Upřímně jsem nečekala, že dva týdny po tom, co se zasnoubíme, už budu psát o tom, jak začínáme s plánováním... ale poměrně rychle jsem zjistila, že alespoň místo, termín a oddávajícího je určitě lepší zarezervovat co nejdřív. A že možná už teď je pozdě! Ne, to samozřejmě trochu přeháním, ale skoro každý v mém okolí, kdo momentálně svatbu plánuje, mě trochu děsí tím, že hezká místa v Praze a její blízkosti už jsou prostě na rok 2020 (a především na soboty) beznadějně obsazené.

Takže jsme se vrhli do plánování, já si začala ukládat inspiraci a zjišťovat, co všechno bude vlastně ta svatba obnášet. A taky kolik by nás to přibližně mohlo stát. Dneska pro vás zatím nemám žádné tipy. Spíš naopak. Úplně drze bych poprosila o veškeré VAŠE tipy a zkušenosti.


Jak jste s plánováním začínali? Nechali jste si od někoho poradit? Do čeho jste investovali a udělali byste to znovu a naopak za co už byste znovu peníze nedali? Kolik si myslíte, že je ještě normální utratit za svatbu? A na čem jde podle vás nejvíc ušetřit?

Další věc, co jsem totiž poměrně rychle zjistila je, že svatby jsou opravdu velký business. A možná i tak trochu divadlo. Že je až neuvěřitelné, kolik jsou lidé ochotni utratit za JEDEN jediný den. A že je sranda, jak rychle je člověk schopný spadnout do pasti toho, že co se mu jeden den zdálo moc ("za šaty dám maximálně deset tisíc"), se mu druhý den zdá naprosto normální ("jeee šaty JENOM za 20 tisíc, to je nádhera").


Zatím mám v plánu hledat takovou zlatou střední cestu... ale jsem na to zvědavá. A těším se na každý váš tip a předem moc děkuju!

44 komentářů

  1. Tipy zatím žádné nemám, ale vzhledem k tomu, že se s přítelem chceme brát příští rok v září, tak budu plánovat v podstatě s tebou :D Takže až třeba nějaké tipy nasbíráš, určitě je taky využiju :)

    Uvažujete o svatební koordinátorce nebo budete spíše plánovat jen sami?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně věcí bych si chtěla plánovat sama, ale už jsem měla schůzku i s koordinátorkou, abych zjistila, jak to chodí, kolik to stojí a jestli je to něco, co bychom třeba zvažovali využít. Finální rozhodnutí bude asi záležet i na místě, které vybereme. Protože jsou místa, kde nám s organizací jsou ochotni pomoct a místa, kde nebude k dispozici vůbec nikdo... tak uvidíme :)).

      Vymazat
  2. My jsme se zasnoubili loni na konci prázdnin a místo jsme finálně vybrali cca říjen/ listopad. Brát jsme se primárně taky chtěli o víkendu, ale dvojnásobné nájemné nás odradilo a nakonec jsme si řekli, že komu za to stojíme a ví to půl roku dopředu, čas si udělá i uprostřed týdne. Šaty jsem si koupila na svatebním bazaru a neměnila bych! Samozřejmě jsem měla štěstí, že mi padly a moc se mi líbily, ale dala jsem za ně jen 2k a nemusela řešit, jestli je někde zatrhnu, zabahním,... Outfit jsme jinak oba volili tak, abychom dané kousky pak ještě využili. Já například šla v TOMSkách :). Prstýnky jsme si nechali udělat ze zlata, které jsme dostali darem od rodičů. Hostinu jsme zvolili formou cateringu bez servírování a obřad byl až ve 3. Bar nám odstaral náš kamarád, který nám i zahrál na housle při obřadu, a hudbu jsme zvládli s tím největším JBLkem. Obecně jsme asi nejvíce zainvestovali do místa, které bylo fakt boží, a pak už jsme to tak sesmolili :). Ale nás to vystihuje a užili jsme si nádherné 2 dny s rodinou a kamarády. A my to asi zvládli hodně levně (cca 100k při 80 lidech) , ale to i díky veliké pomoci naší rodiny a kamarádům. Fotila i natáčela kamarádka, sladké dělala manželova máma.
    Oba jsme se řídili heslem hlavně se z toho nepo..., ono to nějak dopadne a byl to fakt nejhezčí den (a párty!) našeho života!

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme na svatbě za hodně věcí ušetřili tím, že jsme si je zařizovali svépomocí. Výzdobu jsem vyráběla sama - na Pinterestu je spouta tipů na krásné svícínky a vázičky, a také jsme měli spoustu kytek, které jsme nakoupili ve velkoskladu v Lipencích. Z nich jsem si uvázala i svatební kytici a věneček na hlavu. Myslím, že obzvlášť ty květiny a vlastní výzdoba nám ušetřily dost.
    Jídlo si skvěle vzala na starost sestra a zařídila spoustu dobrot od kamarádů, na místě se pak ještě grilovaly kýty a podávala se polévka a pití. Svatební dort jsme měli spíš menší a kamarádka ještě upekla tři nádherné cheesecaky, takže dortu bylo dost.
    Svatba to byla celkem velká - cca 70-80 lidí na oslavě a celkově nás vyšla cca na 50k s tím, že jsme opravdu dost šetřili (navíc máme v rodině grafika, fotografa zařídila svědkyně...).
    Vůbec ale nelituju, že jsme neinvestovali víc, svatba to byla krásná a zpětně bych změnila leda nějaké organizační věci.
    Bylo to samozřejmě náročnější na přípravu, ale podle mě to jde dobře i bez agentury a drahých dodavatelů, mnoho věcí pak naopak může působit mile, nestrojeně.
    Tak hodně sil a radosti do plánování! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pomáhala jsem s organizací 4 svateb, které byly od 14 do 80 hostů a rozhodně u všech se osvědčilo, když se výzdoba vyráběla a tvořila ze všeho možného. Další dobrý tip na to jak ušetřit, jsou květiny z velkoskladů a nebo z Lidlu, ale tam záleží na dní svatby a dodávkách květin. Svatební šaty se dají sehnat velmi levně například při výprodejích salonů(největší dělá v Praze asi Adina). A poslední na čem se dá ušetřit je rozhodně jídlo když se zapojí i pár blízkých a nezařizuje vše cukrarna či nějaká firma. Hezka mista relativně blízko Prahy jsou například penzión Nový rybník, Smolotely nebo Červený hrádek u Sedlčan. Tak přeji mnoho štěstí a hlavně se snažit si to spíš užívat než se stresovat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych teda rozhodně nešetřila na fotografovi (popřípadě kameramanovi)! 😊 Protože to je jedna z mála věcí, které ti po svatbě zůstanou navždy a není nic horšího, než děsné fotky..

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Lucka, v prvom rade ti môžeme poradiť, že svadobné prípravy si treba naplno užiť :) Trvajú zväčša dlhšie než samotný svadobný deň, ktorý vie ubehnúť neskutočne rýchlo. Je to krásne obdobie. Ak by si si chcela pozrieť, tak nejaké rady a tipy máme na našom svadobnom blogu www.svadbaodzazitkarov.sk :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, svatbu mám za sebou od června a plánování bych si zopakla:-). Měli jsme 120 lidí a zvládli jsme to bez koordinatorky. Hodně jsme ušetřili na dekoraci kterou jsem si vyráběla, ale záleží na styl který preferujes:-) také jsme ušetřili za DJ kam si po kapele sedl můj brácha který hudbě rozumí a poustel hudbu z playlistu který jsme si vytvorili..přes spotifive. Ake se da usetrit na pozvankach.
    Nešetřil bych na fotografovi, prstynkach a kameramana bychbzvolila určitě. Hezčí vzpomínka nebude:-). A pokud můžu doporucit-salon Le Monika v hradci králové a nebo taky salon bella..nádherné šaty a velký výběr. Nechtěla jsem dávat za šaty velké peníze a pak jsem vyzkoušela šaty že salonu a najednou mi bylo jedno že stály 15 000,-...A nebylo mi to vůbec líto,protože jsem se cítila krásné:-).
    A poslední tip...nemějte obavy že se něco nezaplatí...vždy se od hostů vybere skoro an celou svatbu:-) hodně štěstí!!!:-)

    OdpovědětVymazat
  8. My jsme se brali uz pred 4 lety.. kazpadne jsme nejvice usetrili na tom, ze jsme si sami vyrabeli oznameni, jmenovky na stul, svatebni noviny. Saty jsem mela pujcene, ale v nejlevnějším salonu ve meste. Dohromady za svatbu pro 50 lidi jsme dali asi 120tis a v podstate vetsina penez se vratila zpet ze svatebnich daru. Nesetrila bych an fotografovi, fotky je jedno z mala co clovek oceni i po letech. Video jsme nechtěli, protože na videa se nikdy nedivame. Vyzdobu jsme si taky sami vymysleli nakoupili a jen nam to pote podle pokynu nachystali. Drzim palce pri pripravach :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já už jsem vdaná 3 roky a co z mého pohledu můžu říct, tak na čem se dá hodně ušetřit je především jídlo a hlavně pití. Měli jsme sice catering,ale hodně jsme si toho připravovali sami (zaúkolovali jsme tety,strýce,mamčine kámošky...každý něco přichystal,např.bramborový salát,masovou roládu....). A z cateringu jsme brali oběd a teplá jídla(v ohřívacích nádobách). Hostů bylo 120. Taky velkou část ušetřila výzdoba, kterou jsem si dělala sama(pozveš kámošky a uděláte si předsvatební vyráběcí babinec). A taky šaty jsem si nechala ušít na míru a hlavně tak,aby byly použitelné i potom,ale stejně je po 2 dětech už nedopnu ��

    OdpovědětVymazat
  10. My se brali loni. Celkem nás to vyšlo na 100 tisíc pro 60 lidí. Nejvíc jsme dali za catering a pak za místo, ale to už nebylo tolik (Trmalova vila na Praze 10). Výzdoba vlastní a všechny kytice jsem nechala uvázat v Kytkách od Pepy a byly krásné :-) Nejsem zrovna extra zařizovací tip, ale všechno jsme zvládli úplně v pohodě. Nejhorší pro mě bylo najít dobrýho kadeřníka...

    OdpovědětVymazat
  11. Jak z naší vlastní svatby, tak ze svateb blízkých, se hodně osvědčila možnost nedělat oběd (čímž se i ušetří), ale obřad až po obědě a později raut. Každý se nají, kdy chce a čeho chce. :) Z mé zkušenosti taky není potřeba žádná koordinátorka, stačí mít kolem sebe partu družiček/správný bride squat, kdy holky budou mít každá svůj malý úkol. Jako celek to báječně funguje. Jen to nenechávat jen na svědcích, potřebují mít někoho v záloze.
    A jako velký svatební tip rozhodně dávám zamyslet se nad tím, co pro vás dva vlastně ta svatba znamená a jak chcete pojmout obřad. Jako inspiraci doporučuji knížku Dobrodružství zvané svatba.
    A potom možná už trochu ohraná, ale maximálně platná rada: udělejte si to po svém. Když nechcete myrty, nechcete je, je to vaše svatba. Tečka.
    A užijte si to. Je to naprosto jedinečný zážitek, kdy člověk hodně intenzivně cítí, jak moc je všemi milován. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, a ještě! Najděte si srdci blízkého fotografa. Já mohu nejvřeleji doporučit úžasnou Janu Benešovou, @janebenesova na IG. Pro nás to s ní je největší synergie ever. A ty její fotky jsou nejkrásnější.

      Vymazat
  12. Ahoj Luci, zasnoubili jsme se asi měsíc před vámi a zatím spíš trošku cítím marnost. S těmi cenami je to přesně jak píšeš. Co mi včera přišlo moc, se dneska zdá jako málo. Zatím jsme nerozsekli ani místo. Ale vážně to chce co nejdřív. Přeju hodně zdaru a těším se na další články.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, ja se vdavala presne pred 5 mesici letos 11.5.
    Svatba se 40 lidmi nas celkem se vsim vsudy vysla va 46tisic, a mnohonasobne vic penez se vratilo na darech. Takze to "kolik dat za svatbu" je proste relativni, zvlast rodice se radi podileji.
    U nas pomahali vsichni.
    Vybrali jsme nadhernou chatu v prirode, coz byla ma priorita-abych mohla jet k oltari na svem koni (zasadni rada-udelejte si to po svem, opravdu nedejte na reci typu "ale tohle neni tradicni").
    Polovina hostu zde byla od patku do nedele, s tim, ze obrad byl v sobotu v 16h. Dalsi, na cem lze usetrit - udelat obrad odpoledne a vecer pouze raut. Neumim si predstavit mit obrad dopo, nedejboze nekam prejizdet, mit obed a cely cely den tam saskovat. I tim tim rautem a obedem a snidanemi (a patecni vecerni grilovackou) svepomoci jsme hodne usetrili...a nikdo si nestezoval (jen me uz hrabalo z nakupu v makru...)
    Na cem jsem rozhodne (krom mista) setrit nechtela je fotograf. A to se vyplatilo. Toho je ale potreba domluvit stejne jako misto a oddavajiciho vcas, ti dobri mivaji plny diar z na soboty brzy.
    Osobne si nepotrpim na preplacanou vyzdobu, takze jsme ji meli osobitou, stridmou a svepomoci delanou (bodlaky a nevestin zavoj, svicinky, fotky, slavobrana...)
    Tou svepomoci se da urcite urcite usetrit nejvic...a v nasem pripade to, ze ze vsichni nejdulezitejsi sesli uz v patek, a chystalo se jidlo, slo se na prochazku atd. krasne stmelilo rodiny...a vecer po obradu to bylo na atmosce opravdu znat ;)
    Ac predevsim rodice zpocatku nesouhlasili se stylem svatby, kde nebude svickova a polivka s knedlicky, ale kde bude obrad na louce a vecer raut..tak nakonec byli vsichni absolutne nadseni.
    At to shrnu - svatbu delaji hlavne lidi, takze zvat rozumne a at maji co jist a pit a primerene je bavit, to bude pak nalada dobra urcite ;) Nenechat si vnutit cizi predstavu (ale rozumne to prizpusobit, my jsme napr.oba abstinenti...ale suchou svatbu jsme nechteli) A predevsim se z toho nezblaznit.. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Luci,my jsme se brali letos v červnu a musím říct, že na nás nejlepší investice-živá kapela! Jsme toho názoru, že jak není dobrá hudba, vázne zábava...může to být průšvih. Pokud jsou tedy vaši hosté stejní pařmeni jako ti naši, určitě bych investovala do živé hudby! My jsme si to díky tomu užili naplno,byla to nejlepší party! Hlavně ať se vše povede podle vašich představ :)

    OdpovědětVymazat
  15. Budu sledovat komentáře, také teď řeším svatbu (plánuji psát na blog články a už tam jeden mám, ale zatím také né úplně s tipy :D)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Luci, my jsme měli svatbu 21.9.2019. Souhlasím s výše uvedeným: nesetrit na fotografovi, kameramanovi a prstynkach- kvalitní práce, budete to přece nosit až do konce života :)
    Ušetřili jsme na dekoracich, vše jsem vyráběla sama. Hlavní Kytky jsem nechala navázat u Kytky od Pepy a zbytek jsme nakoupily s mamkou po balících a dekorativní udělaly samy. Na pozdní oběd byl raut, což ušetří pracovní sílu na roznasku jídla. Co se vyplatí, je určitě živá kapela, i kdyby na par hodin a pak dat playlist ze spotify, užit si každou minutu, protože chvílemi jsem byla úplně paralyzovana, jak silný zážitek to byl a neřešit blbosti:-) .. Všechna malá skobrtnuti, která se třeba nepovedou jsou to, co děla tu svatbu a zpětné se na to bude hezky vzpomínat :-)) Plánovač jsem taky měla Everbay, ale ve výsledku se mám osvědčila sdílená tabulka na google docs k opravdu prehlednemu uspořádání. Drzim palce - hlavně místo a datum, vše ostatní se dozaridi:-) Nás oddával kamarád, který je zastupitel a bylo to to nejlepší rozhodnutí!! Tak ať se vše vydaří!

    OdpovědětVymazat
  17. Plánování si musíš především užít. U mě byla priorita místo konání a máme ho, je dokonalý, pak fotografka, protože její fotky miluji a nesnesla bych abych jí na svém dni neměla.

    Kolik jsem za svatbu dát, tu psát nebudu ale ušetřila bych třeba za dekoraci :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  18. Lucii, já mám svatbu celkem čerstvě za sebou a moc moc Ti přeju všechnu tu radost a krásy, které to přinese.
    Teď jste tedy u praktických otázek, což je někdy trochu stresové, ale když se nenecháte moc vtáhnout do toho byznysu, jak píšeš, a stanovíte si dopředu svoje představy, tak vám to ulehčí výběr.

    Kdyby Ti to pomohlo, posílám pár svých poučení/zjištění:
    1) Program: vždycky se to zpozdí. Já to věděla, tak jsem dávala nesmyslně dlouhé rezervy a stejně jsme byli večer o 2 hodiny pozadu

    2) Plánování: mně to baví a měla jsem nejlepší družičky, takže jsme to daly samy, ale úplně chápu výhodu koordinátorky. Zvlášť v ten den je moc dobré mít tam někoho, kdo vše šéfí. Ne proto, že byste to nezvládli sami, ale proto, že pak vy nebo hosté věnujete svůj čas/energii řešení místo užívání a to je škoda.

    3) ad 2 - polopatě a detailně a PÍSEMNĚ si s místem svatby dohodněte přesný scénář VŠEHO. My měli 4 osobní schůzky, vše bylo podle mě jasné, a pak podělali hned polévku a raut, hrozná bota, kvůli které se vše opozdilo a musela jsem tam nakonec já udělat dusno a napravit to nějak. Po svatbě jsme s majitelem měli trochu hádku, on si stál za svým, jakoby absolutně u tech schůzek nebyl. Budete si připadat hloupě, ale fakt jednejte jako právníci - psané dohody, neprůstřelné scénáře. Protože jeden si myslí, že si rozumíme a druhý si ale rozumí v úplně jiném smyslu.

    4) Bufet je o mnoho snazší, než servírované jídlo. Pro všechby strany

    5) Oddávající - nevím, jestli jste věřící, my ne. Přesto jsme si zvolili pastora a byla to nejlepší rozhodnutí. Obřad je pak opravdu obřadem v tom pravém slova smyslu - hlubokým rituálem. S tím souvisí sliby - my si říkali sobě a byla to síla. Pro nás obrovsky významná a svatebčané si to taky moc chválili. Jo, pastor je Standa Hart z Apoštolské církve, doporučuju. Má takovou podobnou energii jako vy, myslím, že by Vám mohl sednout (ale jen odhaduju samo)

    6) Prstýnky - moc doporučuju designérku Lucku Houdkovou. Vymysleli jsme si vlastní projekt - chtěli jsme otisky rtů toho druhého po celém obvodu, takové rustikální. Ona to nikdy nedělala (nemohli jsme najít nikoho, ani jsme to nikde neviděli, takže jsme zatrpěli), ale výsledek je nádherný. Krásně komunikuje, je nesmírně šikovná, spolehlivá. Platili jsme necelých 20k (bílé zlato, ruční práce na míru)

    7) družičkovské šaty - snažila jsem se maximálně vyhnout aliexpressu, ale nakonec nebyla jiná volba. Ve finále byly OK, jen bylo třeba trochu doupravit u švadlen, tak to pak můžu poslat odkaz

    8) Doporučuju mít celou svatbu na jednom místě a pro všechny. Když se přemisťuje nebo jsou některé programy jen pro rodinu apod, nevytvoří se taková koherentní atmosféra

    Moc moc moc držím palce a hlavně: UŽÍVEJTE SI, je to fakt jen jednou. Já obvykle nebrečím, ale druhý dennpo svatbě jsem chytla fakt hysterický pláč, jak mi bylo líto, že už to skončilo :))) Je to nádherný den a ideálně dva dny, které to chce prožít na tisíc procent

    OdpovědětVymazat
  19. Svatbu mám už za sebou. Plánovat to chce opravdu ten rok dopředu. Nejdůležitější je místo a fotograf-s tím asi nebudeš mít problém. Peníze má smysl dát opravdu za fotografa, případně kameramana-vzpomíky zůstanou �� já si potrpěla na výzdobě a kytici - ty nejšikovnější floristky mají také brzo plno. Ušetřít můžeš na šatech, jídle-šikovná mamka �� na zábavě-něco sami, něco kamarádi... Také je dobré když si můžeš na místo hostiny právě dovést nějaké věci sama. Jako je jídlo(třeba kromě oběda...) no a co si budeme povídat, také alkohol... Jako víno atd. To je asi vše co mě teď napadá. Držím palečky s plánováním, je to náročné, je to drahé, ale stojí to za to! Hezký den,Šárka

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Luci,
    ja som sa vydávala teraz v Septembri, s tým, že sme svadbu chystali pol roka. Určite je najdôležitejšie si zaobstarať miesto, oddávajúceho a kapelu/DJ na jeden dátum! To bol základ, ktorý sme riešili tiež prvý mesiac po zásnubách. My sme zistili, že skutočne je všetko na víkend zajednané a tak sme sa rozhodli, že sa zoberieme v piatok a musím povedať, že to bol skvelý nápad, lebo aj zainteresovaným sa tiež lepšie robilo v piatok ako víkend a potom sme mali celý víkend na užívanie si a nakoniec z toho bola 3 dňová oslava :)
    Ostatné veci sme vybavovali hlavne cez leto, keďže som ešte študentka, tak mne to vyhovovalo a v podstate sa to aj stíhalo, bolo to také rýchlejšie, ale zistili sme, že čím rýchlejšie sme to odkrútili, tým lepšie to bolo. Veľa našich kamarátov nám neskôr hovorili ako ich stresovalo, že už to dlho riešia a nič z toho.
    My sme najviac zainvetovali do jedla (mali sme 120 ľudí takže sme sa rozhodli pre catering, ktorý bol veľmi spoľahlivý a mal všetko na starosti a nemuseli sme nič riešiť my, iba si vybrať, čo máme radi a čo teda ponúkneme. Ďalej sme sa rozhodli pre veľkú párty, takže výborná kapela nesmela chýbať a ťahali sme s ňou skoro 12 hodín. (Mali sme veľmi skoro obrad) a ďalšia investícia boli kvety, mali sme taký starší priestor, ale rozhodli sa osloviť kamarátky, ktoré majú kvetinárstvo, či nám nepomôžu s výzdobou, taktiež to bolo pre nás jednoduchšie, lebo sme chceli niečo vyrábať, ale dievčatá už mali takéto veci vyrobené a v podstate sme si ich len požičali, taktiež to všetko prichystali a my sme len prišli do upravenej miestosti a ten pocit bol neuveriteľný.
    Už som spomínala, že sme mali veľmi skoro obrad (13:30), ale bolo to super, aj keď sme nestíhali nejaké spoločné fotenie s manželom pred sobášom, ale o to krajšie to bolo, vidieť sa až pred oltárom po prvýkrát 😍. Takže tým, že sme skoro začali, mali sme aj oveľa dlhšiu hostinu a párty, ale stálo to za to, lebo ten čas tak rýchlo utekal, že sme boli radi, že sme začali tak skoro, stihli sme si zatancovať, pofotiť sa aj veľa jesť.

    Veľmi sa teším z vás! Držím vám palce, aby všetko vyšlo podľa vašich predstáv a užili ste si to a začali tak spolu novú kapitolu vášho života!

    OdpovědětVymazat
  21. Osobne sme viac peňazí investovali do fotografa, čo neľutujeme, pretože fotky nám zostanú na celý život, na rozdiel od nejakej výzdoby a podobne, na ktorú aj tak hostia zabudnú do týždňa. Takisto je dôležité investovať do šiat a úpravy nevesty. Hlúposti ako je predjedlo a candy bary sme hneď vylúčili, koláčov bolo viac než dosť a jedla takisto, boli by to zbytočne vyhodené peniaze. Výzdobu som si robila a kupovala sama, pričom reštaurácia mi ponúkla základnú výzdobu a ostatné veci sme priniesli my. Vyšlo to oveľa lacnejšie ako od aranžérky, pričom sme veľa vecí následne predali alebo vyžili ako výzdobu doma :) . Tak držím palce, viem, že každá nevesta chce mať dokonalú svadbu ale je potrebné ju plánovať s rozumom, aby vás to nezruinovalo :)

    OdpovědětVymazat
  22. Kolik je ještě normální utratit za svatbu? Hrozně záleží na tom, jaks e svatba pojme. Pokud potřebujete hosty i ubytovat, tak se částka logicky šplhá výš, než když je svatba v místě bydliště hostů a paltí se jen jídlo. My jsme měli svatbu před pár lety, kompletně v Praze, neměli jsme žádné echt vyhlášené místo (využili jsme obřadní místo jedné z městských částí, hostinu a večerní oslavu jsme měli v místeh, kde se svatby často nedělají, takže nechtěli žádné peníze jen za pronájem ale platili jsme jen co se spotřebovalo), bylo to bez ubytování, pro cca 60 hostů (hostina byla jen rodina pro 20 idí, večerní oslava pro kamarády - 40 lidí) a zaplatili jsme kolem 100 000. A to musím říct, že jsme neměli fakt nic moc speciálního, jediné, za co jsme fakt utratili větší částky (kromě jídla :D ) byl fotograf - tam to fakt doporučuju nešetřit, jsou to vzpomínky na celý život, prstýnky - stejně jako fotograf je to na celé manželství ;), a moje šaty co jsme si enchávala šít (nejsem konfekční postava). Na druhou stranu na darech se nám vrátilo cca 80% částky, což jsem vážně nečekala. takže se neděste, svatba může stát fakt hodně. A hlavně si ji udělejte tak, jak chcete sami, a ne tak, jak by to chtělo okolí, je to váš den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak ušetřit se dá třeba na dortu - my si vybrali z běžné nabídky cukrárny - měly jsme více jednopatrových, jen trochu upravených a vyšlo to na půlku klasického svatebního dortu i když byli všichni spokojení :) Potom ušetřit se dá, pokud se udělá raut místo hsotiny, ten bývá o dost levnější. ušetřit se dá i na tom, když je Praha v místě bydliště rodiny a přátel, pak nemusíte platit ubytování a je to hned levnější (anebo ho nemusíte platit tak jako tak, ale přiznáms e, že nemám ráda svatby někde mimo civilizaci, kde jsou hsoté ponecháni naposspas tomu, co si zařídí......... ). Taky kdyžs e člověk bere na ne zrovna profláklém místě/profláklé oblasti, kde nejsou zvyklí na svatební byznys, tak jsou ceny hned někde jinde......

      Vymazat
    2. Jinak ušetřit se hodně dá, když se oprostíš od toho, jak se mainstream svateb dnes dělá, a uděláš si to po svém. Například svatební noviny fakt nejsou nutné, stejně jako různé fotokoutky, dárečky, slavobrány, dřevěné iniciály a datum svatby, etc. Na svatbě je důležitá atmosféra (ta, kterou tvoří lidi) a pak dobré jídlo a pití. Zbytek je jen nadstavba, která fakt není nutná :) My osobně měli minimalistickou výzdobu přímo od obřadní síně/restaurací a fakt to bohatě stačilo ;) Jo a doporučuji nespoléhat se na pěkné počasí a mít i mokrou variantu. Všechny svatby, na kterých jsem byla a které počítaly s pěkným počasím a neměly plnohodnotnou mokrou variantu, propršely....... A. (Unknown v předchozích dvou příspěvcích)

      Vymazat
  23. My jsme měli svatbu před 2 lety - vyšla nás něco okolo 120 tisíc a opravdu jsme se snažili na ničem nešetřit, ale zároveň jsme se všechno snažili hodně promýšlet.
    Většina peněz nakonec padla za občerstvení a pití - měli jsme všechno formou rautu a každý si mohl vzít, co sám chtěl. Obsluhu jsme žádnou neměli, všem jsme o tom řekli, takže nebyl vůbec problém. Jídla jsme, ale měli hrozně moc, takže nakonec každý dostal výslužku a ještě jsme z toho týden jedli :D, takže doporučuji pořádně promyslet jídlo a nedělat toho zbytečně hodně, my se báli, aby toho nebylo málo :D
    Výzdobu nám dělala mamka, takže tím, jsme opravdu hodně ušetřili, pokud máte někoho šikovného, kdo pomůže - je to velká výhoda a dá se tím hodně ušetřit, protože co jsem koukala na výzdoby přišli mi dost přemrštěné.
    Naše svatba byla opravdu taková "na divoko" - nic moc jsme neřešili, ničím jsme se nestresovali. Důležité je hlavně si svatbu užít - mě akorát vadí, že to uteklo hrozně rychle :)
    Přeji pevné nervy při plánování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem zapomněla napsat, že svatba byla pro 60 lidí :)
      a většina peněz se nám vrátila zpátky v darech, které jsme chtěli peněžní :)

      Vymazat
  24. Svatbu jsem měla 2018 vyšla nad tak na 40 tisíc. 60 lidi, grilovacka venku, obřad v lese u kapličky. Investovat se vyplatí do fotky,videa, místa. Nevyplatí se podle mě investovat do draheho oblečení, kosmetiky, výzdoby, drahé hostiny protože je to oslava lásky ne obzerstvi. Jasně něco být nachystané musí ale třeba v létě nikdo moc nemá chuť na sladké krémové zákusky, teplé svíčkové atd.taky všechny ty krásné ozdoby, propriety vypadají hezky ale v konečném důsledku jsou ti k ničemu. Pamatuješ si místo lidi, atmosféru a nikdo zpětně neví jestli jsi tam měla 5 ozdobných skleniček s trpitkami nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  25. ahoj Luci, my jsme se brali loni v září (zásnuby v lednu) a prvních několik týdnu na mně padaly až panické úzkosti :D Pro mně to totiž nebyla tak uplně priorita (teď myslím hlavně tu oslavu, ja jsem byla i pro abychom si zašli na úřad a oslavili jen s rodiči a sourozenci. Ale upřímně jsem ráda, že jsme to nakonec neudělali) a když jsme se dívali, kolik všechno stojí .. no páni. Ze začatku jsme si napsali seznam lidí, kteří tam prostě musí být (finalní počet hostů jsme měli 36), a do čeho chceme investovat a do čeho naopak zas tolik ne (například: chtěla jsem samozřejmě pěkné šaty, ale nechtěla jsem za ně dát půjčovné 15 tisíc. Nakonec jsem v bazaru koupila přesně takové jaké jsem chtěla za 2,5 tisíce). Jelikož jsme měli na svatbě hodně dětí, chtěli jsme místo, kde bude uzavřená zahrada s prolízačkami apod., aby tam bylo dobré jídlo a aby bylo vše v jednom (obřad jsme měli venku na zahradě a byl to i penzion, takže se tam hosté i vyspali). To pro nás bylo důležité. Potom třeba dekorace jsem si dělala sama z toho, co jsem doma (u mamky, babičky, tety apod.) našla. Květiny na dekorace jsem měla slunečnice, jen tak bez vázání. Cukroví pekla mamka (jelikož to zbožňuje a je výborné), dort pekla švagrová. Na hodně peněz vychází fotograf, kameraman a hudba. Naše fotografka byla zároveň moje vizážistka a kadeřnice a rodinná známá a cena tím byla o doooost nižší. Kameru jsme měli vlastní a tím vznikly krásné momenty a hudbu také vlastní (na to jsem dost vybíravá). Většinu jsem si dělala sama a neměnila bych (dobré je mít schopného svědka, který ošefuje, když se něco stane). Pro mně bylo důležité, abychom si to všichni užili. Co jsem rozhodně nechtěla bylo, aby mi nebo hostům někdo běhal za zády, že je teď 14:00 a musíme teď třeba hrát hry apod. Zábava pak plynula tak nějak spontálně a bylo to supr.
    Hlavně si to užijte, oba :)

    OdpovědětVymazat
  26. My jsme měli svatbu letos v červenci, jsme z okolí Hradce Králové a proto i ceny jsme měli o dost někde jinde, než asi budou v Praze, ale rozhodně bych nešetřila na fotografovi, protože to jsou vzpomínky na celý život, nám se tato investice opravdu vyplatila, manžel nejdřív nechtěl za fotky "vyhodit" skoro 10tis. protože se na fotky už nikdy dívat stejně nebude - no po svatbě mi dal za pravdu, že je to doopravdy vzpomínka na pořád. Pro nevěstu a ženicha je ten den doopravdy krátký a náročný, takže já jsem naopak musela dát za pravdu manželovi, že obřad dopoledne nebyla hloupost. Původně jsem chtěla obřad třeba ve 3 a pak rovnou raut, ale nakonec jsme měli obřad ve 12 a klasický oběd a i tak ten den byl mooc krátký.
    Co je ale za mě tip fakt nejlepší je RANNÍ FOCENÍ "NOVOMANŽELŮ" - fotografka u nás byla už od cca půl 8 ráno, takže jsme se s manželem učesali, oblékli a jeli na focení ještě před obřadem (mezi tím se u nás doma scházeli ostatní hosté, které vítala svědkyně a zbytek rodin) a toto byl fakt nejlepší bod dne, protože nakonec máme svatební fotky ze dvou míst (jedno ranní a jedno v místě obřadu) a to po obřadu, kdy už byli přítomní i všichni hosté jsme nemuseli nijak protahovat, protože slušný základ jsme měli už z rána. Je pravda, že na fotkách nemáme prstýnky, ale jelikož jde spíš o fotky z dálky nebo v pohybu, tak stejně by ani nebyly vidět, takže klasické prstýnkové jsme si udělali po obřadu a myslím, že to ocenili i hosté, že na nás před obědem nemuseli ještě 2 hodiny čekat než se nafotíme a my jim nemuseli vymýšlet na tuto "hluchou" dobu nějakou zábavu = winwin <3 Hlavní na to nezapomeňte je - UŽIJTE SI KAŽDÝ PŘÍTOMNÝ OKAMŽIK TOHO KRÁSNÉHO DNE! Hodně štěstí

    OdpovědětVymazat
  27. Na jedné minimalistické diskuzi jsem viděla, že slečna měla krátké světlé šaty, a přes ně měla velkou bílou sukni. Po obřadu si ji sundala a svoje večerní šaty měla jen jako ty krátké. Pak se to i mnohem lépe prodávalo.
    A prosím, výzdoba z aliexpresu je zbytečná. Použijte dřevo, rostliny, a tak. Všichni se výzdoby z ali pak snaží zbavit, a nejde to, protože je to totální kýč, navíc nekvalitní.
    A užijte si to. Nejlepší investice jsou fotograf s kameramanem. A prstýnky, samozřejmě, pokud je plánujete nosit.

    OdpovědětVymazat
  28. Teď v létě jsem zažila svatbu, na které jsem byla jako host. A byla úžasná. Myslím si, že koordinátorka je super volba, protože rodina a svědek nemusí být nervózní, protože vše za ně někdo zařídí. Nesetrit na kadeřnici, makeupu, kamera a fotograf. Jídlo řeší každý jinak, já jsem zastáncem klasického pozdního oběda a večer raut. Ale jestli budu mít někdy svatbu, tak vím, že rozhodně nechci, aby ten z rodiny zarizoval to, ten zase to, dědeček fotil..... Přijde mi, že rodina si to má hlavně užít a ne se stresovat, že něco nezaridi. Radši menší svatbu, ale klidnou, kterou si zařídím sama nebo s koordinátorkou než jeden velký rodinný zmatek. Ale to je jen můj názor :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Mě, teď už manžel :-), požádal o ruku 27. prosince na Sněžce a 15. červa jsme měli svatbu. Měli jsme obrovský štěstí, že se uvolnilo místo na jednom krásným statku. Každopádně bych nešetřila na šatech, prstýnkách, fotografce a videu. Důležitá je taky zábava, možná bych řekla, že úplně nejdůležitější :-). Protože to je to, co si potom člověk opravdu pamatuje. My jsme měli živou kapelu a bylo to super. Důležitý je si ten den pořádně užít :-)! Přeju pevný nervy!

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Luci.
    S manzelem jsme se brali pred 2 lety. :)
    Hodne jsme zainvestovali do prstynku, mista svatby, satu, obleku, pohosteni pro svatebni hosty a do fotografa. Mame nadherne vzpominky na cely zivot a nelitujeme toho, kolik jsme za to utratili. Myslim si, ze i v dnesni dobe, kdyz si clovek zaridi a vyrobi spoustu veci svepomoci, tak to nebude uplne nejlevnejsi zalezitost. :) Zalezi take na tom, kolik lidi chcete pozvat a jaky typ pohosteni/obcerstveni si prejete - jestli to bude jen slavnostni obed, nebo napr. pohosteni na cely den.
    Pocitala bych tak ca. okolo 150 az 200 tisic za 1 svatebni den minimalne.
    Svatebni misto jsme rezervovali presne rok pred terminem, protoze jsme chteli celkem zadane misto. Uz rok pred terminem tam na nej byli dalsi zajemci, takze jsme meli stesti, ze jsme ho dostali prave my. :)
    Hlavne se behem priprav nestresuj. Snaz se vsechno si uzit v klidu. Je to jedinecna zivotni udalost a pak na ni budete mit krasne vzpominky. :) Ten svatebni den ale silene leti. Jako lusknutim prstu se den D prekuli a najednou jsi vdana pani. :)
    Preji Vam s Kubou klidne svatebni pripravy a ten nejkrasnejsi svatebni den! :)

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Luci,
    my jsme se brali letos na začátku září a taky jsme místo svatby zařizovali rok dopředu.. věděli jsme přesně kde chceme obřad i svatební hostinu, ale naštěstí nám to všechno s ročním předstihem vyšlo :) celkově jsme za svatbu utratili asi 120 tisíc, ale vůbec toho nelitujeme.. obřad jsme měli na hradě, potom rodinný oběd (cca 30 lidí) a pak začala svatební hostina pro cca 70 lidí. Za půjčení šatů utratila 12tisíc, což už pro mě byl strop, víc už bych za půjčení asi nedala, ale byly to přesně ty co jsem chtěla :) Docela dost jsme utratili i za prstýnky, ty nás stály necelých 15tisíc, ale je to další věc které vůbec nelitujeme..
    Naopak jsme ušetřili na fotografovi, protože nás fotila kamarádka a strejda, kteří se focení věnují.. oba nám to dali tak nějak "darem", takže za to nic nechtěli a fotky máme krasný :)
    Pak jsme ještě měli opravdu velké štěstí na lidi a v podstatě nic jsme nemuseli řešit.. jenom jsme si řekli co a jak bychom chtěli a paní majitelka toho místa úplně všechno zařídila.. od jídla, přes pití až po výzdobu.. nedokážu si představit že bychom to měli pro tolik lidí zařizovat sami :D takže jsme to měli úplně bez stresu, všechno jsme nechali na lidech co s tím mají zkušenosti a parádně jsme si ten den užili :) a ani jsme nemuseli platit za žádnou organizátorku nebo něco takového :D
    Nejdůležitější je abyste si to oba užili! My na ten den nikdy nezapomeneme a peníze se nám koneckonců vrátily ve svatebních darech :)

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj Luci,
    my jsme se s přítelem zasnoubily na začátku září 2018 a svatbu jsme měli letos v srpnu - 31.8.2019. Tedy skoro rok na plánování svatby :-) za rok se toho dá stihnout opravdu hodně, ale právě to je možná trochu problém. Tím že jsme měli na plánování a chystání takto dlouho dobu, byla jsem celý rok poměrně často ve stresu (přítel ve stresu moc nebyl, protože je to chlap, kterýho jen tak něco nerozhodí a nehrotil to tak jako já :-D). Tedy doporučila bych, neplánovat svatbu moc dlouhou dobu - na začátku si zajistit to nejdůležitější a pak odpočívat a k dalším starostem se vrátit třeba až 2 měsíce před svatbou. Každopádně, nejdřív jsme vybírali místo, podle toho poté termín, obřad jsme měli klasický civilní, takže oběhnout matriku a zajistit si oddávajícího - to je to nejdůležitější. Na svatbu jsme měli pozváno 80 lidí, což je hodně. Řekla bych že to je to nejdůležitější nad čím se zamyslet, koho na té svatbě opravdu chci? Nenechat si mluvit do toho koho tam chtějí naši rodiče, nebo prarodiče. Koho bychom měli pozvat, protože je to slušnost. A tak to je se vším, je to jen Vaše svatba a jen Vy si určíte jak to bude vypadat, v jakém to bude stylu, kdy bude začínat obřad a jestli je 10 tisíc za šaty moc, když moje babička si svoje šaty ušila sama. Co se týká naší svatby, měli jsme svatbu bez oběda, a nikomu to ve finále nevadilo, celé odpoledne byl k dispozici raut a večer se pekla kýta a hodně jídla a nakonec i pití nám zůstalo. Pití (víno) jsme dostali jako svatební dar, což je za mě super nápad. Každý řeší co Vám dát a pokud je možnost, je tohle super věc. Na jídle jsme ušetřili, protože jsme neměli catering, ale jen kuchaře a číšníky, všechno ze známosti. Dále se dá hodně ušetřit na dekoracích, hlavně pokud se Vám líbí přírodní motiv, to si člověk vyrobí hodně věcí sám a na aliexpressu je taky strašně moc krásných a levných věcí. Na čem bych naopak nikdy nešetřila a jsem za to ráda je fotograf, DJ, šaty a oblek. To je podle mě to co tvoří to gró svatby :-) Co se mi na svatbě moc líbilo byl svatební dotazník a kniha hostů. Tím jsme si tak trošku sobecky prodloužily svatbu o další chvilky, protože jsme si v pondělí po svatbě četli a prohlížli vzkazy od hostů a fotky z fotokoutku. Důležitý ale je (a to Vám řekne každej) je nezbláznit se z toho. Ta svatba se podaří, užijete si to, už jen díky tomu že budete stát při sobě a budete tam mít lidi, který máte rádi, ať budete mít svatbu o 30 nebo 100 lidech :-) Ne vše se povede, ale těch zádrhelů nebo omylů si lidé ani nevšimnou a jde se dál. Na naší svatbě mi při obřadu spadla na zem kytka, ve finále mě málem vypadly prsa, když jsem se pro ni sehnula, manžel mi při nasazování prstýnku nastavil místo levé ruky pravou a pak jsme od mamky dostali holuby na vypuštění a báli jsme se je vzít z klece :-D ale všichni jsme se tomu zasmáli a byli jsme to na té svatbě my, i pod těma šatama, makeup a tím vším pozlátkem jsme to zůstali my a to bylo na svatbě to nejkrásnější :-) z celého dne pro nás bylo nejkrásnější když jsme se od všech lidí vzdálili a šli my dva (já a manžel), fotograf s manželkou a náš pejsek fotit fotky se západem slunce. Jen my 4 a pes. Byla to taková uvolněná půlhodinka, moc krásný okamžik :-) Svatba nás vyšla dráž než jsme chtěli, limit jsme přesáhli asi o 15 tisíc, ale nelituji toho ani trochu. Za mě tedy: udělat si den podle toho jak chcete Vy, cenné rady rodiny a kamarádů si poslechnout, ale ne každá rada je zaručeně ta správná pro Vás, nestresovat se a užívat si každý moment, zůstat sám a sama sebou a prostě mít krásný den i celoživotní zážitky :-) Držím Vám palce. Terka

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj Luci,
    posílám obrovské gratulace oběma a přeji vám, aby přípravy šly jako po drátkách, váš svatební den byl nezapomenutelný a vaše manželství snové :-). My jsme se brali letos v červenci na Moravě, měli jsme jednoduchou "statkovou" svatbu s obřadem v kostele s asi osmdesáti hosty. Na ničem jsme extrémně nešetřili na druhou stranu u každé položky zvažovali, na kolik je pro nás důležitá a kolik jsme za ni ochotni dát. Zkrátka tak jako v běžném životě, kupujeme si, co nám dělá radost, ale snažíme se neutrácet za „kraviny“. Třeba výzdobu jsem si vyráběla sama, protože jsem kutiholka a protože pinterest :D. Nešetřili na jídle a na fotografovi, ale oproti ostatním nevěstám musím říct, že jsme úplně plánovaně ušetřili na kameramanovi. Už se nám totiž trošku omrzely všechny ty profesionální videoklipy, proto jsme zaúkolovali rodinu, kamarády a všechny svatebčany, aby točili na svoje mobilní telefony a foťáky všechno, co je napadne – srandu, dojmy a emoce, které právě oni zažijí. Všichni si tento úkol moc užili a záběry jsme si pak sestříhali sami, musím říct, že z toho vzniklo velmi neprofesionální, ale ohromně autentické a vtipné video, ze kterého jde cítit přesně ta atmosféra, která na naší svatbě byla :-). Celkem nás svatba vyšla na neskutečných 250 000 Kč, což je částka, kterou bych pochopila, kdybychom měli labutě a limuzíny :D. Před svatbou jsme si mysleli, že prostá svatba musí být minimálně o polovinu levnější, no v dnešní době šplhají svatební ceny do nebeských výšin a sama jsem zvědavá, jak se podaří obejít tento systém vám ��. Fandíme vám oba!
    Nakonec bych ráda doporučila slečnu, která nám dělala svatební oznámení. Protože teprve začíná s tvorbou svatebních tiskovin má moc příjemné ceny, ale vymýšlí nádherné motivy přesně na míru snoubenců a vyhraje si s tiskem a balením. Na instagramu @sojkoviny.

    Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  34. Gratuluju k zasnoubení! Za sebe doporučuju jednu jedinou věc - uvědomit si, že to je především váš den a dát si čas na to, abyste si oba byli jistí, že víte, co si od toho dne slibujete :) vykašlat se na to, co by se mělo, nebo co od vás očekávají ostatní... pak už to půjde samo :)
    ...a v rámci těch konkrétnějších příprav doporučuju stáhnout si nějaký svatební checklist. Je toho plný internet a jakmile máte představu, seškrtáte to na to, co se vás týká a usnadní vám to život.
    Jsou to občas nervy, ale přeji vám, ať si i tak celý ten proces co nejvíc užijete!

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj, já se zasnoubila ve stejný den jako ty. Zatím ještě nic neplánujeme. Nevíme kde to bude, nevíme jaké prstýnky budeme mít. Jediné co vím, jaké chci šaty, jaka bude hudba, vím, že to chci v sobotu :D
    Na tipy od vás se moc těším.

    OdpovědětVymazat
  36. My měli svatbu letos v srpnu a při plánování a vybírání mi přišlo, že cokoliv co má přídomek svatební, je tak 5 krát dražší, než jindy. Hlavně třeba dekorace. Snažila jsem se proto hledat mimo různé svatební servery a při hledání na netu jsem schválně tohle slovo opomíjela. Ušetřilo to nemálo peněz.

    OdpovědětVymazat
  37. My měli svatbu letos v červnu a já zrovna nejsem svatební typ, takže mě to ve většině případů přijde jako příšerný divadlo:D Ale na druhou stranu, je to každýho věc, vkus, jak si to zařídí. Od toho se pak odvíjí i cena. My za svatbu komplet vše dali 90 tisíc, bylo nás 42 osob, z toho jen asi 4 děti. Někomu to přijde cena šílená, někomu směšně malá. Příště bych rozhodně k jídlu zaplatila obsluhu, měli jsme to na statku, kde jsme si vše zařizovali sami a furt jsme si říkali, že to je zbytečný, ale fakt tam chyběla obsluha, někdo, kdo by jídlo vytahoval z ledniček, doplňoval, takhle pomáhal kdo mohl a dost se bohužel i vyhodilo, že to nikdo nedonesl:( Takže určitě mít k jídlu a pití někoho, kdo se o to postará, v hotelu to samozřejmě odpadá, ale my to fakt měli komplet vše si sami zařídit. Nešetřila bych ani na fotografovi, to jediné ze svatby zůstane. Já třeba ušetřila na šatech, měla jsem jasnou představu, ale když jsem to na sebe v půjčovně natáhla, tak to prostě nešlo, ve všem jsem byla jak matrona, nakonec jsem se vdávala v tílku z Marks nad Spencer a sukni Akari, dohromady mě to stálo asi 4 tisíce:D Boty jsem měla sandály, co běžně nosím. Kupodivu jídlo a dort bylo cenově uplně v pohodě. Spíš mě zarazily kytky, běžně stojí kytice k narozeninám tak 300,- tam co chodím, ale jak se řeklo svatební a pro svědkyni a mamky, najednou za 4 kytky to byly 4 tisíce, ale zas mám to květinářství ráda a na něčem musí vydělávat, na mě nevydělaj jinak nic, když tam jdu jednou za rok pro kytku k narozkám.)

    OdpovědětVymazat
  38. Předně gratulace k zasnoubení, video jsem viděla trošku se zpožděním :)

    My měli svatbu už 10 let zpátky, okolo 50 hostů, vše jsme zařizovali sami a opravdu místo, termín a fotografa s kameramanem jsme zamlouvali hned po zasnoubení, přestože jsme na to měli přesně rok. Jsme kousek od Plzně a úplně původně jsme si říkali, že bychom udělali obřad třeba na zámku na Kozlu a pak všichni přejeli někam na hostinu a zábavu. Nakonec ale i v rámci ušetření jsme zvolili Plzeňskou radnici a udělali jsme dobře, zahrají tam na varhany písně, dle vlastního výběru, vejde se tam spousta lidí (pozor na různé kaple apod., byla jsem už na svatbách, kam se na obřad vešlo sotva 30 lidí), nemuseli jsme dělat zdlouhavé přesuny, fotit jsme se fotili v okruhu parkového sadu ve městě a ač jsme si to moc nedovedli představit, fotky vyšly přenádherné!

    Poměrně dlouho nám trvalo najít vhodné prostory, potřebovali jsme, aby se vešlo kolem 50 lidí a měli jsme požadavek, aby bylo dostatek místa na tancování. Obcházeli jsme hotely po Plzni, ale kromě problému s místem se nám zdálo hrozné dát až 20000 za místo, až nám někdo poradil, že pivovar má reprezentační prostory a že by to tam možná šlo. To byla rada k nezaplacení! Nejenže nás obrovské prostory vyšly za hubičku (rozhodně jsme se tehdy vešly do 10000 a to jsme končili asi 2 hodiny po půlnoci od cca 16 hodin), ale v ceně byla příprava stolů - řekli jsme představu o barevném ladění a už si nevybavuji, zda jsme dopoledne navezli nějaké květiny na stůl, ale různé mašličky, kamínky, ubrousky atd. to vše připravili sami. Samozřejmostí byli asi 3 číšníci, měli jsme k tomu i menší sálek, kde byl potom raut. Pozdní oběd byl z přiléhající pivovarské restaurace. Jídlo byla tříchodová klasika a potom tedy raut. V tabulce výdajů mám za jídlo a pití psáno 50000, to se mi upřímně nějak nezdá, ale zapisovala jsem reálné výdaje, tak to asi bude pravda, jen už si to přesně nevybavuji :)

    Výslužku pekly maminky a pak jsme to skládali do krabic, dort jsme objednali z jednoho vyhlášeného cukrářství, tehdy nás třípatrový vyšel na 4000, volili jsme různé korpusy, tvarohové náplně a potřít máslovým krémem + marcipánový potah a ozdoby.

    Prstýnky jsme si sami navrhli a nechali zhotovit u zlatníka, ty nás vyšly na 7500 a 8000. Šaty jsme měli oba půjčené, muže vyšel oblek komplet kolem 3000, mě šaty vyšly na 7000 (tenkrát to byly jedny z těch dražších).

    Co bych obecně doporučila je zamyslet se nad přesuny lidí, nezdá se to, ale je to poměrně náročná věc. Doporučila bych obřad určitě po poledni, nám zabralo celé dopoledne vyzvednutí květin (zařídil ženich) apod. a se ségrou jsme strávily několik hodin na líčení a vlasech.

    Zvažovali jsme, zda zařízení všeho nenecháme nějaké agentuře, ale přišlo nám to jako zbytečné tahání peněz. Dodnes mám uložený "bitevní plán" co a kdy je potřeba zařídit a zpětně to vypadá docela hrozivě, ale chtělo si to jen rozvrhnout, co se kdy má cca zařídit a postupně to šlo. Nás tenkrát celá svatba vyšla na téměř 120 tisíc, měli jsme i živou hudbu, po jídle odvezli řidiči auta postupně domů a jako svatební dar jsme měli potom na večer zařízené taxi. Hodně se může lišit cena za jídlo, tam tehdy létaly pomalu i dvojnásobné částky a v podstatě jídlo a pití byla téměř polovina výdajů, s tím se asi dá hýbat nejvíc. Hlavně záleží, kolik hostů chcete mít, my zvali i sestřenice, bratrance apod. ale ségra třeba měla jen blízké příbuzné, kolem 15 lidí... Čára se někde musí udělat, nám to v jednu chvíli lezlo k moc lidem, tak jsme si sedli a opravdu nějaké strýčky z x-tého kolene jsme nezvali. Místo toho jsme měli opravdu blízké kamarády (myslím 2 páry každý) a pomohli nám třeba s "pitným režimem" po dobu našeho focení :) A to mi přivádí k tomu, že focení se může protahnout a doporučila bych, mít s sebou menší občeerstvení a hlavně pití (a i nealko). Přeci jen než se vyjede od rodičů na obřad a než se dostanete k jídlu, uplynou minimálně 2 hodiny.

    OdpovědětVymazat
  39. My jsme se nakonec rozhodli mít svatbu jen se svědky a fotografkou. I kdybychom měli hostů málo, stále by to stálo dost peněz a ty já radši investuju do nějakých zážitků a cest. Ale ono taky záleží na tom, co jsou potenciální hosté zač. Většina z těch mých nejsou moc spolehliví, takže bych měla obavu, že na svatbě zůstaneme v podstatě sami. Nemůžu říct, že mě to nemrzí, ale asi by mě víc mrzelo jen tak rozházet hodně peněz za lidi, kteří ve mně nevzbuzují důvěru. :)

    OdpovědětVymazat