k ježdění, ale taky byl za ten týden vidět docela velký pokrok. A to člověka namotivuje! Chtěly bychom teď zkusit jógu cvičit častěji než doposud, ideálně každý den.

plavky i neoprén - Roxy

U jógy se stačí domluvit na čas a místo a můžete si zacvičit. U surfování to tak jednoduché bohužel není. Na surf totiž musíte řešit i vlny, tedy jaké jsou pro surfování podmínky. Ty se mění každý den a během dne v podstatě i z hodiny na hodinu. Ovlivňuje je spousta faktorů, ale hlavně bouře probíhající daleko na oceánu, vítr na místě a v danou chvíli i příliv a odliv na pláži. Díky tomu, že jsme bydleli tak blízko pláže, mohli jsme jednoduše jít podmínky zkontrolovat a rozhodnout se z minuty na minutu, kdy vyrazíme.


Část naší party měla každý den výuku surfování, my jsme si už jezdili sami a snažili se zlepšit techniku, zahnat strach z velkých vln a celkově se v tomhle sportu zase trochu posunout. Já musím říct, že konečně cítím, že dokážu pořádně napádlovat, chytnout a sjet vlnu a to především díky lednové Srí Lance, kde jsme hodně trénovali. Zároveň jsme posledních pár měsíců chodili na surfový tréninky od Pražskýho serfovýho klubu, pod vedením Kuby a Míši. Obecná fyzička, síla a mrštnost , kterou máte i na souši, je ve finále v surfování ještě důležitější, než znalost vody. Ta vám sice pomůže, ale svaly na rukou vám díky ní nenarostou.


Zároveň jsme se mohli inspirovat od profíků, protože se ten týden na stejné pláži jel Quiksilver Czech & Slovak Surfing Championship, tedy mistrovství ČR a SK v surfingu. Chvilkama to vypadalo, jako by se celá republika přesunula k oceánu. V tomhle termínu totiž v Hossegoru ještě nebývá tolik Francouzů, za to Čechů a Slováků tam najednou najelo snad stovky. Všichni jsou ale pohodáři, stejně naladění lidi a vždycky se vytvoří skvělá atmosféra.


Šampionát má pánskou a dámskou kategorii, která se jede v několika kolech. Ve vodě jsou vždycky zároveň čtyři jezdci a počítá se jim nasbírané skóre za nejlepší dvě odjeté vlny během půl hodiny. Pánskou kategorii vyhrál spolumajitel Surf-tripu, Otík Oliva. Tu dámskou Jana Kašová.

výborné mušle a krevety v Chez Minus 

Naše dny už pak povětšinou vypadaly podobně. Začly jsme jógou, pokračovali společnou snídaní, potom jsme vyrazili tak na dvě hodinky surfovat nebo koukat na závody. Obědovým hitem bylo poké z nedaleké restaurace Louvine. Potom následoval výlet na zmrzku, bazén, pláž nebo práce a čtení na baráčku. Večer často znovu surfing a nebo společná véča, případně party spojená se Surfchampem.

parádní poké v Louvine

Na surf-tripu často naprosto vypnem. Nejsme skoro na mobilu, nemáme zas takovou potřebu fotit a sdílet, nebo být on-line. Je to pro nás i díky tomu perfektní odpočinek. Přeci jen jsme pro vás ale náš týden dokumentovaly, tak určitě mrkněte na video - myslím, že vás dokáže přenést do naší atmosféry.

mikiny - A Cup of Style

Po krásném týdnu jsme se sbalili, nasedli do auta a posunuli se ještě o 250 km dál, do Španělska. Tady je to v lecčem podobné, ale v toooolika věcech jiné. Povíme vám o tom v příštím článku a vlogu. Už teď ale dokážeme říct, že bylo super rozhodnutí spojit obě lokace a i tolik super lidí. Už začínáme spřádat plány na další surf-tripy! Kdybyste taky chtěli vyrazit, můžete využít kód "acupofstylefriends", který když napíšete k objednávce, ušetří vám 500 Kč.

15 komentářů

  1. Do Francie bych moc ráda jednou zavítala. Moc krásný článek a nádherné fotky! ♥
    READING WITH LUCY

    OdpovědětVymazat
  2. To vyzerá super, aj keď ja by som sa teda surfovať fakt bála :D
    https://inainbratislava.wixsite.com/mysite

    OdpovědětVymazat
  3. Vaše články i fotky jsou úžasný, plný inspirace, moc ráda je čtu. 🌷
    Můžu se Niky zeptat, i když takové dotazy dostáváte často, odkud jsou kraťasky, které máš na sobě?
    Moc děkuji za případnou odpověď i za inspiraci, kterou přinášíte ✨🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé moc děkujeme, to máme radost! Ty jsou z https://cosmickids.cz/

      Vymazat
  4. Nad surfováním s kamarádkou přemýšlíme a vypadá to fakt jako skvělý nápad! ♥

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jděte do toho! Za nás nejlepší aktivní dovča :)

      Vymazat
  5. Já vám surfování vždycky moc záviděla, protože jste asi první, kdo s tím přišel (z okruhu influencerů a blogerů, které znám). Já zatím jezdím k moři jen na lehátko si válet šunky, ale tenhle rok jsem to pusunula o level výš a letím na jazykový kurz na Maltu! :D Hned jsem přítelovi posílala odkaz na článek, protože si myslím, že právě surf trip zařadíme na náš wish list a jen co budeme mít alespoň maturitu, tak něco podobného vyzkoušíme. <3
    Moc vám to sluší. :)

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to je super! :) Moc si užij jazykový kurz, ty bývají uplně skvělý. A určitě nekdy surfování zkuste, nás to hrozně baví <3

      Vymazat
  6. Krásné fotky, jednou bych se chtěla naučit surfovat :) a hned bych někam vycestovala!

    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  7. Neskutočne pozitívna energia ide z tých fotiek aj celého článku. Ste super holky ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsme teď na dovolené ve Francii, narazili jsme totiž s přítelem na opravdu výhodný last minute zájezd, a tak jsme zkrátka nemohli odolat ! :) Sice jsme na něj neměli peníze, ale to jsme naštěstí vyřešili díky rychlé půjčce

    OdpovědětVymazat
  9. Jedu do Francie s mámou kouknout se hlavně do Provance na levandule a už se na to moc těším. Po dlouhé době si totiž s mamkou dopřejeme dovolenou, takže snad všechno dopadne skvěle. Projistotu si však i tak raději sjednáme cestovní pojištění.

    OdpovědětVymazat
  10. Moooc hezký článek a překrásné fotky, taky bych to někdy chtěla zkusit. Surfování musí být super <3

    OdpovědětVymazat