Je to přibližně rok, co jsem se poprvé sešla s Markét a nechala si od ní sestavit jídelníček. Chtěla jsem to zkusit. Chtěla jsem se o vyváženém jídelníčku dozvědět víc informací a jestli tohle není první článek, který od nás čtete, tak už to stejně dávno víte, protože jsem o tom už několikrát mluvila a psala. O čem jsem ale naopak zase tolik nemluvila je to, jak se mi vůbec daří jídelníček dodržovat a co se za ten rok změnilo...

Úplně upřímně musím říct, že se mi nedařilo jídelníček dodržovat tak, jak bych si přála. Což mi připomíná, že mě vážně pobavilo, když mi Markét psala, že jí i vy posíláte screenshoty ze stories a z vlogů, aby věděla, že nejím 100% zdravě. Haha, takhle mě napráskat, že se nestydíte :D!

No každopádně jsem celkem rychle zjistila, že jíst čerstvé, opravdové a vyvážené jídlo obnáší hodně plánování, nakupování a vaření. A i když mě všechny tyhle aktivity baví, často jsem si na to nenašla dostatek času a odbyla se rychle nějakou blbostí, nebo jídlem z restaurace, kde si člověk tak dobře neohlídá, co jídlo přesně obsahuje. Byly dny, kdy jsem neměla čas jíst skoro vůbec a dny, kdy bych naopak vyluxovala všechno, co jsem našla...

Sem se mi celkem hodí citát, který na svém instagramu Markét sdílela včera. "I don't have time" really means "It's not a priority". Neboli když říkáme, že na něco nemáme čas, většinou to znamená jen to, že to není naší prioritou. Protože to, jak si náš čas rozvrhneme, je naše vlastní volba. A je těžké něco měnit, když k tomu nemáme nějakou větší motivaci. Takže protože se cítím celkem dobře a jsem i relativně spokojená s tím, jak vypadám, bylo těžké jídelníčku věnovat 100% pozornost. I když jsem chtěla. Možná to znáte, někdy jenom chtít prostě nestačí...


Díky Markét už se nenechám tak jednoduše napálit na zdánlivě zdravé potraviny, čtu etikety a nakupuju už s konkrétním receptem v hlavě. Dávám si pozor na to, abych měla ve svém jídle bílkoviny, tuky i sacharidy a mám vždy po ruce jídelníček, jako takového průvodce.

Jednotlivá jídla pro mě vůbec nejsou problém, ale z nějakého důvodu je problém dodržet snídani, oběd, večeři a svačiny tak, abych na závěr dne měla vyvážený příjem a něčím to "nepokazila". A to i když to mám od Markét přehledně sepsané. Vždycky je nějaké jídlo, na které nemám koupené suroviny, nestihnu uvařit, nebo jsem mimo domov a musím volit jinou variantu... Problém je jen a jen v mé přípravě!

A protože se nerada vzdávám, rozhodla jsem se to zkusit znovu. Zkusím jídelníček OPRAVDU dodržovat. Co nejpečlivěji to půjde, alespoň na nějakou dobu. Chci zjistit, co se změní. Jestli se budu cítit líp, dokážu si zlepšit imunitu, zvýšit energii a trošku vyrýsovat postavu. 
Největší inspirací je pro mě v tuhle chvíli naše mamka. Jí zdravě, je aktivní, jenom září a postavu má lepší, než kdejaká "dvacítka" :D.

Navíc tentokrát do toho se mnou půjde i Niky, takže mám parťáka a spoléhám na to, že se budeme navzájem podporovat a trošku i kontrolovat. Dneska jsme měly schůzku s Markét, probraly naše dosavadní jídelníčky, cíle a představy a jdeme na to!

Co vy a jídelníček? Přemýšlíte nad tím, co jíte? A jestli jste někdy dělali nějakou změnu, jaké to pro vás bylo?

9 komentářů

  1. Ahoj, osobně si myslím, že jím vcelku zdravé potraviny, ale rozhodně si myslím že jím málo! Bohužel sama nevím jak zjistit, jaká je moje ideální porce, takže velmi přemýšlím, že si nechám poradit od výživového poradce.
    Chtěla bych se zeptat, Markét vám dává stravovací plán, kde máte jednotlivá jidla na den, a nebo informace kolik tuku, cukrů, bilkovin máte sníst např. Ke snídani a jaké jsou vhodné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, hodně inspirace na tohle téma najdeš v kuchařce, kterou připravuje Markét s naší mamkou, nebo je varianta si přímo nechat poradit od výživového poradce :). Náš jídelníček spočívá v tom, že tam máme přesně rozepsaná jídla a množství - několik variant snídaní, hlavních jídel a svačin a je už pak jen na nás, jak si to poskládáme :).

      Vymazat
  2. Já myslím, že kdyby můj jídelníček viděl výživový poradce, docela by se zděsil. I já vím, kde dělám chybu, ale nějak není mou prioritou to řešit, i když bych rozhodně měla co hubnout. Tedy v mých očích. Je prostě jednodušší to neřešit. Ale abyste v tom nebyly samy, tak já od zítra začínám omezovat sacharidy! V mém případě to znamená, že nebudou hlavní složkou každého mého jídla.. když já prostě tak miluji vše sladké :D :D :D

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  3. Je to presne o tom, akú veľkú dôležitosť a zapálenie tomu človek prisudzuje. Osobne by som to rada skúsila, ale presne viem, že by to bolo pre mňa dosť ťažké, nakoľko nerada trávim čas varením. :/

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Markét je naprosto skvělá :) její instagramový profil je neskutečně inspirativní a působí jako skvělá osoba :)
    je až neuvěřitelný, jak dokáže mí jídlo vliv na naše fungování a naši psychiku, nikdy jsem tomu nevěřila, dokud jsem si to sama nevyzkoušela :) vaše mamka je úžasná, a budu držet palce, při dodržování jídelníčku :)

    Belle âme

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, tak ja mam asi nejvetsi problem prave s tim casem. Protoze to prece jen chvilku zabere nachystat "krabicky" na cely den. Plus to, ze musis mit doma veskere ingredience, jak nejsou, tak vetsinou sklouznu k nezdravemu :-( Na kucharku uz se velmi tesim, a musim rict, ze Vase mamka vypada uzasne. Presne - mladistve, uplne zari a postavu by ji vetsina mladych holek mohla jen zavidet. Moc ji pozdravujte a ikdyz by clovek nemel cekat, a jit do toho hned. Tak jak budu mit kucharku doma, tak jdu do zdraveho zivotniho stylu s Vami :-) Mejte se moc krasne

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem v tomhle takový samouk, i když zpočátku jsem si nechala samozřejmě poradit ve Zdravé výživě, u nutričního terapeuta a od fitness slečny, kterou sleduji na instagramu. Podle internetu jsem si vypočítala svůj denní příjem i s rozložením makronutrientů a pak jen stáhla Kalorické tabulky, kam si zadávám právě snědené jídlo. Dávám si na tom opravdu záležet, protože mým cílem je nabrat nějaké ty svaly s minimem tuku, a tak je potřeba v tom být opravdu striktní. Každopádně držím palce s Vaším dodržováním jídelníčku! Ahoj,

    OdpovědětVymazat
  7. Tento týden jsem měla první schůzku s nutriční terapeutkou a ve středu máme další schůzku. Docela se bojím že to budu flakat, ale pokud se sebou chci něco udělat tak prostě nesmím. Jsem hrozně zvědavá jak to zvládnu a jaký bude výsledek. Ale trvalo mi to strašně dlouho než jsem se k tomu odhodlala a jen o tom nemluvila.

    OdpovědětVymazat
  8. Vyvážená strava je hezká věc, na druhou stranu 100% dodržování plánu už zavání omezováním sociálního života nebo omezováním se...Když si nedáš k svačině něco, co máš na papíru od nutriční neznamená to, že si nemůžeš dát cokoliv jiného zdravého s podobnými hondotami B, S a T. Osobně spíš než přesně sepsaným jídelníčkům s konkrtétními potravinami fandím nastavování podle makroživin B, S a T. Jde to všechno mnohem snadněji, bez stresování a fanatizmu, jak se říká 80/20.

    OdpovědětVymazat