Já už ani nevím, jak dlouho vám tenhle článek slibujeme... no vlastně vím, tak dlouho, že se z doporučení na čtyři knížky stalo třináct. Tak příště už to třeba zvládneme rychleji a budeme vám knížky dávkovat postupně, po menších částech. 

A protože je těch tipů tolik, rozhodly jsme se k tomu rovnou natočit i video.


Jsou knížky, které jsme si vyměnily a četly je obě, ale protože na ně máme dost podobný názor, tak to tady nebudeme duplikovat a rozdělily jsme seznam na dvě části. První vám popíšu já, Lucka, a druhou Nikča.

Tatér z Osvětimi - popisuje skutečný příběh muže, který v Osvětimi tetoval vězňům čísla na předloktí. Každému je asi jasný, že to není ten nejveselejší příběh, ale je to místy až neuvěřitelné vyprávění o tom, jak to v koncentračním táboře chodilo, co se tam dělo a jaké drobnosti mohly ovlivnit osud člověka.

Panda v nesnázích - propojuje dva světy. Svět Terezy, holky, která trpí úzkostmi a řeší problémy, se kterými se možná ztotožní spousta holek v dnešním světě internetu a sociálních sítí. A svět Marie, která žije v 50. letech a má úplně jiné problémy. Takové, které si už dneska neumíme úplně představit... Sice mi chvilku trvalo, než jsem se začetla a zorientovala, ale pak jsem knížku skoro nemohla dát z ruky.

Deník moderní jogínky - byla oproti předchozím knížkám takové hezké, odpočinkové vyprávění. O jógu jsme se s Niky začaly víc zajímat přesně před rokem, když jsme jely na Bali a uvědomily si, že spíš než o cvičení jde o stav mysli. Deník moderní jogínky napsala Šárka, která se jednoho dne rozhodla obrátit svůj život o 180° a odjet do Indie na kurz lektorky jógy. Vypráví o tom, jaké to bylo, co zažila a tou nejpřirozenější formou se zamýšlí i nad základními principy jógy. Z knížky jsem se toho vážně hodně dozvěděla, naučila a jógu si ještě o to víc zamilovala.

Kaštánek - je typická severská detektivka. A jak víte, já miluju detektivky. Je úžasně promyšlená a do poslední chvíle vůbec netušíte, kdo by mohl být vrah... Já v průběhu měla asi tak 20 různých adeptů a samozřejmě jsem se netrefila.

Okamžiky štěstí - Hartl! Naprosto perfektní knížka. Navíc originální v tom, že jeden příběh vyprávějí dva sourozenci. Jáchym a Veronika. Knížka má tak dvě části a je jedno, kterou začnete. Což muselo dát dost zabrat, ale výsledek je geniální. Já jsem začala Jáchymem a mám pocit, že jeho příběh je takový víc detailní a Veronikou jsem si pak doplnila spoustu drobností a všechno to do sebe krásně zapadlo.

Malé sladké lži - další detektivka a další naprosto skvělý a originální příběh. Hodně se mi líbilo téma knížky a musím říct, že jsem se taky nemohla odtrhnout, protože jsem byla zvědavá, jak to dopadne.

Nevítaný host - a ještě jedna detektivka. První kterou jsem od téhle autorky četla a rozhodně ne poslední. Doma už mám nějakou dobu i Manželé odvedle a Někdo cizí v domě a asi se do nich co nejdřív pustím. Knížka je zase psána z pohledu několika postav, které se střídají po relativně krátkých úsecích. To jsem si myslela, že mi bude dělat problémy, ale nakonec to příběhu přidalo na dramatičnosti a vážně mě bavilo, že jsem mohla nahlédnout "do hlavy" každému z hrdinů.


Teď už jdeme na část od Nicole.

Zázrak tam dole - Knížka pro všechny, které přišly na svět s vagínou. To o své knize napsaly samy autorky a já s nimi souhlasím. Tuhle knížku by si opravdu měla přečíst každá žena. Je o našem těle, pohlavních orgánech a hormonálním fungování. Možná si myslíte, že už o sobě všechno víte, ale já bych se vsadila, že během čtení budete překvapené. Dozvíte se podrobně o anatomii, menstruačním cyklu, sexu, antikoncepci, pohlavních chorobách... všechno sice odborně, ale naprosto lidsky a často i vtipně. Doporučila bych ji tak od 14 let a myslím, že pomůže odpovědět na spoustu otázek, na které se člověk zkrátka bojí zeptat.

Můj příběh - Michelle Obama vás nechá ve svém vyprávění nahlédnout do svého života. Jak dospívala a co pro ni bylo nejtěžší, jak budovala kariéru a potkala osudového partnera - Baracka Obamu. Provede vás Barackovou kandidaturou, posléze i prezidentskou funkcí a nakonec i hořkosladkým odchodem z Bílého domu. Všechno popisuje velmi upřímně. Z pohledu inteligentní ambiciózní ženy, manželky, matky a skromné holky, která se trochu nedopatřením stala veřejnou osobou. Co se děje v soukromí a jak se to vůbec dá zvládnout?

Tiché roky - Alena Mornštajnová se ve svých knihách ráda vrací k historickým událostem a zasazuje do nich své příběhy. Tentokrát se jedná o dobu komunismu a prolínající se dějovou linku otce a jeho dcery. Jak se děj rozvíjí, postupně se vám odkrývají i detaily příběhu, dozvídáte se okolnosti které vám během čtení dost zamávají s emocemi. 

Šarlatáni - Thrillerová oddychovka z lékařského prostředí. V hypermoderní nemocnici se začnou dít podivné průšvihy. Souvisí jeden s druhým nebo je to jen souhra náhod? V knížce sledujete dva chirurgy, kteří nemohou být odlišnější, ale kromě vášně pro medicínu je spojuje ještě něco dalšího... ale to vám neprozradím! Povím vám jen, že v druhé půlce už se děj trochu vlekl a nebyl zas tak strhující jako bych si přála.

Sítě - Knížka Sítě obsahuje celkem tři příběhy. U všech jsou hlavními hrdinkami ženy, které se dostávají do určitých situací kvůli svému nízkému sebevědomí. Každá tento problém řeší jinak, u každé způsobí jinou situaci. Každý příběh vás ale zaručeně dostane a donutí vás se zamyslet. Zaujal mě i styl vyprávění, jeden z příběhů je například odvyprávěn pouze pomocí přepisů e-mailové komunikace.

VOX - Poslední doporučení je na knížku, kterou teprve čtu, tak ne že mi prozradíte něco víc z děje. Jedná se ale o dystopický román o světě, který se trochu zbláznil a převrátil na ruby. Společnost začne potlačovat roli žen v ní několika způsoby. Ten nejdrastičtější ale spočívá v tom, že každá osoba ženského pohlaví musí nosit náramek počítající počet pronesených slov. Když za den překročí stovku, dá nositelce elektrický šok.


Jaká knížka za poslední dobu zaujala vás?

9 komentářů

  1. Holky na článek jsem se moc těšila! Luci určitě si přečti to Někdo cizí v domě je to fakt super knížka!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za inspirace! Rozhodně mě zaujala knížka "Zázrak tam dole" a píšu si ji na svůj seznam :)
    Já zrovna teď čtu Byt v Paříži, to je taky zajímavá knížka :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za skvělé typy na knížky!:)

    OdpovědětVymazat
  4. ❤❤❤díky moc za tipy, určitě si něco přečtu, díky za tenhle článek ,protože to mám radši než videa

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju moc za video!! Potřebovala jsem další tipy!!❤️ Já teď čtu knihu
    PO POVODNI a tu taky určitě doporučuji! Knihu vypráví matka dítěte (vlastne dvou, ale to druhé právě hledá, protože jej při povodni unesl otec). Je to zajímavé číst něco z pohledu matky, většinou příběh vypráví dítě.:))

    OdpovědětVymazat
  6. Na tenhle článek jsem se neskutečně těšila, moc děkuju za super tipy!!!
    Na Tatér z Osvětimi se už chystám delší dobu, stejně tak na Tiché roky, jelikož Hana mě úplně uchvátila.
    Rozhodně mě zaujala i knížka Zázrak tam dole a přidávám ji na svůj, už tak dlouhý, seznam knížek, které si plánuju přečíst.
    Od Patrika Hartla můžu ještě doporučit Malý pražský erotikon, jeho knížky se prostě čtou sami a tahle rozhodně není výjimkou. Bohužel jeho novinku jsem ještě nečetla, ale taky se na ni chystám v nejbližší době.
    A moc by mě zajímalo, jak bys nakonec zhodnotila VOX, až to Niki dočteš.
    Jinak moc děkuju za super článek i video, holky! <3 <3

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, díky za tipy. Já mohu za sebe doporučit
    Ochtnávačka od Alexander, V.S
    Ginny napořád od Ludwig Benjamin
    Ztracen v džungli Ghinsberg
    Rozmačkané ego se slaninou Požárová
    Deník japonské manželky Ageiwa Veronika
    Strážkyně pramene Itäranta Emmi
    Dana


    OdpovědětVymazat
  8. Pěknou neděli, jak už jsem psala na instagramu, tak většinu knížek jsem již četla a jsou super, mám ráda detektivky, trilery, ale i literaturu faktu, pak mě baví hodně různé tématicky zaměřené publikace o malířích a celkově o umění. Knihu od M. Obama bych do konce roku ráda přečetla, ale vzhledem k tomu, že jsem stále osmá v pořadí v knihovně, příliš nadějí si nedávám.

    OdpovědětVymazat
  9. Mám rada tieto články, super výber. :) Rozhodne si brúsim zuby na Michelle Obamovú a niečo od Aleny Mornštajnovej. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat