Já fakt nevím, jak je možný, že to tak letí a že už je to měsíc od naší svatby. Přitom jako by to bylo včera.

Původně jsem si říkala, že bych všechny naše pocity, zážitky a tipy sepsala do jednoho článku, ale došlo mi, že by byl vážně hoooodně dlouhej, tak to spíš zkusím rozdělit na několik kratších.

O tom, jak jsme se zasnoubili a jak jsme svatbu připravovali v průběhu roku, najdete už teď na blogu několik článků, videí a podcastů. Takže pokud by vás to zajímalo úplně od začátku, mrkněte do kategorie svatba.

Dneska začnu líčením a ranními přípravami a vrátím se i k tomu, jak jsem vybírala šaty a Kuba oblek.


Svatební líčení a vlasy



Hned potom, co si vyberete termín, zarezervujete prostor a domluvíte oddávajícího, doporučuju pokračovat fotografem, kameramanem a vizážistkou. To jsou všechno lidi, které si pravděpodobně budete chtít pečlivě vybrat a mívají vybookované termíny půl roku až rok dopředu.
My jsme si jako fotografku vybrali Anetku Vrkotovou (všechny fotky, které dneska vidíte jsou od ní), kameramany jsme zvolili kluky z DIB production (už se nemůžeme dočkat, až bude video hotové) a ohledně vizážistky jsem měla taky hned jasno. Díky tomu, co s Niky děláme za práci, už nás párkrát na akce a focení líčily různé vizážistky a musím přiznat, že ne vždy jsme byly s výsledkem úplně spokojené. Kdo nás ale vždycky nalíčil krásně a hlavně přirozeně, byla Kačenka Lorencová. Proto jsem moc dlouho neváhala a rozhodla se, že mě bude líčit i na svatbu!


Kačenka líčí i češe a původně měla nalíčit a učesat nejenom mě, ale taky Niky s mamkou. Chtěla jsem, aby se i holky cítily skvěle a neměly s přípravami žádné starosti. Těsně před svatbou Kačku ale píchla vosa do lokte pravé ruky, na píchnutí měla celkem blbou reakci a celé se to maličko zkomplikovalo.

Chvilku jsem se bála, že nebude moct přijet vůbec, ale je to hrdinka a i přes to všechno dorazila a zvládla mě nalíčit i učesat. Abychom to Kačce trochu ulehčily, naše koordinátorka Terka navrhla pro Niky s mamkou ještě druhou vizážistku Kamilu, která měla kupodivu i takhle na poslední chvíli volné dopoledne a taky dorazila hned na osmou ráno.


Po společné snídani tak vypukly veškeré přípravy a nakonec to možná bylo i lepší, že byly vizážistky dvě, protože bylo na všechno dost času a přispělo to k pohodové atmosféře.



Na rozlučce se svobodou jsem od holek dostala poukaz na mani a pedi v salonu Vědomá krása, kam jsem šla pár dní před svatbou. Trošku jsem se bála, abych si pak nehty ještě nezničila, protože jsem zvolila jen jednoduchou úpravu a klasický lak, ale musím říct, že mi nakonec nehty vydržely hezké asi dva týdny a určitě jsem tam nebyla naposledy!



Líčení a vlasy jsem nechala víceméně na Kačence, protože opravdu měla mou plnou důvěru. Začaly jsme nějak po osmé ráno a s malými přestávkami na jídlo a pití jsme byly hotové kolem poledne. Myslím si, že největší výhoda toho, že vás líčí profík, je ta, že vám make-up krásně vydrží celý den. Já jsem se trochu bála i toho, že budu brečet, takže jsme vše udělaly voděodolné a nalepily jsme trsy umělých řas místo vrstev řasenky, která by se mohla rozmazat.

Kačenka mi navíc připravila i takový "balíček první pomoci", kde bylo všechno, co bych mohla potřebovat na doupravení make-upu během dne, včetně rtěnky.



Vlasy jsem chtěla mít navlněné a lehce sepnuté, protože to je jeden z mých nejoblíbenějších účesů. Kačenka přivezla ještě tenhle krásný šperk do vlasů, který se perfektně hodil k šatům, takže zbytek už jsem zase volila jen jednoduchý - drobné perličkové náušnice a žádné další náramky ani náhrdelník.

Svatební šaty


Jak se říká, že ty pravé svatební šaty poznáte, tak je to vážně pravda! Já jsem si během roku objednala pár šatů online, oběhla asi čtyři různé svatební salony a nakonec jsem se naprosto zamilovala do těhle šatů ze salonu Le Monika.
Salon je sice v Hradci Králové, ale určitě bych vám ho chtěla moc moc doporučit, protože nejenom, že mají krásné šaty v perfektním stavu, ale mají i úplně úžasný přístup!


Jak asi víte, nebo vidíte na fotkách, vdávala jsem se těhotná. V šestém měsíci těhotenství (26. týdnu)Ta naše princezna toho prostě už chtěla být součástí. Když jsem si šaty v únoru vybírala, těhotná jsem ještě nebyla, takže jsem samozřejmě měla trochu strach, abych se do šatů vešla a aby vypadaly stejně dobře s bříškem, jako bez bříška.

Švadlenky si se vším ale naprosto perfektně poradily. Stačilo posunout pas o kousek nahoru pod prsa, zkrátit ramínka a zapínání v zadu na zip nastavit mašlí. Délka naštěstí vyšla úplně akorát a já jsem tak nemusela chvilku před svatbou vymýšlet variantu B. Jupí!


Celé dopoledne jsem strávila v pohodlném župánku, který jsem dostala od holek z Yes & Yes, děkuju!


Boty jsem zvolila úplně obyčejné - sandálky z Tamarisu, které mám vyzkoušené, že mě netlačí a večer jsem se pak přezula do klasických bílých Conversek.

Oblek pro Kubu


Kuba měl ranní přípravy poněkud rychlejší, takže ještě než se šel oblíknout do obleku, stihl se přivítat s hosty a otestovat kvalitu piva na výčepu!


Vzhledem k tomu, že jsme celou svatbu pojali spíš jako takový uvolněný zahradní piknik, myslel si Kuba ještě dva měsíce před svatbou, že oblek nebude chtít a vystačí si se společenskými kalhotami z konfekce a košilí. Nakonec ale všechno přehodnotil a rozhodl se si nechat ušít oblek  i s vestičkou na míru

Taky kdy jindy!

Na doporučení našeho kamaráda, který se ženil v červnu, šel do Le Premier, kde si navolil všechno od střihu, přes látku, až po jednotlivé kapsičky a z celého procesu byl vážně nadšený. A opravdu se to stihlo ušít asi za šest týdnů!


Poslední minuty před obřadem


Musím říct, že jsem v průběhu dopoledne nebyla ani na chvilku nervózní, což překvapilo nejen mě, ale i všechny okolo. Vlastně se mě každý pořád ptal, jestli jsem nervózní, až mě to trochu znervóznilo, protože jsem začala mít pocit, že bych měla být :D.


A tyhle fotky jsou jedny z mých nejoblíbenějších z celého dne. Anetka krásně zachytila ty usměvavé chvilky, kdy mě koordinátorka Terka přišla ujistit, že je všechno připravené a všichni jsou na svých místech, naše úžasná oddávající Martina Viktorie Kopecká přišla předat kousíček své nekonečné energie a taťka si mě přišel vyzvednout, aby mě odvedl k oltáři.


Na kolik to může vyjít?


Protože jsem si četla spoooustu článků o přípravě svateb a spoustu věcí jsem si zjišťovala, pokusím se vám vždy na konci každé části nastínit, na kolik můžou přibližně vyjít jednotlivé položky. Nebudou to konkrétní ceny, které jsme platili my, ale spíš takové orientační rozmezí, ať máte představu, jak se to může pohybovat.

Líčení a účes nevěsty - 4 000 - 8 000 Kč
Líčení a účes svatebčanů - 500 - 1500 Kč na osobu
Úprava nehtů - 500 - 1 500 Kč
Půjčení svatebních šatů ze salonu - 10 000 - 18 000 Kč
Šperky - to je samozřejmě hodně individuální, u mě pár stovek
Oblek na míru - 12 000 - 20 000 Kč
Kravata nebo motýlek - 500 - 1 500 Kč
Boty pro nevěstu a ženicha - u nás celkem cca 5 000 Kč

A pokračování zase příště!


Je něco, co vás ohledně svatebních příprav ještě zajímá? Měli jste to podobně, nebo úplně jinak? Budu moc ráda, když se o všechny vaše otázky, dojmy nebo tipy podělíte se mnou a ostatními v komentářích.

11 komentářů

  1. Nádherné fotky Luci! Díky za tu cenovou kalkulaci na konci, svatbu sice neplánuju, ale je fajn zhruba vědět, kolik jednotlivé položky asi stojí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také se přidávám s díkem za ty orientační ceny, to mě vždycky hodně zajímá a nikdo se o tom moc nezmiňuje. Jinak svatba vypadala krásně a těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne šťastné fotky. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný fotky máte:)
    Jinak ten rozpočet svatby to se vůbec nedá porovnávat, já třeba měla nejdražší položku pronájem místa, potom jídlo, kámoška zas měla drahýho fotografa, snad 3x víc než já platila, to se fakt nedá říct obecně.) Já měla místo šatů sukni za 3 tis., půjčovný začíná u nás tak na 12 tis.:) Podle mě to jde udělat fakt levně i mega drahý, každý ať si zváží, co je pro něj důležitý na svatbě a na tom ať nešetří, ale to má každý individuální..atmosféru udělají stejně lidi, ne dekorace a věci.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, s tím naprosto souhlasím a každý si to asi dokáže zvážit sám. Ale na ceny dostávám docela hodně dotazů, tak jsem se rozhodla alespoň orientačně vypsat ty základní.

      Vymazat
  5. Dekuji ze ses vice rozepsala,v podcastu se mi to zdalo malo. (A stezovala jsem si posledne)
    Fotky s tatinkem me rozplakali.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký článek, děkuji za něj. Svatbu budeme mít příští rok, tak se snažím zjistit co se dá. Každopádně se zeptám, jak v podcastu zaznělo, bude zveřejněn obraz malovaný svatebčany? Ten bych hrozně ráda viděla:) Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Obraz už jsem několikrát sdílela na stories, ale bude i tady, až budu psát o zábavě :)).

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Nežiju na sociálních sítích a tedy naprosto upřímně netuším co jsou stories. Každopádně pokud ho zveřejníš i zde v nějakém článku bude to fajn. Děkuji

      Vymazat
  7. Ahoj, krásná svatba, jako ze sna :).
    Tady jsem našla článek i nato, jak to může vypadat, když někdo má smůlu na okolí https://mujpant.webnode.cz/l/nase-svatba-aneb-ne-nejsem-tehotna/
    Vypadá to, že paní tvoří nový blog, zřejmě nejvíce jako recenze hraček, to se Vám taky bude určitě hodit :).

    OdpovědětVymazat
  8. Tedy to je naprosto úchvatná svatba. Hlavně nevěsta je opravdu nádherná (s bříškem :). Mě to čeká za rok. Tedy doufám, že nám to nezkazí ještě covid. A měla bych menší dotázek. Párkrát jsem slyšela o permanentním makeupu očních linek. Několik tipů jsem našla i tady. Ale já fakt nejsem zdatná a ne vždy se mi to povede tak, aby obě oči byly stejné. No a tak mě napadl právě permanentní makeup. Uvažuji o tom. Co myslíte?

    OdpovědětVymazat